Vezi sidebar
Bicarbonatul de sodiu: beneficii, remedii și întrebuinţări practice
03.03.2017
Razvan Mottok
89.570 vizualizări


Bicarbonatul de sodiu se află, cu siguranţă, în fiecare casă şi este folosit mai ales la gătit sau la curăţat. Mulți dintre noi știm că el se pricepe fie să facă prăjitura mare și pufoasă, fie curătă frigiderul și-l dezodorizează, și cam atât. Dar, cel mai probabil, majoritatea dintre noi nu știm să profităm de toate calităţile sale.

Bicarbonatul are numeroase beneficii şi atunci când este utilizat în scopuri cosmetice sau chiar medicinale.

A început să fie comercializat în 1846 şi până în 1860 făcea deja parte din lista de ingrediente în cele mai vândute cărţi cu reţete culinare ale vremii. Treptat, au început să îi fie recunoscute şi alte proprietăţi. Iar în 1930 a devenit cunoscut și ca un produs cu beneficii medicinale dovedite pentru sănătate.

Având în vedere că bicarbonatul de sodiu este un produs foarte la îndemână şi ieftin, poate ar trebui să afli la ce poate fi folosit, şi mai ales cum.

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu (formulă chimică NaHCO3) este un compus chimic sub formă de pudră albă, care face parte din categoria sărurilor. Denumirea sa științifică este hidrogenocarbonat de sodiu şi cei mai mulţi dintre noi îl cunosc sub numele de praf de copt, deși nu e chiar corect (în praful de copt își mai fac loc și alte ingrediente). Există mai multe tipuri de bicarbonat de sodiu, și e bine să nu le încurci:  

Bicarbonat de sodiu

E bine să ştii că bicarbonatul de sodiu este un remediu cu proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiseptice şi antiinflamatoare şi că este un medicament natural puternic ce luptă împotriva unei arii extinse de afecţiuni medicale, răceli, probleme dentare și ale pielii. 

Care sunt beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru frumuseţe?

Cine ar fi crezut că în fiecare casă există un produs care te poate face să arăţi bine din cap până în picioare? Ei bine, există! Bicarbonatul de sodiu este produsul minune care îţi curăţă părul, dinţii şi pielea şi este şi foarte accesibil ca preţ. Iată deci că “Ieftin şi bun”, chiar există! Dar nu te entuziasma prea tare, exemplele bune sunt foarte rare.

Bicarbonat de sodiu pentru păr

Care sunt beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru păr?

Datorită proprietăţilor sale de curăţare, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat cu succes ca tratament pentru păr. Este util în eliminarea impurităţilor de la nivelul scalpului, a mătreţii şi ca tratament cu efecte benefice pentru părul prea gras sau uscat.

Tratamente cu bicarbonat de sodiu pentru păr

Amestecă în palmă o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu şamponul tău, înainte de a începe să speli părul. Masează apoi bine rădăcinile şi părul pe toată lungimea lui şi lasă amestecul să acţioneze câteva minute, apoi clăteşte cu apă din abundenţă. La final, părul tău va fi curat şi lipsit de orice fel de impurităţi.

Dacă ai părul gras, amestecă 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu puţină apă şi aplică-l pe păr, la rădăcină. Cu ajutorul unui pieptene întinde amestecul pe întreaga lungime a firului de păr şi lasă-l să acţioneze 15 minute, apoi spală părul, cum faci de obicei. Bicarbonatul de sodiu este capabil să absoarbă uleiurile, deci şi excesul de sebum.

Dacă eşti de părere că te poţi obişnui cu lipsa spumei pe care o oferă şamponul obişnuit la spălarea părului, poţi încerca să foloseşti doar bicarbonatul de sodiu în locul şamponului. Amestecă o parte bicarbonat cu trei părţi de apă şi aplică amestecul pe părul uscat sau umed, începând cu rădăcinile. Lasă amestecul să acţioneze timp de aproximativ trei minute şi apoi clăteşte cu apă călduţă. La final, pregăteşte o parte de oţet de mere cu patru părţi de apă, în care poţi adăuga ulei esential de levănţică sau rozmarin pentru un miros plăcut (o picătură, pentru că uleiurile sunt puternice). Cu amestecul astfel pregătit, clăteşte-ți părul şi apoi din nou clătește-l cu apă rece. Părul tău va fi mai strălucitor, mai mătăsos şi nici nu se va mai electriza.

Ce efecte negative poate avea asupra părului?

