Borna 7 pe harta mineralelor: Cupru, dușmanul ridurilor și protectorul inimii
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Continuăm plimbarea pe harta sănătății adevărate și atingem încă o bornă. Cuprul, un mineral despre care ai tot auzit, dar despre care poate nu știai că este esențial pentru construirea unui corp sănătos. Deoarece corpul nostru nu poate sintetiza cuprul, atunci e nevoie să-i asigurăm regulat o anumită cantitate pe care să o absoarbă.
Cuprul se combină cu anumite proteine pentru a produce enzime care acționează ca și catalizatori pentru diverse funcții din corp: unele produc energia de care e nevoie pentru reacțiile biochimice, altele sunt implicate în transformarea melaninei necesară pentru pigmentarea pielii (pentru bronzare), iar altele în sinteza colagenului și elastinei contribuind la repararea țesuturilor conectoare. Acest lucru este îndeosebi important pentru inimă și artere, iar deficitul de cupru poate conduce la creșterea riscului de afecțiuni cardiace.
Până de curând s-a considerat că majoritatea persoanelor consumă suficiente cantități de cupru. Dar un studiu recent efectuat în Statele Unite ale Americii arată că doar 25% dintre americani consumă o doză zilnică optimă. E important, prin urmare, să ne asigurăm că alegem zilnic alimente care ne pot asigura cantitatea necesară de cupru în fiecare zi.
Iată mai jos principalele surse naturale de cupru în ordine crescătoare:
10. Năut preparat termic (100 de grame asigură 18% din doza zilnică recomandată)
9. Ciuperci shiitake preparate termic (100 de grame asigură 45% din doza zilnică recomandată)
8. Semințe de in (100 de grame asigură 61% din doza zilnică recomandată)
7. Varză kale (100 de grame asigură 75% din doza zilnică recomandată)
6. Nuci (100 de grame asigură 79% din doza zilnică recomandată)
5. Alune de pădure (100 de grame asigură 84% din doza zilnică recomandată)
4. Nuci de Brazilia (100 de grame asigură 86% din doza zilnică recomandată)
Ca să te asiguri că îți asiguri necesarul zilnic de cupru, consumă zilnic un pumn de nuci și semințe. După cum vei vedea mai jos, pe primele trei locuri se află alimente din această categorie:
3. Semințe de floarea-soarelui (100 de grame asigură 87% din doza zilnică recomandată)
2. Nuci caju (100 de grame asigură 111% din doza zilnică recomandată)
1. Semințe de susan (100 de grame asigură 204% din doza zilnică recomandată).
Să ai o sănătate frumosă, strălucitoare!
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Articole înrudite:
Borna 8 pe harta mineralelor: Fosfor, nu pentru chibrituri ci pentru oase puternice
Borna 6 pe harta mineralelor: Mangan, arma împotriva radicalilor liberi
Vrei să ai a treia parte din serialul "Harta Mineralelor"?
Downloadează acum eBook-ul gratuit:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: