Vezi sidebar
Socul negru și beneficiile sale pentru sănătate
10.06.2020
Ruxi Comsa
8.754 vizualizări

Socul reprezintă una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume.

Ce este socul negru?

Există mai multe varietăți de arbori de tipul socului, din specia Sambucus, dar cel mai cunoscut îl reprezintă Sambucus nigra sau socul negru (socul european). Acesta este nativ Europei, deși e răspândit și în multe alte zone de pe Glob.

Fructele socului sunt destul de amare și trebuie să fie preparate termic pentru a fi consumate. Florile au un parfum delicat și pot fi consumate crude, sub formă de băuturi sau preparate culinare (de exemplu, dulceață de flori de soc).

Diverse părți ale arborelui au fost utilizate de-a lungul veacurilor cu rol medicinal și culinar. Florile și frunzele au fost utilizate pentru calmarea durerii, cu rol antiinflamator, diuretic. Coaja a fost folosită ca diuretic, laxativ și pentru a induce voma.

În medicina tradițională, fructele uscate sau sucul din fructe de soc sunt utilizate pentru răceală, gripă, infecții, dureri de cap, de dinți, nevralgii, ca laxativ și diuretic.

Fructele pot fi utilizate cu rol culinar la prepararea de sucuri, gemuri, vin, plăcinte, iar florile pentru sirop, ceai, salate.

Profilul nutrițional al fructelor de soc negru

Socul conține flavonoide (antocianine sau antociani), care sunt antioxidanți puternici, naturali. Antioxidanții ajută la prevenirea potențialelor daune celulare cauzate de radicalii liberi și au o capacitate remarcabilă de a stimula sistemul imunitar.

Socul este printre alimentele cu cea mai mare capacitate antioxidantă din lume (sursa).

Au un conținut scăzut de calorii și bogat în antioxidanți. 100 g de fructe de soc proaspete conțin: 73 calorii, 18,4 grame carbohidrați și mai puțin de 1 gram acizi grași și proteine.

Fructele de soc conțin:

  • vitamina C
  • vitaminele A și B (B1, B2, B3, B5, B6)
  • calciu și magneziu
  • fier, zinc, fosfor și potasiu
  • aminoacizi
  • tanini și polifenoli (flavonoide)
  • acizi organici
  • glicozide
  • fibre (printre care pectină)

În aceste fructe se regăsesc în cantități semnificative următoarele elemente nutritive cu rol deosebit de important: 

  • fibre: 100 g fructe conțin 7 grame de fibre, respectiv peste 25% din necesarul zilnic recomandat;
  • vitamina C: în 100 g fructe se regăsesc 6-35 mg vitamina C, ceea ce reprezintă până la 60% din necesarul zilnic recomandat;

flavonoide (antioxidanți): fructele de soc au un conținut aproape dublu față de oricare alt fruct (inclusiv fructele de pădure). Dintre cele mai importante flavonoide se evidențiază  quercetina și antocianinele. Antocianinele sunt cele care conferă culoarea mov-închis fructelor, fiind antioxidanți puternici, cu rol antiinflamator.

Care sunt beneficiile socului negru?

Fructele de soc negru sunt nutritive, au rol antioxidant, susțin sănătatea inimii, scad nivelul zahărului din sânge, au rol antiinflamator, diuretic și laxativ .

1. Are un puternic rol antioxidant

Antioxidanții sunt compuși naturali ai alimentelor, inclusiv unele vitamine, acizi fenolici și flavonoizi, care au capacitatea de a combate stresul oxidativ, protejând celulele organismului de degradarea cauzată de procesele oxidative. Conform studiilor, o dietă bogată în antioxidanți poate preveni afecțiunile cronice.

Fructele, florile și frunzele socului negru reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți. De exemplu, antocianinele din fructele de soc au o capacitate antioxidantă de 3,5 ori mai ridicată decât a vitaminei E. Acestea blochează efectele nefaste ale radicalilor liberi, acești derivați activi ai oxigenului extrem de reactivi și instabili responsabili de îmbătrânirea prematură. Astfel, permit diminuarea riscului de apariție a mai multor boli cauzate de stresul oxidativ (fenomen care are lor când numărul radicalilor liberi depășește capacitatea organismului de a le neutraliza). 

Conform unui studiu, nivelul antioxidanților a crescut semnificativ la o oră după consumul a 400 ml suc de soc negru. Atenție însă: e posibil ca prepararea termică sau alte modalități de procesare să reducă această capacitate antioxidantă. De aceea, poate fi utilă consumarea de extract sau de alte suplimente alimentare pe bază de soc negru care urmăresc păstrarea tuturor proprietăților benefice ale acestuia.

