Despre turmeric și curcuma - beneficii și proprietăți
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Turmericul sau curcuma este mai mult decât un condiment cu aromă exotică și culoare orientală. Are multe beneficii unice pentru sănătate, printre care: rol antioxidant, antiinflamator, antiîmbătrânire, anticancerigen. Curcuma poate fi consumată pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni precum reumatism, artrită, tulburări digestive, boli cardiovasculare, neurodegenerative (boala Alzheimer, boala Parkinson etc.), hepatice, renale, pulmonare, cutanate și multe altele.
Ce este curcuma și ce este turmericul?
Curcuma (Curcuma Longa) sau turmericul asa cum este mai degraba cunoscut, este o plantă perenă înrudită cu ghimbirul şi originară din India. În această țară, Curcuma este utilizată de peste 4000 de ani, pentru proprietățile sale curative sau alimentare. Curcuma se mai cultivă și în țări precum China, Japonia, Indonezia, Taiwan sau Africa. Această plantă este utilizată de cele mai multe ori la gătit și dă o minunată culoare aurie preparatelor, precum și un gust unic. Despre proprietățile ei sănătoase, în cele ce urmează.
Curcuma este una dintre cele mai studiate plante pentru rolurile sale în prevenția îmbolnăvirilor și protecția sănătății. Majoritatea specialiștilor în nutriție sunt de acord că turmericul este planta cu cea mai mare putere de susținere a sănătății și posibil de tratare a multor boli, de pe Pământ. Sunt publicate peste 10.000 de studii, verificate, pe tema beneficiilor și proprietăților acestei super plante. E obligatoriu de știut că eficacitatea ei este maximă doar în combinație cu piperina (extractul de piper negru). De aceea, pentru a beneficia pe deplin de proprietățile ei enumerate și descrise mai jos, se recomandă consumul împreună cu piperina.
Curcuma este mai degrabă cunoscută ca turmeric, dar se mai cunoaște și sub numele de curcumină (curcumin) sau chiar curcum, însă acestea sunt de fapt substanțele active. Le voi explica pe toate mai jos.
Cum se obține turmericul?
Din rădăcina plantei Curcuma Longa este obținut condimentul numit turmeric, prin măcinarea rădăcinilor. Turmericul este, prin urmare, un condiment de culoare galben-aurie sub formă de pudră. Turmericul se utilizează în bucătăria indiană de secole, mai ales la prepararea orezului și nu numai. Este foarte apreciat pentru gustul și culoarea pe care o dă preparatelor. Este un ingredient-cheie al condimentului numit curry, unul dintre cele mai des întâlnite condimente din bucătăria indiană.
În timp, s-au descoperit beneficiile extraordinare ale turmericului pentru sănătate. În ayurveda (medicina tradițională indiană), turmericul reprezintă unul dintre cele mai importante și mai apreciate remedii.
Ce este turmericul și la ce se folosește?
Rizomii (rădăcinile) plantei de curcuma sunt utilizați pentru a obține condimentul sub formă de pudră numit turmeric. Aspectul exterior al rădăcinilor de curcuma este asemănător celor de ghimbir, diferența constând în faptul că acestea sunt mai netede.
Rădăcinile acoperite de o coajă care poate fi îndepărtată ușor, prin răzuire. În spatele acestei coji se ascunde miezul de o minunată culoare portocalie care surprinde prin intensitatea sa.
Prin uscarea rizomilor plantei și măcinarea lor sub formă de pudră se obține condimentul numit turmeric.
Ce gust are turmericul?
Aceasta se folosește cu moderație, avânt o aromă intensă și ușor amăruie. Turmericul poate fi utilizat și pe post de colorant alimentar, dând alimentelor o culoare galben-aurie foarte plăcută.
Condimentul obținut din curcuma conferă mâncării un gust particular, ușor fierbinte-picant. Denumirea de turmeric se crede că provine din franceză, respectiv din combinația de cuvinte „terre-merite” – meritul pământului.
Ce este curcuma, curcuminul, sau curcumina?
Curcuminul (curcumina) este un polifenol și constituie substanța activă din turmeric care se obține prin extracția din turmericul pudră. Curcuminul este responsabil pentru proprietățile unice ale plantei curcuma (sau planta turmeric, cum i se mai spune). Pudra obținută din măcinarea rizomilor (rădăcinilor) de curcuma conține 3-4% curcumin.
