De ce să folosești cosmetice bio? Din 12 motive cu nume dificile de pe etichetele celorlalte...
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Știi câte cosmetice folosești zilnic?
Studiile arată că o persoană folosește, în medie, 9 produse cosmetice zilnic. Însumate, ele conțin aproximativ 126 de ingrediente. Utilizezi zilnic pastă de dinți, săpun, deodorant, șampon, balsam, loțiune de corp, cremă de protecție solară, spumă sau alt produs de bărbierit în cazul în care ești bărbat sau farduri dacă ești femeie. În cazul copiilor, cremă contra iritațiilor de scutec, săpun, șampon, loțiune de corp, cremă de protecție solară.
Cât de curate sunt produsele cosmetice convenționale?
Majoritatea dintre noi folosim produse cosmetice fără să ne gândim că ar putea fi nocive, imaginându-ne că autoritățile, nu-i așa, se asigură că sănătatea noastră nu este pusă în niciun fel în pericol înainte de a aproba un produs. Din nefericire, acest lucru nu este adevărat. Producătorii nu sunt obligați să facă studii sau teste în ce privește riscurile pentru sănătate ale produselor lor înainte de a le lansa pe piață.
Având în vederea expunerea frecventă a corpului nostru la cosmeticele de igienă și îngrijire, ar trebui să ne preocupăm serios și de potențialele pericole pentru sănătate cauzate de nenumăratele ingrediente conținute de ele. Mai ales că în rețetele produselor cosmetice pot fi regăsite chiar și 10.500 de ingrediente, chimice în mare parte, unele dintre ele recunoscute sau suspectate de a fi alergene, toxice pentru sistemul reproducător sau care dereglează sistemul hormonal, și chiar cancerigene.
Da, sunt companii care produc cosmetice 100% sigure, dar sunt și multe care folosesc ingrediente periculoase cum este formaldehida, o substanță cancerigenă sau acetatul de plumb, substanță toxică ce afectează dezvoltarea fătului.
Cum ne protejează autoritățile de ingredientele periculoase din cosmetice?
Uniunea Europeană a interzis folosirea a sute de substanțe chimice în cosmetice, dar mai există un număr uriaș de alte substanțe potențial nocive care încă pot exista în produsele comercializate. Iar problema este că, atunci când sunt folosite în prepararea cosmeticelor, aceste ingrediente nu sunt doar reziduuri în cantități minime. Ele sunt componente aflate în proporții ridicate în produsul finit, la fel cum făina este componenta principală a pâinii.
Ce spun studiile despre cosmeticele periculoase de pe piață?
Ingredientele cosmetice nu rămân la suprafața pielii. Sunt proiectate să penetreze pielea și asta fac. Oamenii de știință au descoperit numeroase ingrediente cosmetice uzuale în țesuturile umane: ftalați în urină, parabeni în tumorile mamare, chimicale din parfumuri în țesutul adipos de sub piele. Cum ajung aceste substanțe periculoase în tot corpul, în ficat, în rinichi și alte organe vitale? Simplu: sunt transportate de sângele care circulă peste tot.
Există doar un număr mic de studii (ex. studiul Swan în 2005, studiul Sathanarayana în 2008, încă un studiu Swan în 2010) care au răspuns la întrebarea dacă aceste substanțe chimice sunt în concentrații periculoase pentru sănătate atunci când ajung în corp. Dacă ar fi făcute mai multe, probabil ne-am îngrozi. De ce nu se fac, cine nu are interesul să fie făcute, putem doar ghici.
Un studiu al Universității Rochester spune că expunerea prenatală la ftalați (substanțe chimice care se regăsesc în multe produse cosmetice, lumânări parfumate și parfumuri de ambient) ar putea afecta dezvoltarea fătului (studiul Swan, în 2005).
Ce chimicale periculoase din cosmetice ajung în corp?