2. Protejează inima

Socul negru poate avea efecte pozitive asupra sistemului cardio-circulator, deși studiile au avut rezultate uneori contradictorii, există mai multe cercetări care indică o îmbunătățire în urma administrării de soc negru. De exemplu, administrarea de extract de soc negru în cazul șoarecilor de laborator cu colesterol crescut a îmbunătățit nivelul colesterolului hepatic și funcționarea  metabolismului colesterolului.

Conform unui alt studiu, extractul de soc negru poate avea un impact pozitiv asupra tensiunii sangvine și, totodată, poate reduce efectele secundare ale medicației hipotensive și îmbunătăți astfel calitatea vieții pentru persoanele care suferă de hipertensiune. Este însă important, dacă vrei să consumi soc negru pentru hipertensiune, să te consulți cu medicul pentru a te asigura că nu există nicio contraindicație în administrarea acestuia.

ics-voucher-article

3. Scade nivelul de zahăr din sânge

Atât florile, cât și fructele de soc negru sunt folosite în mod tradițional în tratamentul diabetului. Studiile au confirmat că extractul de soc negru stimulează metabolismul glucozei și producția de insulină care ar putea ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Conform unui studiu recent, fructele de soc ar putea servi ca sursă de compuși bioactivi utili în gestionarea diabetului, deoarece extractul de fructe de suc a scăzut rezistența la insulină a șoarecilor de laborator cu diabet de tip 2.

4. Are acțiune diuretică

Substanțele cu rol diuretic stimulează eliminarea și fluidificarea secrețiilor, ceea ce poate fi necesar atunci când organismul reține prea multe fluide. Aceasta reprezintă o problemă des întâlnită la vârstnici sau în unele afecțiuni. Fructele de soc negru, așa cum arată studiile efectuate, pot stimula eliminarea fluidelor protejând împotriva retenției de urină.

5. Are rol laxativ

Unele studii sugerează că ceaiul de soc e util în combaterea constipației și poate stimula tranzitul intestinal. Un studiu arată că un compus specific din soc negru în combinație cu alte plante ar putea acționa ca un laxativ natural eficient pentru tratamentul constipației.

Din păcate, pentru moment nu există studii care să analizeze acțiunea laxativă a socului negru utilizat ca remediu exclusiv pentru constipație și nu împreună cu alte plante asociate.

6. Are efect antialergic

Florile socului negru sunt utilizate ca un remediu eficient împotriva alergiilor. Deoarece acestea implică o reacție exagerată a sistemului imunitar precum și un proces inflamator, capacitatea socului negru de a îmbunătăți răspunsul imunitar și de a reduce inflamația poate contribui la diminuarea reacției alergice.

Unii specialiști în plante pun florile de soc negru pe lista celor mai eficiente plante pentru tratarea simptomelor alergice. Socul poate fi folosit pentru tratarea alergiilor singur sau în combinație cu alte plante sau remedii naturale.

7. Are rol antiinflamator

Parodontoza este o inflamație profundă a parodontului (compus din osul alveolar, gingie, cimentul și ligamentul alveolo-dentar) provocată de prezența bacteriilor de pe dinți și de pe gingii. Extractul de flori de soc și-a demonstrat capacitatea de a inhiba in vitro activitatea pro-inflamatoare a principalelor bacterii care duc la parodontoză: Porphyromonas gingivalis și Actinobacillus actinomycetemcomitans (a se vedea materialul bibliografic nr. 15). 

Un studiu efectuat pe animale a arătat că extractul de soc bogat în polifenoli inhibă producția de molecule pro-inflamatoare în cazul diabetului (a se vedea studiul citat la nr. 16). 

Deși nu există încă studii efectuate pe oameni care să confirme această activitate antiinflamatoare, studiile menționate mai sus și altele par să indice o capacitate ridicată a socului negru de a proteja organismul împotriva inflamațiilor. 

Cum să consumi socul negru?

Poți consuma socul negru sub diverse forme:

  • Gem sau dulceață
  • Sirop
  • Suc
  • Limonadă
  • Ceai
  • Vin
  • Bomboane
  • Capsule sau pastile
  • Extract
  • Pudră

Pentru a te bucura de toate proprietățile naturale ale socului negru, îți recomandăm suplimentele care păstrează aproape integral proprietățile extraordinare ale antocianinelor. 

În magazinul Republica BIO găsești produsele pe bază de soc negru marca Sambucol. Aceasta  este cea mai bine vândută gamă de produse pe bază de soc din SUA, Marea Britanie, Australia, Polonia și Turcia. Sambucol este cel mai cercetat produs pe bază de soc din lume, suplimentul original fiind utilizat în 28 de ani de studii și cercetări clinice referitoare la fructul de soc și beneficiile lui. Dezvoltat de către un virolog de renume mondial, Sambucol este astăzi vândut în peste 50 de țări de pe 6 continente.

Procesul de extracție la rece patentat conservă și maximizează proprietățile esențiale ale socului. Concentrația mare de soc împreună cu vitamina C și zincul fac din SAMBUCOL un supliment nutrițional ideal pentru suportul sistemului imunitar.

