Vezi sidebar
De ce să consumi suplimente alimentare?
29.07.2020
Ruxi Comsa
605 vizualizări

În cazul în care te întrebi dacă are rost sau nu să adaugi la dieta și consumul unui supliment alimentar și dacă nu e suficient să ai o alimentație cât mai diversificată, e important să știi că: indiferent cât de sănătos te hrănești sau ce dietă urmezi, poate fi dificil pentru corpul tău să obțină de fiecare dată din alimente toate substanțele nutritive de care are nevoie.

De ce dieta noastră actuală poate conduce la carențe alimentare?

Motivele sunt multiple. În primul rând, orice dietă poate avea unele lipsuri, fie că ai o alimentație vegană, vegetariană, paleo etc. sau mănânci de toate.

Apoi există diverși factori care nu țin de dietă propriu-zis care pot avea un impact asupra aportului de nutrienți, cum ar fi vârsta, stilul de viață, chiar aspecte genetice cu consecințe de exemplu asupra metabolismului sau digestiei.

Un alt aspect important de luat în calcul este epuizarea a numeroase elemente minerale din sol și scăderea cantității de vitamine, minerale, antioxidanți și alți nutrienți din plante ca urmare a agriculturii intensive și a utilizării de pesticide și alte chimicale în procesul de cultivare a plantelor.

Există astfel studii care demonstrează faptul că, prin tratarea plantelor cu substanțe chimice care combat diversele îmbolnăviri și dăunători care atacă plantele, acestea nu mai produc aceeași cantitate de antioxidanți. Este ca și cum „imunitatea” plantei slăbește pentru că ea nu mai trebuie să lupte împotriva acestora prin forțele proprii. Astfel, alimentele organice au un conținut nutrițional mai ridicat, asigurând un nivel mai crescut de vitamina C, fier, magneziu și fosfor, precum și de substanțe fitochimice cu importante proprietăți antioxidante (antocianine, flavonoizi, carotenoizi).

De asemenea, studii recente arată că și poluarea care conduce la o cantitate crescută de dioxid de carbon în aer are un efect important asupra scăderii conținutului de minerale din plante. Conform unui studiu care a comparat plantele moderne cu cele din timpuri străvechi, primele au un conținut mai redus din toate mineralele, inclusiv zinc, fier și calciu, oamenii de știință punând acest lucru tot pe seama poluării.

În plus, fructele și legumele pierd o cantitate semnificativă din vitaminele și mineralele conținute ca urmare a faptului că nu sunt consumate imediat după recoltare, ci au de parcurs un drum lung de la producător, distribuitor, vânzător, până ajung la consumatorul final, respectiv în farfuriile noastre.

Astfel, legumele pierd între 15 și 77% din conținutul de vitamina C la o săptămână de la recoltare conform unui studiu, iar asta cu condiția să fi fost ținute la rece toată această perioadă. Spanacul poate pierde 90% din vitamina C pe care o deține la 24 de ore de la recoltare! Tot spanacul pierde la temperatura normală de refrigerare aproximativ 50% din conținutul de folat în 8 zile de când a fost cules. Același lucru se întâmplă și cu carotenoizii conținuți.

Suplimente alimentare

În mod normal, durează câteva zile pentru ca fructele și legumele să ajungă în magazine și, în medie, durează cam 2-3 zile până sunt cumpărate, iar noi le depozităm în mod normal la frigider și le consumăm în maximum 7 zile de la cumpărate. Prin urmare, numeroase dintre substanțele nutritive din fructe și legume riscă să fi dispărut în mare parte până când ajungem noi să le mâncăm. Acest lucru reprezintă un motiv în plus pentru a consuma suplimente alimentare care ne furnizează acești nutrienți pentru că e posibil să nu-i putem asigura din alimentația noastră de zi cu zi și să nici nu ne dăm seama că privăm organismul de aceștia.

De ce să iei suplimente alimentare?

Există așadar numeroase motive pentru care ar trebui să iei în calcul suplimentele alimentare, dar, înainte să le detaliem, trebuie să menționez un aspect esențial, respectiv că nu toate suplimentele alimentare sunt la fel. E important să ne uităm pe etichetă și să identificăm forma nutrienților, ce alte substanțe mai conțin, în ce combinații sunt etc. Unele produse de pe piață au un conținut ridicat de conservanți, coloranți artificiali și alte chimicale care ne pot face rău.

Și acum îți propun să trecem în revistă principalii factori care pot duce la carențe în alimentație și pentru care ar fi indicat să consumăm suplimente alimentare:

1. Aportul de nutrienți optim

Există mai multe modalități de a evalua carențele alimentare. În general, specialiștii propun o doză zilnică recomandată (DZR) care indică necesarul zilnic de care o persoană are nevoie cu aproximație din fiecare substanță nutritivă. Desigur că aportul necesar este diferit în funcție de vârstă, gen, etapă de viață (de exemplu, femeile gravide sau aflate la menopauză au nevoi nutriționale diferite de femeile care nu se află în această situație).

Atenție însă: unele suplimente alimentare precum multivitaminele pot conține substanțe pe care le putem obține cu ușurință în cantitate suficientă prin dietă. De exemplu, vitamina C. O portocală, un grapefruit sau o porție de broccoli asigură doza zilnică recomandată de vitamina C. De asemenea aportul de calciu din alimentație e posibil să fie suficient.

Totodată, e important și în combinații ajung acești nutrienți în organismul nostru. Să luăm din nou cazul vitaminei C: aceasta are cea mai mare eficacitate în combinație cu polifenoli, substanțe fitochimice aflate în mod natural în fructe și legume.

