Borna 1 pe hartă: vitamina A, pentru o privire ageră
Azi fac primul pas al călătoriei sub busola Republica BIO, către prima vitamină de pe hartă. Bineînțeles, este vorba despre vitamina A.
Dacă vrei să ai ochi buni, ai nevoie de această vitamină. Vitamina A este esențială pentru vedere, întărirea sistemului imunitar și sănătatea pielii. Este de asemenea importantă pentru viitoarele mămici, deoarece asigură transcrierea corectă a informației genetice. Deficiența de vitamină A afectează vederea și crește riscul de infecții virale. Vitamina A este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că trebuie consumată, de exemplu, împreună cu puțin ulei de măsline pentru o absorbție optimă. Sau o putem combina cu ulei de cocos, unul dintre cei mai redutabili aliați ai sistemului nostru imunitar și vom obține rezultate imbatabile în prevenirea bolilor de sezon, acum că tot e iarnă și mâine, poimâine poate chiar ninge.
Iată principalele surse naturale de vitamina A, în ordine crescătoare:
10. Mango (100 de grame asigură 22% din doza zilnică recomandată)
9. Ton preparat termic (100 de grame asigură 50% din doza zilnică recomandată)
8. Ardei gras roșu (100 de grame asigură 63% din doza zilnică recomandată)
7. Pepene galben (100 de grame asigură 68% din doza zilnică recomandată)
6. Salată Cos sau Romaine (100 de grame asigură 174% din doza zilnică recomandată)
5. Spanac crud (100 de grame asigură 210% din doza zilnică recomandată)
4. Dovleac preparat termic (100 de grame asigură 223% din doza zilnică recomandată)
3. Caise uscate (100 de grame asigură 253% din doza zilnică recomandată, dar caisele uscate au destul de multe calorii, așa că nu-ți recomand să consumi chiar 100 de grame pe zi)
2. Morcov preparat termic (100 de grame asigură 341% din doza zilnică recomandată)
Iar câștigătorul acestei competiții destul de strânse este:
1. Cartoful dulce preparat termic (100 de grame asigură 384% din doza zilnică recomandată)
Acel "preparat termic" nu înseamnă prăjire, coacere, fierbere până nu mai rămâne nimic din sursele de mai sus, ori se ard complet. Vitaminele sunt în general sensibile la temperatură. Înseamnă cele 5, cel mult 10 minute la abur, sau o încălzire ușoară pe un grătar la foc mic, doar cât să trezești la viață nutrienții și vitaminele, să le pui în mișcare.
Și alte alimente mai conțin vitamina A, cum ar fi ficatul (dar au și mult colesterol, așa că limitează cantitatea consumată zilnic), pești precum somonul, alte legume cu frunze verzi, ca de exemplu kale, dar și broccoli sau produsele lactate.
Vezi? Nu-i deloc greu, prin urmare, să acoperi necesarul zilnic de vitamina A din alimente pe care le găsești cu ușurință în orice anotimp. Ai grijă să fie surse curate, organice, să nu ai parte și de lucruri pe care nu ți le dorești în dietă.
La bună vedere!
Ruxi, Republica BIO
Sursele acestei hărți sunt, după cum indică acele busolei:
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/
- http://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-vitamin-A.php
- http://healthyeating.sfgate.com/nutritious-cooked-spinach-2408.html
Copyright Republica BIO
Articole înrudite:
Borna 2 pe hartă: vitamina B1, pastila minune antistres
Harta vitaminelor naturale, o călătorie sub busola Republica BIO
Vrei să ai tot serialul "Harta Vitaminelor"?
Downloadează acum eBook-ul gratuit:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: