Infertilitatea la femei – cauze și remedii
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cele mai multe femei își doresc să devină mame de-a lungul vieții lor. Este esențial să înțelegem ce înseamnă fertilitatea pentru a lua măsuri și a căuta ajutorul atunci când este necesar. Majoritatea cuplurilor, adică aproximativ 85% dintre acestea, care își doresc un copil, reușesc să obțină o sarcină în cel mult un an de când încep să aibă raporturi sexuale neprotejate, cea mai mare probabilitate de a concepe fiind prezentă în primele luni. Doar alte 7% dintre cupluri obțin o sarcină în al doilea an de la momentul când încep în mod activ să încerce conceperea unui copil.
Ce este infertilitatea?
Având în vedere cifrele de mai sus, infertilitatea a ajuns să fie definită ca inabilitatea unui cuplu de a concepe un copil pe o perioadă de 12 luni. Prin urmare, aproximativ 15% dintre cupluri se confruntă cu infertilitatea la nivel mondial, respectiv nu reușesc să obțină o sarcină în acest interval de 12 luni și de aceea acestor cupluri li se recomandă să consulte un medic pentru a identifica posibilele cauze și variante de tratament.
În cazul celor 15% dintre cuplurile care se confruntă cu infertilitatea, aproximativ 30% din problemele de fertilitate apar la femeie, 30% la bărbat și în jur de 30% la ambii parteneri. În aproximativ 10% din cazurile de infertilitate investigate, cauza nu este identificată, ceea ce se numește infertilitate „idiopatică”.
Există și situații când se recomandă consultarea unui medic mai devreme de 12 luni. Printre acestea, se numără: vârsta mai avansată, tulburări ale ciclului menstrual, alte tratamente care pot influența fertilitatea etc.
De exemplu, se recomandă consultarea unui medic la șase luni de la momentul când cuplul a început în mod activ să încerce conceperea unui copil după vârsta de 35 de ani, iar o femeie cu vârsta de peste 40 de ani ar trebui să consulte încă de la început medicul.
Infertilitatea la femei - cauze
Printre cele mai frecvente cauze ale infertilității la femei se numără:
Vârsta
Vârsta este cel mai important factor care afectează capacitatea femeii de a concepe un copil și de a naște un copil sănătos. O femeie cu vârsta între 20 și 25 de ani prezintă o probabilitate de 25-30% de a rămâne însărcinată în fiecare lună, dar fertilitatea începe să se reducă în general începând cu 30 de ani și semnificativ după vârsta de 35 de ani, iar la vârsta de 40 de ani, șansele unei femei de a rămâne gravidă în fiecare lună sunt de doar 5%. Nu doar numărul de ovule scade, ci și calitatea acestora. De asemenea, cresc și riscurile de complicații în sarcină. Deși declinul fertilității la bărbați este mai puțin semnificativ corelat cu vârsta ca în cazul femeilor, vârsta de peste 45 ani a partenerului de sex masculin crește riscul de pierdere a sarcinii la femei și cel al apariției unor tulburări de dezvoltare la copil.
Tulburările de ovulație
Majoritatea cazurilor de infertilitate la femei se datorează acestora. Cele mai frecvente tulburări de ovulație sunt:
Sindromul ovarelor polichistice
Acesta reprezintă cea mai uzuală cauză a infertilității la femei. Acest sindrom conduce la un dezechilibru hormonal care afectează ovulația. Este asociat cu rezistența la insulină și obezitatea, hirsutism (pilozitate corporală excesivă) și acnee. Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt cunoscute.
Disfuncție hipotalamică
Doi hormoni produși de glanda pituitară – hormonul de stimulare foliculară (FSH) și hormonul luteinizant (LH) – sunt responsabili pentru stimularea ovulației în fiecare lună. O producție dezechilibrată a acestora poate afecta ovulația, ceea ce este evidențiat de menstre neregulate sau absente.
Insuficiența ovariană primară
Insuficiența ovariană primară (menopauza timpurie) se produce atunci când ovarele se opresc din funcționare și menstruația se încheie înainte de 40 de ani. Cauza este în general necunoscută, dar există mai mulți factori asociați cu aceasta precum anumite boli ale sistemului imunitar sau afecțiuni genetice, fumatul sau radioterapia.
