Vezi sidebar
Căpșunile, locul 1 la pesticide. Află cât de periculoase sunt, mai ales pentru cei mici
29.06.2016
Ruxi Comsa
1.291 vizualizări

Piețele sunt pline de căpșuni. ...De import. Mari, frumoase, parfumate, fff dulci. Noi nu ne-am grăbit să cumpărăm, mai așteptăm mâcar până apar cele românești. De ce? Citește aici...

Titlul sună alarmist și ți-ar putea părea exagerat, dar te rog să mă crezi că nu este. Nu vreau să sperii pe nimeni, nu vreau ca tu să nu mai cumperi căpșuni, ci vreau doar să te atenționez, să ai grijă de unde le cumperi, sau să întrebi vânzătorul despre proveniența lor și felul cum au fost cultivate și îngrijite. În 2018, EWG a publicat din nou celebrul studiu făcut pe fructe și legume, cel cu numărul de pesticide. Căpșunile au ieșit din nou pe locul 1, la fel ca în ultimii 2 ani.

Copilului tău îi plac căpșunile?

Căpșunile se numără printre fructele preferate ale copiilor. Și ale părinților, e normal. Sunt parfumate, sunt dulci și își găsesc locul prin multe rețete de sezon. În plus, sunt și foarte sănătoase, sau ar trebui să fie, fiind pline de vitamine, minerale și fibre. 

Aceste fructe atât de populare sunt, din păcate, și încărcate de pesticide. Împreună cu nectarinele, piersicile și cireșele, se regăsesc printre primele în topul fructelor cu cel mai mare conținut de chimicale. 

Cât de multe pesticide conțin căpșunile? 

Conform celui mai recent top al pesticidelor, într-un articol recent publicat, CNN spune că Environmental Working Group a pus din nou căpșunile pe locul 1, devansând merele, eternele câștigătoare ale acestui top, care au ajuns pe locul 2.  

Căpșunile sunt contaminate cu un număr uriaș de substanțe biocide (pesticide, chimicale). Conform analizelor realizate de USDA (Departamentul de agricultură al SUA) în 2014, 98% dintre toate mostrele de căpșuni testate conțineau reziduuri din cel puțin un pesticid, unele fiind contaminate cu până la 17 pesticide diferite.  

Pe lângă nu mai puțin de 60 - da, ai citit bine, 60 - de chimicale diferite care pot fi aplicate direct pe fructe în diferitele etape ale cultivării lor, fermierilor li se permite de asemenea să folosească substanțe de fumigare pentru a trata solul înainte de plantare. Unele dintre aceste substanțe au fost create pentru a fi folosite ca și arme chimice și sunt interzise de convențiile de la Geneva, cu excepția cazului în care sunt utilizate în agricultură. Deci ar trebui să ne simțim în siguranță, nu? Ei bine, sunt metode prin care aceste substanțe ar putea ajunge în mâinile celor care fie vor să cultive mult și să obțină profituri mari, fie în mâinile celor care nu se documentează bine înainte de a trata solul sau a stropi. De-asta te sfătuiesc să întrebi înainte să cumperi, mai ales din piață. Știu că mulți vânzători te pot păcăli cu răspunsuri mincinoase, dar ăsta e primul pas pentru a te proteja.

La ce riscuri îți expui copilul dându-i legume sau fructe cu un conținut atât de mare de reziduuri de pesticide? 

Consumul de fructe cu un conținut atât de mare de pesticide poate pune riscuri pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor, al femeilor gravide sau al celor care plănuiesc să devină gravide. Într-un raport din 2012 publicat de The American Academy of Pediatrics, medicii au tras un semnal de alarmă și au solicitat părinților, școlilor și spitalelor să ia măsuri pentru a proteja copiii de efectele toxice ale pesticidelor.  

Copiii sunt mult mai vulnerabili în fața acestora. Studiile arată că există o asociație clară între expunerea la pesticide de la vârste fragede și cancerul la copii, scăderea funcției cognitive și probleme comportamentale. Și expunerea înainte de naștere la pesticide este periculoasă. Conform unui studiu de laborator realizat de Environmental Working Group (EWG), cel puțin o parte din pesticide trec de la mamă la făt prin cordonul ombilical.  

Cum îți poți proteja copilul de pesticide?

Știm cu toții că alimentele bio/ eco/ organice (înseamnă același lucru) pot fi puțin mai scumpe, sau că nu poți consuma doar bio, dar cifrele vorbesc de la sine: conform unui studiu realizat de EWG, persoanele care consumă și produse bio ingerează mai puține pesticide. Cei care au declarat în cadrul studiului că mănâncă „des sau întotdeauna” alimente bio prezentau mai puține pesticide uzuale de tipul organofosfaților în urină, deși consumau cu 70% mai multe fructe și legume zilnic în comparație cu cei care nu consumau produse bio.  

Nu toți dintre noi avem posibilitatea să cumpărăm numai alimente bio și nu întotdeauna găsim toate ingredientele de care avem nevoie doar organice. Dar putem încerca să cumpărăm bio măcar fructele și legumele care conțin cele mai mari reziduuri de pesticide organice, cum ar fi merele, piersicile sau cireșele și să cumpărăm restul convenționale, cum ar fi avocado sau mazărea.  

 

Go organic!

 
Ruxi, pentru Republica BIO 
 

Sursele mele pentru acest articol au fost: 

https://edition.cnn.com/2018/04/10/health/2018-dirty-dozen-fruits-and-veggies-ewg/index.html
http://www.mothering.com/articles/need-limit-exposure-pesticides/ 
https://www.ewg.org
http://pediatrics.aappublications.org/content/130/6/e1757 
http://www.ewg.org/research/body-burden-pollution-newborns 

Copyright Republica BIO 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.