Infertilitatea la bărbați – cauze și remedii
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Infertilitatea este o problemă mult mai uzuală decât s-ar putea crede. Aproximativ 1 din 6 cupluri sunt afectate de infertilitate la nivel mondial și, conform cercetătorilor, 1 din 3 cazuri de infertilitate de cuplu sunt cauzate de problemele de fertilitate ale partenerului de sex masculin.
Deși infertilitatea nu este întotdeauna tratabilă, există mai multe moduri prin care îți poți crește șansele de a concepe un copil împreună cu partenera, dacă te confrunți cu această problemă, printre care se numără anumite schimbări în alimentație, administrarea unor suplimente naturale și unele modificări ale stilului de viață. Vom discuta mai departe în acest material despre cele mai importante dintre acestea, dar mai întâi e esențial să înțelegem ce este infertilitatea masculină și care sunt principalele cauze ale acesteia.
Ce este infertilitatea masculină?
Infertilitatea masculină se referă la incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil, în urma relațiilor intime regulate și neprotejate cu partenera de cuplu, desfășurate de-a lungul unei perioada de 12 luni. Este important să se identifice dacă doar unul sau ambii parteneri suferă de probleme de infertilitate, deoarece în 30% dintre cazuri, ambii parteneri se pot confrunta cu acestea.
În unele situații, cauza infertilității de cuplu nu poate fi identificată, ceea ce se numește infertilitate „idiopatică” sau „din cauze necunoscute”.
Factori care cresc riscul de infertilitate la bărbați și cauze ale infertilității
Pentru a concepe un copil, un spermatozoid din sperma bărbatului trebuie să fecundeze un ovul al femeii. Testiculele sunt responsabile de producerea și depozitarea spermei, iar cele mai des întâlnite probleme care duc la infertilitate la bărbați sunt cele care afectează modul cum funcționează testiculele. Alte probleme sunt dezechilibrele hormonale sau blocajele de la nivelul organelor reproducătoare. În aproximativ 50% din cazuri, cauza infertilității masculine nu este cunoscută (a se vedea referința 2).
Aproximativ 10 până la 15% dintre bărbații care sunt infertili nu pot produce deloc spermatozoizi. Un dezechilibru hormonal sau blocajul circulației spermei poate conduce la infertilitate. În unele cazuri, bărbatul produce mai puțini spermatozoizi decât în mod normal. Cea mai uzuală cauză a celei din urmă tulburări este o afecțiune numită varicocel. Aproximativ 40% dintre bărbații cu probleme de infertilitate suferă de varicocel.
Infertilitatea la bărbați se datorează calității și cantității spermatozoizilor:
- azoospermia (inabilitatea de a produce spermatozoizi);
- oligospermia (producția de spermă de calitate scăzută);
- astenozoospermia (malformații ale spermatozoizilor care nu permit deplasarea în interiorul tractului reproducător feminin și fertilizarea ovulului);
- anticorpii antispermatozoizi din spermă.
Producția și calitatea spermatozoizilor pot fi afectate în principal de:
- tratamentele împotriva cancerului (chimio-, radioterapia);
- anumite tulburări hormonale;
- unele afecțiuni genetice precum mutatii genă MTHFR;
- unele afecțiuni medicale precum diabetul, fibroza chistică, unele infecții și boli autoimune;
- varicocel (o afecțiune în cazul căreia venele de la nivelul testiculelor sunt mai mari decât în mod normal, ceea ce conduce la supraîncălzirea acestora);
- traumatisme la nivelul testiculelor;
- supraponderalitate;
- vârsta de peste 40 de ani;
- expunerea anterioară la radiații nocive, toxine sau poluanți din mediu precum plumb, pesticide sau mercur;
- anumite medicamente sau suplimente alimentare;
- temperatură exterioară ridicată care crește temperatura testiculelor precum saune sau băi fierbinți frecvente;
- fumat;
- consumul excesiv de alcool sau dependența de narcotice.
Remedii naturale, schimbări ale dietei și modificări ale stilului de viață pentru îmbunătățirea fertilității masculine
Anumite modificări în alimentație și în stilul de viață, dar și unele suplimente naturale pot contribui la creșterea fertilității în cazul bărbaților. Iată mai jos mai multe modalități naturale care îți pot stimula fertilitatea dacă te confrunți cu această problemă:
Fă sport
Pe lângă efectele benefice generale pentru sănătate ale practicării exercițiilor fizice regulate, acestea pot contribui la creșterea producției de testosteron, un hormon masculin important implicat în procesul de reproducere, și pot îmbunătăți fertilitatea.
