Mierea de Manuka și rolul său în întărirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar reprezintă o rețea complexă, interactivă de celule, proteine, organe și țesuturi din corp care acționează ca o armată ce patrulează permanent în organism căutând „invadatorii”. Dacă observă ceva ce nu ar trebui să se afle acolo, ca de exemplu o bacterie sau un virus, lansează un atac împotriva acestui microorganism. Unele componente ale alimentelor pe care le consumăm pot fi extrem de utile în susținerea activității acestei armate care te apăra zi de zi și clipă de clipă de agenții patogeni care pot produce infecții și alte forme de îmbolnăvire.
Poate că expresia „stimularea imunității” nu este cea mai potrivită expresie, deoarece este mai degrabă vorba de a-l susține pentru a-și face treaba eficient și a putea ține distruge agenții patogeni care te-ar putea îmbolnăvi.
Mierea – unul dintre cei mai puternici aliați ai sistemului imunitar
Mierea este un produs natural obținut din nectarul și polenul florilor de către albine. Deși compoziția mierii depinde de plantele din care albina se hrănește, principalii constituenți ai mierii sunt zaharurile fructoză, glucoză și sucroză, dar aceasta conține și aminoacizi, vitamine, minerale, enzime, acizi fenolici și flavonoizi. Mierea are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antineoplazice (anticancerigene), ajută la vindecarea și cicatrizarea rănilor.
În plus, este utilizată ca remediu tradițional pentru infecțiile bacteriene, răceală și tuse de secole. Studii recente au confirmat aceste roluri, arătând că mierea are un spectru larg de acțiune luptând cu succes împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv a celor rezistente la medicamente precum meticilina cum ar fi Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori sau Candida albicans. Mierea combate nu doar bacteriile și fungii, ci și virusurile, având acțiune antivirală împotriva virusului rubeolei și virusului varicella-zoster. Ea este utilizată și pentru a trata leziunile recurente produse de Herpes simplex.
Observarea acestor efecte a dus la presupunerea că poate fi eficientă și împotriva virusului gripei, ceea ce a determinat cercetătorii să efectueze mai multe studii recente pentru a verifica dacă într-adevăr mierea are rol antiviral, dar și dacă toate sortimentele de miere sunt la fel de eficiente.
De ce este indicată în special mierea de Manuka pentru stimularea imunității?
Poate că deja ai auzit de mierea de Manuka, un superaliment despre al cărui rol în sporirea imunității este documentat de numeroase studii care atestă calitățile sale unice. Aceasta este utilizată de secole atât ca aliment, cât și ca produs cu rol medicinal. Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu bioactivitatea cea mai ridicată, conținând o cantitate de metilglioxal (MG/MGO) mult mai ridicată decât alte tipuri de miere.
Există mai multe studii care compară eficacitatea antivirală a acesteia cu a altor sortimente de miere. De exemplu, conform unui studiu din 2014, aceasta are capacitatea antivirală cea mai ridicată dintre tipurile de miere testate. Conform aceluiași studiu, aceasta are o concentrație de MGO de aproximativ 20 până la 160 de ori mai ridicată decât a celorlalte tipuri de miere!
Compuși responsabili de bioactivitatea mierii de Manuka
Concentrația mult mai ridicată de MGO din mierea de Manuka i-a determinat pe cercetători să presupună că acesta contribuie la activitatea sa puternic antivirală și eficacitatea sa împotriva virusurilor gripale. Aceasta conține de asemenea și o gamă largă de compuși fenolici și flavonoizi, (printre care rutin, un flavonoid cu rol antiviral, dar și antibacterian, putând distruge bacterii puternice precum S. aureus sau E. coli) care pot proteja organismul de virusuri și stimula sistemul imunitar să acționeze cât mai eficient.
Un studiu din 2007 arată că celulele sistemului imunitar sunt stimulate de consumul de miere de Manuka. Există numeroase studii care arată că metilglioxalul din mierea de Manuka este eficient în combaterea virusurilor gripei, inclusiv virusul gripei porcine H1N1.
Mierea de Manuka potențează efectul medicamentelor antivirale
Aceasta, conform cercetătorilor din cadrul studiului din 2014 amintit mai sus, intensifică efectul tratamentelor convenționale medicamentoase antivirale, acționând sinergic cu acestea, de exemplu împotriva virusului gripal A H1N1. De aceea, nu doar că nu este contraindicată atunci când urmăm un tratament antiviral, ci este cât se poate de benefică.
Concluzii
Prin urmare, ne putem întreba dacă mierea de Manuka ne poate împiedica să contactăm un virus. Răspunsul este probabil că nu, dar ce poate face aceasta cu mult succes este să stimuleze sistemul imunitar pentru a distruge cât mai repede inamicul pătruns în corp, a-i reduce activitatea și a ne ajuta să ne revenim mult mai repede.
Ruxi Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele care am apelat:
- PubMed; A 5.8-kDa component of manuka honey stimulates immune cells via TLR4.
- PubMed; Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey.
- Original ArticleBiomedicalAnti-influenza Viral Effects of Honey In Vitro: Potent High Activity of Manuka Honey
- PMC; Effect of dietary honey on intestinal microflora and toxicity of mycotoxins in mice
- Honey stimulates inflammatory cytokine production from monocytes
- Browse journals by subject
- Honey stimulates inflammatory cytokine production from monocytes
- Browse journals by subject
- Journal list menu ;
- Scientific paperAcceleration of wound healing by topical application of honey: An animal model
- Proteomic and genomic analysis of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) exposed to manuka honey in vitro demonstrated down-regulation of virulence markers
- Effect of Honey versus Thyme on Rubella Virus
- PMC; In vitro antiviral activity of honey against varicella zoster virus (VZV): A translational medicine study for potential remedy for shingles
- PubMed; Topical honey application vs. acyclovir for the treatment of recurrent herpes simplex lesions.
Alte materiale pe care le poți consulta pe această temă:
- Carter DA, Blair S, Cocketin NN et al. Therapeutic manuka honey: no longer so alternative. Front Microbiol. 2016; 7: 569.
- Charyasriwong, S., Haruyama, T., & Kobayashi, N. (2016). In vitro evaluation of the antiviral activity of methylglyoxal against influenza B virus infection. Drug discoveries & therapeutics, 10(4), 201-210.
- Charyasriwong, S., Watanabe, K., Rahmasari, R., Matsunaga, A., Haruyama, T., & Kobayashi, N. (2015). In vitro evaluation of synergistic inhibitory effects of neuraminidase inhibitors and methylglyoxal against influenza virus infection. Archives of medical research, 46(1), 8-16.
- Brown, H. L., Roberts, A. E. L., Cooper, R., & Jenkins, R. (2016). A review of selected bee products as potential anti-bacterial, anti-fungal, and anti-viral agents.