Vezi sidebar
Dieta pentru tiroidă [infografic]
21.08.2019
Ruxi Comsa
6.259 vizualizări

Tiroida reprezintă motorul tăcut și, adesea, uitat, al organismului nostru. De obicei, funcționează atât de eficient, încât uităm că e acolo. Dar această mică glandă din corpul nostru reglează metabolismul, temperatura corporală, ritmul cardiac și multe altele funcții corporale.

Atunci când tiroida este leneșă, respectiv dacă nu reușește să producă suficienți hormoni, efectele pot fi creștere în greutate, lipsă de energie, depresie și sensibilitate crescută la frig. O tiroidă hiperactivă, pe de altă parte, produce hormoni în exces, ceea ce poate conduce la pierdere bruscă în greutate, ritm cardiac neregulat, transpirație excesivă, nervozitate.

Funcționarea tiroidei poate fi afectată de factori genetici, poluare, stres, boli autoimune sau dietă. Unii dintre acești factori nu pot fi controlați, dar alții, precum dieta, se află sub controlul nostru.

 

Dieta pentru tiroidă - Video Republica BIO

 

Alimente indicate pentru tiroidă:

Alge, fructe de mare sau pește

Alge, fructe de mare sau pește

Tiroida are nevoie de iod pentru a funcționa în mod adecvat. Dacă nu-i furnizezi prin alimentație suficient iod, există riscul de hipotiroidism sau gută. Deoarece sarea de masă este iodată, majoritatea persoanelor beneficiază de un aport adecvat de iod, dar, dacă aveți probleme cardiovasculare, de exemplu hipertensiune, sau urmați o dietă vegană, e posibil să fie nevoie să vă măriți aportul de iod. Algele reprezintă o sursă excelentă de iod. Nici excesul de iod nu este indicat, așa că evitați să consumați des alge kelp care au o cantitate mult mai mare decât alte alge. Rezumați-vă la o salată de alge pe săptămână pentru un aport adecvat de iod.

De asemenea, fructele de mare (scoici, creveți) sau peștele conțin iod.

Lactate

Lactate

Lactatele conțin iod în cantități rezonabile. Iaurtul simplu, cu conținut scăzut de grăsimi sau iaurtul grecesc reprezintă o sursă bună de iod – poate acoperi aproximativ 50% din necesarul zilnic de iod. De asemenea, lactatele conțin vitamina D, un aliment esențial pentru buna funcționare a tiroidei.

Nuci și alune

Nuci și alune

Nucile de Brazilia sunt cele mai bogate într-un alt nutrient care contribuie la reglarea hormonilor tiroidieni: seleniu. Și alunele de caju, migdalele sau alunele de pădure conțin seleniu, dar în cantități mai mici. 1-2 nuci de Brazilia pot acoperi și chiar depăși necesarul zilnic de seleniu al organismului.

Cantitatea maximă recomandată pe zi este 400 mcg, iar 1 nucă de Brazilia conține aproximativ 55 mcg, așa că nu consumați prea multe zilnic.

Carnea slabă de vită sau de pui

Carnea slabă de vită sau de pui

Zincul reprezintă un alt nutrient esențial pentru tiroidă. O cantitatea prea scăzută de zinc conduce la hipotiroidism. Carnea reprezintă o foarte bună sursă de zinc. 85 de grame de friptură de vită conțin 7 mg, iar 85 de grame de friptură de pui conțin 2,4 mg.

Ouă

Ouă

Un ou mare conține 16% din necesarul de iod și 20% din cel de seleniu. Consumați regulat ouă și veți acoperi o parte semnificativă din cantitatea de care aveți nevoie din aceste două minerale.

Fructe de pădure

Fructe de pădure

Alimentele bogate în antioxidanți sunt foarte bune pentru sănătatea generală a organismului și, totodată, și pentru cea a tiroidei. Fructele de pădure precum zmeura, afinele sau murele au în special un conținut extrem de ridicat în antioxidanți. Fructele de goji sau merișoarele pot aduce de asemenea un aport ridicat.

Fasole

Fasole

Fasolea este un aliment ieftin și versatil care reprezintă o sursă excelentă de energie pentru organism. De aceea, poate fi foarte utilă, având în vedere că hipotiroidismul conduce la oboseală și epuizare. Fasolea conține proteine, antioxidanți, carbohidrați complecși, vitamine și minerale, dar numeroase fibre. Acestea din urmă sunt utile pentru un efect secundar des întâlnit în hipotiroidism îl reprezintă constipația.

Semințe

Semințe

Semințele de dovleac sau de floarea-soarelui au și ele un conținut ridicat de zinc și deci sunt utile pentru sinteza hormonilor tiroidieni.

