Detoxifierea, abolut necesară pentru sănătatea noastră
Detoxifiere – un termen pe care îl auzim des în ultima vreme. E adevărat că, în lumea modernă în care trăim, înconjurați de atâta poluare, suntem expuși zilnic unei multitudini de toxine, metale grele și chimicale, care se regăsesc peste tot, din aerul pe care îl respirăm până în alimentele pe care le consumăm.
Însă corpul nostru este echipat cu un sistem de detoxifiere natural care poate acționa la eliminarea acestor compuși periculoși. Dieta și stilul de viață reprezintă cel mai bun mod de a ne maximiza capacitatea corpului de a elimina toxinele.
O dietă de detoxifiere poate fi un mod sănătos de a ne ajuta organismul să facă ceea a fost proiectat să facă: să elimine toxinele și ne mențină în formă maximă.
Corpul nostru are un sistem complex de detoxifiere și toate organele noastre conlucrează pentru a ne menține sănătoși. Pielea voastră elimină bacteriile din corp prin transpirație, rinichii filtrează litri de sânge și produc urină, plămânii eliberează dioxid de carbon, intestinele extrag nutrienți din alimente pentru a excreta toxine, reziduuri și ficatul elimină toxine din corp.
Factori precum stresul cronic, obiceiurile nesănătoase, lipsa de activitate fizică și o dietă bogată în alimente ultraprocesate pot stimula sistemul natural de detoxifiere al organismului, ceea ce face chiar mai dificilă eliminarea toxinelor eficient din fluxul sangvin.
O dietă de detoxifiere [care implică eliminarea alimentelor procesate și creșterea aportului de alimente nutritive integrale împreună cu un număr de alimente sau suplimente alimentare detoxifiante] poate reprezenta un mod simplu de a ne ajuta corpul să se detoxifice și să funcționeze în parametri optimi.
Iar ceea ce este minunat este că, spre deosebire de alte metode de detoxifiere a organismului, acest tip de purificare nu vă va secătui energia și nici nu vă va face să vă simțiți epuizați. Dimpotrivă, vă poate stimula energia fizică și psihică și vă poate ajuta să vă simțiți excelent.
Care sunt sursele de toxine în organism?
În principal, toxinele provin din alimentația nesănătoase: alimente procesate, pline de aditivi periculoși, fructe și legume cu reziduuri de pesticide, carne sau lapte cu hormoni. Până și apa poate fi contaminată cu metale grele sau alte chimicale. În corpul nostru ajung și substanțele chimice din cosmetice sau din resturile de detergenți de pe hainele pe care le spălăm. Chiar dacă nu sunt neapărat în cantități periculoase, acestea se acumulează din surse multiple și, fără să ne dăm seama, cantitatea din corpul nostru poate trece rapid de limitele considerate sigure. Totodată, gradul de poluare al aerului pe care îl respirăm este un alt factor nociv și practic imposibil de evitat.
Ce este detoxifierea organismului?
Detoxifierea (dieta de detoxifiere) a devenit un proces popular în ultima vreme. Dietele specifice de detoxifiere variază, dar, adesea, constau într-o perioadă de post urmată de o dietă strictă bazată pe consumul de legume și fructe crude, sucuri de fructe și legume proaspete și apă. În plus, se mai folosesc și ceaiuri din plante în combinație cu clisme pentru curățarea intestinelor. Nu există însă studii sau dovezi medicale care să confirme că dietele de detoxifiere chiar elimină toxinele din corp.
Multe persoane însă susțin că se simt mai bine după o dietă de detoxifiere. Motivele pot consta în faptul că o dietă de detoxifiere elimină alimentele procesate, cu zahăr și diverse chimicale și grăsimi nesănătoase. Prin simpla renunțare la consumul acestor produse, organismul poate funcționa mai bine. Dacă luați în calcul o dietă de detoxifiere de acest tip, e indicat să discutați cu medicul pentru a vă asigura că nu o să vă confruntați cu diverse efecte secundare ca urmare unei diete care limitează sever cantitatea de proteine consumată sau care promovează postul negru sau consumul doar de lichide, de exemplu și care pot conduce la oboseală, amețeală. Pe termen lung, unele diete extrem de restrictive pot conduce la deficiențe de vitamine și minerale.
Clismele, recomandate adesea ca parte a unui plan de detoxifiere, pot conduce la crampe, balonare, greață și vomismente. Se poate ajunge de asemenea la deshidratare.
De asemenea, e important să luați în calcul faptul că acestea nu sunt o soluție pe termen lung. Pentru rezultate de durată, cea mai bună soluție constă în a acționa pe două fronturi: a evita pe cât posibil sursele de toxine (de exemplu, a alege detergenți de rufe și de vase ecologici, cosmetice naturale, a renunța la odorizantele de cameră sau de mașină pline de chimicale, alimente procesate etc.) și a vă orienta spre o dietă sănătoasă care sprijină organele din corp cu rol în eliminarea toxinelor precum ficatul, rinichii, pielea etc. bazată în principal pe fructe, legume, cereale integrale, surse de proteine slabe și unele superalimente sau suplimente alimentare.
Metode recomandate pentru o detoxifiere corectă
O bună dietă de detoxifiere ar trebui să vă asigure toți nutrienții de care organismul vostru are nevoie, permițându-vă în același timp să eliminați din alimentație toate chimicalele și ingredientele nesănătoase.