Pentru că este abraziv, bicarbonatul de sodiu poate afecta părul delicat, făcând firele de păr și mai subţiri, chiar casante. De aceea, dacă știi că ai firul de păr subțire, este important să nu abuzezi de tratamentul pe bază de bicarbonat de sodiu, ci să îl foloseşti în cantităţi mici, să îl dizolvi cu mai mult şampon sau apă şi să îl aplici doar când este absolut necesar.

O regulă generală, pentru toate tipurile de păr, ar fi ca tratamentele pentru păr pe bază de bicarbonat de sodiu să se aplice cam o dată pe lună.

Bicarbonatul de sodiu este şi alcalin, şi se spune că produsele alcaline duc la subţierea şi ruperea firului de păr. Pentru a proteja părul de rupere, este indicat ca după fiecare tratament cu bicarbonat să îl clăteşti cu oţet de mere (o parte oţet de mere cu 4 părţi apă).

Bicarbonat de sodiu pentru ten

Care sunt beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru ten?

Un tratament cu bicarbonat de sodiu nu doar că îţi va îmbunătăți sănătatea pielii, dar îţi va şi curăţa tenul de impurităţi, îţi va face pielea mai luminoasă, poate chiar va elimina petele inestetice. De asemenea, poate face minuni pentru tenul acneic, ajutându-te să scapi de punctele negre. O mască pentru faţă cu bicarbonat de sodiu este bună şi dacă suferi de iritaţii ale pielii, arsuri şi ten uscat.

Bicarbonat de sodiu pentru ten si par

Maşti cu bicarbonat de sodiu pentru un ten mai sănătos

  1. Mască cu bicarbonat de sodiu pentru exfoliere: amestecă o lunguriţă de bicarbonat cu puţină apă, masează bine tenul şi clăteşte apoi cu apă rece. Dacă nu ai tenul gras, poţi încerca să adaugi şi 1 linguriţă de ulei de cocos pentru că acesta hidratează şi tonifică pielea. 
  1. Mască cu bicarbonat de sodiu şi miere, tratament pentru acnee: formează o pastă din 3-4 linguriţe de bicarbonat, o lingură de miere de albine şi puţină apă şi aplic-o pe faţă. După ce pasta s-a uscat, poţi clăti pielea tenului cu apă rece. Mierea de albine are şi ea proprietăţi antibacteriene şi va lupta cot la cot cu bicarbonatul de sodiu pentru a elimina erupţiile.
  1. Mască cu bicarbonat de sodiu şi ulei de cocos pentru curăţare: masează tenul cu o pastă obţinută din o linguriţă de bicarbonat amestecată cu o lingură de ulei de cocos extravirgin şi tenul tău va rămâne mai curat, mai catifelat şi mai sănătos.
  1. Mască cu bicarbonat de sodiu şi lămâie pentru eliminarea petelor: formează o pasta din 2 linguri de bicarbonat și o lingură de zeamă de lămâie, aplic-o pe faţă şi las-o să acţioneze cam 10 minute, apoi clăteşte bine.
  1. Mască cu bicarbonat de sodiu şi apă minerală pentru îndepărtarea punctelor negre: formează o pastă din 2 linguriţe de bicarbonat cu puţină apă minerală şi aplic-o pe nas. După ce s-a uscat, poţi clăti bine cu apă.

Ce se întâmplă dacă te speli pe faţă cu bicarbonat de sodiu?

Păi, numai lucruri bune: bicarbonatul de sodiu exfoliază pielea, te scapă de impurităţile care se depun pe faţă pe parcursul zilei, curăţă porii şi elimină excesul de sebum, contribuie la eliminarea coşurilor, a punctelor negre şi inhibă apariţia altor erupţii, deschide și luminează tenul, ajută la eliminarea petelor cauzate de soare, te scapă de iritaţii şi mâncărimi, echilibrează PH-ul natural al pielii şi estompează cearcănele.

Cum utilizăm bicarbonatul de sodiu pentru tratarea acneei?

Ca să scapi de acnee nu e nevoie să foloseşti produse agresive sau scumpe, care din cauza multor ingrediente periculoase (stabilizatori, emulsifianți, conservanți, etc.) îți pot face mai mult rău decât bine. Ai nevoie doar de bicarbonat şi apă. Proprietăţile sale antiseptice şi antiinflamatoare contribuie la eliminarea impurităţilor, te scapă de acnee şi erupţii. Iată reţeta:

  • Amestecă o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu puţină apă, pentru a obţine o pastă omgenă.
  • Aplică pasta pe pielea afectată şi las-o să acţioneze timp de 2-3 minute.
  • Clăteşte abundent cu apă rece.
  • Repetă tratamentul 2 sau 3 zile la rând, după care răreşte procedura până la o dată pe săptămână.

