Uleiul de cocos presat la rece și beneficiile sale uimitoare pentru păr [Rețete]

Uleiul de cocos presat la rece și beneficiile sale uimitoare pentru păr [Rețete] – Republica BIO

Uleiul de cocos are numeroase și extraordinare beneficii pentru sănătate atunci când este consumat intern, dar acesta mai are multe alte utilități. Dacă nu ai aflat încă, e momentul să descoperi că minunatul ulei de cocos poate fi un produs cosmetic 100% natural și polivalent pentru păr. Bogat în vitamine, minerale și diverse alte substanțe nutritive, uleiul de cocos are proprietăți unice care ajută la creșterea rezistenței firelor de păr, la strălucirea, catifelarea și refacerea echilibrului scalpului prevenind mătreața și părul gras sau uscat.

Probleme cu părul? Le putem rezolva rapid și eficient prin folosirea uleiului de cocos. De aceea, locul borcanului cu ulei de cocos nu este doar în bucătărie, ci și în baie. Haide să aflăm împreună ce putem face cu uleiul de cocos și cum ne poate ajuta acesta în îngrijirea părului.

De ce este benefic uleiul de cocos pentru păr?

Dacă îți vei sacrifica câteva minute din timpul tău ca să te uiți pe eticheta produselor cosmetice și de îngrijire a părului din comerț (iar eu îți recomand să te uiți întotdeauna pe eticheta oricărui produs înainte de a-l cumpăra), vei descoperi foarte des și uleiul de cocos printre ingrediente.

Uleiul de cocos presat la rece este foarte bogat în substanțe antioxidante și are puternice proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Aplicat pe păr, uleiul de cocos stimulează creșterea acestuia, combate ciupercile fungice prevenind mătreața, conferă volum și strălucire.

Din păcate, în produsele cosmetice din comerț există multe alte ingrediente în afara uleiului de cocos, cum ar fi conservanți, parfumuri, coloranți, agenți de spumare etc., care pot afecta atât părul, cât și scalpul. Aceste chimicale pot fi prea aspre cu firele de păr și pot conduce la uscarea lor, devitalizarea și pierderea în timp a aspectului sănătos. Recomandarea noastră este să eviți pe cât posibil aceste produse convenționale de îngrijire a părului, chiar dacă sunt de marcă, și să alegi în schimb șampoane, balsamuri și altele asemenea cât mai naturale. Apelează de asemenea cât mai des la borcanul cu ulei de cocos organic pentru a înlocui multe dintre aceste produse convenționale de îngrijire a părului.

Iată mai jos câteva dintre multiplele modalități în care poți folosi uleiul de cocos pentru păr.

Tratarea vârfurilor despicate cu ulei de cocos

Uleiul de cocos poate înlocui cu succes balsamul sau masca de păr, indiferent de tipul de păr pe care îl ai: gras, uscat sau normal. Mai ales în cazul în care ai părul gras, nu trebuie să te temi să că-l va îngrășa și mai mult. Uleiul de cocos hidratează părul, îl hrănește și echilibrează pH-ul scalpulului, acesta fiind și motivul pentru care părul tău nu se va îngrășa mai tare.

Conform studiilor, uleiul de cocos este singurul ulei care reduce pierderea de proteine. Proteinele reprezintă principala bază a firului de păr, „cărămizile” din care este acesta construit. Având capacitatea de a reface structura firului de păr, uleiul de cocos previne despicarea vârfurilor sau ajută la repararea lor.

Acidul lauric, o substanță care se găsește în mod natural în uleiul de cocos în cantități impresionante, are o masă moleculară scăzută și poate pătrunde astfel în firul de păr pe care îl hrănește cu acizi grași benefici, minerale și vitamine necesare pentru sănătatea acestuia. Uleiul de cocos previne ruperea firelor de păr ca urmare a perierii, redând forța și flexibilitatea de care firul de păr are nevoie pentru a se menține intact.

Poți folosi uleiul de cocos ca balsam după spălare sau ca mască de păr. Recomandarea este de a-l lăsa cât mai mult pe păr pentru eficacitate maximă – de la câteva ore până la întreaga noapte, sub un prosop curat.

Rețeta de mască cu ulei de cocos, pentru fire despicate

Ingrediente:

1 linguriță pentru păr scurt / 2 lingurițe pentru păr mediu / 1 lingură pentru păr lung

Opțional: câteva picături de ulei esențial de geraniu / ulei esențial de lemn de santal

Mod de aplicare:

Aplică uleiul de cocos pe părul umed, spălat în prealabil. Pentru părul scurt, folosește o linguriță, pentru părul de lungime medie două lingurițe, iar pentru părul lung o lingură de ulei de cocos, încălzit în prealabil în palmă. Aplică în zona vârfurilor, dar și la baza părului. Acoperă părul cu un prosop, o cască sau cu folie de plastic și lasă timp de 1-2 ore sau peste noapte, dacă poți. La final, spală părul cu un șampon delicat și clătește bine.