Există diverse suplimente naturale pe bază de curcumin. Este foarte important atunci când cumpărați suplimente alimentare cu curcumin, să citiți cu atenție ingredientele de pe etichetă. De ce? Capacitatea de absorbție a curcuminului în organism este foarte redusă. Pentru a beneficia de efectele sale unice, e nevoie ca acesta să fie asimilat în cantitate cât mai mare. Consumat ca atare, curcuminul ajunge într-un procent infim în sânge, cea mai mare parte fiind, pur și simplu, eliminată din corp.
Pentru absorbție în organism, curcumina trebuie combinată cu piperină.
Din fericire, oamenii de știință au descoperit modalitatea prin care poate fi mărită semnificativ biodisponibilitatea acestei substanțe. Prin combinarea cu piperină (o substanță extrasă din piperul negru), capacitatea organismului uman de a absorbi curcuminul crește de nu mai puțin de 20 de ori!
Este esențial, prin urmare, pentru a asigura eficacitatea curcuminului (curcuminei) să consumăm această substanță în combinație cu extract de piper (piperină).
Republica BIO
Artizani de sănătate
Originea, aspectul și gustul curcumei
Curcuma (Curcuma Longa) este după cum menționam mai sus, o plantă înrudită cu ghimbirul. Nu se cunoaște originea sa exactă, dar se presupune că provine din Asia de Sud-Est și este cultivată de veacuri în India. India reprezintă astăzi cel mai mare producător de curcuma din lume. Se mai cultivă în cantități ridicate și în Indonezia, Ceylon, Indiile de Est și anumite zone din China.
Proprietățile și substanțele nutritive ale curcumei
Curcuma Longa poate fi socotită una dintre cele mai importante plante de pe planetă datorită substanței active conținute, respectiv curcumin. Această substanță este una dintre cele mai studiate pentru beneficiile sale de neegalat în ce privește sănătatea.
Curcuma și substanța sa componentă activă principală, curcumin, au fost evaluate ca potențial remediu natural pentru afecțiuni de la alergii la cancer sau la declinul cognitiv, slăbirea vederii și alte tulburări asociate cu îmbătrânirea. Se consideră că efectele pentru sănătate sunt deosebit de puternice atunci când pudra de turmeric sau extractul de curcumin este consumat în combinație cu piper negru, după cum am menționat mai sus.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Beneficiile curcumei sau turmericului pentru organism
Curcuma este folosită de 4000 de ani pentru tratarea a numeroase afecțiuni. Conform studiilor, curcuma poate combate infecțiile, poate trata anumite forme de cancer, reduce inflamațiile și vindeca unele tulburări digestive.
Curcuma sub formă de turmeric este folosită atât în ayurveda, cât și în medicina chineză tradițională mai ales:
- cu rol antiinflamator
- pentru tratarea problemelor digestive
- pentru tratarea tulburărilor hepatice
- împotriva bolilor de piele
- la vindecarea rănilor.
Ce efecte are pentru sănătate curcumina?
Turmericul are în componența sa niște substanțe active puternic antioxidante, cea mai importantă fiind curcuminul (curcumina). Antioxidanții combat radicalii liberi care deteriorează membranele celulelor și afectează ADN-ul celular, putând conduce chiar la distrugerea celulei în totalitate. Antioxidanții pot reduce sau chiar preveni daunele produse de radicalii liberi.
În plus, curcuma scade în corp nivelul a două enzime care conduc la inflamație. Previne de asemenea formarea de cheaguri de sânge care riscă să conducă la infarct sau la atac vascular.
Contraindicațiile utilizării curcumei
Utilizarea remediilor naturale are adesea mai puține efecte secundare decât cea a medicamentelor convenționale. E important să fiți atenți însă la posibila interacțiune dintre acestea și alte suplimente natural sau medicamente.
Despre turmeric se poate spune că este considerat sigur ca ingredient alimentar
Turmericul sau curcuminul pot fi consumate în siguranță atunci când sunt administrate în dozele recomandate.
Turmericul are contraindicații?
Consumul de cantități ridicate de turmeric pentru perioade îndelungate de timp poate conduce la dureri abdominale și, în cazuri excepționale, la ulcer. Persoanele care au pietre la vezica biliară ar trebui să discute cu medicul înainte de administrarea de curcumin sau consumul de turmeric.
