Vezi sidebar
Video: Tort cu chlorella aromat cu lime și zmeură
08.12.2015
Anca Coman
906 vizualizări

Prin combinația de lime proaspăt și răcoritor și zmeură parfumată, acest tort îmi amintește de zilele însorite de vară. Simplu și rapid de preparat, nu o să-ți afecteze prea mult silueta pentru că are în compoziție făină integrală în loc de făină albă, zahăr brun bio neprocesat în loc de zahăr alb și o cantitate „lejeră” de unt, cu doar 60% grăsime. Ingredientele de mai jos sunt pentru un tort mai mare, preparat într-o formă obișnuită de copt de aproximativ 24 de centimetri diametru. L-am preparat pe cel din poză cu doar două treimi din cantitățile de mai jos, într-o formă mai mică și a ieșit suficient de mare pentru mine și colegii de birou. Noi suntem șapte persoane în total, şi chiar a mai rămas puțin şi pentru a doua zi.

Și pentru că nouă, la Republica BIO, ne plac lucrurile sănătoase, am încorporat în acest tortuleț cam o linguriță de pudră de chlorella (...surpriza) și un pic pudră de iarbă de grâu. Nu i-a afectat cu nimic gustul, dar i-a dat în schimb o culoare verde discretă. Şi uite cum poţi evita coloranţii alimentari plini de chimicale, cu ajutorul unor superalimente verzi pe care ar fi excelent dacă le-ai introduce cât mai des în alimentația ta. Pudrele verzi, cum este cea de chlorella, de orz verde sau de iarbă de grâu sunt extrem de sănătoase. Poţi să le amesteci cu suc de fructe sau miere pentru a le consuma, dar de ce să nu le introduci și în preparatele culinare? Eu am făcut-o și rezultatul a fost unul reușit – cel puțin după spusele colegilor mei. Iar nuanța roz pal a stratului de frișcă folosită pentru a îmbrăca tortul e dată de câteva picături de suc de sfeclă roșie - un colorant alimentar sănătos pe care îl poţi obține cu ușurință dacă ai un storcător.

Timpul de preparare este de aproximativ 1 oră și 20 de minute (cu tot cu timpul de așteptare și de coacere).

Iată ingredientele pentru blatul tortului:

• 320g de  făină integrală
• 2 1/2 lingurițe praf de copt
• 100g de unt cu conținut redus de grăsime
• 2 linguri de coajă rasă de lime
• 250g de zahăr brun
• 3 ouă
• 2 gălbenușuri (caută să foloseşti ouă ecologice sau de ţară, de la o sursă sigură)
• 120ml de lapte ecologic
• 120ml de suc de lime
• 1/2 - 1 linguriță de chlorella sau spirulină

Ai aici ingrediente pentru umplutura de zmeură:

• 125g de zmeură proaspătă sau congelată (recomand zmeura bio)
• 1 lingură de zahăr brun
• 1 pliculeț de pectină (cantitatea indicată pe ambalaj e suficientă)

Şi ingredientele pentru crema de decorare:

• 200ml de frișcă lichidă (eu am preparat-o acasă, din smântână)
• Câteva picături suc de sfeclă roșie crudă

Trece mai departe, la modul de preparare (o să te ajute şi filmul):

 

 

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge și tapetează cu făină o formă de copt detașabilă de tort.

Amestecă făina cu praful de copt într-un vas separat. În bolul de la mixer, bate untul cu zahărul bio și coaja de lime timp de două minute, până amestecul devine pufos și aerat. Adaugă pe rând ouăle, iar la final zeama de lime. Continuă să mixezi ingredientele și încorporează treptat, când o parte din lapte, când o parte din făină. Acum e momentul să adaugi și pudra bio de chlorella sau alt superaliment sub formă de pudră verde în compoziție.

Toarnă aluatul în forma de tort și coace timp de 45 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul lui rămâne curată atunci când o scoți afară.

Lasă blatul să se răcească, după care desprinde-l cu o paletă de plastic sau de silicon de forma de copt. Taie-l în două cu ajutorul unui cuțit.

Blatul meu a ieșit ușor bombat pentru că a crescut frumos în cuptor. Pentru a obține un tort perfect, ar fi trebuit să decupez partea rotunjită, însă nu m-a lăsat inima și l-am lăsat așa, inversând însă ordinea celor două jumătăți de blat, așa că cel din partea de sus a ajuns la bază. De aceea feliile de tort arată mai neobișnuit, dar nu am avut plângeri din cauza asta. 

Crema de zmeură e un fel de gem aproape crud. Pentru a-l obţine, tot ce ai de făcut e să fierbi pe foc timp de câteva minute zmeura împreună cu lingura de zahăr bio și să adaugi puțină pectină conform indicațiilor de pe ambalaj. Eu am luat pectina dintr-un supermarket, dar o găsești aproape în toate magazinele.

După ce gemul se mai răcorește, întinde-l cu o paletă peste blatul inferior. Bate frișca împreună cu câteva picături de suc de sfeclă roșie, care îi vor da o minunată nuanță de roz pal complet naturală și întinde un strat de frișcă peste gemul de zmeură. Peste acest strat pune cealaltă jumătate de blat și apoi acoperă tortul cu frișca roz. Eu am folosit ca ornament doar câteva migdale decojite, dar îl poți decora cu zmeură proaspătă, ciocolată rasă, fulgi de cocos sau orice altceva îți trezește imaginația și îți încântă papilele gustative.

Pufos, cremos, aromat, sănătos:

Poftă bună!

 

Ruxi, Republica BIO

Copyright, Republica BIO

 

TAG-uri:

Comentarii (1 comentariu)

  • Archivej59 pe

    hear clear pro dućan

    Whoa tons of awesome data!

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.