Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
6 pași simpli ca să treci de la cosmeticele convenționale la cele organice
21.05.2020
Ruxi Comsa
124 vizualizări

Pielea este cel mai mare organ al corpului și, deși adesea nu ne dăm seama de acest lucru, ea funcționează ca un burete uriaș care absoarbe mare parte din ceea ce punem la suprafața ei, cum ar fi chimicalele din creme, loțiuni, săpun, produse de machiaj etc.

Riscuri cosmetice convenționale

Cosmeticele obișnuite nu conțin doar 1, 2 sau 3 chimicale. Majoritatea conțin cel puțin 20! Și, din păcate, acestea pot pătrunde prin piele și ajunge în fluxul sangvin și de acolo la diverse organe din corp, cu efecte pe termen lung greu de estimat. Există însă numeroase studii care corelează ingredientele sintetice din cosmetice cu dezechilibre hormonale, infertilitate, îmbătrânire prematură și chiar cancer.

Multe din ingrediente nici măcar nu au fost testate și nu se cunoaște exact efectul lor asupra sănătății noastre. În plus, de obicei nu se ia în calcul atunci când se evaluează toxicitatea unei anumite substanțe chimice și efectul combinat, de exemplu, a peste 20 de asemenea substanțe aplicate zilnic pe piele.

Avantaje cosmetice organice

Prin utilizarea de cosmetice organice, ai certitudinea că nu pui pe pielea ta chimicale puternice și cu riscuri necunoscute, ci ingrediente testate și în cea mai mare parte naturale fără efecte nocive pentru sănătate.  

În plus, ingredientele naturale nu produc de obicei iritații sau reacții alergice sau produc într-o măsură mult mai mică decât cele convenționale. Efectul pe termen lung este adesea o încetinire a îmbătrânirii pielii, deoarece conțin și antioxidanți și nutrienți care hrănesc pielea.

Deci ia în calcul de fiecare dată când cumperi un produs, nu doar prețul sau marca, ci și beneficii cosmetice organice versus potențiale riscuri cosmetice convenționale.

 

6 pași simpli ca să treci de la cosmeticele convenționale la cele organice - Video Republica BIO

 

Cum să treci de la cosmeticele convenționale la cele organice

Oamenii adesea se întreabă cum să treacă la cosmetice mai sănătoase pentru că cele pe care le folosesc deja de mult timp produc rezultate bune și nu știu sigur dacă produsele organice nu sunt cumva mai puțin eficiente. În plus, nu ar vrea să testeze o mulțime de produsele organice cheltuind sume considerabile până găsesc unele care să dea rezultate similare.

Nu e nevoie însă să îți schimbi de pe o zi pe alta toate cosmeticele din trusa ta. Trecerea de la cosmeticele convenționale la cele organice poate fi făcută gradual, astfel încât nici să nu cheltui o avere, nici să nu cumperi produse inutile sau care să fie ineficiente în cazul tău.

Iată 6 pași simpli ca să treci de la cosmeticele convenționale la cele organice:

Pasul 1: După ce consumi un produs convențional, cumpără unul ecologic în locul lui

Multe persoane cred că schimbarea trebuie să fie radicală, dar, în loc să arunci toate cosmeticele pe care le ai și să cumperi în locul lor unele bio, înlocuiește-le treptat după ce se termină. Altfel, poate să apară un sentiment de frustrare și senzația că risipești banii.  

Când se consumă un produs convențional, caută un echivalent organic pentru el. Astfel, schimbarea va fi treptată, pe parcursul mai multor luni și nu vei cheltui mulți bani o dată.

ics-voucher-article

Pasul 2: Înlocuiește cosmeticele pe care le folosești zilnic

Poți alege pentru început să nu înlocuiești chiar toate produsele cosmetice din trusa ta, ci doar cele pe care le folosești zilnic.

Începe, de exemplu, cu fondul de ten și pudra de față, după care găsește alternative organice la produsele pe care le utilizezi mai rar. Multe femei nu folosesc rimel zi de zi, ci doar în anumite ocazii, așa că, poți să amâni înlocuirea rimelului pentru mai târziu.

La început, ai nevoie doar de câteva produse esențiale și apoi poți extinde în timp gama ta de cosmetice cosmetice bio.

Pasul 3: Înlocuiește produsele cu un mare număr de substanțe potențial nocive

Pentru mulți dintre noi, poate fi extrem de dificil să decodificăm denumirile complicate de pe eticheta produselor cosmetice. E util totuși să începi să te familiarizezi cu denumirile de pe etichetă, astfel încât să înțelegi mai bine ce pui pe corpul tău și ce să eviți. De asemenea, adesea, o listă foarte mare de ingrediente poate fi un semn că acel produs conține și multe substanțe artificiale potențial nocive.

