Vezi sidebar
Pudre proteice vegetale sau animale? Care sunt cele mai bune?
10.10.2016
Ruxandra Comsa
2.580 vizualizări

Pudrele proteice sunt cele mai consumate suplimente alimentare de pe piață și nu e nevoie să fii sportiv de performanță sau veteran al sălilor de fitness ca să știi cât de utile sunt ele.

Printre beneficiile consumului de pudre proteice, amintesc aici doar ajutorul în menținerea sau chiar scăderea greutății corporale, ajutorul în dezvoltarea armonioasă a musculaturii și recuperarea organismului după efort susținut, să zicem, la ora de aerobic, TRX, forță, cycling sau oricare ar fi natura acestui efort.

Ce sunt proteinele și care sunt sursele cele mai bune de proteine?

Încep cu o mică explicație: proteinele sunt substanțe nutritive aflate în alimente precum carnea, produsele lactate, nucile, fasolea, etc. Sunt alcătuite din aminoacizi, structurile de bază ale tuturor țesuturilor din corp, cele care ne permit să avem pielea, părul, oasele, unghiile și mușchii sănătoși.

Deși mulți specialiști în nutriție ne recomandă să obținem mare parte dintre proteine din alimentele pe care le consumăm și printr-o dietă variată, suplimentele proteice ne permit să le încorporăm mai concentrat, mai ușor și mai rapid în alimentație. Pentru a ne asigura necesarul zilnic optim de proteine, nu e o idee rea să adăugăm în alimentația noastră zilnică și 1 sau 2 linguri de pudră proteică, mai ales când facem și efort fizic.

Ce sunt aminoacizii esențiali?

Un motiv în plus pentru a ajuta organismul cu suplimente din pudre proteice sunt aminoacizii esențiali. Ei sunt aminoacizii care nu pot fi produși de organismul uman și deci trebuie să intre în corp prin alimentație. O sursă completă de proteine conține toți cei 9 aminoacizi esențiali în timp ce una incompletă conține doar o parte dintre ei.

Ce ar trebui să știm cu toții, pentru a face alegeri conștiente, este că pudrele proteice pot avea surse diferite și în consecință nu toate sunt la fel. Mai jos voi enumera cele mai importante tipuri de pudre proteice care există pe piață.

Pudra proteică pe bază de zer

Cel mai popular supliment alimentar din categoria pudrelor proteice din sursă animală este cel pe bază de zer, produsul secundar rezultat din transformarea laptelui în brânză. Acesta stimulează dezvoltarea masei musculare și pierderea grăsimii corporale, susține sănătatea sistemului cardiovascular și a metabolismului. Dezavantajul pudrei proteince din zer consta în faptul că lactoza din lapte este un alergen recunoscut, motiv pentru care unele persoane nu pot consuma lactate. În plus, minunatele arome ale pudrei proteice pe bază de zer sunt de cele mai multe ori artificiale, iar la acest dezavantaj se adaugă și o cantitate mare de zahăr sau îndulcitori și tot felul de alte substanțe de sinteză, care dau gust bun produsului.

Pudra proteică pe bază de caseină

Caseina este de asemenea un produs secundar provenit din industria laptelui, la care unele persoane pot fi alergice, iar pudrele proteice pe bază de caseină prezintă aceleași dezavantaje ca și cele din zer, respectiv o multitudine de chimicale, arome, zahăr și îndulcitori adăugate în pudra proteică pe bază de caseină, care o fac mai apetisantă.

Să nu uităm și faptul că laptele din care se produc aceste pudre proteice poate fi plin de hormoni și reziduuri de antibiotice care rămân și în produsul finit. Există pe piață și pudră simplă din zer, certificată organic, care te ferește de multe dintre dezavantajele celor două produse de mai sus: arome sintetice, îndulcitori, chimicale.

Pudra proteică pe bază de ouă

Deși eu nu am văzut acest produs în comerț la noi în țară, este posibil să existe, așa că voi face câteva mențiuni și în legătură cu el. Provine din albușul de ou deshidratat și conține și diverse vitamine și minerale. Din păcate, este și cel mai scump tip de pudră proteică existentă. Nu are rost să mai menționez că e foarte importantă și calitatea ouălor din care se obține produsul respectiv, deoarece și acestea pot conține hormoni, și antibiotice, fiind în general cele mai ieftine, de la găini crescute în baterii, în condiții adesea improprii. Din nou, dacă găsiți pudră proteică pe bază de ouă bio, e bine. Dar și mai bine este să consumați ouă bio. Oul este un aliment complet.

Pudre proteice vegetale

Pudrele proteice vegetale pot fi obținute din diverse plante: soia, mazăre, quinoa, chia, in, etc.

Pudrele proteice din boabe de soia nemodificate genetic (din culturi bio) sunt unele dintre puținele surse de proteine vegetale care conțin toți aminoacizii esențiali. Proteinele de soia pot îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar și pot întări oasele. Soia poate de asemenea preveni bolile cardiovasculare și poate reduce riscul apariției anumitor forme de cancer.

Pudrele proteice din soia care nu sunt bio provin de obicei din sortimente modificate genetic care pot prezenta riscuri pentru sănătate, de aceea este important să alegem întotdeauna sortimentele organice.

Pudrele proteice din semințe de cânepă sau de quinoa conțin de asemenea toți aminoacizii esențiali și sunt extrem de sănătoase.

Secretul succesului este și aici varietatea și diversificarea. Putem obține toți aminoacizii esențiali prin combinarea mai multor tipuri diferite de pudre proteice vegetale atunci când ne preparăm un smoothie proteic sau shake proteic. Sau putem alege pudre proteice care combină mai multe surse de proteine. Vestea bună este că majoritatea sunt preparate în acest fel.

Concluzia și recomandarea mea este ca, deoarece prezintă mai puține dezavantaje pentru sănătate decât cele de origine animală, să alegeți pudrele proteice vegetale în locul celor de origine animală. Dar în cele din urmă, alegerea este a voastră. Vă rog doar să o faceți bine informați!

 

Ne vedem la sală? Pe curând!

 

Ruxi, pentru Republica BIO

Surse:

http://greatist.com/fitness/protein-supplement-nutrition-guide

http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/the-super-seed-square-off-which-is-healthier/article17966889/

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.