Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
5 perechi de alimente pe care le poți combina pentru o digestie sănătoasă
13.05.2016
Ruxandra Comsa
213 vizualizări

Găsește perechea potrivită pentru alimentul din farfurie! Despre sinergia alimentară.

Mai ții minte jocurile de cărți pe care le jucai în copilărie? Erau simple, de exemplu trebuia să potrivești două cărți care să formeze o pereche și câștiga cine avea cele mai multe perechi.

Cam așa și cu alimentele: multe au nevoie de perechea potrivită pentru a-ți proteja sănătatea. Acest concept se numește sinergie alimentară și se bazează pe faptul că alimentele pe care le consumi interacționează între ele și se activează unele pe altele. Un aliment benefic pentru organismul tău poate avea astfel un efect amplificat dacă îl consumi împreună cu un alt aliment anume. Mai jos te voi ajuta să combini corect ingredientele din farfurie pentru o digestie optimă a vitaminelor și mineralelor conținute, inclusiv cu câteva rețete. Dacă îți plac și te ajută, spune-mi și voi mai căuta pentru tine și altele.

Iată cele 5 perechi care îți premiază sănătatea.

 

5 perechi de alimente pe care le poți combina - Video Republica BIO

 

Ceai verde și piper negru

În loc să-ți îndulcești ceaiul, mai bine iuțește-l cu puțin piper negru măcinat. Ceaiul verde conține antioxidanți puternici numiți catechine, care stimulează metabolismul și te pot proteja chiar împotriva unor boli grave (anumite cancere sunt pe listă). Iar substanța principală conținută de piperul negru, numită piperină, crește eficacitatea catechinelor care sunt mai bine absorbite de corpul nostru.

Sfatul meu este să alegi ceai verde bio, deoarece practic toate sortimentele de ceai verde convențional din comerț conțin reziduuri de pesticide și îți pot pune sănătatea în pericol în loc să ți-o protejeze.

Nu te tentează un ceai picant? De ce? Merge de minune să-ncepi ziua cu el, pentru a te încălzi și a te energiza. Dacă răspunsul rămâne un ferm „nu!”, atunci îți sugerez să-i îmbunătățești gustul cu niște miere, după ce s-a mai răcit, și o felie de lămâie pentru aromă.

Și dacă nici așa nu te conving, prepară un ceai concentrat după altă rețetă și cu un alt scop: adaugă în lichidul fierbinte usturoi, piper măcinat și ghimbir ras și folosește-l pentru a marina carnea sau peștele. Te va surprinde cât de apetisant va deveni preparatul tău culinar.

Cereale integrale și ceapă sau usturoi

Nu e o noutate pentru nimeni informația că cerealele integrale ecologice fac minuni pentru sănătate, nu doar pentru că au multe fibre, ci și pentru că în ele se află multe vitamine și minerale. De exemplu, conțin mult fier și zinc, benefice pentru organism. Din păcate, ambele au o biodisponibilitate redusă, adică sunt metabolizate mai repede decât reușește corpul nostru să le absoarbă. Vestea bună e că alimentele bogate în sulf cum sunt ceapa sau usturoiul, cresc biodisponibilitatea fierului și zincului din cerealele integrale, astfel încât corpul nostru să le poată folosi în mod optim.

Ce zici acum de un sandviș din pâine integrală, în care să pui și niște rondele de ceapă? Dacă te deranjează mirosul, înăbușă puțin ceapa înainte de a o adăuga la sandviș. Iar dacă prepari în casă bruschete cu roșii și usturoi, atunci folosește neapărat felii de pâine integrală.

Roșii și ulei de măsline

Uleiul de măsline (are rost să mai spun aici că mă refer la cel extravirgin, organic, când tu deja știi asta?) este un aliment care conține grăsimi sănătoase care cresc colesterolul bun și îl scad pe cel rău, cel care poate bloca vasele de sânge. În combinație cu roșiile, uleiul de măsline ajunge să capete cu adevărat superputeri. De ce? Deoarece crește capacitatea antioxidantă a licopenului din roșii, o substanță cu virtuți antitumorale extraordinare.

În plus, acest antioxidant nu este distrus prin preparare termică, așa că ce zici de niște roșii călite în puțin ulei de măsline, cu usturoi și verdețuri, de bruschetele de care vorbeam mai sus, sau de un sos de roșii pentru paste sau pizza preparat în casă, desigur, cu ulei de măsline?

Fasole boabe și ardei gras

Fasolea boabe, și mai ales fasolea neagră, conține mult fier. Dar fierul din surse vegetale nu se absoarbe la fel de ușor ca cel din carne, știai? Da, doar între 2 și 20% din fierul din plante ajunge din sistemul digestiv în sânge, spre deosebire de 15-30% din cel aflat în carne. Încă o veste bună: alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi ardeiul gras roșu, pot spori absorbția fierului din legume de până la șase ori!

Îți recomand, prin urmare, un preparat banal, dar foarte sănătos pentru că este extrem de nutritiv, conține foarte multe fibre și îți aduce în plus și o doză bună de fier: o mâncărică de fasole cu ceapă, roșii și cubulețe de ardei gras roșu.

Mere și ciocolată neagră

Trebuia să pun aici și o variantă de desert cu superputeri! Altfel, cât de nedrept ar fi fost... Pentru că, da, există și deserturi sănătoase, iar această combinație e dovada. Ciocolata neagră împreună cu merele protejează sistemul cardiovascular. Merele, în special cele roșii, conțin quercetină, un puternic antioxidant cu rol antiinflamator. Ciocolata neagră este bogată în catechine, antioxidanții de care ți-am spus puțin mai sus (cei care există și în ceaiul verde și care, printre altele, asigură flexibilitatea vaselor de sânge). Împreună, ciocolata și merele pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

Sigur că poți alege un desert simplu din câteva pătrățele de ciocolată neagră și un măr roșu, dar ce zici de unul puțin mai chic? Topește puțină ciocolată neagră la bain marie, înfige câte o felie de măr în furculiță și tăvălește-o prin ciocolata topită.

Nu uita, însă, atunci când alegi sortimentul de ciocolată de pe raftul din magazin: ciocolata neagră are de șase ori mai multe catechine decât cea cu lapte.

 

Sănătate și combinații plăcute! Dacă știi și tu câteva bune, scrie-mi aici, le pot publica în următorul articol pe tema asta.

 

5 perechi de alimente - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

 

Ruxi, pentru Republica BIO 

Sursa mea pentru articolul de azi:
http://www.health.com/health/gallery/0,,20905154,00.html

Copyright Republic BIO

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.