Studiile arată că bărbații care fac sport regulat au un nivel mai crescut de testosteron și o calitate mai bună a spermatozoizilor decât bărbații care au o viață sedentară.
Limitează consumul de alcool
Consumul de alcool excesiv poate conduce la scăderea nivelului de testosteron și poate afecta calitatea spermei, așa cum arată o trecere în revistă a mai multor studii efectuate pe această temă. Deteriorarea parametrilor de calitate a spermei este parțial reversibilă prin întreruperea consumului de alcool.
Recomandarea pe baza acestor studii este așadar să limitezi sau chiar să stopezi consumul de alcool atunci când ai probleme de fertilitate care ar putea fi corelate, chiar și în mică măsură cu acesta.
Dormi adecvat
Somnul este esențial pentru o bună sănătate la nivel general, dar și în ce privește fertilitatea, deoarece somnul insuficient sau, dimpotrivă, excesiv, este corelat de studii cu o slabă calitate a spermatozoilor.
Numărul optim de ore de somn în cazul adulților este în jur de opt pe noapte. Fă tot posibilul să beneficiezi de aceste ore de somn în fiecare noapte și asigură-ți un mediu liniștit și adecvat pentru dormit, astfel încât să poți avea un somn profund și neîntrerupt.
Renunță la fumat
Studiile arată că fumatul poate deteriora ADN-ul spermatozoizilor. Bărbații cu un număr mare de spermatozoizi de acest tip pot prezenta o fertilitate redusă. Totodată, fumatul este un factor de risc important pentru disfuncția erectilă, o tulburare care poate face dificilă conceperea unui copil. Bărbații care fumează au un risc de două ori mai mare decât nefumătorii de a suferi de disfuncție erectilă.
Asigură-te că ai o greutate corporală sănătoasă
Greutatea corporală în exces a fost asociată cu un risc crescut de infertilitate, atât la bărbați, cât și la femei. La bărbați, greutatea în exces a fost asociată cu un nivel mai scăzut de testosteron, o calitate mai redusă a spermei și o fertilitate redusă în comparație cu bărbații care au o greutate normală. Riscul de infertilitate crește cu 10% pentru fiecare 9 kilograme de greutate corporală în plus.
Relaxează-te și evită pe cât posibil stresul
Stresul poate afecta libidoul și deci o viață sexuală normală. Stresul poate reduce satisfacția sexuală și are un impact negativ asupra fertilității. E posibil ca „hormonul stresului” numit cortizol să aibă de-a face cu efectele negative ale stresului asupra fertilității masculine. Un nivel crescut de cortizol pe o perioadă de timp prelungită este corelat cu scăderea nivelului de testosteron.
Găsești diverse tehnici de relaxare pe internet precum cele de respirație, meditația, relaxarea musculară progresivă etc. care te-ar putea ajuta în cazul în care te confrunți cu stresul.
Adoptă o dietă sănătoasă
Consumă alimente bogate în antioxidanți, deoarece aportul acestora este corelat cu o îmbunătățire a sănătății generale, inclusiv la nivelul fertilității. De aceea, consumă multe nuci și alte oleaginoase, fructe, legume, cereale integrale, pește bogat în omega 3.
Evită alimentele procesate, grăsimile de tip trans-, soia (aceasta din urmă conține fitoestrogeni – compuși chimici din plante asemănători estrogenului, consumul excesiv de soia putând duce la o scădere a concentrației spermei), lactatele cu un conținut ridicat de grăsimi (care pot conduce la o motilitate scăzută a spermatozoizilor și defecte ale structurii acestora).
Ia în calcul consumul unor suplimente alimentare utile pentru fertilitate
Suplimente alimentare din plante precum pudra de maca, ashwagandha (Withania somnifera), schinduf (Trigonella foenum-graecum) sau Tribulus terrestris sunt asociate de numeroase studii cu o sporire a fertilității masculine, a libidoului și a performanței sexuale.
De exemplu, conform unui studiu, administrarea de ashwagandha a crescut numărul de spermatozoizi cu 167%, volumul de spermă cu 53% și motilitatea spermatozoizilor cu 57%.
