Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Functional foods
22.02.2017
Razvan Mottok
209 vizualizări

Sezoanele reci, fie că vin fie că pleacă, ne afectează organismul, mai ales din pricina schimbărilor de temperatură de la o oră la alta a zilei. Toate virusurile și toți microbii au mediu propice pentru a se înmulți și răspândi. Sunt purtați de vânt și intră în organism prin binecunoscutele portițe, iar un sistem imunitar e slăbit e tot ce ai nevoie pentru a te îmbolnăvi.

Gândul îmbolnăvirii aduce mai mult disconfort decât confort în cele câteva ore cu temperaturi mai mari de peste zi. Aşa că ar fi bine să luăm câteva măsuri ce ne fac viața sănătoasă și ...gustoasă.

Ai auzit de functional foods?

Deci, cum îți întărești organismul când te lupți cu vremea înșelătoare? Te gândești deja la suplimentele nutritive, nu? Acestea par foarte la îndemână, dar înainte să te hotărăști, citește aici mai multe despre ele.

Acum o să-ți spun câteva cuvinte despre conceptul de functional foods și o să înțelegi de ce e bine să le alegi pe acestea în locul suplimentelor pastile și prafuri cu denumiri bine inginerite. Funcțional foods sunt acele alimente care au un aport mare de nutrienți și efecte pozitive pentru sănătate, mai puternice decât alimentele de bază. În plus ele pot reduce riscul apariției multor probleme de sănătate. Mai mult, nu degeaba se numesc foods, alimente: pentru că ele așa sunt utile, consumate ca alimente bogate în nutrienți.

Functional foods, sau alimentele funcționale, te ajută deci să ai un organism sănătos, mai rezistent, să îţi creşti imunitatea şi vin ca o piesă de puzzle să completeze carenţele alimentare pe care e posibil să le ai. Atenție, ele nu pot înlocui obiceiurile alimentare proaste.

Care sunt alimentele care îți aduc nutrienții necesari când vremea e rece sau schimbătoare?

Este foarte important să cunoşti ce vitamine şi minerale te pot ajuta să funcţionezi eficient şi cât mai aproape de normal pe parcursul anotimpului rece sau al celor cu vreme schimbătoare. Este la fel de important să știi din ce alimente îți poți lua acești nutrienți sănătoși. Ți le prezint în continuare pe cele mai importante, multe dintre ele sunt acele functional foods despre care vei tot auzi vorbindu-se.

Cerealele integrale aduc Vitamina D

Cereale integrale

Vitamina D este esenţială pe timpul iernii şi nu numai. Pentru că în restul anotimpurilor vitamina D se formează natural în organism prin expunerea la soare, iarna, când soarele stă mai mult ascuns, e bine să căutăm înlocuitori din care organismul să sustragă necesarul de vitamine. Este important de ştiut că vitamina D contribuie la sănătatea oaselor, la absorbţia calciului în organism şi ne ajută să avem o stare de spirit generală optimă. Un mic dejun cu doar 100g de cereale integrale sau fulgi de ovăz îți vor oferi mai mult de jumătate din cantitatea de vitamină D necesară.

Pulberile de cătină și de măceșe aduc Vitamina C

Vitamina C este un puternic antioxidant ce protejează corpul împotriva radicalilor liberi, a poluării şi chimicalelor. O dietă bogată în fructe precum citricele, ananasul sau kiwi te vor ajuta să iţi iei necesarul de vitamina C pe vreme rece. Sau, poţi încerca cu pulbere de cătină, o polivitamină naturală care are un conţinut ridicat de vitamină C şi îţi va întări sistemul imunitar. Este un bun luptător împotriva anemiei şi este bogată în vitamina A şi E, care încetinesc îmbătrânirea pielii. Pulberea de măceşe are şi ea un conţinut bogat de vitamina C, te ajută să previi răceala şi gripa şi este un puternic antioxidant. Ca un bonus, te ajută să te echilibrezi şi la nivel digestiv.

Pudra de spanac aduce Fier și Vitamina E

Fierul este responsabil pentru nivelul optim de energie din organism, pentru o mai bună funcţionare a creierului şi pentru formarea globulelor roşii ce duc oxigenul către toate celulele. Un superaliment ce contribuie la echilibrarea nivelului de fier din corp este pudra de spanac. Aceasta contribuie şi la imunizare, este antianemică, remineralizantă şi depurativă.