Excesul de prolactină
Glanda pituitară poate conduce la producția în exces de prolactină care reduce producția de estrogen și poate conduce la infertilitate.
Deteriorarea sau blocajul trompelor uterine
Deteriorarea sau înfundarea trompelor uterine poate împiedica sperma să ajungă la ovul sau poate împiedica ovulul fertilizat să ajungă în uter. Cauzele pot fi: boală inflamatorie pelvină provocată de obicei de o afecțiune cu transmitere sexuală sau intervenție chirurgicală.
Endometrioza
Aceasta apare atunci când țesutul endometrului crește în afara uterului și poate afecta funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.
Probleme la nivel uterin sau cervical
Polipi, tumori, malformații, infecții sau aderențe pot împiedica fixarea ovulului implantat sau pot crește riscul de avort spontan.
Remedii naturale și schimbări ale stilului de viață care pot combate infertilitatea la femei
Anumite modificări în alimentație și în stilul de viață, dar și unele suplimente naturale pot contribui la creșterea fertilității în cazul femeilor. Iată mai jos mai multe modalități naturale care îți pot stimula fertilitatea și crește șansele de a rămâne însărcinată:
Fă sport
Pe lângă multe alte beneficii pentru sănătate, exercițiile fizice moderate pot crește fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați. Efectele sunt și mai semnificative în cazul femeilor care se confruntă cu obezitatea. Atenție însă: exercițiile fizice intense practicate în exces sunt corelate cu reducerea fertilității.
Menține-ți o greutate corporală sănătoasă
Pe lângă vârstă, greutatea este unul dintre cei mai importanți factori care influențează fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați. Deși mai ales greutatea în exces este asociată cu infertilitatea și a fi subponderală crește riscul de infertilitate, deoarece cantitatea de grăsimi depozitată în corp influențează ciclul menstrual, iar o greutate corporală prea scăzută poate afecta ovulația. Prin urmare, e important pentru a-ți crește fertilitatea să ajungi la o greutate corporală optimă.
Redu consumul de cofeină
Există unele studii care asociază consumul de cafea crescut cu o prelungire a intervalului de timp pentru obținerea sarcinii. Astfel, rezultatele unui studiu arată că femeile care consumă peste 500mg de cafea pe zi au nevoie de în jur de nouă luni suplimentare pentru a rămâne gravide față de lotul de control. Alte studii nu au găsit însă o relație evidentă între consumul de cafea și fertilitate. Pentru siguranță, cel mai bine ar fi să limitezi consumul de cafea la 1-2 cești pe zi.
Evită consumul excesiv de alcool
Deși studiile arată că alcoolul influențează negativ fertilitatea, nu există un acord până în acest moment cu privire la cantitatea de alcool consumată care poate fi nocivă. Conform unui studiu, peste 14 băuturi alcoolice pe săptămână sunt asociate cu prelungirea duratei până la obținerea unei sarcini. Există însă și studii conform cărora chiar și consumul de alcool cu moderație poate avea un impact negativ asupra fertilității. Prin urmare, cel mai bun sfat e să reduci cât mai mult cantitatea de alcool consumată atunci când încerci să rămâi însărcinată.
Renunță la fumat
Studiile arată că fumatul este asociat cu un efect advers prelungit și dependent de numărul de țigări fumate zilnic asupra funcției ovariene. Cercetătorii recomandă de asemenea renunțarea la fumat înainte de a apela la reproducerea asistată, deoarece succesul intervențiilor medicale de acest tip este afectat în mod semnificativ de fumat. De exemplu, rata de implantare a ovulului fecundat a fost cu 50% mai scăzută, dar și de ducere a sarcinii până la termen, la femeile care au fumat în timpul tratamentului spre deosebire de cele care nu fumau. În schimb, femeile care renunță la fumat înainte de tratament prezintă aceleași rate de graviditate ca și femeile nefumătoare.