Ulei de cocos

Ulei de cocos

Acesta stimulează metabolismul ceea ce conduce la energie crescută. De asemenea, vă ajută să vă mențineți greutatea corporală optimă.

Suc de portocale

Suc de portocale

Sucul de portocale conține fructoză și numeroase minerale necesare pentru reglarea glucozei din sânge și crește conversia de către ficat a hormonilor tiroidieni.

Miere

Miere

Mierea este bogată în enzime, minerale, vitamine și antioxidanți. Mierea naturală conține zaharuri naturale care reprezintă o sursă importantă de energie pentru celule. Contribuie și la purificarea organismului de substanțe toxice precum toxine și metale grele care contribuie la apariția afecțiunilor tiroidiene.

Alimente neindicate pentru tiroidă:

Varză, conopidă și alte legume crucifere crude

Varză, conopidă și alte legume crucifere crude

Aceste legume conțin niște compuși numiți glucozinalați care ar putea interfera cu producția de hormoni tiroidieni, dar doar consumați în cantități mari. Conținutul lor scade prin preparare termică.

Alimente procesate

Alimente procesate

Peste 75% din aportul de sodiu provine din alimentele procesate ceea ce poate conduce la hipertensiune, afecțiuni cardiace și poate afecta sănătatea generală a organismului

Alimente de tip fast food

Alimente de tip fast food

Tot din categoria alimentelor nesănătoase, cu aport ridicat de sodiu, grăsimi nocive și multe calorii, mâncarea de fast poate afecta buna funcționare a tiroidei.

Dulciuri cu un conținut ridicat de zahăr

Dulciuri cu un conținut ridicat de zahăr

Persoanele care suferă de o afecțiune tiroidiană prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1 sau de tip 2. Iar dacă suferă de diabet, există un risc ridicat de afecțiuni tiroidiene. Legătura dintre cele două afecțiuni nu este încă în întregime înțeleasă de oamenii de știință, dar atunci când se produc simultan, își pot exacerba reciproc simptomele. Deoarece există acest risc crescut de a dezvolta una dintre afecțiuni atunci când e prezentă cealaltă, cea mai importantă modalitate de prevenție este de a vă asigura că nivelul de glucoză se menține la un nivel normal. Evitarea excesului de zahăr în alimentație reprezintă un aspect important pentru a vă menține nivelul de glucoză la nivelul recomandat.

Zahăr rafinat

Zahăr rafinat

Evitarea zahărului este recomandată din motivele specificate mai sus.

Băuturi carbogazoase

Băuturi carbogazoase

Băuturile răcoritoare au un conținut foarte ridicat de zahăr sau de înlocuitori ai acestuia care pot fi de asemenea extrem de nocivi.

Uleiuri vegetale rafinate și margarină

Uleiuri vegetale rafinate și margarină

Grăsimile nesănătoase afectează buna funcționare a organismului, precum și a tiroidei.

Cafea

Cafea

Cofeina, conform unor date recente, afectează eficacitatea medicației pentru tiroidă. Persoanele care au consumat cofeină și au luat medicație pentru tiroidă, au prezentat o scădere de 25-57% a unui hormon tiroidian în comparație cu cele care nu au băut cafea. Acest efect advers persistă timp de o oră.

Alimente care conțin gluten

Alimente care conțin gluten

Conform mai multor studii, eliminarea glutenului din alimentație poate contribui la buna funcționare a tiroidei în cazul bolilor tiroidiene de origine autoimună.

Alcool

Alcool

În cazul hipotiroidismului, tiroida este mai puțin activă, ceea ce conduce la o scădere a metabolismului și la o procesare mai redusă a alcoolului, chiar la intoleranța la alcool. Alcoolul afectează semnificativ funcționarea tiroidei.

Soia

Soia

S-a sugerat adesea că alimentele din soia pot afecta buna funcționare a tiroidei, conducând la hipotiroidism. Soia intră în categoria unor alimente numite goitrogene, care împiedică producția de hormoni tiroidieni și conduc la mărirea tiroidei. Soia poate de asemenea reduce absorbția medicației pentru tiroidă. Dovezile aduse de cercetări sunt însă limitate și unele studii nu arată nicio legătură între soia și funcționarea tiroidei.

 

Dieta pentru tiroidă - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Sursele noastre:

  1. https://www.verywellhealth.com/thyroid-patients-should-avoid-artificial-sweeteners-3233020
  2. https://deliciouslyorganic.net/thyroid-disease-diet/
  3. https://www.boldsky.com/health/wellness/2018/honey-and-nuts-home-remedy-for-treating-thyroid-124370.html
  4. https://www.huffpost.com/entry/thyroid-coffee_b_1585136
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30060266
  6. https://www.livestrong.com/article/494696-underactive-thyroid-diet-alcohol/
  7. https://www.health.com/health/gallery/0,,20986201,00.html

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.