Vezi sidebar
Silimarina și beneficiile ei
03.12.2020
Ruxi Comsa
2.683 vizualizări

Silimarina reprezintă un ingredient activ care se regăsește în planta numită armurariu sau ciulinul laptelui (Silybum marianum). Aceasta este o plantă cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, utilizată în mod uzual pentru stimularea bunei funcționări a ficatului și a vezicii biliare și totodată pentru detoxifierea organismului.

Extractul de armurariu este considerat a fi unul dintre cele mai utilizate suplimente alimentare pentru tulburările sau disfuncțiile hepatice. Printre alte beneficii ale acestei plante se numără îmbunătățirea digestiei, stimularea producției de bilă, reducerea inflamației și calmarea iritației sau inflamației mucoaselor.

Despre silimarină

Armurariul sau ciulinul laptelui este utilizat de peste 2000 de ani cu rol medicinal. Este originar din regiunea mediteraneeană și a fost folosit încă de pe vremea Greciei antice. Medicul Discorides recomanda utilizarea acestei plante încă din anul 40 E.N. Pliniu cel Bătrân menționează legătura între această plantă și digestie și recomandă sucul plantei pentru tratarea tulburărilor vezicii biliare.

Silimarina reprezintă de fapt un grup de compuși din această plantă. Extractul de armurariu conține un procent ridicat de silimarină – între 65 și 80%.

Există o mare varietate de produse pe bază de silimarină, iar semințele sau frunzele pot fi consumate sub formă de pastile, pudră, tinctură, extract sau ceai. Semințele pot fi consumate crude, dar, în general, se preferă administrarea extractului de armurariu sau a unui supliment alimentar din armurariu pentru a beneficia de un aport mai ridicat de silimarină și a obține efecte mai puternice.

Silimarina - 5 beneficii recunoscute

Silimarina are numeroase beneficii, printre care protecția hepatică, detoxifierea organismului, stimularea lactației, creșterea rezistenței oaselor, protecția pielii sau tratarea diabetului. Printre cele mai importante roluri ale sale se numără:

 

Silimarina și beneficiile ei - Video Republica BIO

 

1. Silimarina protejează ficatul

Silimarina acționează ca un puternic detoxifiant hepatic și ajută la refacerea celulelor hepatice, reducând degradarea ficatului și contribuind la eliminarea toxinelor din corp care sunt procesate de ficat.

Ficatul ajută la eliminarea toxinelor, la producția hormonală a organismului, la detoxifiere, eliberează glucoză în sânge pentru a oferi organismului o sursă de energie constantă și secretă bilă în intestinul subțire pentru ca organismul să poată absorbi acizii grași din alimente. De aceea, ficatul este organul intern responsabil pentru numeroase funcții de detoxifiere, astfel încât este esențial ca acesta să funcționeze la parametri optimi. Silimarina, prin sprijinul acordat ficatului, contribuie la reducerea efectelor nocive ale consumului de alcool, pesticidelor și altor toxine din alimente, metalelor grele din apa consumată și a poluării asupra organismului.

Silimarina este utilizată adesea ca supliment alimentar pentru persoanele care au ficatul deteriorat ca urmare a bolii ficatului alcoolic, a bolii ficatului gras nonalcoolic, hepatitei, afecțiunilor hepatice induse de toxine și chiar a cancerului hepatic, iar numeroase studii au dovedit eficacitatea acestuia în tratarea tulburărilor hepatice.

2. Silimarina poate stimula lactația

Armurariul este administrat în mod tradițional pentru stimularea lactației la femeile care alăptează. Există doar un studiu efectuat până în acest moment asupra acestui beneficiu al silimarinei, dar, conform acestuia, femeile care alăptau și cărora li s-au administrat 420 mg de silimarină timp de 63 de zile au produs cu 64% mai mult lapte decât cele din grupul de control.

Se crede că acest efect este dat de stimularea producției hormonului numit prolactină cu rol în producția de lapte.

3. Silimarina ar putea contribui la controlul sau prevenirea diabetului

Există numeroase studii care arată că administrarea de silimarină împreună cu tratamentele convenționale poate contribui la controlarea simptomelor diabetului de tip 2 prin creșterea controlului asupra nivelului de glucoză din sânge.

Antioxidanții puternici din armurariu ajută la scăderea nivelului de glucoză la persoanele care suferă de rezistență la insulină.

Conform unui studiu din 2006, administrarea de extract de silimarină timp de 4 luni la persoanele care sufereau de diabet, nivelul de insulină și de glucoză din sânge s-au îmbunătățit semnificativ.

4. Silimarina ar putea preveni osteoporoza

Silimarina ar putea juca un rol esențial în susținerea sănătății sistemului osos. Conform unui studiu din 2013, silimarina contribuie la prevenirea demineralizării osoase.

Studiul a examinat demineralizarea cauzată de un deficit de estrogen și nu se știe cu certitudine în acest moment dacă aceasta e la fel de benefică și în cazul degradării osoase produsă de alte cauze, dar studiile preliminare sunt încurajatoare.

5. Silimarina ar putea preveni degradarea cogniției corelată cu înaintarea în vârstă

Silimarina este utilizată ca remediu tradițional pentru afecțiuni neurologice precum boala Alzheimer și Parkinson de secole. E posibil ca proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante să contribuie la rolul său potențial neuroprotector și la prevenirea declinului cognitiv generat de procesul de îmbătrânire.

Testele efectuate pe animale au arătat că silimarina poate reduce numărul de plăci amiloide din creierul animalelor care suferă de boala Alzheimer. Plăcile amiloide sunt acumulări de proteine beta-amiloide dintre celulele nervoase care sunt în număr anormal de crescut la persoanele bolnave de Alzheimer.

Există și studii efectuate pe oameni care pot indica potențialele sale beneficii asupra sistemului nervos, de exemplu un studiu din 2015 care a arătat că silimarina crește rezistența la stresul oxidativ, acesta reprezentând o potențială cauză a bolii Alzheimer. În acest mod, silimarina ar putea contribui la îmbunătățirea cogniției și la tratarea afecțiunilor neurodegenerative.

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. 7 Science-Based Benefits of Milk Thistle
  2. What is milk thistle?
  3. Milk Thistle: Good for the Liver or Too Many Side Effects?
  4. Milk thistle in liver diseases: past, present, future
  5. Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years
  6. Clinical efficacy, safety and tolerability of BIO-C (micronized Silymarin) as a galactagogue
  7. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial
  8. Silymarin extends lifespan and reduces proteotoxicity in C. elegans Alzheimer's model
  9. Antiosteoclastic Activity of Milk Thistle Extract after Ovariectomy to Suppress Estrogen Deficiency-Induced Osteoporosis
  10. A Potential Alternative against Neurodegenerative Diseases: Phytodrugs

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.