O vedetă în topul superalimentelor: uleiul de cocos organic

 

Se mănâncă uleiul de cocos?

Da! Uleiul de cocos este un aliment foarte sănătos, care  poate fi inclus fără niciun dubiu în categoria superalimentelor. Vă amintesc acum doar trei dintre multele motive pentru care ar trebui să-l includeţi în alimentația de zi cu zi, chiar de la vârste fragede. Apoi o să vă îndemn să-încercaţi şi vă veţi convinge singuri.

Poate fi mâncat, gătit, prăjit, întins pe pâine, pus în salate

Uleiul de cocos poate fi considerat atât un înlocuitor pentru unt, cât și pentru multele uleiuri vegetale cu care sunteţi obişnuiţi. De ce? Pentru că până la temperatura de 25 de grade Celsius este în stare solidă și are  consistența untului, iar peste această temperatură devine lichid, fără să sufere modificări ale superproprietăţilor lui. O variantă excelentă de a-l servi, care nouă ni se pare mie cea mai simplă şi pe care cei care ne-au vizitat la Veg Fest anul ăsta au cunoscut-o, este de a-l întinde pe o felie de pâine. Se poate servi apoi cu puţin gem, cu miere, cu un vârf de sare, sau chiar aşa, simplu. Imaginaţia şi îndrăzneala sunt cei mai buni bucătari. Noi am încercat şi varianta îndrăzneaţă de ulei de cocos întins pe pâine integrală şi presărat cu puţin busioc sau cimbru proaspăt cules din grădina Republicii BIO şi a plăcut foarte mult tuturor celor care l-au încercat.

În același timp, uleiul de cocos este ideal pentru prepararea termică a alimentelor deoarece are un punct de ardere ridicat (180 de grade Celsius). Punctul de ardere, sau de fum, este temperatura de la care începe să degaje fum și să genereze compuși toxici, nocivi pentru organism.

Uleiul de cocos nu are un gust pregnant, iar aroma lui delicată este potrivită pentru orice tip de preparat, fie dulce, fie sărat.

Este o grăsime sănătoasă, de mare ajutor în diete

Uleiul de cocos este o sursă de grăsimi sănătoase saturate şi un înlocuitor ideal al uleiurilor procesate. Conţine cu 10% mai puţine calorii faţă de alte grăsimi vegetale, motiv pentru care este recomandat şi în diete.

Acizii grași din uleiul de cocos influențează apetitul, adică grăbesc senzaţia de saţietate, aşa încât veţi mânca mai puțin, iar asta ajută la o pierdere treptată în greutate, în mod sănătos. Conform unui studiu, consumul zilnic al unei cantități de 30ml (echivalentul a două linguri) de ulei de cocos conduce la reducerea semnificativă a inesteticilor colăcei de grăsime din zona abdomenului care, după cum se știe, sunt cel mai greu de dat jos, chiar și atunci când faceţi sport în mod regulat.

Uleiul de cocos întărește imunitatea

Uleiul de cocos este o sursă extraordinară de polifenoli şi antioxidanţi naturali, vitaminele A, C şi E, vitamina K, fier şi calciu, cunoscuţi ca aliaţi ai sistemului imunitar şi ai unei sănătăţi de fier.

Este uşor de digerat şi ajută la asimilarea vitaminelor, mineralelor şi aminoacizilor. În plus, are în compoziţie acid lauric, un acid gras care are abilitatea de a distruge o serie de virusuri şi bacterii, protejând organismul de infecții. Acest acid se regăseşte şi în laptele matern. Ştim cu toţii proprietăţile acestuia, doar el ne-a susţinut în prima şi cea mai importantă parte a vieţii.

Închei cu o atenţionare. Există multe tipuri de ulei de cocos: extravirgin,  presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Uleiul de cocos rafinat chimic este obținut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanțe chimice potențial nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obținere a fulgilor de cocos și în care se regăsesc adesea grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate. Uleiul extras sau presat la rece, numit și virgin sau extravirgin, e obținut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate și este, prin urmare, cel mai sănătos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietățile sale extraordinare se păstrează nemodificate.

Mai multe informaţii despre uleiul de cocos, despre beneficiile lui, despre cum se foloseşte, povestea lui şi multe reţete culinare si cosmetice găsiţi pe cocosbio.ro.

Republica BIO a creat, după lungi căutări şi testări, propria marcă de ulei de cocos extravirgin, presat la rece, certificat ecologic, produs în Sri Lanka în ferme ecologice. Îl găsiţi la un preţ bun, în magazinul online.

 

Ruxi, Republica BIO

 

Sursele mele pentru articolul pe care tocmai l-aţi citit sunt acestea:

Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men.
Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity.
Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents

Copyright Republica BIO

Scrie un comentariu
Fii primul care scrie un comentariu