Al treilea aspect pe care e necesar să-l luăm în calcul este că excesul unor nutrienți în corpul nostru poate avea un impact negativ asupra altora, așa că e important să nu depășim doza zilnică recomandată pentru unii dintre aceștia. De exemplu, fierul în exces (conform recomandărilor doza zilnică ar trebui să fie de maxim 45 mg în cazul adulților și de 40 mg în cazul copiilor cu vârsta sub 14 ani) poate conduce la simptome precum oboseală cronică, dureri articulare și abdominale, ritm cardiac neregulat etc.

2. Anumite afecțiuni medicale

Există anumite afecțiuni sau probleme medicale care cresc riscul anumitor carențe nutriționale, iar altele pot fi tratate prin administrarea de suplimente alimentare.

De exemplu, persoane care suferă de o boală intestinală inflamatoare precum colita ulcerativă sau boala Crohn pot avea nevoie de suplimente alimentare care să conțină vitaminele A, D, E, K, vitamine din grupa B, fier, zinc, calciu, cupru, magneziu.

Persoanele care au sau prezintă risc de osteoporoză pot beneficia semnificativ de pe urma administrării de vitamina D în funcție de calitatea dietei lor și de alți factori, poate chiar de suplimentarea alimentației cu calciu.

Există și alte afecțiuni medicale care pot fi tratate cu suplimente alimentare, cum ar fi artrita inflamatoare (sau alte afecțiuni inflamatorii) în cazul căreia poate fi util consumul de turmeric. Există numeroase studii (deși de mică anvergură) care sugerează că turmericul sau curcuma prezintă proprietăți antiinflamatorii, dar fără efectele secundare nocive ale administrării de medicamente antiinflamatoare tipice.

Prediabetul poate, tot conform unor studii, să reacționeze bine la consumul de scorțișoară care are proprietăți de scădere a glucozei din sânge.

3. Dieta și stilul de viață

Deși există recomandări adresate populației generale, alimentația urmată poate avea un impact semnificativ asupra aportului de substanțe nutritive. De exemplu, o dietă vegană sau vegetariană poate asigura o cantitate mai scăzută din unii nutrienți. Este important cum sunt combinate alimentele între ele, desigur, dar mai multe studii arată că, în cazul veganilor, există în mod uzual un aport insuficient de nutrienți-cheie precum vitamina D, B12, Omega 3 și fier care se găsesc în cantități mai abundente în produsele de origine animală.

Aceasta nu înseamnă că recomandarea noastră este să renunți la o alimentație vegană dacă urmezi una pentru că tot studiile arată beneficiile uriașe pentru sănătate ale acesteia, cum ar fi un risc mai scăzut de afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiune, colesterol mărit, obezitate, diabet de tip 2, unele forme de cancer etc.

Un supliment alimentar potrivit pentru vegani poate fi însă util pentru a preveni carențele alimentare, cum ar fi suplimente cu omega 3 provenit din surse vegane (microalge) și cu capsule din material pe bază de plante.

4. Etapa de viață

Dacă ești însărcinată sau dacă ești o persoană cu vârsta de peste 50 de ani, nevoile tale alimentare sunt diferite de cele ale populației generale. Pe parcursul vieții, necesarul de nutrienți al organismului se schimbă, chiar dacă tu ai constant o alimentație sănătoasă. Astfel, în cazul femeilor gravide, anumiți nutrienți precum folat și colină sunt foarte importanți pentru dezvoltarea armonioasă a fătului, dar pot fi suficient de asigurat doar prin alimentație, în lipsa administrării unui supliment alimentar.

Dacă ești femeie și ai peste 50 de ani, e posibil să ai nevoie de un supliment alimentar pentru sănătatea oaselor. Există în prezent o dezbatere cu privire la riscurile excesului de calciu, dar consensul general este că suplimentarea dietei cu elemente care contribuie la absorbția de calciu precum K2, magneziu, D3 și boron poate fi extrem de benefică.

5. Genele tale

Nutrigenetica este o știință foarte proaspătă care ne arată că genele pot influența modul în care organismul procesează anumite substanțe nutritive. În unele cazuri, unii nutrienți pot fi utilizați ineficient. De exemplu, există o variație a unei gene pe care o prezintă aproape o treime dintre oameni și care face dificilă utilizarea de către organism a acidului folic, forma sintetică a folatului. Deoarece folatul este esențial pentru organismul nostru, poate fi o idee bună să alegi un supliment alimentar care conține folat metilat în loc de acid folic care e utilizat în majoritatea suplimentelor.

6. Utilizarea eficientă a substanțelor nutritive

După cum am văzut mai sus în cazul vitaminei C sau al calciului, este important nu doar aportul de nutrienți, ci și combinarea acestora astfel încât să se realizeze o absorbție optimă a lor și o bună utilizare de către organism.

De aceea, un supliment alimentar care conține doar calciu și nu include restul nutrienților necesari pentru absorbția sa s-ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine. E important așadar să alegi un supliment alimentar care susține utilizarea eficientă a nutrienților oferiți.

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Sursele noastre:

  1. Dietary Iron and Iron Supplements
  2. Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets
  3. Organic Foods Contain Higher Levels of Certain Nutrients, Lower Levels of Pesticides, and May Provide Health Benefits for the Consumer
  4. Let's Talk About Menopause (and the Nutrients You Should Focus on After 50)
  5. 5 Reasons Why You Might Want to Take a Multivitamin
  6. Plant quality declines as CO2 levels rise
  7. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health
  8. Cinnamon linked to blood sugar control in prediabetes, study finds
  9. What patients — and doctors — need to know about vitamins and supplements
  10. Review Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber
  11. Storage time and temperature effects nutrients in spinach
  12. Significance of Antioxidant Potential of Plants and its Relevance to Therapeutic Applications

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.