Vezi sidebar
7 motive pentru care să incluzi Jackfruit în alimentație
05.04.2019
Ruxi Comsa
26 vizualizări

Astăzi am ales să vorbesc despre surpriza acestui an în materie de alimentație sănătoasă și vegană, respectiv despre Jackfruit. Acest fruct tropical extrem de nutritiv care poate înlocui cu succes carnea este și cel mai mare din lume, putând ajunge până la 35 de kilograme, deci ar putea fi o soluție inclusiv pentru țările în care există un procent ridicat de malnutriție.

Gustul și consistența acestui fruct îl fac un înlocuitor perfect pentru carne, inclusiv în preparate pe care, atunci când avem o dietă sănătoasă nu le consumăm, cum ar fi burger sau shaorma.

Deci chiar avem motive să ne bucurăm de intrarea pe piața produselor bio a acestui aliment și să ne mirăm cum de a durat atât să fie descoperit de specialiștii în alimentația vegană și ecologică când el e ditamai fructul de 35 de kilograme.

În plus, numeroase studii recente atestă multiplele beneficii pentru sănătate pe care le are Jackfruit.

Ce este Jackfruit și de unde provine?

Jackfruit este un fruct tropical asiatic care face parte din familia Moraceae și se găsește în mod normal în zone tropicale precum Thailanda, Malaezia, India, Brazilia etc. Este considerat cel mai mare fruct din lume având greutatea medie de 3,5 kg până la 10 kg, dar poate ajunge până la 25, ba chiar și 35 de kilograme.

Ce gust are Jackfruit?

Jackfruit are o aromă ușor dulce și fructată. Pentru unii, gustul său seamănă cu o combinație de fructe, printre care ananas, măr, mango și banană. Jackfruit are o aromă distinctă plăcută.

Ce consistență are?

Are o textură foarte asemănătoare cărnii și de aceea este utilizat ca înlocuitor de carne de către persoanele care au o alimentație vegană.

Ce parte a fructului este comestibilă?

Cea mai consumată parte a fructului de Jackfruit este pulpa sau minifructele aflate în interior care sunt comestibile atât coapte, cât și necoapte. Poate fi utilizată la preparate dulci, cum ar fi deserturi. Semințele pot fi de asemenea consumate.

Ce proprietățile nutritive are Jackfruit?

  • Acest fruct conține numeroase vitamine precum vitamina C, A, tiamină, niacină, riboflavină, calciu, potasiu, fier, zinc, sodiu și acid folic.
  • În Jackfruit se regăsesc totodată vitamine din grupa B, inclusiv vitamina B6.
  • Conține fitonutrienți cu proprietăți anticancerigene, antihipertensive, antiinflamatorii și care pot proteja împotriva ulcerului.
  • În Jackfruit se găsesc minerale, fibre și proteine extrem de nutritive, dar în același timp nu conține grăsimi și colesterol nociv.
  • Jackfruit are proprietăți antibacteriene și antivirale care susțin sistemul imunitar.
  • Are un conținut scăzut de calorii, respectiv în 100g de fruct se regăsesc doar 94 de calorii.

Care sunt beneficiile consumului de Jackfruit?

Iată mai jos câteva dintre principalele beneficii pentru sănătate ale consumului de Jackfruit:

 

7 motive pentru care să incluzi Jackfruit în alimentație - Video Republica BIO

 

1. Ajută la slăbit

Iată un beneficiu foarte tentant pentru toți consumatorii acestui fruct atât de special: Jackfruit poate contribui la slăbit, deoarece nu conține grăsimi și are un procent mic de calorii. Aceasta le permite persoanelor aflate la dietă să-l consume fără restricții și să se bucure de toate substanțele nutritive pe care acesta le furnizează.

2. Îmbunătățește digestia

Jackfruit contribuie la o bună digestie atunci când e consumat regulat ca urmare a conținutului său ridicat de fibre (3,6g la 100g). Stimulează tranzitul intestinal și protejează colonul ajutând la îndepărtarea substanțelor chimice cu rol potențial cancerigen aflate la nivelul acestuia. Poate fi consumat chiar și în cantități ridicate fără a produce crampe sau dureri abdominale.

3. Poate contribui la controlul glucozei din sânge

Deși dulce la gust, Jackfruit poate fi consumat și de către persoanele care suferă de diabet deoarece zaharurile conținute sunt absorbite treptat în fluxul sangvin ceea ce previne creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, Jackfruit îmbunătățește toleranța la glucoză în cazul ambelor tipuri de diabet.

Republica BIO

Artizani de sănătate

4. Scade tensiunea sangvină

Datorită conținutului ridicat de potasiu, Jackfruit reduce și controlează tensiunea sangvină ceea ce scade riscul de atac cardiac, infarct și diverse boli cardiovasculare.

5. Ajută la tratarea ulcerului

Medicamentele pentru tratamentul ulcerului au în general numeroase efecte secundare, dar există o modalitate naturală de a trata ulcerul – prin consumul de Jackfruit. Acesta are puternice proprietăți antiinflamatorii care pot contribui la vindecarea ulcerului gastric.

6. Protejează vederea și pielea

Ca urmare a conținutului ridicat de vitamina A, Jackfruit contribuie la menținerea acuității vizuale. De fapt, chiar îmbunătățește vederea și contribuie la prevenirea cataractei și a slăbirii vederii ca urmare a înaintării în vârstă. În plus, are rol anti-aging protejând pielea de radicalii liberi. Apără epiderma de expunerea la soare și reduce ridurile fine.

7. Ne scapă de insomnie

Putem avea un somn liniștit dacă mâncăm regulat Jackfruit, ca urmare a conținutului său ridicat de magneziu și fier care contribuie la îmbunătățirea calității somnului. Totodată, magneziul contribuie la prevenirea anemiei care reprezintă una din principalele cauze ale insomniei.

7 motive pentru care să incluzi Jackfruit în alimentație - Republica BIO

 

Vezi aici o reţetă vegană pentru Shaorma cu Jackfruit

 

Ruxi şi Laur, Republica BIO

Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. 10 Surprising Health Benefits Of Jackfruit You Need To Know
  2. Why Is Jackfruit Good for You? Nutrition, Benefits and How To Eat It

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.