Adoptă o alimentație sănătoasă
Alimentația are un impact puternic asupra fertilității. Iată ce alimente e de preferat să consumi pentru a-ți crește fertilitatea:
Consumă alimente bogate în antioxidanți, fibre și grăsimi sănătoase
Antioxidanții precum folat, vitamina C, vitamina E, betacaroten și luteină combat radicalii liberi din organism care pot afecta nu doar celulele corpului, ci și calitatea ovulelor în cazul femeilor sau a spermei la bărbați. Folatul în special este corelat cu o probabilitate mai mare de implantare a ovulului fecundat, sarcină și naștere normală, așa cum arată un studiu asupra unui număr mare de femei care au apelat la reproducerea asistată.
Alimentele bogate în fibre sunt cerealele integrale, fructele și legumele, dar și fasolea și alte leguminoase. Conform unui studiu din 2009, consumul de 10g de cereale pe zi în plus a fost asociat cu un risc cu 44% mai mic de infertilitate ovulatorie la femeile de peste 32 de ani. Alte studii au prezentat rezultate diferite. Deși concluziile studiilor nu sunt clare, în cazul sindromului ovarelor polichistice mai ales, consumul de fibre ar putea fi benefic deoarece poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge.
De asemenea, peștele care conține omega 3 pare a fi benefic pentru o evoluție normală a sarcinii, așa că include mai mult pește din speciile care prezintă un conținut mai mic de mercur (precum sardinele) în alimentația ta regulată. Și alte alimente bogate în grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline sau de cocos sunt benefice pentru fertilitate după cum vom vedea mai jos.
Elimină grăsimile de tip trans- din alimentație
Acestea au un efect negativ asupra fertilității atât la bărbați, cât și la femei. Grăsimile de tip trans- se regăsesc în alimente precum uleiurile vegetale hidrogenate, margarină, alimente procesate, prăjite etc. Gătește mai mult cu uleiuri bogate în grăsimi mononesaturate precum uleiul de măsline și evită alimentele procesate din comerț. Față de femeile care consumau alimente gătite cu ulei de măsline, cele care consumau grăsimi de tip trans- au prezentat un risc dublu de infertilitate ovulatorie conform unui studiu.
Înlocuiește o parte din proteinele de origine animală din dietă cu cele de origine vegetală
Consumă mai multe nuci și alte oleaginoase, semințe și leguminoase precum fasolea, lintea, mazărea etc. Conform unui studiu, când 5% din totalul caloriilor a provenit din proteine vegetale în loc de proteine animale precum carnea sau ouăle, riscul de infertilitate ovulatorie a scăzut cu peste 50%!
Redu cantitatea de carbohidrați rafinați consumați
Dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice, se recomandă să urmezi o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați (sub 45% din calorii ce provin din carbohidrați). Acest tip de dietă te poate ajuta să îți menții o greutate sănătoasă și să-ți reduci nivelul de insulină, ceea ce poate contribui la reglarea ciclului menstrual.
De asemenea, tipul de carbohidrați consumați este important, deoarece carbohidrații rafinați (de exemplu cei din pâinea albă, orez, băuturi cu zahăr, alimente cu zahăr rafinat) pot conduce la creșterea nivelului de insulină ceea ce poate determina organismul să producă mai puțini hormoni ovarieni, deoarece insulina este similară din punct de vedere chimic cu aceștia, iar organismul ajunge să creadă că nu are nevoie să mai producă hormoni ovarieni atunci când nivelul de insulină este crescut în mod regulat.
Remedii naturale pentru infertilitatea la femei
Inozitol
După cum am văzut mai sus, una din principalele cauze ale infertilității o reprezintă sindromul ovarelor polichistice.
Unul dintre cele mai bine studiate suplimente alimentare pentru tratarea sindromului ovarelor polichistice îl reprezintă inozitolul. Acesta face parte din grupa vitaminelor B și reprezintă o componentă a membranelor celulare. Se găsește în alimente precum fructe, nuci și alte oleaginoase, leguminoase și este produs și în organism. Există mai multe tipuri de inozitol, dar cele mai eficiente pentru această afecțiune s-au dovedit a fi mio-inozitol și d-chiro-inozitol. Aportul combinat de mio-inozitol și d-chiro-inozitol s-a dovedit a fi chiar mai eficient decât aportul unic al uneia dintre cele două forme de vitamina B8.
