Vezi sidebar
Budincă raw vegană de chia cu cocos și fructe de pădure, în straturi
25.03.2016
Ruxandra Comsa
2.963 vizualizări

Rețeta mea raw vegană de budincă cu chia este ideală pentru oricine dorește să se bucure de gustul cremos al unei gustări care nu necesită preparare termică și care cere minim de efort la preparare. Mai grea e așteptarea până când e gata, pentru că budinca are nevoie să stea o perioadă cuminte undeva, fie la temperatura camerei, fie în frigider. Până când semințele de chia absorb suficient lichid ca ea să ajungă la consistența corectă de... budincă. 

Câteva cuvinte despre chia, dacă mai era nevoie. Chia, de fapt semințele de chia sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente, inclus în categoria superalimentelor. Doar 28 de grame de chia, adică aproximativ 2 linguri, conțin 11g de fibre, 4g de proteine, 9g de grăsimi (din care 5 sunt omega 3), 18% calciu, 30% magneziu, 30% mangan, 27% fosfor, precum și zinc, vitamine din grupul B și potasiu. Datorită conținutului mare de fibre și proteine, nutriționiștii recomandă chia chiar și în dietele pentru "modelarea" siluetei.

În apă sau în alt lichid, semințele de chia își măresc volumul și greutatea de până la 12 ori! Acesta este și motivul pentru care semințele de chia sunt perfecte pentru prepararea de budinci. 

De ce ingrediente ai nevoie? Vezi mai imediat mai jos, nu te mai rețin. Îți simt nerăbdarea, știu că vrei să afli rețeta...

De fapt... ar mai fi ceva de spus. În rețeta mea sunt două budinci, care se așează în straturi alternative. Îți dezvălui întâi ingredientele pentru fiecare, iar apoi modul de preparare. Dacă vrei să fie cu adevărat sănătoase, caută ca semințele să fie bio, ca și restul ingredientelor, sau măcar atât cât se poate.

 

Pentru budinca de chia cu aromă de migdale și cocos:

180ml de lapte de migdale

2 linguri de semințe de chia

1 lingură de fulgi de cocos

 

Pentru budinca de chia cu aromă de fructe de pădure:

120ml de lapte vegetal (de migdale sau alt sortiment)

Alte 2 linguri de semințe de chia

70g de fructe congelate (eu am folosit un mix de zmeură și vișine, dar poți alege orice fructe preferi). Ecologice să fie. Sau culese de tine vara trecută, în sezon, și congelate proaspete.

O lingură de miere sau de sirop de agave

 

Cum se prepară?

Budinca de chia cu aromă de migdale și cocos:

Pune semințele de chia în laptele vegetal împreună cu fulgii de cocos și amestecă din când în când cu lingura până absorb tot lichidul sau, cel mai simplu, lasă amestecul peste noapte la frigider. 

Budinca de chia cu aromă de fructe de pădure:

Pasează fructele congelate în blender, combină-le cu laptele vegetal și mierea și amestecă totul cu semințele de chia. Lasă la frigider până dimineață sau cel puțin o oră. 

Pune primul strat din primul sortiment de budincă într-un recipient transparent - eu am folosit un borcan. Peste primul, toarnă un strat din al doilea sortiment. Eu am aranjat budinca în două straturi, dar tu poți să alternezi cele 2 tipuri de budincă formând straturi succesive în cele 2 culori diferite, câte vrei tu. 

 

Spor!

Ruxi, Republica BIO

Surse pentru informațiile referitoare la chia: 
https://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/

 

Copyright Republica BIO

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.