Cam cât de tare ne batem joc de oceanele noastre?

Cam cât de tare ne batem joc de oceanele noastre? – Republica BIO

Azi am vrut să scriu despre Vallentine’s day. Apoi Ciprian mi-a trimis un articol, publicat de curând pe jurnalul online al CNN. Şi apoi m-am întors din nou la Vallentine’s. Care, ca toate sărbătorile, e despre cadouri. De fapt, ar trebui să fie despre dragoste. Din păcate, e o dragoste care vine cu multe ambalaje. Mult plastic: flori în plastic, bijuterii în plastic, sticle de plastic, multe dintre ele, ambalate în pungi de plastic.

Plastic, plastic, plastic… Care se adună. Ştiţi că de când s-a inventat plasticul, aproape  nicio bucăţică, cât de mică, microscopică, nu a dispărut de pe planetă? Şi producem plastic într-una, din ce în ce mai mult! Sigur, reciclăm, dar cât? Şi apoi, ce se întâmplă cu el?

Cifre? Iată o estimare făcută publică într-un studiu recent, în jurnalul Science, pe 16 ianurie 2015:

  • În 2012, am produs 275 milioane de tone metrice de plastic.
  • Aproximativ între 4,8 şi 12,7 milioane de tone metrice au ajuns în oceane, în 2010.
  • Într-un top 20, primele 13 locuri sunt ocupate de ţări asiatice. China are cel mai prost management al deşeurilor din plastic, pe an, şi generează cel mai mare procent al resturilor din plastic care ajung în oceane: 28% pe an.
  • Statele Unite ale Americii sunt şi ele în top, cu 2,5kg de deşeuri din plastic pe persoană.

Imaginaţi-vă o insulă formată din 5,25 trilioane de bucăţele de plastic, cântărind 268.940 tone, plutind într-unul dintre oceanele planetei. Aţi putea-o vedea în Google Earth! Fără să le socotim pe cele scufundate deja. Aici vă imaginaţi o supă de plastic! Tot într-un studiu publicat am găsit şi informaţia asta.

Dar vă rog, citiţi mai multe în articolul publicat de CNN. Ei scriu foarte bine acolo, sunt şi două filme, care vor da şi o dimensiune vizuală a dezastrului. Sunt două dintre filmele făcute în timp ce se căuta epava zborului MH370. Vedeţi acolo cum resturile din plastic îngreunează munca celor care au căutat avionul.

Pun şi eu filmele aici, le-am găsit pe youtube:

 

Razvan Mottok, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Scrie un comentariu
Fii primul care scrie un comentariu