Poţi adăuga în amestec, cum am menţionat şi mai sus, miere, ulei de cocos și chiar pulbere din fulgi de ovăz. Poți găsi pe blog mai multe rețete de acest fel, una chiar aici.

Ce efecte negative poate avea asupra tenului?

Utilizat prea des, bicarbonatul de sodiu îţi poate usca tenul. Ar fi bine să încerci orice mască pe o porţiune mica de piele, înainte de a aplica pe toată faţa. Și este bine să alternezi tratamentele și cu un masaj cu ulei, cum este cel de cocos, pentru a-l hidrata.

Pentru că amestecul de bicarbonat de sodiu cu apă este alcalin, rişti să perturbi bariera naturală a pielii, cea care te apără de bacterii. Este deci important să nu îl foloseşti în exces!

Bicarbonat de sodiu pentru dinţi

Care sunt beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru dinţi?

Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a curăţa dinţii şi de a elimina placa bacteriană. Te scapă deci de neplăcuta necesitate de a merge la dentist pentru detartraj. De asemenea, te scapă de inesteticele pete de pe dinţi, cauzate de cafea sau tutun şi la eliminarea respiraţiei neplăcute.

Bicarbonat de sodiu pentru curatarea dintilor

Cum utilizăm bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinţilor?

O linguriţă de bicarbonat de sodiu cu puţină apă este secretul pentru dinţi mai albi, în mod natural. Aplică pasta obţinută pe dinţi, cu mişcări uşoare ale periuţei, lasă-o să acţioneze timp de 5 minute şi apoi clăteşte. După, poţi curăţa dinţii şi cu pastă de dinţi. Dacă în vreun moment al procesului simţi arsuri la nivelul gingiilor, trebuie să opreşti imediat tratamentul. O rețetă puțin mai elaborată găsești aici, publicată pe blogul nostru.

Un tratament eficient şi delicios este obţinut din bicarbonat de sodiu şi căpşuni. E de ajuns să zdrobeşti un fruct copt bine, să îl amesteci cu bicarbonat şi apoi să îţi cureţi dinţii timp de 2 minute, apo clătești cu apă. Dinţii tăi vor fi mai albi şi cu mai puţină placă bacteriană. 

La fel de eficient este şi amestecul de bicarbonat de sodiu cu zeamă de la o jumătate de lămâie. Aceasta va curate dinţii şi gingiile şi îţi va reîmprospăta respiraţia. Şi ca un plus, nu trebuie să iţi faci griji dacă se întâmplă să înghiţi din amestec, pentru că nu va face niciun rău organismului.

O linguriţă de bicarbonat de sodiu cu puţină apă oxigenată va face minuni pentru dantura ta. Nu doar că îţi va curăţa şi albi dinţii, dar amestecul are şi efect antibacterian. Te va scăpa de bacteriile acumulate la nivelul întregii guri.

Ce efecte negative poate avea asupra dinţilor?

Pentru că are efect abraziv, bicarbonatul de sodiu poate afecta smalţul dinţilor. De aceea, este important să nu cureţi dinţii cu bicarbonat decât o dată pe săptămână sau să reduci cantitatea folosită. Uneori, e de ajuns să înmoi vârful periuţei de dinţi în bicarbonat şi nu să foloseşti o linguriţă întreagă. Poţi face chiar un test pe o porţiune mai mica a danturii înainte de a urma tratamentul integral.

Care sunt beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru sănătate? 

Până aici, toate bune! Dar urmează partea şi mai bună: bicarbonatul de sodiu este folosit ca remediu pentru tratarea cu succes diverse afecţiuni. Iată ce poate face bicarbonatul pentru tine şi sănătatea ta:

  1. Scade aciditatea gastrică

Din cauza stilului de viaţă dezordonat şi a alimentelor de proastă calitate consumate, multe persoane tind să aibă în organism un PH acid, în loc de alcalin. Consecinţa este gastrita, apariţia acidităţii gastrice, a unei asimilări defectuoase a nutrienţilor şi blocarea toxinelor în organism. Pentru a remedia problemele, e de ajuns să consumi un sfert de linguriţă de bicarbonat de sodiu diluat într-un pahar cu apă, după fiecare masă. 

