Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Dirty Dozen: un film în care jucăm noi, şi plătim cu sănătatea!
17.04.2015
Republica Bio
155 vizualizări

Nu, nu fac recenzie celebrului clasic cu subiecte de război, dar într-un fel tot despre o luptă vorbesc. O luptă pentru sănătate şi un trai liniştit. Filmul este viaţa noastră, iar inamicul este unul cu multe nume: pesticidele. Armele cu care luptă sunt un arsenal de legume și fructe pe care le infestează.

Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm cât mai multe fructe și legume, pentru că sunt sănătoase. Dar atunci când sunt pline de pesticide, s-ar putea ca beneficiile pentru sănătătate să vină la pachet și cu multe efecte nocive.

Pesticidele sunt aliatele noastre, nu?

Aşa ar trebui. Pesticidele sunt substanțe chimice toxice, create pentru a ucide organisme vii considerate dăunătoare pentru culturi: buruieni, insecte sau ciuperci parazite. Dar multe dintre ele prezintă riscuri pentru sănătatea omului, așa cum a fost confirmat de numeroase studii.

Deci, nu prea sunt...

Agenții guvernamentale ale Statelor Unite și alte agenţii internaționale recunosc că multe pesticide sunt asociate cu diverse probleme de sănătate: tulburări endocrine, afecțiuni ale pielii, ale ochilor sau plămânilor sau cancer. Cei mai vulnerabili sunt femeile însărcinate, copiii și persoanele cu boli cronice.

Cine-i, totuşi Dirty Dozen?

Organizația Environmental Working Group (EWG) a publicat, pe baza informațiilor puse la dispoziție de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, raportul său anual referitor la urmele de pesticide identificate la 48 de tipuri de fructe și legume. Astfel, 64% dintre fructele și legumele testate au prezentat urme de pesticide.

Pe baza raportului, EWG a alcătuit o listă, ”The Dirty Dozen”-”Duzina de ticăloși”, un top cu 12 fructe și legume care conțin cele mai multe reziduuri de pesticide. Cunoscându-l, veţi lua decizii informate, putând opta pentru varianta organică, măcar pentru cele 12 din top, atunci când este posibil.

Nu uitaţi că pesticidele nu se îndepărtează prin simpla spălare cu apă și nici îndepărtarea cojii nu-i o soluție, deoarece, mai ales la fructele și legumele cu coajă subțire, chimicalele trec prin ea şi ajung în pulpă.

”The Dirty Dozen”-”Duzina de ticăloși”. Iat-o:

  1. Merele

Mărul ia premiul întâi, 99% dintre merele testate conținând reziduuri provenite de la cel puțin un tip de pesticide.

  1. Piersicile

98% dintre piersici au conținut cel puțin un tip de pesticide, iar în cazul unora dintre fructele testate au fost identificate nu mai puțin de 13 pesticide diferite.

  1. Nectarinele

97% din nectarinele fie din import, fie din producția locală au conținut pesticide, unele chiar 13 tipuri diferite.

  1. Căpșunile

Unele dintre căpșunile testate au conținut până la 13 pesticide diferite.

  1. Strugurii

Au fost identificate chiar și 15 tipuri de pesticide pe o boabă de strugure. (Conform studiului Greenpeace, o mostră de struguri importați din Turcia în Europa au conținut 24 de pesticide diferite!)

  1. Țelina

Rădăcina de ţelina a conținut și ea foarte multe pesticide.

  1. Spanacul

Poate ne imaginăm că ne hrănim sănătos atunci când cumpărăm spanac, dar ignorăm câte pesticide ascund frunzele sale.

  1. Ardeiul gras roșu

Ardeiul gras rosu a conținut până la 15 pesticide conform mostrelor analizate.

  1. Castraveții

Castraveții se regăsesc și ei în acest top.

     10.  Roșiile cherry

Într-o singură mostră de roșii cherry testată au fost găsite reziduuri provenind de la 15 pesticide diferite.  

     11.  Mazărea

O singură mostră a conținut nu mai puțin de 13 tipuri de pesticide.

     12.  Cartofii

Cartoful conține mai multe reziduuri de pesticide raportat la greutatea proprie decât oricare altă legumă sau fruct.

Lasă, că pot să cumpăr de la piaţa, de la ţărani!

Dacă încă mai speraţi că fructele și legumele din pieţele locale sunt cultivate ca pe vremuri, tradiţional, vă spun că riscaţi să cumpărați produse stropite chiar mai mult decât e nevoie. Ba chiar cu pesticide interzise în Uniunea Europeană, contrafăcute, periculoase, aduse ilegal în special din China, unde regulamentele sunt mult mai relaxate. Din păcate, unii agricultori au descoperit că pot cumpăra pesticide și fertilizatori foarte ieftini de acolo. Pentru că vor să obțină recolte mai mari și mai iute, mulţi le folosesc ”după ureche”, fără să ţină cont de indicațiile de pe ambalaj și să respecte recomandările cu privire la cantitățile minime.

Nici nu vreau să mă gândesc la cât de multe reziduuri de pesticide ar fi identificate dacă vreo instituție de la noi s-ar apuca să testeze la fel de riguros ca și americanii legumele și fructele din producția locală, necertificată ecologic.

Un alt pericol în Romania îl constituie faptul că foarte multe dintre legumele și fructele din comerț sunt aduse din Turcia și acestea pot depăși, conform unui alt studiu Greenpeace, limitele stabilite de Uniunea Europeană pentru reziduurile toxice.

Eu încerc pe cât posibil ca măcar fructele și legumele din topul EWG, să le cumpăr bio și vă sfătuiesc ca, în măsura în care puteți, să faceți la fel.

La final o veste bună pentru voi: Republica BIO va avea anul acesta legume şi fructe proaspete, româneşti, certificate bio.

 

Ruxi, Republica BIO

Urmăriţi aici şi un scurt film de prezentare al celor 12 ”ticăloşi”:

Sursele articolului  meu:

Site-ul organizației EWG
EWG and pesticides: The Dirty Dozen
Apples top Dirty Dozen list for fifth year in a row
Another reason to eat organic
Greenpeace: Food Without Pesticides, Turkey report
Despre cazuri în care în România au fost confiscate pesticide aduse ilegal din China au scris şi alţii: Comerțul ilegal de pesticide, o afacere de un miliard de euro pe an
Ca şi de cazurile în care în piețele şi magazinele româneşti au intrat legume sau fructe din Turcia cu concentrații de reziduuri de pesticide mai mari decât cele admise: Daniel Constantin: Perele turcești cu conținut mare de pesticide au ajuns la comercializare pentru că un angajat al ANSVSA a permis acest lucru

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.