În cazul în care suferiți de diabet, discutați cu medicul înainte de administrarea de suplimente alimentare cu turmeric. Turmericul poate scădea nivelul de glucoză din sânge. În combinație cu medicația pentru tratamentul diabetului, poate conduce la hipoglicemie (nivel prea scăzut de glucoză în sânge).
Deoarece riscurile nu sunt cunoscute cu certitudine, femeile gravide sau care alăptează ar trebui să nu ia suplimente alimentare cu turmeric.
Deoarece curcuma previne formarea cheagurilor de sânge, ar trebui să nu mai consumați acest aliment cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală. De asemenea, nu se recomandă combinarea sa cu medicație cu rol anticoagulant, crescând riscul de hemoragii.
Totodată, urmericul poate interfera cu acțiunea medicamentelor antacide, crescând producția de acid gastric.
Utilizarea curcumei
Curcuma poate fi folosită ca un condiment cu aroma orientală în bucătărie pentru a da savoare unui mare număr de preparate, nu doar sărate, ci chiar și dulci. În plus, curcuma dă un aspect deosebit preparatelor culinare prin culoarea galben intensă pe care o conferă.
Nu trebuie să uităm însă de rolul terapeutic extraordinar pe care îl are această plantă care poate fi folosită pentru combaterea unui număr uriaș de afecțiuni. De fapt, curcuma sau turmericul pot fi considerate pe drept cuvânt un adevărat panaceu universal.
Curcuma, un condiment apreciat în bucătărie... sub numele de turmeric!
Pudra de turmeric poate fi găsită la raionul de condimente al practic oricărui magazin alimentar. Mai nou, puteți găsi chiar și curcumă proaspătă (rădăcini de turmeric). Turmericul este un ingredient de bază în pudra de curry, dar și în mixul de condimente indiene numite garam masala.
Utilizările curcumei sau pudrei de turmeric cu rol alimentar sunt practic nesfârșite! Aroma sa este destul de intensă, așa că începeți cu o cantitate mică pe care să o creșteți progresiv o dată ce vă obișnuiți cu ea. Experimentați adăugând curcumă în cele mai diverse preparate. Însă aveți grijă la gătit pentru că pătează!
Turmericul, condiment pentru fripturi sau omlete
Pentru friptură, folosiți pudră de turmeric: presărați peste carnea de porc, vită sau pui, adăugați puțină sare și piper măcinat. Puteți adăuga pudră de turmeric sau turmeric proaspăt ras în marinata pentru carne alcătuită din ulei de măsline, ardei iute tăiat în felii subțiri, sos de roșii și un cățel de usturoi sfărâmat cu ajutorul presei pentru usturoi. Pentru pui, puteți încerca o marinată din muștar Dijon, turmeric, miere și cimbru uscat.
La omlete, presărați pudra de turmeric atunci când bateți ouăle împreună cu sare, piper și puțin parmezan ras. Preparați o omletă vegetariană tocând un ardei gras, o ceapă verde mică și câteva cubulețe de dovlecel pe care să le căliți în puțin ulei împreună cu un vârf de cuțit de turmeric (sau un sfert de linguriță), puțin piper măcinat și sare după gust.
Turmericul, ingredient pentru supe
Puteți realiza o supă foarte apetisantă cu ajutorul acestui condiment. Căliți mai întâi ceapă, 1-2 căței de usturoi, 1 linguriță de chimion, 1 linguriță ghimbir ras și 1linguriță curcuma proaspătă rasă sau pudră de turmeric și sare după gust. Adăugați câteva roșii cherry, 4 căni de apă, 1 lingură ulei de cocos, 1 linguriță oțet de mere, ¼ cană linte uscată. Fierbeți până când lintea se înmoaie, adăugați o mână de paste proaspete și mai fierbeți câteva minute. Serviți cu coriandru proaspăt tocat.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Puteți adăuga curcuma la orice tip de supă, de pui, de găluște, de legume sau chiar la supele-cremă.
Turmericul, condiment pentru legume prăjite
Tocați o ceapă mică și un cățel de usturoi și căliți într-o lingură de ulei de măsline. Puneți apoi în tigaie dovlecel, morcov și ardei gras tăiat cubulețe, precum și rondele de praz. Adăugați o jumătate de linguriță de pudră de turmeric, puțin piper, sare, oregano uscat. Turnați o linguriță de sos de soia. Țineți la foc mic până se înmoaie.
Punem turmeric sau curcuma și în smoothie-uri. Mai ales în smoothie-uri...