  1. Calmează durerile şi arsurile gastrice 

Bicarbonatul de sodiu are efecte benefice şi pentru durerile de stomac. O lingură de bicarbonat de sodiu dizolvat în jumătate de pahar cu apă, va calma durerile şi arsurile la nivelul tractului digestiv.

  1. Combate gripa şi răceala

Datorită proprietăţilor antibacteriene, antiseptice şi antiinflamatoare, bicarbonatul este capabil să faciliteze eliminarea virusului ce cauzează gripă sau răceală. De asemenea, ajută la detoxifierea organismului, și face mai uşoară recuperarea.

  1. Tratează candida

Bicarbonatul de sodiu are efect antifungic, prin urmare poate lupta împotriva candidozei ce apare în cavitatea bucală, în gât și în interiorul și în zona genitală. Se recomandă gargară cu apă şi bicarbonat pentru gură şi gât şi spălături cu apă călduţă şi bicarbonat pentru zonele intime.

  1. Este benefic împotriva pietrelor la rinichi sau disfuncţiilor renale

Știai că rinichii tăi produc în mod natural bicarbonat? Da, și acest fapt face parte din funcţionarea lor normală. Însă când apar dezechilibrele, organismul trebuie ajutat. Cura cu bicarbonat nu doar că reglează activitatea rinichilor dar şi elimină pietrele, 

Iată o rețetă ușoară care ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi: 3 zile la rând ia câte o jumătate de linguriţă de bicarbonat, pe care o dizolvi sub limbă. Apoi, dizolvă o linguriţă de bicarbonat în 1,5 litri de apă şi se bea apa asta pe parcursul unei zile. Poți ține cura aceasta pentru maxim 2 săptămâni şi o poți repeta de 2 ori pe an. Dar, atenție: dacă problemele tale persistă sau sunt mai mari, cu dureri, mergi la un medic, probabil că ai nevoie de un ajutor mai specializat!

  1. Previne infecţiile urinare

O jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar de apă se spune că ar fi reţeta care te scapă de infecţiile urinare. Bicarbonatul are rol antiinflamator şi este capabil să elimine bacteriile ce au provocat infecţia. 

  1. Tratează ciuperca piciorului

Prepară o pastă din 2 linguri de bicarbonat şi o lingură de oţet de mere, pe care o aplici apoi pe zonele afectate, o laşi să acţioneze 5 minute şi apoi clăteşti. Repetă procesul zilnic, până la însănătoşire. 

Sau, prepară o baie pentru picioare din apă şi oţet de mere în cantităţi egale în care pui 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu şi înmoaie picioarele în amestec timp de 20 de minute. Repetă zilnic procesul, până la însănătoşire. 

  1. Tratează aftele

Fă gargară cu apă şi bicarbonat de sodiu şi vei scăpa de aftele bucale, vei trata eventualele răni şi chiar respiraţia neplăcută.

  1. Te scapă de petele de pe unghii

Prepară o pastă din 3 linguri de bicarbonat de sodiu şi apă în care să inmoi unghiile pentru câteva minute. Dacă ai unghiile galbene sau pătate din cauza lacurilor, aceasta este soluţia perfectă!

  1. Te scapă de mirosul de transpiraţie

Prepară o pastă din o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi apă, întinde-o în zona axilei și se las-o să acționeze 20 de minute. Repetă procesul câteva zile la rând și vei vedea cât este de eficient. 

  1. Remediu pentru picioare umflate 

Dacă obişnuieşti să mergi mult pe jos sau să stai mult în picioare şi ajungi acasă cu picioarele umflate, bicarbonatul de sodiu te ajută. Dizolvă 3 linguri în 5 litri de apă caldă şi stai cu picioarele în soluţie pentru aproximativ jumătate de oră.

Cum slăbeşti utilizând bicarbonatul de sodiu?

Retete de slabit cu bicarbonat de sodiu

Dacă nu ştiai că bicarbonatul de sodiu te scapă de colăcei într-un mod sănătos, îţi spunem noi acum. Iată câteva diete eficiente:

Dieta 1: Suc de lămâie cu bicarbonat de sodiu

Într-un pahar cu apă plată se amestecă jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu şi zeama de la o lămâie bio. Amestecul se consumă doar dimineața, pe stomacul gol, timp de maxim două săptămâni. Dacă ai probleme cu stomacul ar fi bine să nu urmezi această cură, sau să consulţi un medic în prealabil.

