Bun venit, schimbare!
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Tot răsfoind internetul, am dat de un articol care se numeşte “Se întâmplă ceva extraordinar în lume” şi care spune lucrurilor pe nume. Gustavo Tanaka, autorul articolului, este un tânăr anteprenor din Brazilia cu care am rezonat imediat citind articolul, și care vede lumea îndreptându-se către un nou sistem, un nou model de economie, un nou stil de viaţă. Ne atrage atenţia că asistăm la o revoluţie a schimbării în bine la care am putea fi mai mult decât spectatori. Poți citi articolul integral aici.
Primul lucru despre care ne vorbeşte Gustavo este tiparul pe care îl urmăm acum mulți dintre noi, lipsa de motivaţie a oamenilor ce lucrează în marile corporaţii sau pur şi simplu fac parte din acest sistem ce ne vrea ordonaţi şi subordonaţi. Absenţa motivaţiei este principala cauză a instalării depresiei şi a epuizării psihice şi fizice, acest burnout de care ne lovim tot mai des. Lucrăm peste program, nu luăm pauze atunci când ar trebui, sărim peste masa de prânz sau mâncăm pe repede înainte ce se nimerește, nesănătos. Ritmul alert în care trăim nu ne face deloc bine şi, să fim sinceri, banii pe care îi câştigăm (…dacă) pentru orele lucrate în plus nu pot suplini sănătatea. Sau în cel mai rău caz ar putea fi folosiți pentru a o recupera. Partea bună este că, din ce în ce mai multe persoane realizează acest lucru şi încep să ia măsuri.
Articolul continuă povestea şi ne spune cum cei care nu se mai mulţumesc cu viaţa de angajat în corporaţie îşi deschid propriile afaceri. E un pas important către independenţă şi către un program de lucru ajustat după necesităţile fiecăruia. Însă adevărata provocare vine atunci când micii anteprenori încep să alerge după sponsorizări. Odată cu banii primiţi pentru a-şi extinde afacerile, primesc şi un nou şef (sponsorul, nu?) care îşi vrea partea de profit. Şi uite-aşa, în esență, ei ajung de unde au plecat. Vedem cu adevărat necesară implementarea unui nou mod de lucru şi de dozare al efortului, model acum în practică.
Un alt punct al articolului aduce în atenţia noastră economia colaborativă şi tendinţa acestei economii în plină expansiune. Oricât de banal ar părea, soluţia stă în a colabora cu cei din jurul nostru, cu cei care împărtăşesc aceleaşi crediţe şi idealuri şi în a renunţa la egoism. „Unde-s mulţi, puterea creşte!”, corect? Putem face mult bine mediului înconjurător şi celor din jur, împărţind resursele de care dispunem. Vedem cum oamenii sunt dispuşi să primească în maşina lor personală alţi oameni pe care ai lăsa pe drumul lor în locurile unde au nevoie să ajungă sau cum familiile sunt dispuse să găzduiască în casele lor tineri ce călătoresc. Şi asta se întâmplă datorită internetului.
Apoi, Gustavo Tanaka aduce un tribut internetului pentru capacitatea sa de a ne aduce mai aproape şi de a ne oferi atât de multă informaţie. Informaţie care ne ajută să vedem ce se petrece în jurul nostru şi să punem capăt manipulării. Suntem norocoşi că trăim într-o epocă în care internetul există, pentru că el este cea mai rapidă formă de comunicare şi arma de bază în lupta împotriva sistemului care, în cele din urmă, va dispărea.
Din păcate, internetul este şi arma corporaţiilor ce ne îndeamnă să consumăm din ce în ce mai mult din orice: haine, telefoane şi tot felul de gadget-uri, maşini, case, chiar şi mâncare pe care ajungem să o aruncăm la coş pentru că nu avem timp să consumăm întreaga cantitate. Articolul ne atrage atenţia asupra acestei nevoi false de a cumpăra orice şi a consuma mult, lucruri de care nu avem neapărată nevoie. Din fericire, trend-ul este în scădere, fiindcă tot mai mulţi oameni au început să adopte un stil de viaţă diferit şi mai sănătos, economia colaborativă și anticonsumerism câştigând din ce în ce mai mulţi adepți.