Pudra de turmeric este excelentă adăugată în smoothie-uri. Încercați o combinație dintr-un măr, o ceașcă de lapte de migdale, 2 linguri sirop de arțar, o jumătate de linguriță de turmeric, o jumătate de linguriță de extract de vanilie, câteva cuburi de gheață. Puneți într-un blender și mixați. Aveți o băutură răcoritoare și energizantă, perfectă pentru o zi toridă de vară. Puteți folosi oricare din fructele preferate, dar nu uitați să mai adăugați și alte condimente pentru preparate dulci, cum ar fi vanilie sau scorțișoară pentru a contrabalansa gustul ușor amărui al turmericului.
Dacă folosiți curcuma proaspătă, radeți cam o linguriță și adăugați la smoothie. Curcuma se asortează perfect cu fructe și legume portocalii precum portocale, mango sau morcov împreună cu scorțișoară.
Ceaiuri cu turmeric
Fierbeți într-o oală patru căni de apă cu o linguriță de turmeric ras. Lăsați să fiarbă timp de zece minute. Scurgeți printr-o sită. Adăugați miere și zeamă de lămâie după ce ceaiul s-a mai răcit. Pentru absorbție optimă, presărați și un vârf de cuțit de piper măcinat.
Puteți adăuga puțin turmeric ras sau pudră de turmeric și la ceaiurile de fructe. Combinați cu bucățele de citrice și nu uitați de piperul măcinat.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Curcuma în medicină (proprietățile medicinale ale curcuminei)
Curcuma este folosită în India de mii de ani nu doar ca și condiment, ci și ca plantă medicinală. De curând, știința a început să confirme ceea ce indienii știu de mult timp... că această plantă chiar conține compuși cu proprietăți medicinale.
Acești compuși se numesc curcuminoizi, dintre care cel mai important este curcumin. Acesta este principalul ingredient activ din turmeric. Are puternice efecte antiinflamatorii și este un antioxidant foarte puternic.
Însă, conținutul de curcumin este de doar 3%. Majoritatea studiilor în care se folosește curcumin utilizează cantități de peste 1 gram pe zi. E foarte dificil de atins acest nivel doar din utilizarea sa alimentară, la gătit.
În plus, absorbția în sânge este redusă. De aceea, este nevoie ca această substanță să fie consumată cu piper negru care conține piperină, o substanță naturală care crește absorbția de curcumin cu 2000%. Ingredientul activ din curcuma este de asemenea solubil în grăsimi, așa că este indicat să îl consumați împreună cu alimente care conțin grăsimi (cu o linguriță de ulei de cocos, de exemplu).
Cum acționează curcuma asupra organismului?
Din peste 10.000 de studii asupra curcuminului, principalul compus active al curcumei, cea mai interesantă descoperire este că, atunci când îl comparăm cu medicația convențională, beneficiile sale se ridică la același nivel cu ale acesteia. De fapt, mai multe studii afirmă că este chiar mai eficient decât acestea.
Beneficiile curcumei par să le depășească pe cele ale următoarelor medicamente : antiinflamatoare, anticoagulante, antidepresive, analgezice, steroizi, medicație antidiabetică, medicație pentru tratamentul artritei, medicație utilizată în chimioterapie, pentru slăbit, pentru boala intestinală inflamatorie sau pentru tratarea problemelor de piele.
Efectul antiinflamator al curcumei
Inflamațiile din organism devin foarte periculoase atunci când se cronicizează putând conduce la afecțiuni grave precum cele cardiovasculare, neurodegenerative, metabolice etc.
Curcuma are un puternic rol antiinflamator care acționează la nivel molecular pe mai multe căi. Aceasta blochează o moleculă numită NF-kB care activează genele implicate în procesele inflamatorii.
În plus, curcuma nu prezintă efectele secundare pe care le au cele mai multe dintre antiinflamatoarele convenționale din comerț.
Eliberarea de toxine a organismului cu ajutorul curcumei - efectul detox al turmericului
Conform The University of Maryland Medical Center, curcuminul stimulează producția de bilă de către vezica biliară. Ficatul utilizează bila pentru a elimina toxinele din organism. Bila rejuvenează de asemenea celulele hepatice care descompun compușii nocivi. De aceea, turmericul a fost folosit în medicina ayurvedică și tradițională din China pentru tratarea tulburărilor hepatice și digestive.
