Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Cosmeticele non-ecologice, sau cum ne otrăvim zi de zi, încet şi sigur
03.02.2015
Razvan Mottok
77 vizualizări

Nu pot să încep altfel decât cu un “Ştiaţi că?”. De ce? Pentru că în jurul răspunsului se învârte nu doar subiectul articolului ci chiar înţelegerea lui.

Aşadar, ştiaţi că pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc? Şi ca organ, are nu doar rolul de a ne proteja, dar şi de a lega ”afară” cu ”înăuntru” nu numai atunci cănd ne spune că apa din cadă e fierbinte?

Mi-ar plăcea să cred că răspunsul este ”da, ştiam!”. Mi-ar plăcea să ştiu că cei care ne citesc nu cred că pielea este acolo doar ca să ne ţină toate cele la un loc.

ics-voucher-article

Da, pielea este mult mai mult decât atât. Pielea are capacitatea, pe care natura i-a dăruit-o, de-a absorbi mai mult sau mai puţin substanţele cu care vine în contact. Dar când natura i-a dăruit această proprietate, a luat în calcul substanţe naturale din aer sau apă. Ea nu ştia că milioane de ani mai încolo, omul va inventa cutiile cu creme, alifii sau unsori.

Păr, faţă, ochi, buze, gât, bust, braţe şi mâini, unghii, zone intime, picioare, toate trimit către fluxul de sânge până la 60% din substanţele cu care pielea intră în contact.


 

Şi acum încă un ”ştiaţi că”, azi e ziua lui. Ştiaţi că o femeie absoarbe în medie, 13 kilograme de ingrediente numai din cremele hidratante pe care le foloseşte în 60 de ani de viaţă? Pentru părinţii care au fete acasă, îmi pare rău să le dau un motiv de îngrijorare în plus.

Sunt studii care descriu mecanismele de absorbţie şi chiar calculează permeabilitatea pielii. Ce se întâmplă mai departe, unde duce sângele aceste substanţe care nu sunt mereu sănătoase, nu-i greu de ghicit. Dacă credeaţi că numai prin înghiţire corpul omenesc se poate otrăvi, ei bine, acum ştiţi că nu este aşa. Cercetătorii numesc asta ”chemical cocktail effect” şi se referă la faptul că în organism substanţele chimice, nocive de cele mai multe ori, se combină şi dau naştere unor efecte care pe termen lung nu sunt studiate de nicio autoritare care dă undă verde folosirii lor.

Încă unul: ştiaţi că autorităţile permit practic introducerea oricărui ingredient în produsele cosmetice folosite zi de zi? Şi că în plus, atenţia lor se îndreaptă mai puţin spre cosmetice şi mai mult către alimentare? Nu vorbesc despre produsele certificate ecologic, acolo este altă poveste. Acolo, lista ingredientelor interzise (sintetice, chimice, obţinute artificial în laboratoare) este mare. Dar în celelalte, merge orice! Sigur, sunt şi acolo ingrediente care reuşesc în decursul anilor să intre pe lista celor interzise, dar după ani şi ani de consum pe scară largă.

Multe dintre ingredientele prezente în acest aşa numit ”cocktail” sunt suspectate de a fi substanţe iritante sau canceroase. De ce? Pentru că multe dintre ele sunt obţinute sintetic din petrol. Iată doar câteva dintre ele, de care trebuie neapărat să vă feriţi:

Ingredientul de care să vă feriţi

Ce face şi pentru ce este folosit

Aluminiul

Poate contribui la boala lui Alzheimer.   Apare în majoritatea antiperspirantelor.

Benzoaţi

Acidul benzoic, benzoatul de sodiu sau benzoatul parahidroxil. Este folosit ca şi conservant în cosmetice şi poate agrava astmul.

Coloranţi artificiali

Alimentari, cosmetici si farmaceutici, derivaţi din gudron. Provoacă astm, iritaţii, cauzează hiperaciditate la copii, dureri de cap, inceţoşează vederea.

DEA (dietanolamina), MEA (monoetanolamida), TEA (etanolamina)

Folosite pentru a face cosmeticele cremoase sau plăcute la atingere. Cauzează recţii alergice, irită ochii şi usucă pielea.

Ftalaţii

Dibutil ftalaţii apar în organismul tuturor celor testaţi de Centrul pentru Controlul Afecţiunilor, SUA. Cele mai mari concentraţii au fost găsite în femeile aflate la vârsta fertilităţii. Cauzează defecte congenitale la animale, afectează aparatul reproducător masculin. Folosiţi tocmai pentru a asigura absorbţia celorlalte ingrediente.

Formaldehide

Sunt conservaţi şi produc reacţii alergice pe piele. Cauzează dermatite.

Parabeni

Produşi din petrol. Irită pielea şi pot imita hormonul estrogen. Pe scurt, un supliment cu hormoni pentru organism. Pot afecta fertilitatea masculină şi pot creşte incidenţa cancerelor de sân.

Propilen glicol

Derivat din petrol, creşte aciditatea în organism, creînd probleme de metabolism.

Sodium  laureth suflate, sodium lauryl sulfate

Cancerigene, atunci când sunt combinate cu alte ingrediente. Irită ochii, pielea şi plămânii.

 

Toluen

Ingredient în multe cosmetice pentru unghii. Este produs sintetic, din petrol. Toxic prin evaporare, poate afecta sistemul nervos, cauzează stări de oboseală, ameţeală, confuzie, greaţă.

 

ics-voucher-article

Dacă vreţi să vă protejaţi corpul de acţiunea otrăvitoare a ingredientelor din cosmeticele obişnuite, ar trebui să vă indreptaţi către produsele certificate ecologic.

Dar mai ales, va trebui să vă obişnuiţi să citiţi întotdeauna etichetele. Ştiu că este mult spus, dar având în vedere cele de mai sus, acest obicei vă poate salva viaţa.

Aşa cum v-am obişnuit, sau încerc să o fac, vă propun mai jos câteva produse cosmetice, certificate ecologic. Şi vă rog să le citiţi etichetele, este un exerciţiu bun!

Răzvan Mottok, Republica BIO

Sursele care m-au ajutat la scrierea acestui avertisment sunt:

The Benefits of Organic Skin Care Products
Why Switch to All Natural Cosmetics? - online news article
DEA, MEA, TEA - David Suzuki Foundation, news article
Dermal Exposure Assessment: Principles and Applications – USA’s EPA study
Predicting skin permeability – study, abstract

 

 Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.