Gama conține forme diverse de prezentare: siropuri (inclusiv fără adaos de zahăr), capsule, tablete efervescente, jeleuri. Produsele au un gust delicios, nu conțin coloranți, arome artificiale sau gluten și sunt potrivite pentru vegani și vegetarieni. Fiecare sticlă de Sambucol conține în medie echivalentul a 350 bobițe de soc. 

Cum să consumi socul negru - Video Republica BIO

Cu ce alte suplimente alimentare acționează în sinergie optimă?

Există diverse plante medicinale tradiționale cu care se pot combina fructele de soc și frunzele:

  • pentru susținerea sistemului imunitar: acerola, echinaceea, propolis;
  • pentru suportul căilor respiratorii: eucalipt și cimbru

Riscurile și efectele secundare ale consumului de soc negru

Fructele coapte și preparate termic sunt comestibile de la aproape toate tipurile din specia Sambucus. Însă nu se recomandă consumul fructelor crude sau ale altor părți ale plantei deoarece conțin o substanță care poate produce la diaree și vomismente.

Ocazional, fructele și florile de soc pot produce reacții alergice. Stopează utilizarea dacă ai o reacție alergică ușoară și prezintă-te la medic dacă ai simptome alergice mai grave.

În mod normal, preparatele sub forma suplimentelor alimentare nu provoacă efecte secundare, de aceea este recomandat mai degrabă consumul acestora decât al părților plantei neprocesate.

În ce privește administrarea socului negru la copii, e de preferat să alegi suplimente alimentare create special pentru cei mici, astfel încât să elimini posibilitatea unor efecte secundare.

Dacă ești gravidă sau alăptezi, nu consuma produse pe bază de soc negru, deoarece nu sunt cunoscute exact efectele sale asupra sarcinii și a dezvoltării nou-născutului.

Ca și în cazul oricărui alt supliment alimentar, discută cu medicul înainte de a consuma produse pe bază de soc negru și dacă urmezi o medicație.

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Surse:

  1. Elderberry: Benefits and Dangers
  2. Elderberry Benefits for Colds, Flus, Allergies and More
  3. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus Nigra L.) Products ; A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus Nigra L.) Products
  4. Pilot Clinical Study on a Proprietary Elderberry Extract : Efficacy in Addressing Influenza Symptoms
  5. Antioxidants and Prevention of Chronic Disease ; Antioxidants and Prevention of Chronic Disease
  6. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review
  7. The excretion and biological antioxidant activity of elderberry antioxidants in healthy humans
  8. Anthocyanin-rich Black Elderberry Extract Improves Markers of HDL Function and Reduces Aortic Cholesterol in Hyperlipidemic Mice ; Anthocyanin-rich Black Elderberry Extract Improves Markers of HDL Function and Reduces Aortic Cholesterol in Hyperlipidemic Mice
  9. Antioxidant effect of aronia versus sambucus on murine model with or without arterial hypertension
  10. Edible Flowers: A Rich Source of Phytochemicals With Antioxidant and Hypoglycemic Properties ; Edible Flowers: A Rich Source of Phytochemicals With Antioxidant and Hypoglycemic Properties
  11. PMC; Effect of Elderberry (Sambucus nigra L.) Extract Supplementation in STZ-Induced Diabetic Rats Fed with a High-Fat Diet
  12. Herbal Medicines as Diuretics: A Review of the Scientific Evidence ; Herbal Medicines as Diuretics: A Review of the Scientific Evidence
  13. An Evidence-Based Systematic Review of Elderberry and Elderflower ( Sambucus nigra ) by the Natural Standard Research Collaboration
  14. PMC; Elderberry and Elderflower Extracts, Phenolic Compounds, and Metabolites and Their Effect on Complement, RAW 264.7 Macrophages and Dendritic Cells
  15. Harokopakis E, Albzreh MH, Haase EM, Scannapieco FA, Hajishengallis G (2006). Inhibition of proinflammatory activities of major periodontal pathogens by aqueous extracts from elder flower (Sambucus nigra). J Periodontol. 77(2):271-9.
  16. Badescu M, Badulescu O, Badescu L, Ciocoiu M (2015). Effects of Sambucus nigra and Aronia melanocarpa extracts on immune system disorders within diabetes mellitus. Pharm Biol. 53(4):533-9. 
  17. Randomized Study of the Efficacy and Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza A and B Virus Infections
  18. Antiviral Potential of Medicinal Plants Against HIV, HSV, Influenza, Hepatitis, and Coxsackievirus: A Systematic Review
  19. ://www.lanutrition.fr/les-atouts-sante-du-sureau-noir?fbclid=IwAR17PHgW74fwP71EYMYefOIeXaJxQTUdGK7-10DePzr5xZVoEdNRb16VJ1A
  20. https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/AICR07_ORAC.pdf

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.