Vezi sidebar
Pâine Naan
10.04.2021
Diana Mottok
260 vizualizări

Ingrediente

  • ½ x pliculeț 7g drojdie uscată
  • 1 linguriță de miere
  • 45 g ghee sau unt nesărat
  • 250 g faină albă, plus câteva linguri de presărat pe blat
  • 3 linguri rase de iaurt light natural
  • 1 lingură semințe de nigella (ceapă neagră)

 

Mod de preparare

Amestecă drojdia cu mierea și 125ml apă călduță într-un bol, apoi lasă-l deoparte timp de 5 min, până când începe să facă bule.

Topește untul într-o tigaie, la foc mic. Între timp, pune făină într-un bol mare, adăugă o jumătate de lingură de sare de mare și fă o mică groapă în mijloc, cum făceau bunicile noastre în copilărie.

Toarnă o lingură din untul topit și iaurtul în acea formă. Începe să bați ușor amestecul lichid cu o furculiță. Încorporează încet făina de pe margini până când se formează coca. Frământă apoi bine, folosindu-te de mâini – ar trebui să fie pufoasă și ușor lipicioasă, așa că mai poți adăuga apă, dacă tu crezi că ar mai fi nevoie.

Pe masa de lucru dată cu făină, frământă 5 minute aluatul până se omogenizează, apoi pune-l într-un bol presărat dinainte cu puțină făină.

Acoperă bolul cu un prosop de bucătărie curat și lasă-l într-un loc călduț timp de 1h și jumătate sau până când își dublează conținutul.

Odată crescut aluatul, pune-l pe masa de lucru și taie-l în 6 bucăți. Întinde din fiecare bucată câte o foaie de aluat (rotundă, ovală sau că o lacrimă, aceasta din urmă fiind forma clasică de naan). Foaia trebuie să fie subțirică, dar să nu exagerezi fiindcă atunci iese pâinea prea crocantă și nu va avea miez moale.

Încinge o tigaie întinsă, care nu lipește, pune pâinicile și coace-le timp de 5-6 minute, întorcându-le pe cealaltă parte după 2-3 minute.

După ce sunt gata, scoate-le pe o farfurie și unge-le cu puțin din untul topit rămas, adăugă câteva semințe de ceapă neagră și puțină sare.

Pâinicile coapte le stivuiești una peste alta în timp ce le coci și le acoperi cu folie de plastic. În acest fel se vor păstra moi până a doua zi. Însă sunt mai bune consumate în ziua în care se prepară.

Savurează-le alături de curry-ul tău preferat.

 

Diana, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursa: www.jamieoliver.com

 

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.