Vezi sidebar
Am o întrebare pentru tine: tu iei suplimente alimentare?
15.03.2016
Ruxandra Comsa
563 vizualizări

Cine are nevoie de suplimente alimentare?

Articolul de azi are legătură cu seria de articole despre vitamine și minerale, publicată pe blog și cu mare succes pe canalele noastre de social media. Am vrut să-ți arătăm care sunt alimentele din care poți obții cele mai mari cantități din principalele vitamine și minerale de care corpul tău are nevoie și, judecând după rata de răspuns, interesul a fost foarte mareDe ce ni s-a părut important facem astaPentru  vitaminele și mineralele joacă un rol major în ce privește sănătatea ta. 

Iar acum te întreb din nou: tu iei suplimente alimentare?

Dacă iei suplimente alimentare după ureche, să știi că nu faci bine

Cu toții ne dorim fim sănătoși și, pentru aceasta, mulți dintre noi recurgem la tot felul de combinații de multivitamine și alte suplimente alimentare mai scumpe sau mai ieftine. Industria suplimentelor alimentare a devenit una extrem de prosperăProblema este din ce în ce mai multe studii demonstrează  acestea nu ajută la prevenirea afecțiunilor cronice și nici nu le întârzie evoluția.

Ce spun studiile despre suplimentele alimentare?

Ba mai mult, anumiți nutrienți consumați în doze ridicate pot fi chiar nocivi.  De exemplu, excesul de vitamina D poate crește riscul de fracturi la persoanele în vârstă. Conform The Centers for Disease Control and Prevention, aproape 50% dintre americanii de vârstă adultă iau un supliment alimentar. Uneori, aceste suplimente sunt recomandate chiar de medici pentru anumite boli afectează absorbția nutrienților și e nevoie de un consum adițional pentru a asigura corpului necesarul zilnic 

Ai putea acoperi necesarul de vitamine și minerale din alimente sau superalimente!

De cele mai multe ori, înghițim acele pastile crezând ne fac mai sănătoși și , în cel mai rău caz, nu ne fac nimic rău, dar, după cum am menționat deja, efectele supradozelor de vitamine și minerale pot fi nocive. De fapt, dacă avem grijă ca alimentația noastră fie una echilibrată, nu ar trebui consumăm suplimente alimentare

Acesta a fost și scopul campaniei noastre - de a te ajuta  descoperi cât e de simplu acoperi necesarul zilnic de vitamine și minerale direct din alimente, fără a apela la cele chimice, din pastilePentru majoritatea dintre noi, cea mai eficientă cale de a ne asigura sănătatea este avem o dietă echilibrată și să facem sport regulat.  

Există alternative naturale la pastilele în care îți pui încrederea 

Iată care sunt alternativele naturale pe care noi ți le propunem. Înlocuiește deci cu ele acele pastile pe care companiile farmaceutice ți le prezină ca minunate.  De ce? Pentru că un aliment sau un superaliment va fi mult mai bine asimilat de organism, așa cum am mai spus.

Multivitamine 

Multivitaminele sunt cele mai cumpărate suplimente alimentare din lume. Deși multivitaminele acoperă lipsurile nutritive atunci când ai o alimentație dezechilibrată, există un mare risc  depăsești dozele maxime admise pentru unele vitamine sau minerale atunci când consumi multivitamine, ceea ce poate fi periculos pentru sănătatea ta.

Citește pe blog ghidul nostru în format electronic sau descarcă-l și ia-l cu tine la cumpărături - te va ajuta să-ți stabilești un meniu zilnic care acopere necesarul corpului tău pentru cele mai importante vitamine și minerale.  

Vitamina B12  

Vitamina B12 este necesară pentru formarea de celule roșii, buna funcționare a creierului și sinteza de ADN și se găsește în alimente de origine animală cum ar fi carnea și lactatele 

Deficiența de vitamina B12 se poate manifesta sub formă de pierderi de memorie, lipsă de energie și depresie. Persoanele care mănâncă foarte puțină carne sau lactate e posibil prezintă deficit de vitamina B12, însă în alte situații nu se justifică administrarea sa, chiar dacă de multe ori vitaminele B și mai ales B12 sunt promovate ca sursă de energie. Multe energizante de pe piață conțin doze foarte mari de vitamina B12, mult peste cea maximă admisă. 

Calciu 

Ni se spune de mici avem nevoie de calciu pentru oase. O deficiență a acestui mineral poate conduce la osteoporoză. Multe femei iau suplimente cu calciu, fără a lua în calcul și aportul de calciu din alimentația lor zilnică pentru li s-a spus le face bine. Mulți medici recomandă administrarea de calciu la femei după o anumită vârstă. Din păcate, excesul de calciu vine la pachet cu multe probleme de sănătate de la pietre la rinichi până la afecțiuni gastrointestinale sau chiar atac vascula 

Există numeroase surse naturale de calciu a cărui absorbție e mult mai bine gestionată de corpul nostru, astfel încât nu prezintă asemenea efecte secundare. Pe lângă lactate cum ar fi iaurtul sau brânza, surse mai puțin cunoscute sunt soia, sardinele sau legume ca de exemplu spanac sau broccoli.  

Vitamina D 

Vitamina D ajută corpul absoarbă calciul, deci e foarte importantă pentru sistemul osos. Lipsa de vitamina D poate afecta rezistența oaselor, poate conduce la dureri musculare și chiar la boli cardiovasculare. Însă excesul de vitamina D, după cum amintit mai sus, se pare ar crește riscul de fracturi la persoanele în vârstă 

Cea mai bună sursă naturală de vitamina D este lumina solară, dar există și surse alimentare, cum ar fi peștele gras sau ciupercile. Găsești mai multe informații în ghidul nostru electronic.  

Pastile pentru slăbit 

Dacă ești cât de cât preocupat de sănătatea ta și te documentezi pe acest subiect, știi deja faptul pastilele pentru slăbit sunt o cheltuială inutilă și, în plus, adesea au o groază de efecte secundare periculoase pentru corpul tău 

Poate nu asta vrei auzi, dar cea mai sigură soluție dacă vrei slăbești este mănânci porții mai mici, adopții o alimentație echilibrată practici sport regulat și, eventual,  înlocuiești unele mese cu pudre proteice vegetale, fără chimicale, cum avem și noi în magazinul Republica BIO. Din păcate, nu s-a inventat încă nicio pastilă-minune care te facă slăbești fără efort. 

Concluzie

Atunci când pleci la cumpărături, nu uita de ghidul nostru cu alimentele recomandate ca surse pentru principalele vitamine și minerale și încearcă să-ți stabilești un meniu zilnic care fie cât mai variat și includă măcar o parte din aceste alimente. Cu excepția cazului în care suplimentele sunt recomandate de medic pentru  prezinți o deficiență sau suferi de o anumită afecțiune, alimentația echilibrată reprezintă o soluție mai bună decât înghiți pastile pline de substanțe chimice procesate, produse în laborator, cu mulți conservanți, antiaglomeranți și alte chimicale care îți pot face mai mult rău decât bine. 

Sănătatea cu alimente se ține, nu cu pastile!

Ruxi, pentru Republica BIO

 

Sursele la care am apelat pentru acest material: 
http://www.marketwatch.com/story/most-us-adults-dont-need-dietary-supplements-2016-01-08 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.