Urmarea câtorva recomandări simple și încorporarea în dietă a unor alimente (și/sau suplimente alimentare) detoxifiante reprezintă cel mai bun mod de a vă asigura funcționarea la parametri optimi a sistemului de detoxifiere natural al organismului și asigurarea sprijinului de care corpul vostru are nevoie pentru a elimina eficient toxinele.
Iată câteva reguli de bază pentru a urma o dietă de detoxifiere sănătoasă:
- Eliminați zahărul din alimentație - renunțați la alimente precum bomboane, prăjituri, biscuiți, băuturi îndulcite cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali și încercați să urmați o dietă fără zahăr. Alegeți fructe în loc de dulciuri și ceai sau apă în loc de băuturi îndulcite.
- Eliminați din dietă alimentele procesate precum mezelurile și alegeți în schimb alimente cu proteine precum somonul pescuit, carnea de vită sau pui de preferat ecologică sau înlocuiți proteinele animale cu cele vegetale, respectiv leguminoase, nuci, semințe, dar asigurându-vă că acoperiți toată gama de nutrienți proteici necesari organismului.
- Creșteți aportul de ingrediente integrale, neprocesate, crude, precum legume, fructe și oleaginoase (nuci, migdale etc.).
- Reduceți aportul de sare compensându-l prin creșterea celui de condimente care, pe lângă faptul că vor face mâncarea mai apetisantă, au și un conținut uriaș de antioxidanți. Alegeți condimente precum chimen, busuioc, boia, pătrunjel, oregano etc.
- Includeți mai multe alimente cu rol detoxifiant în dietă precum grapefruit, sfeclă roșie, semințe de chia, chlorella etc.
- Eliminați cafeaua din alimentație. Aceasta vă energizează rapid și pe moment, după care urmează o cădere bruscă a nivelului de energie. Optați pentru ceai verde, alb sau matcha care vă oferă un aport de energie constant, treptat, mult mai sănătos și de asemenea contribuie la eliminarea toxinelor din corp.
- Reduceți consumul de carbohidrați simpli precum pastele sau pâinea din făină albă sau orezul alb. Aceste alimente, deși sățioase, nu conțin suficienți nutrienți necesari organismului. Alegeți în locul lor alimente care conțin carbohidrați complecși, cu un procent ridicat de fibre precum cerealele integrale, fasolea și alte leguminoase care ajută sistemul digestiv să elimine din toxine în mod optim.
Detoxifierea organismului - câteva modificări esențiale ale stilului de viață:
- Dormiți cel puțin opt ore pe noapte, deoarece somnul este esențial organismului nostru pentru a se reface și vindeca.
- Faceți sport regulat: exercițiile fizice practicate zilnic, precum jogging-ul, mersul pe bicicletă sau simplul mers pe jos stimulează procesele metabolice din corp și prin aceasta procesul de detoxifiere.
- Practicați tehnici de management al stresului precum yoga, tehnici de respirație sau mindfulness. Acestea calmează mintea și reduc producția de hormoni ai stresului, stimulând generarea de hormoni ai „fericirii” precum serotonina. Un corp și o minte liniștite pot funcționa eficient împreună în eliminarea toxinelor din corp. Un nivel crescut de hormoni ai stresului duce la creșterea inflamației din corp, cu consecințe nefaste asupra funcționării tuturor organelor, inclusiv ale celor cu rol în detoxifiere.
Iată câteva sugestii suplimentare util de implementat atunci când doriți să vă detoxifiați organismul:
- Începeți-vă ziua cu un pahar de apă cu lămâie
Consumul de apă caldă dimineața cu lămâie reprezintă un vechi remediu Ayurvedic care a devenit din ce în ce mai popular. Desigur că toți cunoaștem importanța hidratării și faptul că lămâia are un conținut ridicat de vitamina C. Această băutură stimulează de asemenea digestia și motilitatea intestinală, combătând constipația. În plus, vă energizează și stimulează sistemul imunitar.
- Nu săriți peste micul dejun
Acesta reprezintă o masă importantă masă a zilei, care vă oferă energia necesară și vă permite să rezistați tentațiilor nesănătoase pe care le veți întâlni ulterior. Puteți alege un smoothie nutritiv și plin de vitamine din legume și/sau fructe proaspete sau o budincă de ovăz presărată cu fulgi de migdale sau alte nuci și semințe pentru un aport de elemente nutritive sănătoase. Un smoothie verde din legume precum kale, spanac, castravete etc.. are un puternic rol detoxifiant și este încărcat de antioxidanți.
- Hidratați-vă adecvat
Apa reprezintă cel mai bun mod de a vă purifica organismul. Consumați minim 2 litri de apă pe zi. Ceaiurile sau alte tipuri de băuturi nu ar trebui să înlocuiască aportul de apă simplă, la temperatura camerei.
- Consumați probiotice și prebiotice
Probioticele sunt bacterii sănătoase de la nivelul intestinelor care asigură o bună digestie. Ca urmare a consumului de alimente cu diverse chimicale și a toxinelor care se pot regăsi inclusiv în apă, există riscul unui dezechilibru între bacteriile benefice și a celor nocive de la nivel intestinal.
Prin consumul de suplimente alimentare cu probiotice sau de alimente cu probiotice precum murăturile în saramură, putem crește numărul bacteriilor benefice din organism. Prebioticele sunt fibre de care aceste bacterii au nevoie pentru a se hrăni. Există suplimente cu prebiotice sau putem consuma alimente precum mere sau diverse semințe care conțin prebiotice.
- Introduceți în alimentație suplimente alimentare cu rol puternic detoxifiant precum spirulina sau chlorella
Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre: