Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Mierea crudă de albine: de la conținut și beneficii până la evitarea falsurilor
28.11.2017
Razvan Mottok
4.347 vizualizări

Mierea de albine este un aliment natural cu multiple proprietăți benefice pentru sănătate, cu gust dulce şi aromat, pe care albinele îl prepară din nectarul florilor. Ocupația de îngrijire a stupilor și de recoltare a mierii este una ancestrală, și se numeşte apicultură. Este atât de veche, încât se spune că mierea a fost prima substanţă dulce pe care omul a consumat-o. Căutarea mierii a crescut treptat și datorită gustului său, dar mai ales datorită proprietăţilor şi beneficiilor pe care le are pentru organism, multe dovedite și susținute de studii.

Lucruri inedite despre mierea de albine

Cu toţii ştim câte ceva despre mierea de albine, dar sigur sunt şi lucruri de care nu am auzit. Iată ce curiozități despre miere am descoperit tot căutând:

  • Mierea este singurul aliment care nu se strică. Datorită umidităţii foarte scăzute (mierea adevărată ar trebui să conțină foarte puțină apă), este un mediu în care microorganismele nu pot supravieţui. Se spune că în mormintele faraonilor s-a găsit miere datând de aproximativ 3.000 de ani, și se putea consuma.
  • Mierea este de fapt nectarul pe care albinele îl regurgitează în fagurii de miere, pe care apoi îi închid cu căpăcele de ceară și propolis. Nu sună tocmai plăcut, dar substanţele din stomacul albinelor sunt tocmai acelea care contribuie la durabilitatea dar și proprietățile benefice ale mierii.
  • Pentru a strange 500g de miere, albinele trebuie sa viziteze aproximativ 2 milioane de flori şi să parcurgă aproximativ 90.000 de kilometri.
  • În timpul vieţii sale, o albină produce doar o linguriţă de miere. Dar unde-s mulți puterea crește, corect?
  • În secolul 40 înainte de Hristos, mierea era neprețuită și se oferea ca tribut zeilor. Ulterior, a devenit modalitate de plată. Din miere se prepara Miedul, o băutură alcoolică pe care se spune că înainte de a ajunge la oameni, au consumat-o doar zeii.
  • În secolul al XVI-lea, în Mexic şi în America Centrală, mierea era folosită la gătit, în prepararea băuturilor, pentru a conserva fructele şi chiar și la lustruirea mobilierului din lemn. Acum pentru așa ceva se folosc produse pe bază de ceara de albine.
  • Mierea cruda ecologică este un excelent remediu anti-mahmureală. Înainte de a consuma alcool se recomandă o lingură de miere dizolvată în apă sau iaurt. După consum, încă o lingură de miere şi 2-3 linguri în dimineaţa imediat următoare.

Cum produc albinele mierea?

Albinele sunt singurele insecte care produc un aliment pe care oamenii pot consuma. Dar oare cum? Totul începe de la albina care culege nectarul din flori sau mană. După ce se încarcă cu până la 60g de nectar, îl transportă, în stomac, până la stup. Uimitor, nu digeră niciun strop din nectar, stomacul jucând rol strict de depozitare. Ajunsă la stup, albina culegătoare regurgitează nectarul, îl amestecă cu salivă, adăugându-i astfel enzime ce trans­formă zaharoza din el în fruc­toză sau glucoză. Apoi transferă amestecul unei alte albine care repetă şi ea acelaşi proces. Materia se plimbă de la o albină la alta până când este depozitată într-o celulă de fagure.

Fagure de miere

Nectarul depozitat în fagurele necăpăcit conţine inițial 70% apă şi trebuie să ajungă în final la aproximativ 18%. Pentru a scădea atât de mult cantitatea de apă din nectar, albinele a o metodă zgomotoasă dar eficientă: dau din aripi și produc curenți puternici de aer. Cu cât mai multe albine dau din aripi, cu atât se evaporă mai repede și mai eficient cantitatea de apă.