Anumite vitamine și minerale precum vitamina E, vitamina B9 (acidul folic), vitamina D, seleniu, cupru și zinc pot de asemenea contribui la îmbunătățirea procesului de formare a spermatozoizilor și menținerea unor parametri adecvați ai lichidului seminal. Astfel, vitamina D, conform studiilor, îmbunătățește în special calitatea spermei, respectiv aspecte precum motilitatea spermatozoizilor. Un studiu pe aproape 700 de bărbați infertili arată că terapia combinată cu seleniu și vitamina E conduce de asemenea la creșterea motilității spermatozoizilor și la o fertilitate mai ridicată. Ca și seleniul, cuprul are proprietăți antioxidante și are un efect pozitiv asupra parametrilor spermei. Unele studii indică faptul că o combinație de acid folic și zinc poate îmbunătăți semnificativ concentrația spermei.
Un studiu extrem de promițător arată că o combinație a mai multor micronutrienți, respectiv L-carnitină, L-arginină, zinc, vitamina E, glutation, seleniu, coenzima Q10 și acid folic a condus la îmbunătățirea tuturor parametrilor spermei (volum, densitate, motilitate, precum și a morfologiei spermatozoizilor). Un alt studiu arată că tratamentul oral cu o combinație de mio-inozitol, acid folic, vitamina E, L-carnitină, L-arginină și seleniu a dus la îmbunătățirea semnificativă a indicelui de fertilizare, a ratei de embrioni de bună calitate în ziua a III-a de la fecundare și a ratei sarcinilor la cupluri care au urmat tratamente de fertilizare in vitro la care a fost folosită tehnica PICSI ca urmare a infertilității masculine.
Eficacitatea tratamentului împotriva fertilității la bărbați a fost mai ridicată în cazul combinării mai multor micronutrienți decât în cazul administrării unui singur ingredient.
Un supliment alimentar care a fost dezvoltat pornind de la studiile din domeniu și deci de la ingrediente cu eficacitate validată științific precum cele de mai sus, dozate în mod optim este Supramen. Un studiu realizat pe 84 de bărbați care prezentau un parametru al spermei sub normă a arătat îmbunătățirea eficacității tuturor parametrilor spermei în cazul persoanelor testate.
Supramen conține L-carnitină, N-acetil L-carnitină, vitamina E, coenzima Q10, zinc, seleniu, cupru, licopen, L-glutation, L-arginină, vitamina D, folați și mio-inozitol în concentrațiile optime pentru îmbunătățirea fertilității masculine și pentru acompanierea și pregătirea pentru procesul de fertilizare in vitro. Supramen este singurul supliment care conține combinația mio-inozitol & licopen, licopenul fiind un antioxidant care acționaeză țintit și care îmbunătățește considerabil calitatea spermei. De aceea Supramen poate fi un aliat de nădejde în lupta împotriva infertilității la bărbați împreună cu modificările în ce privește stilul de viață și de alimentație de mai sus și cu recomandările medicale.
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- Brugo-Olmedo S., Chillik C., Kopelman S. (2001), Definition and causes of infertility. Reprod Biomed Online, 2(1), pp. 41-53. doi: 10.1016/s1472-6483(10)62187-6.
- Jose-Miller, A. B., Boyden J. W., & Frey, K. A. (2007), Infertility, American Family Physician, 75, 849–856.
- American Urological Association (2008), A basic guide to male infertility: how to find out what's wrong. .
- American Urological Association (2008), Report on vericocele and infertility.
- National Institute of Child Health and Human Development, How common is male infertility, and what are its causes?.
- Vaamonde D., Da Silva-Grigoletto M.E., García-Manso J.M., Barrera N., Vaamonde-Lemos R. (2012), Physically active men show better semen parameters and hormone values than sedentary men, European Journal of Applied Physiology, 112(9), pp. 3267-73. doi: 10.1007/s00421-011-2304-6.
- La Vignera S., Condorelli R.A., Balercia G., Vicari E., Calogero A.E. (2013), Does alcohol have any effect on male reproductive function? A review of literature, Asian Journal of Andrology, 15(2), pp. 221-5. doi: 10.1038/aja.2012.118.