Ficatul folosește bila pentru a elimina toxinele și deșeurile din organism prin secreția de bilă. Organismul elimină apoi atât bila, cât și toxinele.
Curcuma reduce inflamatiile - efectul antiiinflamator al turmericului
Curcuma reduce inflamația atunci când este consumată intern, dar poate fi aplicată și direct pe articulațiile inflamate, zone dureroase sau luxații. Deși pătează pielea temporar, calmează durerea cronică și inflamația. Se recomandă utilizarea zilnică.
Curcuma este recomandată persoanelor care suferă de artrită, fiind un antiinflamator atât de eficace.
O combinație ayurvedică de plante și minerale care include turmeric, boswellia și zinc poate calma durerea și crește mobilitatea persoanelor care suferă de osteoartrită.
Purificarea sângelui cu ajutorul curcumei
Curcuma poate preveni ateroscleroza, respectiv depunerile de colesterol care pot bloca arterele și conduce la infarct sau atac vascular. Curcuma scade nivelul de colesterol și împiedică depunerea de colesterol nociv la nivelul vaselor de sânge. Deoarece împiedică formarea de cheaguri de sânge, curcuma poate preveni și în acest mod bolile cardiovasculare.
Curcuma stimulează fluxul de sânge, prevenind stagnarea acestuia. Turmericul sporește circulația sângelui și conduce concomitent la reducerea hipertensiunii.
Deoarece stimulează circulația, este utilizat pentru tratarea crampelor menstruale și a amenoreei (absența ciclului menstrual). Curcumina îmbunătățește de asemenea funcționarea endoteliului care căptușește vasele de sânge, reglând tensiunea sangvină și coagularea.
Curcuma reduce totodată procesele inflamatorii și oxidative, asigurând sănătatea inimii.
ics-voucher-articleIndicații terapeutice pentru folosirea curcumei
Curcuma este probabil cea mai eficientă substanță naturală care sprijină sănătatea umană. Ca și supliment alimentar este cu siguranță unul dintre cele mai benefice, atât pentru corp, cât și pentru creier.
Iată câteva dintre principalele sale utilități cu rol medicinal:
Curcuma, benefica in tratarea gripelor și răcelilor
Curcuminul prezintă puternice proprietăți antivirale și antiinflamatorii care au un efect direct asupra răcelii și gripei și în prevenirea lor. Acesta poate reduce înmulțirea virusului gripei în testele de laborator cu peste 90%. În plus, poate proteja celelalte cellule de contaminarea cu virusul respectiv.
Puteți consuma pudră de turmeric cu rol preventiv sau atunci când sunteți răciți. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, se recomandă administrarea sub formă de capsule de 250-500 mg pe zi. Puteți adăuga de asemenea pudra de turmeric la preparatele culinare.
Atunci când ați răcit, amestecați o linguriță de praf de turmeric într-o cană de lapte cald și consumați de trei ori pe zi.
Curcuma, pentru infecții oculare
Infecțiile oculare pot fi produse de viruși, bacterii sau factori poluanți. Simptomele includ inflamație, usturime, înroșirea ochiului. Pudra de turmeric este recomandată ca remediu natural pentru tratamentul infecțiilor oculare.
Dizolvați o linguriță de pudră în două pahare de apă. Turnați câte o picătură în ochiul afectat de două ori pe zi pentru calmarea simptomelor neplăcute și tratarea infecției.
Anemii tratate cu curcuma
Anemia este o afecțiune care se manifestă prin lipsa unei cantități suficiente de globule roșii în sânge. Simptomele sunt oboseală, amețeli, lipsa capacității de concentrare și se poate produce chiar pierderea cunoștinței.
Fierul este un mineral care e utilizat la producerea de globule roșii ale sângelui de către corp, fiind o substanță nutritivă esențială pentru tratamentul anemiei
Curcuma este bogată în fier și deci poate fi foarte benefică atunci când e administrată în anemii.
Amestecați o linguriță de pudră de turmeric cu o cană de iaurt (de preferat organic). Consumați zilnic. Puteți de asemenea prepara un ceai din rădăcină rasă de curcuma fiartă timp de 10 minute (o bucată cam de 5 cm lungime la două căni de apă). Strecurați prin sită, adăugați miere și zeamă de lămâie când ceaiul s-a mai răcit și consumați zilnic.