Poți adăuga și câteva picături de ulei esențial de geraniu sau de lemn de santal, care au puternice efecte hidratante și de fixare a cantității optime de fluide în firul de păr.

Pentru protecție maximă anticasantă, poți aplica o cantitate mică de ulei de cocos și pe post de balsam de tipul leave-in. E important să folosești cât mai puțin ulei de cocos în acest caz pentru a nu îngrășa părul prea mult; leave-in înseamnă că nu-l mai clătești, ci stai cu el pe păr.

Înapoi la cuprins

Uleiul de cocos luptă împotriva mătreții

Mătreața poate fi produsă de infecții fungice ale scalpului, dar și de uscarea excesivă cauzată de ingredientele prea aspre din produsele de îngrijire a părului. Acizii grași din uleiul de cocos, cum ar fi acidul lauric, de care v-am vorbit mai sus, luptă împotriva microbilor, virușilor și ciupercilor, protejând scalpul de infecții.

Șampoanele antimătreață medicinale și cele convenționale din magazine pot agrava lucrurile ca urmare a chimicalele conținute care pot fi iritante pentru scalp. Printre acestea se numără substanțe cu denumiri ciudate, cum ar fi sodium lauril-sulfat (SLS), propilen-glicol, polietilen-glicol, faimoșii parabeni și altele asemenea.

Uleiul de cocos asigură atât hidratarea necesară în cazul în care mătreața este cauzată de uscarea excesivă a părului, cât și prevenirea și tratarea infecțiilor fungice sau de altă natură de la nivelul scalpului, dacă acestea au condus la mătreață. Efectele nu vor apărea peste noapte. E nevoie de puțină răbdare, ca în cazul oricăror tratamente naturale. Cam într-o săptămână însă, vei începe să vezi o îmbunătățire a stării părului. Iar rezultatele vor fi durabile.

Mască antimătreață cu ulei de cocos presat la rece

Ingrediente:

2 lingurițe ulei de cocos

5-7 picături de ulei esențial de lavandă / ulei esențial de tea tree / ulei esențial de cimbru

Mod de aplicare:

Pe părul umed, proaspăt spălat, aplică la rădăcina părului uleiul de cocos combinat cu uleiul esențial ales și masează timp de câteva minute. Acoperă părul cu o cască sau cu folie de plastic alimentară și lasă pe păr timp de 20-30 de minute. Căldura ajută la intensificarea efectului, așa că îți recomand să stai la soare (dacă nu e înnorat afară) pentru a spori eficacitatea acestei măști de păr. Poți lăsa masca de păr și peste noapte pentru a acționa în profunzime.

La final, spală părul cu un șampon delicat, pe bază de ingrediente naturale. Repetă procedura de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.

Cum stimulezi creșterea părului cu ulei de cocos?

Uleiul de cocos conține, după cum menționam mai sus numeroase ingrediente cu rol nutritiv, care penetrează firul de păr și contribuie la refacerea, dar și creșterea părului. Pentru efecte maxime, este important să asigurăm și pe cale internă, dar și externă hrănirea părului. Consumă regulat ulei de cocos (minim o linguriță pe zi) și aplică totodată și pe păr. Rezultatele se vor vedea mult mai repede în acest fel.

E important de asemenea să eviți produsele de îngrijire cu chimicale din comerț. Modul în care îngrijești părul contează la fel de mult ca și produsele utilizate. Astfel, nu e indicat să perii părul atunci când este umed, deoarece se rupe foarte ușor. Renunță la folosirea plăcii de întins părul, ondulatorului sau chiar și a uscătorului de păr care, prin căldura excesivă, pot agrava problemele părului, făcându-l mai casant, uscându-l și iritând scalpul.

Mască cu ulei de cocos pentru stimularea creșterii părului

Ingrediente:

2 lingurițe ulei de cocos

4-5 picături ulei esențial de rozmarin

Mod de aplicare:

Pe părul umed, proaspăt spălat, aplică uleiul de cocos combinat cu uleiul esențial de rozmarin. Masează ușor timp de 10 minute, de 3-4 ori pe săptămână. Masajul este important deoarece stimulează circulația la nivelul scalpului, ceea ce contribuie la creșterea de noi fire de păr. Uleiul de rozmarin intensifică de asemenea semnificativ circulația locală. Uleiul de cocos, prin conținutul de vitamina E și alte minerale și vitamine, reface structura firului de păr și îi mărește rezistența.

