Vezi sidebar
info-rimage:
size: 1024x1024
format: pjpg
responsive_height:
ultra_responsive_height:
min_height:
parallax_type:
height:
scale_perspective:
info-rimage: END
Chestiuni arzătoare despre UVB/ UVA şi ce înseamnă factorul FPS
21.07.2015
Anca Coman
113 vizualizări

Vorbim mereu despre vară, mare, soare. Adică despre vacanţă. Dar hai să vedem cine ne-o poate strica. Sau mai bine să vedem cine le-o poate strica celor mici, si nouă implicit. Să vorbim despre radiaţiile solare şi apoi despre crema de protecţie solară, bio. Este o discuție care ți-ar putea face vacanța liniștită. ...Şi viaţa, de ce nu?

Radiațiile UVB ajută la producerea Vitaminei D, esenţială în perioada de creştere, dar pot arde pielea

Radiațiile de tip UVB joacă un rol important în producerea vitaminei D, vitamină care împiedică apariţia cancerului, susţine sistemul imunitar, reglează sistemul hormonal. Ele nu pătrund în adâncime, ci se opresc imediat după stratul superficial al pielii. Sunt și cele care fac ca pielea să se bronzeze după expunerea la soare prin stimularea producerii de melatonină, un pigment al pielii care acționează ca o barieră de protecție împotriva daunelor produse de lumina solară. Aceste radiaţii sunt prezente vara, în miezul zilei. Medicii recomandă expunerea la ele, pentru beneficiile lor, dar numai pentru perioade scurte de timp (15-20 de minute), protejaţi de creme solare naturale care nu le împiedică.

Radiațiile UVA sunt cele mai periculoase: îmbătrânesc pielea și provoacă apariţia cancerului

Radiațiile UVA pătrund în profunzime și pot modifica structura celulelor pielii, reprezentând cauza principală a celor mai periculoase tipuri de cancer cutanat. În plus, afectează producția de colagen și elastină, ceea ce face ca pielea expusă des la soare să se rideze și să îmbătrânească prematur. Sunt cu atât mai periculoase cu cât trec prin haine, umbrele, pălării şi şepcuţe, dacă nu sunt din cele cu protecţie UVA (există, pot fi găsite în anumite magazine şi vă recomand să le căutaţi, măcar pentru cei mici)

Cum ne ferim copiii de radiaţiile periculoase?

Cel mai bun sfat vine din Australia, țara soarelui arzător: ”Unge-te bine cu cremă de protecție, trage un tricou pe tine și stai cu pălăria pe cap.” Pentru copii este foarte important să nu stea cu pielea expusă direct în bătaia soarelui, şi este esențial să aibe pe cap o pălărie. Cremele de protecţie solară sunt obligatorii oricum.

Intervalul cel mai periculos este între orele 12:00 și 15:00. Folosiţi-le pentru odihna celor mici, şi a voastră. Şi nu uitaţi că medicii nu recomandă expunerea la soare a copiilor mai mici de 6 luni, iar după această vârstă, expunerea se face treptat.

Ce este FPS? Ştii să-l interpretezi?

Toate cremele de protecție solară au înscris pe ambalaj un factor de protecție solară, abreviat FPS, urmat de un număr. Acesta indică numărul de minute cât putem sta la soare fără să ne ardem pielea. Cu cât FPS-ul este mai mare, cu atât putem sta mai mult. De exemplu, FPS15 echivalează cu 5 minute x 15, deci putem sta în relativă siguranță la soare timp de 75 de minute, după care crema trebuie reaplicată. Dar nu vă bazaţi doar pe asta, standardele nu au mai fost actualizate din 1978, iar soarele este din ce în ce mai puternic.

Ar trebui așadar să alegem creme cu un factor de protecție solară cât mai ridicat. Protejează şi buzunarul, nu?

Cum aplicăm corect crema de protecție?

Crema de protecție solară trebuie aplicată cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a ne asigura că este activă. E important ca, de fiecare dată când cel mic iese din apă, să îl ungem pe corp cu un nou strat de cremă. Există în prezent și unele creme de protecție solară organice cu efect imediat după aplicare. Verificați instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului pentru a vă asigura de acest lucru.

Ce creme de protecție solară ar trebui să alegem?

Eczemele și alergiile în rândul copiilor sunt în creștere, iar folosirea cremelor și a altor produse cosmetice pline de chimicale din comerț este una dintre cauze.

Este cunoscut faptul că unele substanțe, atunci când sunt aplicate pe piele, se absorb direct în fluxul sangvin. Deși studiile indică procente diferite pentru absorbţia în corp, ele confirmă faptul că pielea este o poartă de intrare pentru multe chimicale și substanțe potențial toxice periculoase pentru sănătate.

Cele mai multe creme și loțiuni de protecție solară pentru copii conțin o combinație de substanțe chimice printre care filtre UV sintetice, parabeni, substanțe petrochimice, uree, emulsifianți iritanți, coloranți sintetici și parfumuri artificiale.

Pentru a evita eczemele, alergiile şi toate chimicalele periculoase de mai sus, vă recomand să alegeți loțiuni și creme de protecție solară certificate organic. Ele sunt preparate din ingrediente netoxice şi filtre naturale.

Alergia la căldură e reală

Alergia la căldură (miliaria) este blocarea sau inflamarea porilor glandelor sudoripare la copiii mici, din cauza căldurii care determină înroșirea pielii, însoţită de apariția unor mici umflături roz sau pustule care conțin lichid.

Pentru a o evita, e important să-l ținem pe cel mic la umbră, să ne asigurăm că poartă haine din materiale 100% naturale, lejere, că este bine hidratat și protejat cu cremă solară bio.

Unge-l cu cremă, nu-l înveli în plastic...

O altă modalitate de a proteja copilul de alergie este evitarea cremelor și loțiunilor cu rezistență la apă. Ele conțin de obicei substanțe petrochimice și silicon. Efectul lor este similar cu cel al unei folii de plastic pe care o înfășuraţi în jurul corpului lui: practic pielea nu mai are cum să respire. Alegeți în schimb pentru cei mici creme și loțiuni de protecție solară organice, cu filtre minerale, naturale, care lasă pielea să respire. Şi folosiţi-le des.

 

Sănătate înseamnă o protecție corectă!

Ruxi, Republica BIO

 

Câteva surse de informare:
http://www.greenpeople.co.uk/blog/article/essential-guide-sun-care-babies-children/
http://extoxnet.orst.edu/tibs/cutaneou.htm
 

Copyright Republica BIO

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.