Borna 10 pe harta mineralelor: Iod, pentru buna sănătate a glandei tiroide
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Ultimul mineral al călătoriei conduse de busola Republicii BIO, corespunzător bornei cu numărul 10 de pe harta grijii pentru sănătate adevărată este Iodul.
Iodul este o substanță esențială pentru activitatea glandei tiroide, cea care reglează procesul de creștere și metabolismul. Atunci când cantitatea de iod din alimentație este insuficientă, consecințele la nivelul sănătății pot fi grave: colesterol mărit, letargie, oboseală, depresie, creștere în greutate, gută, retard mental la copii. Și excesul de iod poate fi la fel de nociv și este important să luăm în calcul faptul că în România sarea alimentară încă este îmbogățită cu iod. Dacă nu consumi sare fără iod pe care o găsești în magazinele naturiste, trebuie să ai grijă la alimentele care au un conținut crescut de iod.
Iodul este un element stabil, care nu este afectat de prepararea termică sau de conservarea pe o perioadă îndelungată, motiv pentru care algele uscate pot fi o sursă excelentă pentru acest oligoelement.
Iată mai jos principalele surse naturale de iod, în ordine crescătoare. Atenție, concentrațiile de iod din alimente pot varia foarte mult în funcție de zona de unde provin, așadar luați cantitățile de mai jos drept estimative:
10. Ton la conservă în ulei (100 de grame asigură 13% din doza zilnică recomandată)
9. Lapte (100 de mililitri asigură 16% din doza zilnică recomandată)
8. Cartofi copți în coajă (100 de grame asigură 22% din doza zilnică recomandată)
7. Fasole albă preparată termic (100 de grame asigură 22% din doza zilnică recomandată)
6. Ou fiert (100 de grame asigură 22% din doza zilnică recomandată)
5. Piept de pui preparat termic (100 de grame asigură 27% din doza zilnică recomandată)
4. Creveți (100 de grame asigură 27% din doza zilnică recomandată)
Iar pe podium ajung următoarele 3 alimente:
3. Cod (100 de grame asigură 79% din doza zilnică recomandată)
2. Sare de masă iodată (100 de grame asigură 5100% din doza zilnică recomandată)
Pe locul 1 se află algele care au cel mai mare conținut de iod dintre toate alimentele existente, motiv pentru care îți recomand să le adaugi în alimentația ta. Ce ai zice să încerci și niște preparate japoneze ocazional, cum ar fi rulourile cu sushi și alge? Sau ai putea hidrata algele ca apoi să le adaugi în salate:
1. Alge (100 de grame asigură între 1100% până la 200.000% din doza zilnică recomandată, în funcție de soiul de alge) . Așa că... atenție la porțiile de sushi din farfurie!
Sursele mele nealimentare pentru acest articol au fost:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=69#foodchart
https://www.healthaliciousness.com/articles/natural-foods-high-in-iodine.php
Copyright Republica BIO
Articole înrudite:
Borna 11 pe harta mineralelor: Fier pentru combaterea anemiei
Borna 9 pe harta mineralelor: Sodiu, un mineral necesar dar nu in exces
Vrei să ai tot serialul "Harta Mineralelor"?
Downloadează acum eBook-ul gratuit:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri:
Stan Florica Emilia pe
Multumesc pentru informatiile care sunt deosebit de interesante si folositoare!