- Chen Q., Yang H., Zhou N., Sun L., Bao H., Tan L., Chen H., Ling X., Zhang G., Huang L., Li L., Ma M., Yang H., Wang X., Zou P., Peng K., Liu T., Cui Z., Ao L., Roenneberg T., Zhou Z., Cao J. (2016), Inverse U-shaped Association between Sleep Duration and Semen Quality: Longitudinal Observational Study (MARHCS) in Chongqing, China, Sleep, 39(1), pp. 79-86. doi: 10.5665/sleep.5322.
- Harlev, A., Agarwal, A., Gunes, S. O., Shetty, A., & du Plessis, S. S. (2015), Smoking and Male Infertility: An Evidence-Based Review, The world journal of men's health, 33(3), 143–160.
- Katib A. (2015), Mechanisms linking obesity to male infertility, Central European journal of urology, 68(1), pp. 79–85,
- Brownlee K.K., Moore A.W., Hackney A.C. (2005), Relationship between circulating cortisol and testosterone: influence of physical exercise, Journal of Sports Science & Medicine, 4(1), pp. 76-83.
- Sellandi TM, Thakar AB, Baghel MS. (2012) Clinical study of Tribulus terrestris Linn. in Oligozoospermia: A double blind study, AYU Journal, 33(3), pp. 356-64. doi: 10.4103/0974-8520.108822
- Steels E, Rao A, Vitetta L., (2011), Physiological aspects of male libido enhanced by standardized Trigonella foenum-graecum extract and mineral formulation. Phytotherapy Research, 25(9), pp. 1294-300. doi: 10.1002/ptr.3360.
- Ambiye VR, Langade D, Dongre S, Aptikar P, Kulkarni M, Dongre A. (2013), Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study, Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 2013:571420. doi: 10.1155/2013/571420.
- Chavarro JE, Toth TL, Sadio SM, Hauser R. (2008), Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic, Human Reproduction, 23(11), pp. 2584-90. doi: 10.1093/humrep/den243.
- Afeiche M, Williams PL, Mendiola J, Gaskins AJ, Jørgensen N, Swan SH, Chavarro JE (2013), Dairy food intake in relation to semen quality and reproductive hormone levels among physically active young men, Human Reproduction, 28(8), pp. 2265-75. doi: 10.1093/humrep/det133.
- Arnanson A., Healthline, 10 Ways to Boost Male Fertility and Increase Sperm Count,
- de Angelis C, Galdiero M, Pivonello C, Garifalos F, Menafra D, Cariati F, Salzano C, Galdiero G, Piscopo M, Vece A, Colao A, Pivonello R. (2017), The role of vitamin D in male fertility: A focus on the testis, Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 18(3), pp. 285-305. doi: 10.1007/s11154-017-9425-0.
- Moslemi, M. K., & Tavanbakhsh, S. (2011). Selenium-vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate. International journal of general medicine, 4, pp. 99–104.
- Mirnamniha, M., Faroughi, F., Tahmasbpour, E., Ebrahimi, P. & Beigi Harchegani, A. (2019). An overview on role of some trace elements in human reproductive health, sperm function and fertilization process. Reviews on Environmental Health, 34(4), pp. 339-348.
- Wong WY, Merkus HM, Thomas CM, Menkveld R, Zielhuis GA, Steegers-Theunissen RP (2002), Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial, Fertility and Sterility, 77(3), pp. 491-8. doi: 10.1016/s0015-0282(01)03229-0.
- Lipovac M, Bodner F, Imhof M, Chedraui P. (2016), Comparison of the effect of a combination of eight micronutrients versus a standard mono preparation on sperm parameters, Reproductive Biology and Endocrinology, 14(1), pp. 84. doi: 10.1186/s12958-016-0219-0. PMID: 27938385
- Korosi T, Barta C, Rokob K, Torok T. (2017), Physiological Intra-Cytoplasmic Sperm Injection (PICSI) outcomes after oral pretreatment and semen incubation with myo-inositol in oligoasthenoteratozoospermic men: results from a prospective, randomized controlled trial, European Review of Medical Pharmacological Science, 21(supl. 2), pp 66-72.
- Lodz Centre of Personalized Medicine CODE, Opole Infertility Treatment Centre PARENS (2019), Evaluation of the effect of supplementation with SUPRAMEN on the improvement of semen quality parameters in men with reduced fertility.
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.