Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Fructe şi legume de import, coapte sub raze de etilenă
27.01.2015
Razvan Mottok
2.757 vizualizări

E iarnă, sau toamnă, sau ce-o fi afară. Oricum, este "sezonul" fructelor de extrasezon. Pieţele şi supermarketurile sunt pline de fructe aduse din afară, aşezate lângă puţinele fructe româneşti care mai rezistă dincolo de târziul toamnei.

Printre ele, mere şi struguri. Nu toate arată foarte bine şi nici preţul nu este prea atractiv, aşa că mâna se întinde convinsă catre ”străinele” viu colorate, aranjate frumos şi cu un preţ bun pe etichetă. Banane, portocale, mere, roşii (nu, nu mere roşii, virgula e pusă special acolo). Ah, nu ştiaţi că roşiile sunt fructe? Dar despre castraveţi ştiaţi? Ei bine, sunt fructe, acum ştiţi.

Revin. Iute, coşul se umple de banane, mere, portocale şi câte şi mai câte, mai ales dacă aveţi măcar un copil acasă. Aţi zice că se umple de vitamine, minerale, sănătate, nu-i aşa? Apoi vă îndreptaţi spre casă, încrezători că aţi făcut o treabă bună. Dar oare aşa o fi?

Ştiati că majoritatea fructelor care se exportă, chiar şi pe distanţe mici, se culeg atunci când sunt încă verzi?

        

Sub rgaze de etilenă...

Ştiaţi că bananele acelea galbene, frumoase, nu se colorează aşa de la razele soarelui?

Că după ce sunt culese, sunt încărcate pe vapoare şi pornesc la drum în containere speciale unde sunt gazate cu etilenă, gaz care le ajută să se coacă artificial, până cand ajung la destinaţie?

Sau că ajung verzi în depozite şi acolo sunt ”coapte” la diferite stadii, numerotate (de la verde închis până la galben), iar magazinele le comandă specificând numărul, în funcţie de cât de repede se aşteaptă să dispară de pe rafturi?

Şi nu doar bananele păţesc asta, ci multe alte fructe şi legume care călătoresc distanţe mari, până în ţările care le importă.

Petrol si derivate petroliere.

Etilena este un homon pe care multe fructe şi legume îl produc în mod natural atunci când se coc şi îl eliberează sub formă de gaz. Producătorii au încercat să-l obţină, tot natural, încălzind cantităţi mari de biomasă. Dar costul procesului este foarte mare. Atunci, acest gaz a fost reprodus artificial din petrol şi gaz natural, cu ajutorul căldurii, aburului şi azotului, apoi introdus în tuburi de metal şi împrăştiat peste recolte sau eliberat în containerele cu fructe necoapte. Mult mai ieftin şi uşor de folosit pe scară largă în industria de coacere a fructelor departe de razele soarelui.

Stări de ameţeală, greaţă, sufocare şi asfixiere. Inflamabil şi exploziv.

Astea sunt din păcate riscurile la care se expun cei care lucrează cu acest gaz, fie că îl împrăştie peste recolte, fie că îl eliberează în camerele în care sunt depozitate fructele necoapte. Mai mult, este cunoscut cazul fabricii din Los Angeles, distrusă de o explozie a unei camere unde acest gaz era folosit asupra fructelor.

Cum evităm bananele coapte artificial?

Căutaţi în magazine bananele cele mai verzi. Cel mai probabil asupra lor s-a folosit foarte puţin gaz. Este foarte uşor apoi să le coaceţi acasă. Dacă nu aveţi răbdare să se coacă sus, pe dulap, puneţi câteva banane într-o pungă de hârtie şi între ele un măr. Mărul este unul dintre fructele care eliberează natural acest gaz şi le grăbeşte coacerea.

Sau, căutaţi în magazine bananele crescute în agricultură ecologică. Nu ştim sigur dacă au fost sau nu gazate cu etilenă, dar ştim sigur că nu au fost hrănite cu pesticide si hormoni, şi că nu au fost stropite cu otrăvuri.

Sănătate şi-un praz verde o banană verde, vă urez! Vorba românului.

Nu vreau să vă trimit la supermarket după banane verzi. Vreau să vă ajut altfel. Avem în magazin câte ceva care ar putea înlocui foarte bine şi chiar mai sănătos banana necoaptă sau fructele plimbate peste mări şi ţări. Vedeţi mai jos, poate vă conving cu ceva.

Răzvan, Republica BIO

Sursele care au inspirat şi susţinut cu informaţii articolul meu sunt acestea:

How dangerous is ethylene gas for human consumption
High price of bananas - kidfriendlyorganiclife.blogspot.com
Fructe si legume de import tratate cu etilena-prosanitas.wordpress.ro
Ethylene - wikipedia
Ethylene-producing bacteria that ripen fruit - abstract
Ethylene-producing bacteria that ripen fruit - study

Copyright Republica BIO

 

Comentarii (3 comentarii)

  • Daniel Stiube pe

    Buna

    Emanuel are dreptate. Incearca pe viitor sa iti gasesti te rog surse mai sigure decat internetul, unde poate sa scrie orice bolovan orice prostie.
    Bananele in special, sunt culese de la mii de km distanta, iar timpul in care o banana ajunge de la galben la maro este de aporx 4-5 zile. De aici necesitatea de a fi coapta artificial, pentru ca nu cred ca ai cumpara banane maro de la supermarket.
    Sau hai sa ne intorcem toti in Epoca de Aur si sa ne cumparam banane verzi, si sa asteptam vreo 3 satamani sa se coaca :))))

  • Razvan pe

    Buna, Emanuel! Îţi mulţumesc că ne citeşti blogul şi îţi mulţumesc pentru ochiul critic aruncat pe articol. Despre modificarea sugerată de tine pot să-ţi spun doar că toate sursele de inspiraţie (jurnale, studii, wikipedia), dau etilena, (cea vegetala, pe care multe fructe şi legume o produc natural în procesul de coacere naturală), ca un hormon. Cu acestea în vedere, voi lăsa articolul aşa cum este. Într-adevăr, acel produs chimic de care vorbeşti tu, nu este hormonul natural, ci un produs sintetic petrolier care încearcă să emuleze etilena naturală.
    Răzvan de la Republica BIO.

  • Emanuel pe

    “Etilena este un homon pe care multe fructe şi legume îl produc în mod natural…”

    Schimba exprimarea asta, ca etilena nu este un hormon in nici un caz. Nu este decat un produs chimic, mai precis un produs petrolier. Daca nu stii ce e, cauta intai.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.