După ce procentul de apă din nectar este redus conform “standardelor” lor, acesta s-a transformat în miere, iar albina sigilează perfect celula de fagure cu ceară (căpăceala). De ce îl sigiliează? Pentru că dacă fagurele nu este sigilat, mierea poate absorbi apă din mediul înconjurător şi devine vulnerabilă la bacterii. Mierea rezistă astfel, în mod natural la mucegai, ciuperci şi bacterii, iar noi o putem cosuma fără să o refrigerăm. Singura condiție este să punem capacul pe borcan.

Ce conţine mierea de albine?

Mierea este un îndulcitor pur oferit de natură. Este compusă în cea mai mare parte din glucide, urmate de apă, proteine, vitamina C, câteva vitamine din complexul B, acid folic, substanţe minerale, enzime, antioxidanţi şi antibiotice naturale (nu din cele cu care unii producatori convenționali tratează albinele). Glucidele din miere sunt de trei tipuri: fructoză, glucoză şi zaharoză, iar în funcţie de tipul de miere sau de regiunea geografică, proporţiile acestor glucide pot fi diferite. Aşadar, mierea este alimentul dulce neprocesat artificial care poate înlocui cu succes îndulcitorii artificiali, o variantă sănătoasă, ce aduce şi numeroase beneficii organismului. Cu condiția obligatorie să nu fie folosită pentru a îndulci lichide sau alte alimente fierbinți. Căldura îi distruge enzimele și proprietățile, și o poate tranforma într-un aliment nociv pentru sănătate. Cauza este apariția unui compus nenatural periculos pentru sănătate, numit HMF (5-hydroxymethylfurfural), ca rezultat al procesului de încălzire.

Înapoi la cuprins

Mierea de albine, valori nutriţionale

Mierea are valoare energetică foarte mare, 100 de grame conţinând între 300 si 350 de calorii, în funcție de sortiment, climă, condiții de recoltare, etc.

  • Pana la 81.3% din miere sunt zaharuri (aproximativ: 38,19% fructoză, 31,28% glucoză, 5% zaharoză, 6,83 % maltoză şi alte dizaharide);
  • Ideal 15% apă;
  • Cam 3.01% sunt vitamine (B1, B2, B6, C, PP);
  • În procent de 0,4% regăsim în miere şi proteine, printre care şi 12 aminoacizi;
  • Între 0% și 0.2% sunt substanţe minerale precum calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor, fier, cupru, mangan, sodium, siliciu şi sulf;
  • În procent de 0.09% regăsim şi amestecuri de acid pantotenic, acid nicotinic, acid folic, fermenţi, hormoni, antioxidanţi
  • Polen sau doar urme de polen, în funcție de sortiment și de gradul de filtrare.

Mierea de albine este deci un aliment nutritiv, o sursă necontestabilă de energie naturală şi zaharuri naturale absorbite şi digerate de uşor de organism.

Câte tipuri de miere există?

În funcţie de florile pe care le polenizează albinele de unde-și culeg nectarul, mierea este de mai multe tipuri, fiecare având beneficii pentru sănătate:

  • Mierea polifloră – este considerată a fi cea mai benefică pentru că este mai complexă, însumând nectarul din mai multe specii de plante
  • Mierea de tei – are efect calmant şi poate fi de ajutor în tratarea insomniilor
  • Mierea de salcâm – datorită concentraţiei mare de fructoză poate avea efecte benefice asupra sistemului cardiac şi psihicului.
  • Mierea de rapiţă – este de ajutor în tratarea osteoporozei şi are efect antibacterian puternic
  • Mierea de floarea-soarelui - are efect tonic psihic şi general şi stimulează imunitatea
  • Mierea de mană - are efect antiinflamator asupra tubului digestiv şi este un bun laxativ
  • Mierea de mac – are efect somnifer
  • Mierea de brad – are proprietăţi benefice asupra sistemului respirator, este de ajutor ca tratament antitusiv şi expectorant
  • Mierea de zmeură – are proprietăţi benefice și este de ajutor în funcționarea sistemului endocrin şi în prevenirea osteoporozei
  • Mierea de mentă – are efect calmant pentru sistemul gastro-intestinal, este analgezică şi poate combate balonarea
  • Mierea de trifoi – are efect diuretic, poate contribui la eliminarea apei din ţesuturi şi la fixarea calciului în oase
  • Mierea de cimbrişor – are proprietăţi antiseptice, tonice, calmante şi expectorante
  • Mierea de coriandru – este folosită cu precădere ca ajutor în tratarea ulcerelor şi gastritelor
  • Mierea de castan – are proprietăţi cicatrizante, poate contribui la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine
  • Mierea de Manuka – este o miere monofloră, preparată de albine din florile arborilor de Manuka, arbori ce cresc doar în insulele sălbatice şi nepoluate din Noua Zeelandă. Acest tip de miere are puternice efecte antbacteriene ce pot distruge un spectru larg de microorganisme bacteriene şi fungice precum E.coli, Salmonella, Helicobacter sau Streptococi.

Înapoi la cuprins

Cum deosebim mierea adevărată de mierea contrafăcută?

Miere naturala

Pentru a beneficia de multitudinea de beneficii ale mierii de albine, ar trebui în primul rând să putem deosebi o miere naturală de una contrafăcută.

Eticheta mierii de albine

În primul rând, ar trebui să știi că e greu să deosebești o miere adevărată de una contrafăcută doar după etichetă. Deși ea trebuie să conţină informaţii precum tipul de miere, cantitatea, valorile nutriționale, informaţiile stupinei unde a fost produsă, valabilitatea şi condiţiile de păstrare, aceste informații nu le deosebesc pe una de cealaltă.

Sunt o mulțime de tips-uri care te ajută să faci deosbirea, dar adevărul este că nu toate funcționează.

Mierea care zaharisește este cea adevărată

Mierea de albine zaharisită este cea naturală. Orice miere naturală cristalizează la un moment dat şi nu trebuie să îți faci griji că îşi pierde proprietăţile. Mierea de rapiţă se zahariseşte cel mai repede, iar mierea de salcâm cel mai greu. Cea de salcâm poate să stea un an sau mai mult în stare lichidă, fiindcă are mai puțină glucoză decît alte tipuri de miere, aceasta fiind cea care determină rapiditatea de cristalizare. Nu încerca decristalizarea prin încălzire, pentru că nu doar că vei distruge enzimele, dar e posibil să provoci apariția acelui HMF periculos pentru sănătate.

Testul densității mierii de albine

Ca să testezi densitatea mierii trebuie să răstorni borcanul şi să observi bula de aer care se formează și urcă. Cu cât de ridică mai lent, cu atât densitatea mierii este mai bună și mierea ar putea fi adevărată.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Mierea de albine adevărată se dizolvă greu

O dată ce ai desfăcut borcanul cu miere, există mai multe teste pe care le poţi face pentru a descoperi dacă ai cumpărat o miere naturală sau una contrafăcută. Cel mai rapid este testul paharului cu apă: pui o linguriţă de miere într-un pahar cu apă. Dacă mierea coboară pe fundul paharului și nu se dizolvă, înseamnă că este naturală. Mierea contrafăcută se va dizolva mai repede şi nu prea mai apucă să ajungă pe fundul paharului.

De ce mierea certificată ecologic nu poate fi contrafăcută

Sau, poți căuta o miere certificată ecologic, de origine românească sau produsă în Uniunea Europeană, și atunci poți fi sigur că faci alegerea corectă. Mierea ecologică nu poate fi contrafăcută pentru că niciun organism de certificare nu o va certifica. Atenție la mierea de origine UE si NonUE în amestec: asta poate însemna miere românească sau europeană amestecată cu miere produsă în China, amestec de calitate proastă.

În plus, există multe teste care se fac mierii ecologice înainte sau după certificare. Sunt teste pe care le-am făcut și noi pentru mierea noastră, și care măsoară contaminarea cu antibiotice, pesticide și metale grele, substanțe interzise în apicultura ecologică.

Știai că în miere pot exista peste 30 de reziduuri de de antibiotice și că mierea poate fi contaminată cu multe metale grele? Pentru mierea noastră am făcut teste la laboratoarele Wessling din Germania, pentru conținutul de metale grele (arsenic, plumb, mercur și cadmiu) și pentru conținutul de antibiotice (peste 30 de antibiotice din clasele tetracicline și sulfonamide). Rezultatul a fost că mierea noastră este curată, și putem dovedi oricând și oricui lucrul acesta, cu analize de laborator. 

Mai mult, știai că în mierea contrafăcută poți găsi clei (da, clei!!!), amidon, făină de cereale, gelatină? Nici noi n-am știut, până când nu am completat formularele de testare a adaosurilor de falsificare de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa, când am testat și verificat toate sortimentele de miere Republica BIO. Completat, testat, verificat!

Se mai măsoară de asemenea, zaharoza și fructoza, polenul, valoarea HMF și multe altele, analize costisitoare. Un producător de miere ecologică trebuie să facă aceste teste înainte de a-și vinde mierea, de aici și un cost mai mare al borcanului de miere ecologică. Iar tu ești sigur că ce cumperi este un sortiment de miere adevărată, nu contrafăcută.

Și încă un sfat: evită să cumperi miere care a fost expusă la soare, întrucât expunerea la razele directe ale soarelui face ca mierea să îşi piardă proprietăţile.

Înapoi la cuprins

Propietăţi şi beneficii ale mierii

Mierea de albine este cel mai puternic şi rapid energizant oferit de natură. Caloriile conţinute sunt repede absorbite şi asimilate în organism, asigurând în acelaşi timp şi o parte, chiar dacă mica, dintre mineralele, vitaminele şi enzimele necesare zilnic.

Mierea are şi un puternic efect antimicrobian cu acţiune benefică pentru întreg organismul, de la piele până la sistemul respirator şi bineînțeles cel digestiv. Mierea poate fi benefică în prevenirea și tratarea răcelilor, având capacitatea de a proteja sănătatea căilor respiratorii. Tot important adjuvant şi în tratarea alergiilor de sezon.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Este stimulent al digestiei, favorizează tranzitul intestinal, stimulează metabolismul şi contribuie activ la eliminarea toxinelor din corp. Mierea mai contribuie şi la menţinerea echilibrului hormonal prin reglarea glandelor endocrine.

Printre alte beneficii ale mierii mai putem menţiona şi contribuţia în asimilarea calciului în organism, proprietăţile antifungice şi stimularea sistemului imunitar.

Proprietăţile terapeutice şi curative ale mierii de albine

Mierea de albine este folosită încă din antichitatea datorită multitudinii de proprietăţi benefice pentru sănătate.

Cele mai cunoscute efecte ale mierii asupra organismului sunt cele antibacteriene. Datorită conţinutului foarte mic de apă și PH-ului relativ mic, bacteriile nu pot supravieţui în miere. De asemenea, bioflavonoidele şi enzimele din miere au efect antibacterian direct.

Mierea are un efect antibiotic natural cu spectru larg, antioxidant, imunostimulant, chiar și anti-carie (ptotejează și hrăneşte gingiile şi dinţii), antiinflamator, bio-stimulator şi energetic (oferă energie pentru celulele vii), detoxifiant şi laxativ, nutritiv, regenerativ şi emolient.

Dacă este consumată cu tot cu fagure, mierea de albine mai conţine şi polen, propolis şi ceară. În această formula, are un efect imunostimulator și antibacterian local mai puternic, contribuind la ameliorarea afecțiunlior tractului respirator și ale gurii (curăță şi dezinfectează cavitatea bucală). Atenție, fagurele și ceara se mestecă și apoi se aruncă, acestea nu trebuie înghițite.

Mierea ca ingredient cosmetic 

Mierea este benefică și pentru ten. În industria cosmetică, mierea și propolisul sunt folosite în prepararea măştilor pentru ten datorită proprietăților hrănitoare antiinflamatoare, antibacteriene şi regenerative. Sunt din ce în ce mai recomandate tratamentele cu miere pentru tenul acneic, care lasă pielea curată, hidratată şi elimină toxinele.