Shake cu pudra de spanac

Tot pudra de spanac este bogată şi în vitamina E, cu efect antioxidant şi care restabileşte rapid funcţia sistemului imunitar. Un nivel optim de vitamină E pe parcursul iernii și începutului de primăvară aduce cu sine beneficii precum un sistem imunitar rezistent, o piele hidratată, sănătatea ţesuturilor, funcţionarea corespunzătoare a glandelor endocrine şi sexuale şi vindecarea rapidă a rănilor.

Semințele de chia și de in aduc acizi grași Omega 3

Omega 3 are efect antiinflamator, contribuie la combaterea bolilor cardiace, este răspunzătoare pentru buna funcţionare a metabolismului şi este un bun stimulator al circulaţiei sanguine. Dacă ştii că iarna ai mâinile şi picioarele reci, e bine să măreşti aportul de Omega 3, consumând mai mult peşte, nuci şi seminţe. Seminţele de chia îți vor regla nivelul de Omega 3 din organism și, pentru că fac parte din categoria celor mai puternice superalimente, îţi vor asigura energie pe parcursul fiecărei zile. Seminţele de in sunt şi ele bogate în Omega 3 şi te vor ajuta să ai un tranzit intestinal sănătos.

Semințele crude de dovleac aduc Zinc

Zincul este o vitamină magică pentru organism, mai ales pe sfârșit de iarnă și început de primăvară, când suntem mai predispuşi la îmbolnăviri. Acesta stimulează sistemul imunitar şi îl ajută să lupte mai bine cu bolile de sezon. Pentru a-ţi asigura un nivel ideal de zinc e bine să consumi seminţe crude de dovleac. Cel mai bine este să le consumi crude pentru că astfel îşi păstrează cel mai bine proprietăţile benefice. Le poţi adăuga dimineaţa, în micul dejun, peste cereale. Sau le poți consuma sub formă de pudră.

Pulberile de spirulina și chlorella aduc un cocktail bogat de nutrienți

Dacă îţi doreşti să previi carenţele de orice fel şi să treci cu uşurinţă peste sezonul rece mai poţi consuma pulbere de chlorella care este un cocktail de nutrienţi, întăreşte sistemul imunitar şi te ajută, cum ştie el mai bine, să previi îmbolnăvirile. Pulberea de spirulină este şi ea plină de vitamine şi minerale ce contribuie la funcţionarea optimă a organismului. Este bogată în fier şi în iod, minerale care reglează procesele metabolice.

Fulgii de cacao aduc energie și antioxidanți

Boabe de cacao

Dacă iarna ţi-a adus "cadou" un deficit de energie şi nu de concentrare, îţi recomand ceva delicios şi supernutritiv: fulgii din boabe de cacao. Cacaua contribuie la reglarea circulaţiei sangvuine, este plină de antioxidanţi, te protejează de radicalii liberi şi chiar previne apariţia celulelor canceroase şi a diabetului, este energizantă, fiind eficientă chiar şi în cazurile de oboseală cronică şi îţi îmbunătăţeşte starea de spirit. Le poţi ronţăi, adăuga peste cereale, sau le poţi combina cu iaurt pentru o gustare delicioasă.

Cu aşa ajutoare delicioase şi sănătoase, planul de rezistență pe vreme rece nu mai pare atât de greu de urmat, nu? Soarele nu reușește să se impună, vitamina D se sintetizează mai greu. Dar măcar ştim ce avem de făcut: să ne bucurăm de sănătate, pentru că alimentele supernutritive nutritive ne apără spatele!

 

Anotimpuri sănătoase!

Florrie, pentru RepublicaBIO

Surse
http://www.vitacost.com/blog/home-family/wellness/5-must-have-winter-supplements.html
http://media.bodytimero.com/7-suplimente-de-care-avei-nevoie-pe-timp-de-toamn-i-iarn-news192.html
http://www.livebetterco.org/journal/wintersupplements
http://www.bennefit.ro/tag/omega-3/
 

Copyright RepublicaBIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.