Dieta 2: Ceai verde cu bicarbonat de sodiu

Peste o ceaşcă de ceai verde se adaugă un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu şi se obţine o băutură ce stimulează metabolismul, contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi la pierderea în greutate.

Dieta 3: Pătrunjel, lămâie şi bicarbonat de sodiu

Reţeta se prepară din 2 litri de apă, 2 legături de patrunjel, 3 lămâi bio şi bicarbonat de sodiu. Lămâile se curăţă cu bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta orice urmă de bacterii (sau de pesticide si alte chimicale dacă nu sunt bio), apoi se lasă la înmuiat o oră în apă călduţă în care ai adăugat puţin bicarbonat. Apoi se taie lămâile cu tot cu coajă, se pun peste cei 2 litri de apă, împreună cu pătrunjelul spălat şi tocat, iar amestecul se pune pe foc până dă într-un clocot. La final, se strecoară şi se păstrează la frigider. Se bea cam 100 ml în fiecare dimineaţă pe stomacul gol după care nu se consumă nimic timp de 30 de minute. Băutura este o nemaipomenită cură de slăbire şi contribuie şi la reglarea colesterolului.

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie consumat sub nicio formă de persoanele care țin dietă fără sare, care suferă de edem, hipertensiune, boli de ficat sau rinichi. Este contraindicat în sarcină sau femeilor care alăptează. Nimeni nu ar trebui să consume bicarbonat de sodiu dizolvat în apă în doze mari şi pe perioade îndelungate!

Întrebuinţări ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie

Bicarbonat de sodiu uz casnic

Sigur ai auzit că bicarbonatul de sodiu te ajută să scapi de mirosurile neplăcute din frigider, dar el poate face mai mult de atât:

  • Curăţă pieptenii şi periile de păr
  • Curăţă periuţele de dinţi
  • Curăţă grătarul aragazului
  • Curăţă oalele şi vasele pentru gătit
  • Împrospătează mirosul covoarelor
  • Adăugat împreună cu detergentul, curăţă hainele şi le împrospătează
  • Curăţă podeaua
  • Curăţă geamurile şi oglinzile
  • Curăţă chiuveta, cada şi inoxul din baie
  • Curăţă maşina de spălat vase şi cafetiera
  • Redă strălucirea tacâmurilor şi pieselor din argint
  • Desfundă chiuveta
  • Menţine prospeţimea florilor
  • Înlătură mirosul de ţigară din scrumieră
  • Elimină mirosurile neplăcute din încălţăminte
  • Apa fiartă cu puţin bicarbonat poate fi folosită la sterilizarea biberoanelor

Câte tipuri de bicarbonat de sodiu există?

E important să știi care sunt tipurile de bicarbonat de sodiu pe care le găsești pe piaţă, pentru a le folosi corect și a nu le încurca:

  1. Bicarbonat de sodiu alimentar, care se foloseşte pentru uz intern şi cosmetic.
  1. Bicarbonat de sodiu non-alimentar, care se foloseşte pentru uz extern în menaj, grădină şi bricolaj.
  1. Bicarbonat de sodiu farmaceutic, care se foloseşte în medicamente.

Cele trei tipuri de bicarbonat de sodiu au compoziţie asemănătoare, însă se supun altor standarde. Aşa că nu încurca borcanele şi nu folosi în prăjituri sau băuturi bicarbonatul cu care freci vasele de gătit. Pentru acestea, alege bicarbonatul non alimentar, pentru menaj.

 

Pe curând!

 

Florrie, pentru Republica BIO

 

Sursele mele: 

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/27/baking-soda-natural-remedy.aspx
http://lataifas.ro/frumusete/30400/bicarbonat-de-sodiu-pentru-par-utilizare-si-efecte-secundare/
http://www.mindbodygreen.com/0-8953/diy-this-baking-soda-shampoo-saved-my-hair.html
http://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/9583/spalaturile-bucale-cu-bicarbonat-combat-candida-si-infectiile/
http://www.allyou.com/budget-home/live-green-save/baking-soda

 

Copyright Republica BIO

Comentarii (1 comentariu)

  • SVETLANA pe

    Bicarbonatul este cel mai bun produs . L-am incercat in hiper aciditate dar se pare ca este bun pentru foarte multe boli. Sanatate ! Se spune ca in timp i s-a schimbat compozitia , oare e adevarat ?
    https://www.youtube.com/watch?v=mgcyGP7FtNQ

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.