Atunci când descoperi cât de multe chimicale, conservanți și alte substanțe potențial nocive conțin produsele convenționale, îți e mai ușor să renunți la ele, chiar și la cele pe care le folosești de mult timp și cu care te-ai obișnuit.

În ce privește produsele organice, adesea e mai simplu: dacă sunt certificate ECOCERT, BDIH, NATRUE (certificare pentru produse organice și naturale), NCO (NASAA Certified Organic) etc., poți avea certitudinea că nu conțin chimicale nocive.

Deci alege să înlocuiești produsele cosmetice care au ingrediente foarte numeroase și care, la o simplă, căutare pe Google descoperi că pot avea efecte periculoase pentru sănătate, cu unele cu o certificare organică.

Pasul 4: Înlocuiește cosmeticele convenționale cele mai scumpe

Dacă ai folosit produse cosmetice convenționale, dar de marcă, s-ar putea să descoperi că produsele organice similare nu sunt mai scumpe, ci, dimpotrivă, adesea mai ieftine. De exemplu, un ruj organic vegan fără chimicale dubioase poate fi mai ieftin sau în cel mai rău caz la un preț apropiat cu cele de marcă din comerț. Doar că, să nu uităm, mare parte din rujul sau gloss-ul de pe buze e înghițit, iar studiile arată că acesta se numără printre cosmeticele cu cel mai mare conținut de chimicale.

Prin urmare, poți înlocui cu o strângere de inimă mai mică produsele cosmetice de marcă din trusa ta cu unele ecologice pentru că nu vor fi mai scumpe ca acestea.

Dacă ai cumpărat însă cele mai ieftine cosmetice convenționale, atunci da, cele bio pot fi mai scumpe.

Pasul 5: Încearcă să-ți faci singură unele produse cosmetice din ingrediente ecologice

Loțiunile de corp, măștile de păr, chiar deodorantul poate fi realizat în casă din ingrediente organice cum ar fi ulei de cocos, bicarbonat de sodiu, ulei de argan etc. Unele nu necesită decât câteva elemente combinate între ele, fiind simplu și ușor de realizat. Poți adăuga câteva picături de uleiuri esențiale organice pentru a parfuma cosmeticele realizate de tine.

În acest fel, poți face economii semnificative de bani și știi exact ce pui pe pielea și pe părul tău.

Pasul 6: Descoperă care produse organice ți se potrivesc

Nu toți reacționăm la fel la ingredientele din produsele cosmetice, fie ele naturale sau convenționale. E important să încerci produsul cel mai potrivit pentru tine în funcție de tenul tău (uscat, gras, mixt), de părul tău (gras, uscat, normal), de necesitățile tale (poate ai nevoie de un produs antirid sau poate de unul exfoliant pentru uniformizarea tenului).

Cumpără produse în cantități mici pe cât posibil pentru a vedea cum reacționează tenul și părul tău la ele. Dacă nu ești mulțumită de rezultat, poți încerca un altul. Nu abandona imediat gândindu-te că cele din ingrediente naturale nu sunt la fel de eficiente ca cele convenționale.

Nu uita că organismului tău îi ia timp să se acomodeze cu un nou produs. De exemplu, șampoanele convenționale conțin adesea ingrediente puternice care îndepărtează orice urmă de sebum, ceea ce determină corpul să producă mai mult. E posibil ca, atunci când folosești un șampon organic, din ingrediente naturale, delicate, părul să producă la fel de mult sebum și să devină gras. Îi va lua un timp să se obișnuiască și să producă o cantitate mai redusă de sebum.

Deci nu te grăbi să evaluezi eficacitatea unui produs organic, dă-i puțin timp ca să vezi rezultatele și testează până când descoperi ce ți se potrivește. Chiar dacă vei cheltui puțin mai mulți bani, beneficiile pentru sănătatea ta vor fi uriașe.

 

6 pași simpli ca să treci de la cosmeticele convenționale la cele organice - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Studii pe care ți le recomandăm cu privire la riscurile asociate cu chimicalele din cosmeticele convenționale:

  1. PMC; Chemical Exposures: The Ugly Side of Beauty Products
  2. PubMed; Health risks of chemicals in consumer products: A review.
  3. PMC; Cosmetics Preservation: A Review on Present Strategies
  4. PMC; Cosmetics and Cancer: Adverse Event Reports Submitted to the Food and Drug Administration

 

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.