Vezi sidebar
Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, luptăm cu diabetul!
07.04.2016
Ruxandra Comsa
36 vizualizări

De aceea voi scrie despre alimente recomandate pentru diabetici și pentru prevenirea diabetului 

În 2016, Ziua Mondială a Sănătății se concentrează pe diabet, o boală cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane din întreaga lume. Epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai ridicată, ultimele date relevate de către Federaţia Internaţională de Diabet arătând aproximativ 386 milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet în anul 2014, iar numărul lor este în creştere, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate. 

În România, în 2014, erau peste un milion și jumătate de persoane diagnosticate cu diabet. Cel mai comun tip de diabet este o boală în cazul căreia corpul nu metabolizează glucoza din sânge, deoarece nu se produce suficientă insulină sau corpul nu răspunde la insulina existentăLa acestea se mai adaugă un mare număr  de oameni care au prediabet, o afecțiune în care nivelul de glucoză din sânge este mai mare decât normal, dar nu suficient pentru a fi diagnosticat ca diabet 

În timp, nivelul ridicat de glucoză afectează nervii și vasele de sânge conducând la complicații cum ar fi afecțiuni cardiace, infarct, afecțiuni ale rinichilor, orbire, etc. Nimeni nu știe cu exactitate care sunt cauzele diabetului, dar oamenii de știință sunt de părere genele și factorii de mediu sunt responsabili pentru unele tipuri de diabet în majoritatea cazurilor.  

Factorii de mediu, cum ar fi alimentația, virusurile și toxinele pot juca un rol în dezvoltarea diabetului, dar nu a fost stabilită natura exactă a rolului. Unul din trei adulți este supraponderal și o persoană din 10 este obeză - iar greutatea în exces și sedentarismul se numără printre factorii care pot conduce la diabet. Alte teorii sugerează factorii de mediu joacă un rol important în diabet chiar și după diagnosticare. 

Alimentația este prin urmare importantă pentru persoanele diagnosticate cu diabet, dar ar putea juca un rol și în prevenirea acestuia. O alimentație indicată pentru persoanele cu diabet constă pur și simplu într-un regim alimentar sănătos bogat în substanțe nutritive, cu un conținut scăzut de grăsimi și zahăr adăugat și cu un aport moderat de calorii. O dietă sănătoasă indicată pentru oricare dintre noi! Diabeticii trebuie totuși  consume cu mai multă prudență anumite alimente - în principal carbohidrați 

Iată o listă a principalelor 10 superalimente pe care ar trebui le consume persoanele cu diabet, dar și cele care nu suferă de diabet, recomandate de American Diabetes Organization: 

Ca și în cazul oricăror altor alimente, persoanele cu diabet ar trebui  le repartizeze în porții adecvate 

Toate alimentele de mai jos au un indice glicemic scăzut și furnizează substanțe nutritive esențiale care nu sunt în general suficient acoperite de alimentația noastră, cum ar fi: calciu, potasiu, fibre, magneziu, vitaminele A, C și E.  

Fasole  

Indiferent e vorba despre fasole albă, neagră, roșie sau pestriță, aceasta conține foarte multe fibre și este de asemenea o bună sursă de magneziu și potasiu. 

Sunt considerate amidonoase, dar o jumătate de cană de fasole furnizează la fel de multe proteine ca 30 de grame de carne, fără a conține și grăsimile saturate, nesănătoase, din aceasta. Dacă nu ai timp de gătit, le poți cumpăra la cutie, gata fierte, dar clătește-le bine înainte de a le consuma pentru a elimina excesul de sodiu. 

Legume cu frunze verzi 

Spanacul, varza kale, rucola, etc. Au conținut scăzut de calorii și carbohidrați, deci poți le consumi fără restricții. 

Citrice 

Portocale, lămâi, grapefruit, mandarine sau chiar lime, alege-ți fructul preferat pentru doza zilnică de fibre solubile și vitamina C. 

Cartofi dulci 

O legumă amidonoasă plină de vitamina A și de fibre. Consumă-i în loc de cartofi obișnuiți pentru  au un indice glicemic mai scăzut. 

Fructe de pădure 

Pe care le preferi: afine, mure sau o altă varietate? Indiferent care, toate conțin foarte mulți antioxidanți, vitamine și fibre. Prepară un desert sănătos alternând un strat de piure de fructe de pădure cu unul de iaurt. 

Roșii 

Indiferent cum îți plac roșiile, întregipasate, crude sau gătite, îți aduc un aport important de vitamina C, fier, vitamina E.   

Pești cu un conținut ridicat de Omega 3 

Somonul este un aliment recomandat, dar și sardinele sau macroul. Evită consumi peștele pane sau prăjit, deoarece nu e sănătos. 

Cereale integrale  

Coaja cerealelor integrale este cea care e importantă, deoarece în ea se regăsesc toate substanțele nutritive din cereale. Aceasta mai conține și magneziu, crom, Omega 3 și acid folic. Pâinea din făină obișnuită sau produsele de patiserie nu ți le pot furniza, deoarece stratul exterior al cerealelor a fost îndepărtat prin procesare. 

Nuci și semințe 

Doar 30 de grame de nuci sau alte oleaginoase îți pot oferi grăsimi sănătoase importante și îți pot da și senzația de sațietate atunci când nu ai timp de o gustare. Nucile conțin și magneziu și fibre, iar acestea, precum și semințele de in conțin și omega 3.  

Lapte și iaurt/ lapte vegetal îmbogățit cu calciu 

Lactatele furnizează calciu sau poți consuma lapte vegetal îmbogățit cu calciu din alge marine care contribuie la oase și dinți sănătoși și puternici. 

 

Închei în fortă, cu recomandarea OMS de anul acesta: "Halt the rise, beat diabetes"!

 

Ruxi, Republica BIO

 

 

Sursele la care am apelat:
1. http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/Diabetes/causes-diabetes/Pages/index.aspx
2. http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/Diabetes/causes-diabetes/Pages/index.aspx
3. http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/diabetes-superfoods.html?referrer=https://www.google.ro/
4. http://www.aspjvalcea.ro/site/index.php?option=com_content&view=article&id=437:ziua-mondiala-a-sanatatii-2016&catid=43:promovarea-sanatatii&Itemid=74

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.