Acoperă părul cu o cască sau cu folie de plastic alimentară și lasă pe păr timp de 20-30 de minute. Dacă e posibil, stai la soare, pentru a spori eficacitatea acestei măști de păr. Poți lăsa masca și peste noapte pe păr. La final, spală părul cu un șampon delicat, pe bază de ingrediente naturale.

Înapoi la cuprins

Alte întrebuințări ale uleiului de cocos pe păr

Spuneam mai sus că uleiul de cocos organic este foarte versatil și poate înlocui multe dintre produsele de îngrijire a părului din comerț. Eficacitatea este net superioară produselor convenționale, iar rezultatele sunt durabile.

Iată câteva alte modalități în care mai putem folosi uleiul de cocos pe păr:

Uleiul de cocos ca bază înainte de vopsirea părului

Vopseaua de păr conține substanțe chimice puternice, care afectează structura firului de păr și sănătatea foliculului de păr. Părul devine uscat, casant și se rupe ușor. Dacă foliculul de păr este afectat se poate ajunge la căderea și rărirea părului.

Uleiul de cocos poate fi folosit ca pre-tratament pentru a proteja părul atunci când îl vopsim și ca post-tratament, după vopsire. Uleiul de cocos se fixează de moleculele proteinelor din firele de păr și împiedică pierderea lor în urma agresiunii agenților coloranți și a substanțelor decolorante. Peroxidul de hidrogen, de exemplu, este un decolorant care conduce la creștere porozității și fragilității părului. Uleiul de cocos acționează ca un scut, protejând firul de păr de daunele provocate de această substanță, dar fără a afecta procesul de colorare a părului. În plus, uleiul de cocos crește absorbția culorii în firul de păr, conducând la intensificarea nuanței părului.

Folosește ulei de cocos ca mască de păr pe părul umed, spălat în prealabil, înainte de a vopsi părul. Lasă-l să acționeze timp de minim o oră sau peste noapte, după care aplică vopseaua fără a clăti înainte uleiul de cocos.

Uleiul de cocos ca protecție a părului împotriva razelor soarelui

Nu doar pielea, ci și părul au nevoie de protecție solară. Soarele poate fi nociv atunci când ne petrecem toată ziua sub razele sale. Usucă firele de păr, le reduc din strălucire afectează structura lor. Uleiul de cocos are factorul de protecție solară SPF 8. Deși nu este ridicat, ajută la menținerea sănătății părului. Folosește o cantitate mică pe post de balsam de tip leave-in pentru a proteja părul de efectele negative ale soarelui.

Uleiul de cocos ușurează coafarea părului

Uleiul de cocos ajută la protecția împotriva degradării cauzate de dispozitivele de coafare termice, cum ar fi ondulatorul, placa sau uscătorul de păr. În plus, uleiul de cocos netezește părul, previne electrizarea și contribuie la menținerea unor bucle perfecte sau a unui păr drept și neted. E important să folosești o cantitate mică pentru a nu încărca părul. Pornește de la un sfert de linguriță ajungând la maximum o linguriță în cazul părului foarte uscat. Încălzește uleiul în palmă, aplică-l de la rădăcină la vârfuri și apoi usucă și coafează-l după preferințe. Părul va deveni mătăsos, strălucitor și flexibil.

În ce situații nu trebuie să folosești ulei de cocos pe păr

În mod normal, persoanele cu păr de grosime medie obțin rezultate foarte bune ca urmare a utilizării uleiului de cocos. Părul devine mai rezistent, mai strălucitor și capătă mai mult volum. Persoanele care au părul mai gros și mai aspru e posibil să nu se împace foarte bine cu creșterea aportului de proteine din firul de păr adusă de uleiul de cocos. Părul poate deveni mai aspru și mai casant în acest caz. E posibil ca un alt tip de ulei, de exemplu uleiul de argan să fie mai eficient în situația respectivă.

Desigur că persoanele care sunt alergice la nuca de cocos sau uleiul de cocos nu ar trebui să folosească acest produs pe păr, dar acest lucru se întâmplă foarte rar, fiind un produs lipsit de alergeni.

Te-am convins?

Ruxi, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Sursele mele:

  1. Rele AS, Mohile RB, Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage.
  2. Chanchal Deep Kaurși Swarnlata Saraf, In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics.
  3. The Best Natural pre-dyeing Hair Treatment.
  4. Axe, https://draxe.com/coconut-oil-for-hair/.

 

Copyright Republica BIO

 

    Scrie un comentariu
    Fii primul care scrie un comentariu