Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Antioxidanţii. Tu ştii cine luptă zi de zi pentru viaţa ta?
08.04.2015
Anca Coman
177 vizualizări

Radicalii liberi, sau cine îţi atacă zilnic corpul fără ca tu să-ți dai seama

În fiecare zi, în corpul nostru se dă o bătălie cumplită între milioane de celule sănătoase și inamicii lor, radicalii liberi. Nu, azi nu mă întorc la ora de matematică, vorbesc tot despre sănătate. Mai exact, despre oxidare, sau stres oxidativ.

Oxidarea este un proces natural care ne afectează celulele corpului, fără să fim conștienți de el. Dar asta nu înseamnă că nu putem să dăm o mână de ajutor celulelor atacate permanent de acest infam proces. Putem să le echipăm cu armele necesare pentru ca ele să reziste mai mult.

Deci, ce sunt radicalii liberi?

Sunt inamicii noștri de când am apărut pe acest Pământ.  Un fel de căpcăuni de tot felul de mărimi și forme, invizibili ochiului liber, care ”mușcă” din celule și le ”smulg” un electron (specialiştii numesc asta oxidare). Astfel, celulele corpului sunt rănite și nu mai funcționează corect. Procesul ăsta se numește stres oxidativ. El pune în pericol sănătatea unui organ sau a întregului corp și este responsabil de îmbătrânirea prematură, de infecții, de apariția a numeroase boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiace, degradarea vederii sau a memoriei, cancer.

Suntem salvaţi, intră în luptă antioxidanții!

Corpul nostru s-a adaptat în timp pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, pregătind o armată de molecule capcană, din care radicalii liberi îşi extrag liniştiţi electronul pe care îl caută, şi apoi sunt inactivați. Aceste molecule fenomenale, fără de care celulele ar fi niște victime sigure, sunt antioxidanții. Deşi ei sunt produși de organism, în acest război cotidian e nevoie de mult mai mulți decât poate produce el. De aceea e atât de important să consumăm alimente din care organismul îi poate obţine.

Nu toți antioxidanții sunt la fel. Aşa cum o armată învingătoare este împărţită în divizii de tancuri, aviație, infanterie, tot așa și corpul nostru are nevoie de o combinație de antioxidanți pentru a învinge nemilosul inamic care îl atacă zi de zi.

Cei mai des întâlniți antioxidanți sunt vitamina C, vitamina E, betacarotenul, coenzima Q10, seleniul, magneziul sau zincul. Numărul lor este foarte mare, şi mai sunt mulți alții, deghizaţi în vitamine, minerale sau alte elemente.

Tinereţe fără bătrâneţe nu se poate fără de... sursele corecte de antioxidanţi

Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanți. Deci, pentru a asigura corpului toate unitățile militare de care are nevoie, trebuie să avem zilnic o alimentație cât mai diversificată și mai sănătoasă. Deoarece culorile fructele și legumelor sunt un indicator al antioxidanților conținuți, cel mai bine e să încercăm să mâncăm în fiecare zi, pe cât posibil, dintr-un ”curcubeu” de alimente (roșu - tomate, verde - castraveți, alb - conopidă, portocaliu - dovleac sau caise, galben - citrice, şi aşa mai departe).

Dar poveştile rămân poveşti şi ştim cu toţii că nu există tinerețe veșnică. Tot ce putem face este să întârziem cât mai mult îmbătrânirea și efectele ei.  În acelaşi timp putem preveni îmbolnăvirea furnizând corpului sursele de antioxidanți de care are nevoie pentru a lupta eficient: fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci, alune,  semințe și condimente.

Bineînţeles nu voi mai rosti şi aici cuvintele certificat şi organic. Toată lumea ştie deja că dacă leguma sau fructul au fost crescute artifical, tratate cu pesticide şi hormoni, nu mai au aceleaşi valori nutritive precum cele naturale, organice. Ah, mi-au scăpat! Iertaţi-mă...

Nu închei fără obişnuita listă de sugestii. Mai jos veţi găsi câteva dintre produsele care conțin antioxidanți puternici, benefici pentru sănătate: boabe de cacao crude, fructe de goji uscate, pudră de cacao, merişoare uscate, ciocolata amăruie, ceai verde, nuci pecan, turmeric, gem de afine și acai. Toate, certificate organic!

 

Ruxi, Republica BIO

Sursele mele de inspiraţie au fost astăzi:

„Antioxidants and Cancer Prevention”, National Cancer Institute at the National Institutes of Health, 16 ianuarie 2014.
Mary Anne Dunkin, material revăzut de Brunilda Nazario, „Super Foods for Optimal Health”, Webmed, 25 octombrie 2013.
„Antioxidants: Beyond the Hype”, Harvard T.H. Chan, material accesat în martie 2015.

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.