Vezi sidebar
Află cum îți poți proteja copilul de expunerea la pesticide
05.07.2016
Ruxandra Comsa
306 vizualizări

Fac ce fac și uite, mă întorc la problema pesticidelor și a chimicalelor din alimente și din mediul înconjurător. Am vorbit acum câteva zile despre substanțele periculoase din căpșuni și alte fructe, iar acum aș vrea să-ți spun una-alta despre aceleași substanțe, despre răul pe care-l fac copiilor, și să încerc să te ajut cu câteva sfaturi pentru evitarea lor. Nu vreau să te sperii, vreau doar să te ajut să înțelegi de ce merită să faci eforturi pentru a găsi răspunsuri la  întrebarea: "păi dacă aia nu și aia nu, atunci ce să-i mai dau să mănânce?".

Cum sunt expuși copiii la pesticide? 

Copiii sunt cei mai vulnerabili la efectele nocive ale acestor substanțe. Micuții sunt expuși la pesticide nu doar după naștere, ci încă din pântecul mamei. Expunerea prenatală și postnatală la pesticide în momentele critice ale dezvoltării biologice poate avea efecte nocive atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Expunerea pe termen lung crește riscul de cancer la copii, de scădere a funcției cognitive și de probleme comportamentale.

Conform The National Pesticide Information Center, copiii sunt mult mai sensibili la efectele toxice ale pesticidelor decât adulții. 

Atunci când sunt expuși la pesticidele si la chimicalele periculoase din alimente sau din mediul înconjurător, bebelușii, neavând ficatul și rinichii suficient de dezvoltați, nu le pot elimina din corp măcar în aceeași măsură ca și adulții.

Atenție, ele nu intră în corpul lor doar prin alimentație, ci și prin contactul cu pielea, care este un organ și este permeabil.

Copiii mici pot fi expuși chiar la mai multe pesticide decât adulții, deoarece respirația lor e mai accelerată și au o suprafață mai mare a pielii în raport cu greutatea lor corporală. 

Copiii petrec mult timp mai aproape de sol și intră în contact cu iarba sau cu zone unde e posibil să se fi aplicat pesticide. 

Ei beau și mănâncă adesea mai mult în raport cu masa lor corporală decât adulții, ceea ce poate conduce la o cantitate mai mare de reziduuri de pesticide per kilogram.  

Bebelușii care se deplasează pe covoare tratate cu chimicale riscă să absoarbă aceste chimicale prin piele sau să inhaleze aerul poluat cu acestea. 

Copiii mici își pot introduce în gură jucării și alte obiecte care sunt tratate cu substanțe chimice nocive. 

Care sunt principalele surse de expunere?  

Copiii intră zilnic în contact cu pesticidele prin intermediul aerului, alimentelor și solului fie ca urmare a folosirii de insecticide împotriva gândacilor, țânțarilor sau a altor dăunători din interiorul locuinței sau în parcuri, fie în urma consumului de fructe și legume care conțin reziduurilor de pesticide, provenite din culturi convenționale unde s-au folosit aceste substanțe, de multe ori permise.

Conform The American Academy of Pediatrics, reziduurile de pesticide din alimente reprezintă principala cale de expunere a copiilor la aceste chimicale toxice. 

Copiii de la sate prezintă un risc și mai mare de a fi expuși la pesticide decât cei care trăiesc la oraș, ca urmare a tratamentelor aplicate culturilor din aceste zone. În unele cazuri, acești copii sunt de asemenea expuși la factori de stres economic și social care îi fac mai vulnerabili la efectele nocive ale substanțelor chimice folosite în agricultură.  

Ce poți face pentru a minimiza expunerea copilului tău la pesticide? 

Cumpără sau procură alimente bio de câte ori poți sau ai ocazia 

Poți cumpăra fructe și legume cultivate convențional care sunt stropite cu mai puține chimicale - reciteste articolul în care am vorbit despre topul fructelor și legumelor din comerț cu cele mai mari reziduuri de pesticide și cu cele mai puține. Vezi acolo care sunt cele pe care să le eviți. În locul celor cu conținut maxim de pesticide, alege fructe și legume cultivate organic. 

Dacă ai o sursă sigură de unde-ți poți procura alimente crescute curat, apelează la ea de câte ori poți.

Sau, cultivă și crește legume fără chimicale chiar tu, atât cât poți. 

Evită să cumperi insecticide pentru locuință pe bază de permetrină 

Această substanță a fost identificată în 97% din probele de urină ale unui grup de studiu format din copii de școală generală. Deși clasifică de EPA ca fiind o substanță „posibil cancerigenă”, aceasta este în continuare cel mai des întâlnit ingredient din spray-urile impotriva insectelor.  

Ferește-ți copilul de pesticidele folosite în parcuri 

Urmărește cu atenție afișele lipite în parcuri și alte spații publice care atenționează că urmează să fie utilizate insecticide pentru a preveni expunerea copilului la acestea. 

 

 
Ruxi, Republica BIO 

 
Sursele mele pentru acest articol au fost: 

http://www.mothering.com/articles/keeping-children-safe-pesticides/ 
http://npic.orst.edu/health/child.html 
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/11/21/peds.2012-2757 

 
Copyright Republica B IO 

 
 
 
 

 
 
 

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.