Din cauza reglementărilor insuficiente, în produsele cosmetice și de machiaj apar adesea substanțe chimice foarte nocive, ascunse sub denumiri greu de identificat pentru un consumator neavizat.
Printre ingredientele nocive folosite în producția de săpunuri, geluri de duș, deodorante, parfumuri, creme antirid și antiaging, farduri și alte produse de îngrijire a pielii, putem găsi:
- Dioxan: o substanță potențial cancerigenă care se regăsește în zeci de produse cosmetice atât pentru adulți, cât și pentru copii.
- Plumb: substanță cancerigenă care se află în rujuri și vopseau de păr, dar nu este trecută pe etichetă deoarece nu este un ingredient, ci o substanță contaminantă din procesul de producție.
- Mercur: ingredient alergen care afectează dezvoltarea creierului și care se poate găsi în rimel.
- Uleiuri minerale: produse secundare rezultate din industria petrolieră folosite în uleiurile de corp pentru bebeluși, creme hidratante, geluri de păr și care rămân sub forma unui strat la suprafața pielii blocând eliminarea naturală a toxinelor de către aceasta.
- Substanțe emoliente derivate din silicon: nu sunt biodegradabile și împiedică pielea să respire, producând iritații cutanate și fiind suspectate că ar crește riscul de formare a tumorilor.
- Oxibenzonă: ingredient activ din cremele de protecție solară care se acumulează în țesuturile adipoase și care produce alergii, dezechilibre hormonale și poate afecta celulele din corp.
- Triclosan: se regăsește în produsele antibacteriene și în deodorante, este suspectat a fi cancerigen și poate afecta sistemul endocrin.
- DMDM hydantoin și imidanzolidinyl urea: substanțe pot care provoca reacții toxice.
- Parfumuri și coloranți sintetici: afectează sistemul nervos și pot provoca reacții alergice și cancer.
- Parabeni: conservanți chimici prezenți în majoritatea produselor cosmetice care pot cauza dezechilibre hormonale.
- Triclocarban: substanță antibacterienă ce poate produce dereglări ale activității glandei tiroide, însă afectează și mediul înconjurător.
- Trietanolamina (TEA): poate cauza alergii și intoxicații.
Majoritatea acestor substanțe chimice se absorb cu ușurință prin piele, însă sunt greu de eliminat din organism. Toxinele se împrăștie în corp și pot afecta toate organele.
De ce să folosești cosmetice organice cu ingrediente naturale?
Pentru că e cea mai bună variantă de a te feri de toate aceste ingrediente periculoase. De ce? Pentru că prin legile și reglementările certificatorilor Uniunii Europene aceste substanțe potențial periculoase sunt interzise. Cosmeticele organice conțin în majoritate ingrediente naturale, uleiuri esențiale, ingrediente organice la rândul lor, active, vii.
Cosmeticele bio nu conțin parabeni, SLS, coloranți, parfumuri sintetice și alte chimicale nocive și sunt făcute doar din ingrediente naturale certificate bio provenite din plante sau ingrediente minerale benefice pentru piele. Substanțele conținute în cosmeticele bio pot penetra bariera pielii fără a pune probleme pentru sănătatea noastră. Adesea sunt atât de sigure încât pot fi și mâncate. Știi cum se spune: nu pune pe pielea ta ce nu poți și mânca. Deși, nu o lua chiar cuvânt cu cuvânt, pentru că nu poți mânca totuși, un gel de duș...
Sănătate, și ai grijă ce pui pe pielea ta! Nu-i da de mâncare otrăvuri...
Ruxi, pentru Republica BIO
Surse:http://www.ewg.org/skindeep/2004/06/15/exposures-add-up-survey-results/
http://www.globalhealingcenter.com/miscellaneous-health-and-wellness/organic-skincare-makeup
http://www.ewg.org/skindeep/2011/04/12/why-this-matters/
http://www.treehugger.com/organic-beauty/20-toxic-ingredients-avoid-when-buying-body-care-products-and-cosmetics.html
Copyright pentru Republica BIO