Boli gastro-intestinale, tratate cu curcuma
Disconfortul abdominal se poate datora celor mai diverse cauze. Curcuma este foarte eficientă în tratamentul unui mare număr de tulburări gastro-intestinale precum indigestie, ulcer, boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul intestinului iritabil. Turmericul poate stimula activitatea vezicii biliare, iar bila produsă de aceasta stimulează la rândul său digestia.
Adăugați de asemenea pudră de turmeric în preparatele voastre culinare.
Curcuma ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge
Diabetul este o afecțiune des întâlnită care influențează nivelul de glucoză din sânge. Acesta joacă un rol important în metabolizarea alimentelor și în utilizarea energiei obținută din acestea. Diabetul se produce când organismul nu poate produce sau utiliza insulin pentru a regla nivelul de glucoză din sânge.
Curcuminul, ingredientul activ din turmeric, poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2
Curcuminul poate de asemenea contribui la reglarea nivelului de glucoză din sânge și poate face simptomele diabetului mai ușor de gestionat.
Atenție însă: curcuma poate interacționa cu medicația antidiabetică scăzând prea mult nivelul de glucoză din sânge. Discutați cu medicul înainte de a consuma turmeric în cazul în care luați și medicamente pentru tratamentul diabetului. Consumați turmeric sub formă de supliment alimentar, în combinație cu extract de piper negru și, de preferat, concomitent cu o masă care să conțină grăsimi, turmericul fiind solubil în grăsimi (de exemplu ulei de măsline sau ulei de cocos).
Curcuminul reduce colesterolul rău
Colesterolul este o substanță care se regăsește în mod natural în corpul uman, în toate celulele acestuia. Este necesar pentru producția de hormoni și nu numai. În cantități excesive, poate conduce la formarea de depuneri în vasele de sânge și, în timp, la blocarea acestora sau obstrucționarea fluxului de sânge. Există două tipuri de colesterol: HDL sau colesterol „bun” și LDL sau colesterol „rău”.
Curcuma poate conduce la scăderea procesului oxidativ și a circulației colesterolului rău, dar și la creșterea metabolizării sale.
Consumați o linguriță de pudră de turmeric pe zi sau 1-3 g de turmeric proaspăt stors și combinat cu piper măcinat adăugat la sucurile proaspete de fructe și legume.
Curcuma si astmul
Astmul reprezintă o afecțiune a tractului respirator foarte des întâlnită în zilele noastre. Conduce la respirație îngreuiată, tuse, senzație de sufocare și la inflamarea mucoaselor plămânilor și a căilor respiratorii.
Curcuma poate ajuta la calmarea rapidă a simptomelor astmului ca urmare a rolului său antiinflamator care ajută la decongestionarea plămânilor și la reducerea inflamației cauzate de blocarea căilor respiratorii.
Ajută totodată la dilatarea vaselor de sânge, contribuind la un mai bun flux al oxigenului în corp, inclusiv la nivel pulmonar.
Amestecați o linguriță de pudră de turmeric într-un pahar de lapte cald. Consumați de trei ori pe zi. Adăugați un sfert de linguriță de turmeric la fiecare masă, astfel încât să consumați de 3-4 ori pe zi. Sau dacă vreți să evitați lactoza, puteți amesteca lapte vegetal cu puțin turmeric. Îndulciți sau nu cu miere, dacă laptele vegetal nu este dulce.
Republica BIO
Artizani de sănătate
Puteți de asemenea apela la capsule cu turmeric sau curcuma.
Curcuma si alergiile
Alergiile sunt reacții anormale ale organismului la diverse substanțe din mediu pe care le tratează ca pe niște potențiali inamici, deși acestea sunt în mod normal inofensive. Simptomele pot fi scurgeri nazale, mâncărimea și lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime, înroșire și iritație la nivelul pielii etc. Alergenii care cauzează cel mai frecvent astfel de probleme sunt: polenul, mucegaiul, praful, unele alimente, părul de animale, înțepăturile de insecte, viruși sau bacterii.
Curcuminul din turmeric acționează deci ca un decongestionant și antihistaminic (reduce mâncărimile și iritațiile). Are rol antiinflamator, antibacterian și analgezic, ajutând la reducerea semnificativă a simptomelor alergiilor.
Se recomandă utilizarea regulată până la dispariția simptomelor.
Puteți consuma turmeric pentru tratarea alergiilor sub formă de lapte de turmeric: o cană de lapte fiert amestecată cu o linguriță de pudră de turmeric, miere și piper măcinat.