Ce nu tratează el în acest punct despre internet, şi credem că merită menţionat, este industria farmaceutică şi consumul excesiv de medicamente. Dacă deschidem bine ochii, vedem că remedii pentru o multitudine de afecţiuni se găsesc direct în natură, iar alimentaţia sănătoasă şi echilibrată este la doar un pas distanţă.
Urmează apoi punctul despre alimentaţia organică, cea sănătoasă. Ei, aici am putea vorbi zile întregi. Articolul subliniază că cea mai gravă problemă la care s-a ajuns din cauza manipulării marilor companii este mâncarea de proastă calitate, plină de substanţe extrem de nocive. Trist este că, deşi mulți oameni sunt conştienţi că mâncarea pe care o cumpără nu este sănătoasă, mare parte dintre ei găsesc dificil să facă ceva în acest sens şi continuă să aibă aceleaşi obiceiuri. Ne punem toate speranţele în aceia care au luat deja măsuri legate de alimentaţia lor, care au început să îşi cultive propriile plante şi care dau o nouă şansă femierilor. Oameni care sperăm să se înmulţească în următoarea perioadă și odată cu ei și cererea de hrană sănătoasă, organică, fairtrade, astfel încât impreună să determinăm o cât mai mare parte din producătorii de alimente să-şi schimbe standardele.
Penultimul punct pe care Gustavo Tanaka îl subliniază în articolul său este un manifest al trezirii la realitate. El ne îndeamnă să fim mai puţin roboţi şi mai mult conştienţi de viaţa noastră spirituală, de energia ce vine din interiorul nostru. Meditaţia este cea care ne poate ajuta să fim mai mult oameni, să ajungem la un echilibru interior care, ulterior, se va vedea şi în exterior. Încearcă numai să petreci 10 minute în fiecare zi, în linişte, gândindu-te la ce vrei să obţii de la tine şi cum ai de gând să îţi pui planul în aplicare. Încearcă să vizualizezi paşii şi momentul în care ajungi unde îţi doreşti. Mintea noastră e mai puternică decât am fost împinși să credem. Până acum, pentru că după cum spune şi Gustavo, și aici se întrevede o schimbare: “companiile permit angajaţilor să aibă pauze de meditaţie, iar în şcoli copiii sunt învăţaţi cum să mediteze.” Un semn că suntem pe drumul cel bun.
În ultimul punct al articolului, Tanaka subliniază multitudinea de reguli (sau nereguli?) împământenite în sistemul de învăţământ clasic şi nu numai, reguli pe care trebuie să le respectăm cu toţii astfel încât să putem duce mai departe sistemul deja creat. Din fericire, din ce în ce mai mulți părinţi aleg modalităţi alternative de educaţie pentru copiii lor, care le oferă viitorilor adulţi şansa de a-și urma și cultiva pasiunile, de a învăţa ceea ce le place cu adevărat şi de a descoperi ce îi face fericiţi.
Lumea are nevoie de oameni fericiţi şi motivaţi şi fiecare persoană care alege să iasă din tipare este un motiv de sărbătoare; înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de sănătate și de împlinirea extraordinarului despre care vorbeste Tanaka.
Iată, acestea sunt lucrurile extraordinare care se întâmplă în lume şi, dacă ai rezonat cu ce a spus Gustavo Tanaka sau cu ce am spus noi, bine ai venit în club!
În încheiere, poate vrei să ştii şi ce a spus Mahatma Gandi : “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”
Gândeşte-te la asta!
Florrie, pentru Republica BIO
Sursa de inspirație:Gustavo Tanaka, "There is something extraordinary happening in the world"
Copyright Republica BIO