Acid folic
Acidul folic joacă un rol major de sprijin în producerea, divizarea și dezvoltarea celulelor care transportă material genetic - ovule la femei și spermă la bărbați. Favorizează ovulația regulată și spermatogeneza masculină. După concepție, acidul folic contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului în uterul mamei și reduce semnificativ riscul de efecte secundare și modificări.
Mai multe studii (a se vedea referința bibliografică nr. 15) au arătat un efect mai eficient al aportului combinat de acid folic și mio-inozitol, precum și îmbunătățiri ale gradului de reglare a ciclurilor menstruale, comparativ cu aportul fiecăruia dintre suplimente.
De reținut este faptul că, persoanele care suferă de mutația genetică de MTHFR prezintă o capacitate redusă de a converti acidul folic în forma necesară organismului pentru a sintetiza aminoacizi.
Prin urmare, aproape jumătate din populație prezintă dificultăți în a obține beneficii de pe urma administrării de acid folic. Metafolin (L-metilfolat) nu necesită conversie, deoarece este forma bio-activă a acidului folic. Cu alte cuvinte, este „gata de a fi utilizat” de către organism. De aceea, administrarea sub forma metilfolat ar putea fi cea mai indicată pentru o mare parte dintre noi, deoarece în acest mod acidul folic nu mai este nevoie să treacă prin procesul de conversie enzimatică ce ridică probleme pentru o mare parte din populație.
Alte vitamine din grupa B precum B6 și B12
Vitamina B6 poate crește nivelul de progesteron, un hormon-cheie în pregătirea organismului pentru sarcină. De aceea, este esențial să te asiguri că nu prezinți un deficit al acestei vitamine. Un deficit de vitamina B12 poate scădea șansele de a concepe un copil, conducând la ovulație anormală, diviziune celulară deficitară, dezvoltare a ovulului necorespunzătoare, dificultăți în implantarea ovulului fecundat și complicații în sarcină.
L-arginina
L-arginina este un aminoacid care se consideră că îmbunătățește fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați. La femei, stimulează circulația la nivelul uterului, ovarelor și organelor genitale contribuind la buna funcționare a sistemului reproducător și stimulând libidoul. De asemenea, crește nivelul de oxid nitric din organism, ceea ce poate preveni probleme de fertilitate precum endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice.
Vitamina D3
Aceasta joacă un rol important în reproducere și în fertilitate la femei. Studiile arată că vitamina D este adesea deficitară la femeile care încearcă să rămână însărcinate sau la gravide și acest deficit este asociat cu numeroase efecte adverse atât pentru șansele de a concepe, cât și pentru buna dezvoltare a fătului.
Pentru a beneficia de efectul acestor remedii naturale într-un mod simplu și optim dozat, îți recomandăm suplimentul alimentar Inofem. Acesta conține o combinație atent echilibrată de inozitol sub forma celor doi compuși cu eficacitate optimă – mio-inozitol și d-chiro-inozitol, L-arginină, vitamina B12 și B6, vitamina D, acid folic și folat activ. Prin administrarea de Inofem de două ori pe zi timp de trei luni, conform unui studiu realizat pe 31 de femei, ovulația spontană s-a produs în cazul a 81% dintre femei, rezistența la insulină a scăzut în cazul a 41% dintre acestea, iar raportul hormonilor LH/FSH a scăzut (ceea ce are un efect pozitiv asupra reglării ciclului de ovulație) la 19% dintre acestea.
Inofem este un supliment alimentar care susține echilibrul hormonal feminin, funcția ovariană, calitatea ovocitelor și regularitatea menstruației. Acesta poate crește șansele tratamentelor FIV și furnizează doze optime de ingrediente în forma bioactivă, în caz de aport redus (deficiență) sau necesitate crescută pentru organism (ex. sarcină și pregătire pentru sarcină).
În prima etapă, suplimentarea ajută la restabilirea echilibrului hormonal prin reglarea producției endogene de hormoni (FSH, LH, prolactină, testosteron). Apoi, acesta îmbunătățește funcția ovariană, suplimentează deficiențele micromediului folicular, îmbunătățește calitatea ovocitelor.
Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO
Sursele noastre:
- UCLA Health, Infertility: Symptoms, Treatment, Diagnosis
- Dunson D.B., Baird D.D., Colombo B. (2004), Increased infertility with age in men and women, Obstetrical Gynecology, 51(6). doi: 10.1097/01.AOG.0000100153.24061.45.
- du Fosse, NA, van der Hoorn MP, van Lith JMM, et al. (2020), Advanced paternal age is associated with an increased risk of spontaneous miscarriage: a systematic review and meta-analysis, Human Reproduction Update, 26(5), pp. 650–669.
- Best D, Avenell A, Bhattacharya S. (2017), How effective are weight-loss interventions for improving fertility in women and men who are overweight or obese? A systematic review and meta-analysis of the evidence, Human Reproduction Update, 23(6), pp. 681-705. doi: 10.1093/humupd/dmx027.
- Evenson, K. R., & Hesketh, K. R. (2016), Studying the Complex Relationships Between Physical Activity and Infertility, American journal of lifestyle medicine, 10(4), pp. 232–234..
- Reynolds, R. M., & Gordon, A. (2018), Obesity, fertility and pregnancy: can we intervene to improve outcomes?, Journal of Endocrinology, 239(3), pp. 47-55.
- Bolúmar F., Olsen J., Rebagliato M., Bisanti L. (1997), Caffeine intake and delayed conception: a European multicenter study on infertility and subfecundity. European Study Group on Infertility Subfecundity, American Journal of Epidemiology, 145(4), pp. 324-34. doi: 10.1093/oxfordjournals.aje.a009109.
- Eggert J., Theobald H., Engfeldt P. (2004), Effects of alcohol consumption on female fertility during an 18-year period, Fertility & Sterility, 81(2), pp. 379-83. doi: 10.1016/j.fertnstert.2003.06.018
- Van Voorhis B.J., Dawson J.D., Stovall D.W., Sparks A.E., Syrop C.H. (1996), The effects of smoking on ovarian function and fertility during assisted reproduction cycles, Obstetrics & Gynecology, 88(5), pp. 785-91. doi: 10.1016/0029-7844(96)00286-4.
- Gaskins, A. J., Afeiche, M. C., Wright, D. L., Toth, T. L., Williams, P. L., Gillman, M. W., Hauser, R., Chavarro, J. E. (2014). Dietary folate and reproductive success among women undergoing assisted reproduction. Obstetrics and gynecology, 124(4), pp. 801–809. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000000477
- Landau M. (2007), Trans Fats May Raise Risk of Infertility.
- Chavarro, J. E., Rich-Edwards, J. W., Rosner, B. A., & Willett, W. C. (2008), Protein intake and ovulatory infertility, American journal of obstetrics and gynecology, 198(2), 210.e1–210.e2107.
- Chavarro, J., Rich-Edwards, J., Rosner, B. et al.(2009), A prospective study of dietary carbohydrate quantity and quality in relation to risk of ovulatory infertility. European Journal of Clinical Nutrition,63, pp. 78–86.
- Unfer V, Nestler JE, Kamenov ZA, Prapas N, Facchinetti F. (2016), Effects of Inositol(s) in Women with PCOS: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, International Journal of Endocrinology. doi: 10.1155/2016/1849162.
- Costantino D, Minozzi G, Minozzi E, Guaraldi C. (2019), Metabolic and hormonal effects of myo-inositol in women with polycystic ovary syndrome: a double-blind trial. European Review for Medical & Pharmacological Science,13(2):105-10.
- KJC Hospital – Fertility Research & Gynaecological Center, Vitamin B6 and Fertility,
- Bennett M. (2001), Vitamin B12 deficiency, infertility and recurrent fetal loss. Journal of Reproductive Medicine, 46(3), pp. 209-12.
- Peacock F. (2021), 5 Reasons Why L-Arginine Improves Fertility in Men and Women,
- Pilz, S., Zittermann, A., Obeid, R., Hahn, A., Pludowski, P., Trummer, C., Lerchbaum, E., Pérez-López, F. R., Karras, S. N., & März, W. (2018), The Role of Vitamin D in Fertility and during Pregnancy and Lactation: A Review of Clinical Data, International journal of environmental research and public health, 15(10), 2241.
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.