Curcuma si afecțiunile pielii
Fiind un antiseptic natural, curcuma este eficientă în tratamentul afecțiunilor pielii precum eczemă, psoriazis, dar și arsuri sau răni.
Puteți aplica local pasta de turmeric obținută prin combinarea de pudră de turmeric cu lapte pe zonele de piele afectate pentru a reduce roșeața, inflamația și alte simptome.
Turmericul este un puternic dezinfectant care poate fi aplicat peste tăieturi sau arsuri. . Turmericul ajută totodată la refacerea mult mai rapidă a celulelor de piele lezate. Presărați pudră de turmeric peste zonele afectate pentru a grăbi vindecarea lor
Curcuma si boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă gravă, din ce în ce mai des întâlnită la persoanele în vârstă. Conform unui studiu publicat în 2012 în AYU, An International Quarterly Journal of Research in Ayurveda, tulburările comportamentale determinate de Alzheimer cum ar fi iritabilitate, anxietate, agitație au dispărut după administrarea a mai puțin de 1 g de turmeric pe zi. Calitatea vieții și funcționalitatea persoanelor care sufereau de Alzheimer a crescut semnificativ. Turmericul pare să combată degradarea celulelor și țesuturilor care apare în această afecțiune. În plus, reduce inflamația țesutului nervos asociată cu boala Alzheimer.
Pentru tratarea și potențiala prevenire a acestei afecțiuni, consumați zilnic lapte de turmeric: amestecați o cană de lapte fiert cu o linguriță de pudră de turmeric, miere și piper măcinat.
Moduri de administrare a curcumei
Puteți consuma turmeric sau curcuma sub formă de ceai, lapte de turmeric, o puteți adăuga la supe, mâncăruri de orez și alte preparate culinare sau la smoothie-uri.
De asemenea, găsiți în comerț suplimente alimentare care conțin turmeric, de obicei sub formă de capsule. Sunt de departe cele mai eficiente, pentru că au o concentrație corectă, și sunt ușor de asimilat de către organism.
Curcuma capsule poate fi administrată intern sau aplicată topic, în cazul în care suferiți de anumite afecțiuni ale pielii. Ea poate fi inclusiv utilizată pentru spălarea dinților. Un remediu ayurvedic pentru albirea dinților și tratamentul paradontozei și a altor afecțiuni gingivale constă în combinarea uleiului de cocos cu pudră de turmeric și spălatul pe dinți timp de câteva minute cu pasta obținută în loc de pastă de dinți.
Folosirea curcumei în curele de slăbire
Da, se pare că această plantă poate ajuta de asemenea în curele de slăbit. Ceaiul de turmeric în special este extrem de eficient în acest sens datorită efectelor sale termogenice care accelerează metabolismul și ajută corpul să ardă mai repede grăsimile.
Cu ajutorul curcumei, puteți slăbi mai repede, dar și mai sigur, fără a vă confrunta cu efectele secundare potențial periculoase ale altor tratamente pentru slăbit. Alte beneficii ale ceaiului de turmeric constau în tratarea problemelor digestive și reducerea inflamației din corp. Deci nu doar slăbiți, dar vă și protejați organismul de îmbolnăviri.
Puteți prepara un ceai din rădăcină rasă de curcuma fiartă timp de 10 minute (o bucată cam de 5 cm lungime la două căni de apă). Strecurați prin sită, adăugați miere și zeamă de lămâie când ceaiul s-a mai răcit și consumați zilnic. Puteți înlocui curcuma proaspătă cu pudră de turmeric (o linguriță la o cană de apă).
Forme sub care se consumă curcuma
După cum am văzut mai sus, curcuma poate fi consumată în cele mai variate forme, plecând de la utilizarea sa ca și condiment și includerea în preparatele culinare, nu doar sărate, ci chiar și dulci.
Pudra de turmeric, sucul obținut din rădăcină stoarsă de turmeric proaspăt sau rădăcina de turmeric rasă poate fi adăugată la sucuri de fructe, de legume, smoothie-uri sau utilizată pentru prepararea ceaiului. Laptele de turmeric este un remediu foarte eficient pentru tratarea a numeroase afecțiuni.
Curcuma poate fi de asemenea administrată sub formă de capsule, tinctură sau pastile pe care le găsiți în farmacii ca suplimente alimentare.
