Superalimente de nota 10 pentru şcolari de nota 10+
A sunat clopoțelul începerea școlii și de-acum copiii trebuie să fie atenți la ore, au lecții de învățat și teme pentru acasă. Iar noi părinții, trebuie să-i susținem de-acasă.
Bine că mai există și pauze de joacă! Iar dacă la joacă ei se descurcă de minune şi singuri, cum facem să se descurce la fel de bine singuri și la învățat? Păi există şi pauze de gustare, şi cred că putem să-i ajutăm chiar atunci!
Se întâmplă ca un copil să se confrunte cu perioade de deficit de atenție sau de lipsă a puterii de memorare. Sau poate să fie obosit și lipsit de energie. Nu te grăbi să dai vina pe el pentru toate astea, sau pe programul prea încărcat, ori pe pauzele prea lungi de joacă. Te-ai gândit că de vină poate fi alimentația?
Decât teme multe, mai bine o alimentaţie corectă!
Da, alimentele pe care le consumă copilul tău au un impact direct asupra succesului lui școlar. Ele pot influența nivelul de sânge (și de oxigen) care ajunge la creier, nivelul de energie de care el dispune și cât de repede se consumă aceasta. De alimentele pe care i le pui în farfurie sau în pachețelul pentru școală depinde gradul lui de concentrare sau de atenție şi capacitatea de memorare.
Deși mulți dintre noi nu prea asociem mâncarea gustoasă cu cea sănătoasă, să ştii că printre principalele alimentele care stimulează capacitatea de învățare a copilului tău se regăsesc și unele care ar putea fi pe placul celor mai mofturoși dintre copii. Şi acum recomandarea pe care o fac mereu: caută alimente şi ingrediente certificate ecologic. Doar aşa vei fi sigură că îl fereşti pe copil de substanţe chimice care anulează în mare parte puterea nutritivă a porţiei din farfurie şi care îi fac rău.
Afine, fructe de pădure și alte alimente benefice pentru dezvoltarea inteligenței
Cerneala din afine face temele bine! Şi alte câteva, mai mult sau mai puțin colorate...
1. Afinele
Afinele cultivate ecologic se numără printre cele mai sănătoase fructe. Sunt pline de antioxidanți și conțin cantități ridicate de vitamina C și K, precum și de minerale esențiale precum potasiu. Au și mult acid galic, o substanță care protejează celulele nervoase de efectele negative ale stresului și anxietății, ajutând la buna comunicare dintre neuroni și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Deoarece majoritatea acestor beneficii dispar în urma preparării termice, mai degrabă decât să le incluzi în plăcinte sau prăjituri, te sfătuiesc să prepari copilului tarte raw cu afine sau să le adaugi la salate de fructe, pentru a le servi crude.
2. Nucile și alte oleaginoase
Migdalele și nucile organice în special, sunt eficiente pentru combaterea deficitului de atenție și îmbunătățirea capacității de concentrare. Conțin mulți antioxidanți, precum și vitaminele B6 și E, care asigură buna funcționare a sistemului nervos și protejează celulele creierului de degradări ce ar putea conduce la un grad de atenție scăzut, memorie slabă și un nivel redus de concentrare. Dacă nu-i prea plac, încearcă să le ascunzi măcinate și combinate cu miere, cacao sau pudră de roşcove, în bombonele raw, sau presărându-le peste iaurtul cu cereale de la micul dejun.
3. Uleiul de cocos
Uleiul de cocos ecologic este bogat în acizi grași cu lanț mediu, asociați cu îmbunătățirea memoriei și a concentrării. Acest ulei conține şi substanțe antiinflamatorii care au și rolul de a îmbunătăți funcția cognitivă. Practic, îl poți îngloba în orice preparat, de la fursecuri din fulgi de cereale integrale, la bombonele raw cu nuci şi seminţe, budincă de ovăz, până la supe creme și orice altceva știi că îl poate tenta pe cel mic.
4. Semințele
Semințele conține minerale precum zinc sau magneziu, excelente pentru îmbunătățirea memoriei. Semințele de floarea-soarelui, de susan sau de dovleac au un conținut ridicat de substanțe extrem de utile creierului precum vitamine, minerale, acizi grași esențiali, proteine, motiv pentru care îți recomand să presari un mix de semințe peste laptele cu cereale de la micul dejun al copilului, peste salate sau garnituri. Dacă nu reușești să-i convingi pe cei mici să le mănânce, macină-le până se transformă într-o pastă (asemănătoare untului de arahide) pe s-o combini cu miere pentru un desert dulce care sigur îi va tenta. Poți adăuga un vârf de cuțit de pudră de vanilie ca să dai mai multă aromă acestui desert. Servește pasta de semințe întinsă pe pâine cu rondele de banane sau felii de măr.
5. Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este plină de substanțe nutritive și minerale precum fier, magneziu, zinc și potasiu. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, îmbunătățește fluxul de sânge la creier, concentrarea și atenția. Dar atenție: caută ciocolata preparată cu foarte puţine ingrediente, cu concentraţie mare de cacao, cu foarte puţin zahăr, şi acela brun. Sunt multe sortimente, unele cu lapte, cu mult zahăr şi amelioratori de care e bine să te fereşti. Una-două pătrățele de ciocolată servite dimineața sau până în prânz îi poate ajuta să înțeleagă mai repede și mai ușor lecțiile predate.
6. Fulgii de ovăz
Ovăzul și terciul de ovăz reprezintă surse excelente de energie și de combustibil pentru creier. Ovăzul este plin-ochi de fibre care-i ajută pe copii să se simtă sătui, astfel încât să nu fie tentați să ronțăie diverse snacks-uri și gustări nesănătoase. Sunt de asemenea o sursă foarte bună de vitamina E, vitamine din grupa B și zinc, toate acestea ajutând creierul copiilor să dea randament maxim. Terciul de ovăz poate deveni un desert minunat dacă presari deasupra fructele preferate de cei mici precum rondele de mere, de banane, fructe de pădure sau felii migdale.
7. Bananele
Banana reprezintă unul dintre cele mai bune surse de energie pentru creier și, în plus, mai toți copiii adoră bananele pentru că sunt dulci, au o consistență cremoasă și sunt aromate, așa că nu-ți va fi dificil să-i convingi să le mănânce. Bananele asigură o cantitate ridicată de potasiu și mangan. În plus, conțin și multă vitamina B6 care stimulează producția a doi neurotransmițători, respectiv norepinefrină și serotonină care sunt foarte importanți pentru capacitatea de concentrare.
Sănătate! ...De nota 10+++!
Ruxi, pentru Republica BIO
Surse cu putere mare de concentrare pentru copii am găsit aici:
1. https://www.onhealth.com/content/1/kids_brain_foods
2. https://www.momjunction.com/articles/coconut-oil-for-children_00366250/
3. https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/features/brain-foods-kids#2
4. https://exploringyourmind.com/6-foods-concentration-in-children/
Copyright Republica BIO
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.