Republica BIO

Artizani de sănătate

O mască de păr cu miere şi ulei de măsline este hidratantă pentru podoaba capilară, care va rămâne catifelată și sănătoasă.

Înapoi la cuprins

În ce afecţiuni poate ajuta consumul de miere de albine?

În zilele noastre, mierea de albine poate fi folosită ca ajutor în tratamentul mai multor afecţiuni:

  • Răceală, tuse şi diverse afecţiuni ale aparatului respirator – prin proprietăților antibacteriene şi antiinflamatorii;
  • Convalescenţă, anemie, anorexie – prin furnizarea de energie şi de substanţe nutritive;
  • Astm bonşic şi alergii – prin energizarea musculaturii bronşice şi prin mecanismele de desensibilizare la polenul diverselor flori; Cu toate acestea, mierea nu este recomandată consumului pentru copii mai mici de 1 an.
  • Laringite şi rinite alergice – prin efectul antiinflamator şi antialergic;
  • Febra - prin furnizarea de energie leucocitelor ce contrbuie la eliminarea virusurilor şi bacteriilor;
  • Tuberculoză – datorită energiei pe care o furnizează plămânilor şi întregului sistem imunitar;
  • Boli cardiace – prin îmbunătăţirea structurii vaselor sangvine, reglarea tensiunii arteriale şi prin energizarea celulelor inimii;
  • Constipaţie – prin efectul emolient şi prin stimularea producţiei de bilă;
  • Ulcer gastro-intestinal – datorită capacităţilor de regenerare;
  • Ciroză hepatică – datorită concentraţiei de fructoză mierea de albine este hrăneşte sănătos celulele hepatice;
  • Reumatism şi afecţiuni ale oaselor şi articulaţiilor – datorită capacităţilor antiinflamatorii şi regenerative;
  • Afecţiunii oculare şi ale sistemului nervos – datorită conţinutului ridicat de glucoză;
  • Carii şi gingivite – prin hrănirea dinţilor şi gingiilor şi efectul antibacterian;
  • Afecţiuni ale pielii: eczeme, ulceraţii, furunculoză, arsuri minore – datorită proprietăţilor antiinflamatorii, antibacteriene şi regenerative;
  • Insomnia – datorită efectului calmant şi sedativ, în special a mierii de tei;

Înapoi la cuprins

Combinații supernutritive de miere cu superalimente

Miere cu scorțișoară

O combinaţie benefică pentru organism este aceea de miere cu scorţişoară, ce are efecte benefice asupra sistemului digestiv şi oferă suport în detoxifierea naturală a organismului.

Miere cu cătină

Republica BIO

Artizani de sănătate

Combinaţia de miere cu cătină este cunoscută pentru efectul antibacterian și de stimulare a imunității, iar cea de miere cu nucă poate combate hipertensiunea sau ameliora durerile de cap, este benefică pentru sistemul digestiv sau chiar poate ajuta în tratarea unor probleme de fertilitate.

Miere cu ghimbir

Miere și ghimbir este o altă combinaţie des utilizată datorită capacităţilor ei ajutătoare în indigestii, dureri menstruale, răceli şi probleme ale aparatului respirator. Ajută chiar în ameliorarea stărilor de greaţă, inclusiv ale răului de maşină sau de avion. Dacă adaugăm lămâie acestei combinaţii vom obţine un remediu cu capacități detoxifiante și antioxidante.

Dacă peste amestecul de miere și ghimbir adăugăm și usturoi, vom obţine un remediu cu proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante ce pot contribui sau ajuta la prevenirea unor afecţiuni precum astm, hipertensiune, dureri de cap, hemoroizi, dureri de dinţi sau ulcer gastroduodenal.

Sirop energizant de miere

Apa îndulcită cu miere poate fi un sirop dulce energizant, cu ajutor în detoxifiere a organismului, hidratant, vitaminizant dacă adăugăm și zeama proaspătă a unor fructe bogate în vitamine (lămâi, portocale, etc.). Poate calma episoadele de tuse şi dureri în gât. În plus, contribuie și la sănătatea colonului. Ca sfat, puteți consuma dimineaţa, pe stomacul gol, sau seara, la culcare, un pahar de apă la temperatura camerei în care aţi dizolvat o linguriţă de miere.