Importanța combinării curcumei cu piperul (piperina)
Indiferent de modalitatea de administrare aleasă pentru a consuma curcuma, este foarte important să combinați curcuma cu piperul pentru a vă bucura de beneficiile sale extraordinare.
Haideți să trecem în revistă motivele pentru care este esențial să consumăm curcuma, pudra de turmeric sau extractul de curcumin împreună cu piper negru:
Creșterea nivelului de absorbție a curcumei cu ajutorul piperului negru
Deși curcuma are beneficii unice pentru sănătatea umană, din păcate, capacitatea de absorbție a substanței active principale din aceasta, respectiv curcumin, în organism este foarte redusă, fiind nevoie ca acesta să fie consumat în cantitate cât mai mare. Consumat ca atare, curcuminul ajunge într-un procent infim în sânge, cea mai mare parte fiind, pur și simplu, eliminată din corp.
Din fericire, există o modalitate prin care poate fi mărită semnificativ biodisponibilitatea curcuminul în organism. Prin combinarea cu piperină, o substanță extrasă din piperul negru, capacitatea organismului uman de a absorbi această substanță crește cu 2000%.
Este esențial, prin urmare, pentru a ne bucura de beneficiile curcuminului, să consumăm această substanță în combinație cu extract de piper negru (piperină).
Efecte sporite ale curcumei în lupta cu colesterolul în combinație cu piperul negru
Pentru tratarea colesterolului ridicat, se recomandă consumul de curcumă sub formă de lapte de turmeric sau ceai de turmeric.
În ambele variante, turmericul este combinat cu piper negru măcinat care ajută la absorbția sa în corp și-i sporește semnificativ eficacitatea în lupta cu colesterolul rău.
Cantitatea recomandată de turmeric depinde la persoană la persoană. Cel mai indicat e să începeți cu o doză mică pentru a evita efectele secundare gastrice. Începeți cu 1/4 – ½ linguriță zilnic timp de o săptămână și apoi creșteți treptat cu încă 1/4 – ½ linguriță în fiecare săptămână până ajungeți la 1-3 lingurițe de 2-3 ori pe zi.
Pasta de turmeric se poate prepara din 125 g pudră de turmeric, 250 ml apă, 1 linguriță și jumătate de piper negru măcinat și 70 g ulei de cocos.
Ameliorarea leziunilor mucoasei gastrice cu ajutorul curcumei, combinate cu piperul negru
În combinație cu piperul negru, curcuma poate contribui la reducerea leziunilor de la nivel gastric cauzate de ulcerul peptic.
Acest lucru se datorează capacității curcumei de a preveni dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (H. pylori) care conduce la ulcere peptice și a capacității de protecție a piperinei din piper.
Ambele substanțe prezintă puternice calități antioxidante. Prin urmare, deși pare ciudat faptul că tratăm ulcerul peptic cu ajutorul piperului, în cantitate mică și combinat cu curcuma, acesta poate fi foarte eficient în combaterea acestei afecțiuni, a durerilor abdominale și a altor simptome neplăcute ale sale.
Curcuma și piperul negru, agenți preventivi împotriva cancerului
Turmericul poate preveni cancerul de prostată, poate stopa dezvoltarea cancerului și chiar distruge celulele cancerigene. Substanțele active din turmeric par să fie eficiente în special asupra cancerelor induse de radiații, dar și a leucemiei, cancerului de colon sau cancerului mamar.
Conform unui studiu realizat la The University of Michigan Comprehensive Cancer Center, piperul negru în combinație cu turmeric a stopat dezvoltarea celulelor cancerigene în tumorile mamare.
O veste excelentă o constituie faptul că dozele necesare de curcumin (substanța active din turmeric) și piperină (substanța active din piper) pot fi obținute ușor prin alimentație sau suplimente alimentare, astfel încât să fie eliminate celulele cancerigene, fără efecte secundare asupra celulelor sănătoase.
Multă sănătate, condimentată și colorată să aveți!
Ruxi, pentru Republica BIO
Surse:
- PMC; Effects of turmeric on Alzheimer's disease with behavioral and psychological symptoms of dementia
- 6 Amazing Health Benefits of Black Pepper and Turmeric
- 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin
- Turmeric and Curcumin Benefits: Can This Herb Really Combat Disease?
- TURMERIC
- Turmeric Benefits, Nutrition, and Remedies
- CancerCenter360
Copyright Republica BIO
simidreanu constantin pe
urmez tratament cu turmeric….este foarte bun