Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cam cât de tare ne batem joc de oceanele noastre?
13.02.2015
Razvan Mottok
149 vizualizări

Earth Day - Ziua Pământului are anul acesta ca tema poluarea cu plastic. De ce este nevoie să ne amintim mereu că plasticul este poate cel mai mare dușman, inventat de om, al mediului? Mă întorc la articolul publicat acum ceva vreme pe jurnalul online al CNN, un articol care din păcate nu doar că rămâne valabil, însă prezintă situația poluării cu plastic în 2015. Imaginează-ți că cifrele actuale arată mai rău. 

Cosumăm mai mult: ambalăm mai mult în plastic, bem mai mult din plastic, aruncăm mai mult plastic.  Auzim că țări din UE interzic deja pungile din plastic. E o veste bună, și o veste și mai bună este că același lucru e pe cale să se întâmple și la noi.

Plastic, plastic, plastic… Care se adună. Ştiţi că de când s-a inventat plasticul, aproape  nicio bucăţică, cât de mică, microscopică, nu a dispărut de pe planetă? Şi producem plastic într-una, din ce în ce mai mult! Sigur, reciclăm, dar cât? Şi apoi, ce se întâmplă cu el?

Cifre? Iată o estimare făcută publică într-un studiu în jurnalul Science, pe 16 ianurie 2015:

  • În 2012, am produs 275 milioane de tone metrice de plastic.
  • Aproximativ între 4,8 şi 12,7 milioane de tone metrice au ajuns în oceane, în 2010.
  • Într-un top 20, primele 13 locuri sunt ocupate de ţări asiatice. China are cel mai prost management al deşeurilor din plastic, pe an, şi generează cel mai mare procent al resturilor din plastic care ajung în oceane: 28% pe an.
  • Statele Unite ale Americii sunt şi ele în top, cu 2,5kg de deşeuri din plastic pe persoană.

Imaginaţi-vă o insulă formată din 5,25 trilioane de bucăţele de plastic, cântărind 268.940 tone, plutind într-unul dintre oceanele planetei. Aţi putea-o vedea în Google Earth! Fără să le socotim pe cele scufundate deja. Aici vă imaginaţi o supă de plastic! Tot într-un studiu publicat am găsit şi informaţia asta.

Dar vă rog, citiţi mai multe în articolul publicat de CNN. Ei scriu foarte bine acolo, sunt şi două filme, care vor da şi o dimensiune vizuală a dezastrului. Sunt două dintre filmele făcute în timp ce se căuta epava zborului MH370, căzut în ocean, o tragedie despre care probabil îți amintești. Vezi acolo cum resturile din plastic îngreunează munca celor care au căutat avionul.

Pun şi eu filmele aici, le-am găsit pe youtube:

 

Razvan, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.