Înapoi la cuprins

Putem folosi miere ca îndulcitor? Miere versus zahăr

Mierea şi zahărul pot fi folosite pentru îndulcirea alimentelor şi băuturilor pe care le consumăm, însă trebuie să fim atenți când putem folosi mierea ca îndulcitor și când nu.

Întăi, este adevărat că mierea este un aliment natural, pe când zahărul este procesat.

Gustul mierii este diferit de cel al zahărului şi oferă şi o aroma deosebită. Apoi, mierea este mult mai uşor de digerat şi este asimilată de organism mai repede, în special datorită conţinutului: mierea conţine 81,3% zaharuri şi aproximativ 15% apă, în timp ce zahărul conţine 0,1% apă şi 99,9% zaharoză.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Deşi conţinutul caloric al mierii este mai mare decât cel al zahărului, mierea are un indice glicemic foarte bun şi este absorbit gradual de organism, unele tipuri de miere putând fi consumate chiar şi de diabetici.

Mierea, pe lângă faptul că este dulce, mai conține și câțiva nutrienți şi are o mulţime de efecte benefice pentru organism, pe când zahărul este doar dulce.

Cu toate acestea, turnarea mierii într-un lichid cald sau fiebinte nu doar că îi distruge nutrienții, dar cauzează apariția acelui compus nenatural periculos pentru sănătate, numit HMF (5-hydroxymethylfurfural).

În concluzie: da, putem folosi mierea ca și îndulcitor, însă doar în rețete care nu necesită preparare termică. Pentru acestea, există alți îndulcitori mai sănătoși decât zahărul rafinat: melasa, zahărul nerafinat sau brut, zahărul de cocos, nectarul de cocos, stevia, xylitolul, siropul și zahărul de curmale sau siropul de curmale.

Înapoi la cuprins

De la ce vârstă îi putem da bebelușului miere de albine?

Oricât de sănătoasă și naturală ar fi, mierea de albine nu este un produs care să poată fi introdus în alimentația copiilor mai mici de 1 an. De ce? Pentru că poate provoaca bebeluşilor colici intestinale. Deasemenea, mierea și polenul din miere pot provoca alergii, întrucât mulţi bebeluşi au alergie la polen. În plus, consumul de miere poate îmbolnăvi bebeluşul de Botulism infantil din cauza posibiliei contaminări a mierii cu bacterii de Clostridium botulinum. După vârsta de 1 an sistemul lor digestiv va fi suficient de dezvoltat pentru a rezista.

După vârsta de 1 an, mierea începe să aibă aceleaşi beneficii pentru copii ca şi pentru adulţi.

Despre botulismului infantil cauzat de consumul de miere la vârste de mai puțin de 1 an.

Botulismul înfantil se declanşează în urma înghiţirii unui aliment contaminat cu bacteria care produce toxina botulinică. În organismul sensibil și insuficient dezvoltat al bebeluşului cu vârsta mai mică de 1 an, această bacterie poate provoaca botulismul. Numită Clostridium botulinum, această bacterie este prezentă în murdărie, gunoaie şi praf, însă dintre alimente mierea de albine este mai ușor de contaminat. Sistemul digestiv matur este imun la această bacterie, iar sporii de botulism nu se pot dezvolta, însă pentru bebeluşi provoacă diverse grade de paralizie şi poate fi chiar fatală.

Există anumite simptome pe care bebeluşul le prezintă dacă a fost intoxicat cu Clostridium botulinum şi este indicat să consultaţi cât mai repede un medic.

Înapoi la cuprins

Sfaturi: cum alegem o miere de calitate?

Mierea de calitate se recunoaşte cam după aceleaşi caracteristici după care se diferenţiază o miere naturală de una contrafăcută.

Mierea zaharisită este naturală, însă nu înseamnă neapărat că cea limpede nu este bună, cea mai bună dovadă fiind cea de salcâm, care se zahariseşte foarte greu.

Un indice bun că mierea este de calitate poate fi şi aroma ei. Mierea autentică are o aroma inconfundabilă, lasă o senzaţie fină la inghiţire şi poate avea particule de polen, propolis sau ceară. Dacă este doar dulce şi siropoasă, ar trebui să ne pună pe gânduri.

Cel mai sigur, orientează-te către mierea ecologică. Și citește mereu eticheta! Acolo ar trebui să găsești cât mai multe informaţii despre mierea din borcan.

Consum excesiv, efecte negative şi contraindicaţii ale mierii de albine

Mierea de albine rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care ni le oferă natura, însă, ca orice aliment, trebuie consumat cu moderaţie.

Câtă miere putem să consumăm odată?

Bebeluşii până într-un an nu au voie să consume miere de albine deloc!

Copiii între 1 şi 3 ani pot cosuma de la 2 linguriţe de miere pe zi până la maxim 4 linguriţe.

Copiii peste 6 ani pot consuma cel mult 8 linguriţe de miere pe zi.

Adolescenţii au voie să consume maxim 70 g de miere pe zi, însemnând cam 15 linguriţe, iar adulţii pot consuma maxim 100 g de miere de albine zilnic, echivalentul a 20 de linguriţe. Este destul de multă miere, și fiind foarte dulce, organismul ne spune singur când să ne oprim.

Mierea de albine îngraşă?

Am spune că nu îngraşă mai mult decât o face zahărul industrial, cu atât mai mult cu cât mierea este un produs natural şi se absoarbe uşor în circulaţia sangvină. Consumată cu moderaţie, mierea de albine are efecte benefice printre care şi metabolizarea grăsimilor alimentare rămase în organism ca surplus.

Miere în diabet?

Mierea este recomandată tuturor ca înlocuitor natural al zahărului (atenție, fără a fi încălzită!), însă dacă suferiţi de diabet şi nu ştiţi acest lucru, consumul de miere poate avea efecte destul de grave asupra organismului. De asemenea, consumul excesiv de miere poate provoca diaree, crampe stomacale, balonare, poate afecta capacitatea intestinului de a absorbi nutrienţii din alimente, erodează smalţul dinţilor, afectează mucoasa intestinelor, stomacului şi esofagului.

Contraindicații ale mierii de albine

Mierea are o serie de contraindicaţii, în special pentru persoanele care suferă de diabet zaharat şi renal, hipertiroidie, obezitate, hipercolesterolemie şi alergie la miere. Dacă te ştii suferind de vreuna dintre aceste afecţiuni, cel mai sigur ar fi să nu consumi deloc miere de albine. Dacă bănuiești ceva sau dacă te simți rău după ce ai mâncat miere, mergi la doctor și fă-ți un control.

Dulce, sănătoasă, plină de vitamine şi benefică pentru organism. Aşa am descrie noi acest superaliment numit miere, pe care albinuţele ni-l prepară cu atâta grijă şi migală.

 

Mulţumim albinuţelor!

Florrie, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28814983
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28469409
http://foodfacts.mercola.com/raw-honey.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24214851

 

Copyright Republica BIO

Comentarii (5 comentarii)

  • aqadeeki pe

    ] Amoxicillin cgj.rxgq.republicabio.ro.ros.ua http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • luwojofiqas pe

    500 Mg[/url] Amoxicillin lte.xevz.republicabio.ro.llf.lc http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • 1 pe

    1

  • Razvan pe

    Buna Tatiana! Multumim pentru apreciere. Avem miere de Manuka la Republica BIO, o găsești aici: https://republicabio.ro/products/miere-de-manuka-10-raw-gfm-bio-230g
    In acest articol vorbeam despre mierea comuna, obisnuita, din acest motiv nu ai gasit si manuka aici.
    Razvan, Republica BIO

  • Tatiana Dinescu pe

    Excellent documentat!!! Clar, concis, fara echivocuri. Sunt interesata de mierea de Manuka: daca exista la Republica Bio si pretul (nu am gasit-o in prezentare) . Multumesc si felicitari !!!

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.