Borna 5 pe harta mineralelor: Zinc, pentru un nas de copoi
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Dacă credeai că doar vitaminele fac treabă bună în susținerea unui sistem imunitar puternic, ei bine, să știi că și mineralele au rolul lor. Uite, spre exemplu cel despre care îți povestesc azi, zincul.
Zincul este un mineral esențial de care corpul are nevoie pentru sănătatea sistemului imunitar, dar și formarea de proteine, crearea de celule ADN și producerea de enzime. Zincul mai are însă un super rol. El ajută celulele din organism să comunice mai bine, funcționând ca un neurotransmițător. Mai mult chiar, el este necesar pentru producția unei enzime esențiale pentru miros și gust, motiv pentru care pierderea simțului mirosului poate semnala o deficiență de zinc.
Zincul este important pentru un mare număr de funcții, printre care:
- Asigură o imunitate puternică
- Este o componentă importantă a enzimelor implicate în remodelarea țesuturilor și prevenirea cancerului
- Contribuie la păstrarea unei stări psihice bune, a clarității mentale și a unui somn odihnitor
- Menține sănătatea tractului digestiv și a prostatei
Zincul intră în alcătuirea a cel puțin 3.000 de proteine diferite din corp și a peste 200 de enzime. De fapt, zincul este implicat în mai multe reacții enzimatice din corp decât orice alt mineral.
Zincul stimulează producția de globule albe și le ajută să combată infecțiile mai eficient. Crește de asemenea numărul de celule care combat cancerul, ajută sistemul imunitar să producă mai mulți anticorpi și grăbește vindecarea rănilor. Vezi?
Iată mai jos principalele surse naturale de zinc, în ordine crescătoare:
10. Spanac preparat termic (100 de grame asigură 5% din doza zilnică recomandată)
9. Ciuperci preparate termic (100 de grame asigură 6% din doza zilnică recomandată)
8. Năut preparat termic (100 de grame asigură 10% din doza zilnică recomandată)
7. Fasole albă preparată termic (100 de grame asigură 22% din doza zilnică recomandată)
6. Caju (100 de grame asigură 37% din doza zilnică recomandată)
5. Pudră de cacao (100 de grame asigură 45% din doza zilnică recomandată)
4. Semințe de susan (100 de grame asigură 63% din doza zilnică recomandată)
Iar pe primele trei poziții de pe podium se află:
3. Semințe de dovleac (100 de grame asigură 69% din doza zilnică recomandată)
2. Germeni de grâu tratați termic (100 de grame asigură 111% din doza zilnică recomandată)
Chiar dacă intră într-o categorie mai specială, gourmet, cred că e util să menționez și alimentul de pe locul 1, deoarece are cea mai mare cantitate de zinc dintre toate alimentele:
1. Stridii (100 de grame asigură 214% din doza zilnică recomandată)
Pe curând, cu sănătate!
Ruxi, Republica BIO
Sursele mele nealimentare pentru acest articol au fost:http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/10/15/anosmia-loss-sense-smell.aspx
http://www.healthaliciousness.com/articles/zinc.php
http://www.livestrong.com/article/368077-zinc-content-amount-in-oysters/
Articole înrudite:
Borna 6 pe harta mineralelor: Mangan, arma împotriva radicalilor liberi
Borna 4 pe harta mineralelor: Potasiu, mineralul inimii tale
Vrei să ai a doua parte din serialul "Harta Mineralelor"?
Downloadează acum eBook-ul gratuit:
Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.
TAG-uri: