Vezi sidebar
Dieta prin eliminare şi eficienţa ei în endometrioză
23.04.2020
Ruxi Comsa
4.392 vizualizări

Endometrioza este o afecțiune cronică, dureroasă, în cazul căreia țesutul care în mod normal căptușește uterul se dezvoltă în afara acestuia, respectiv în abdomen pe ovare, vezica urinară, intestine etc. Acest țesut se acumulează și apoi se desprinde ca și cel care căptușește uterul în timpul menstruației, doar că nu are unde să se elimine din corp, conducând prin urmare la sângerări, inflamație, probleme intestinale, infertilitate, formare de țesut cicatriceal și adeziv.

Care sunt simptomele endometriozei?

Simptomele pot fi:

  • Infertilitate
  • Oboseală
  • Dureri la urinare înainte de menstre
  • Crampe intestinale în timpul menstruației
  • Dureri în timpul actului sexual
  • Dureri înainte și în timpul menstruației
  • Diaree
  • Constipație
  • Greață

În SUA, aproximativ 1 din 10 femei suferă de endometrioză și aproximativ 176 milioane de femei din întreaga lume. Simptomele apar de obicei la vârsta în care femeia este fertilă (12-60 de ani), dar majoritatea femeilor nu sunt diagnosticate cu endometrioză. Nu se cunoaște exact cauza apariției acestei afecțiuni.

Dieta prin eliminare și endometrioza

Pentru a gestiona simptome dureroase precum durerile abdominale, greața și crampele care pot fi asociate cu endometrioza, anumite alimente care agravează simptomele pot fi eliminate din dietă. Studiile arată că o dietă fără gluten poate conduce la ameliorarea semnificativă a durerilor din zona pelviană în cazul endometriozei. De exemplu, conform unui studiu realizat în Italia pe un număr de peste 200 de femei care sufereau de durere pelviană cronică asociată cu endometrioza și publicat în 2012, nu mai puțin de 75% dintre participantele la acest studiu care a durat un an de zile au raportat o reducere semnificativă a durerii ca urmare a consumului unei diete fără gluten. Iată ce alimente sau ingrediente ar fi indicat să elimini din dieta ta:

  1. Lactate: Acestea conțin lactoză care poate fi dificil pentru unele femei de descompus și de digerat, ceea ce poate duce la crampe, diaree și dureri abdominale.
  2. Gluten: Este o proteină din cereale și produse de patiserie și brutărie care duce la diaree, dureri abdominale și senzație de balonare la femeile care suferă de sensibilitate la gluten. Glutenul poate conduce la o absorbție deficitară de vitamine și minerale care reglează hormonii și poate cauza inflamație și induce reacții autoimune care duc la atacul hormonilor și receptorilor hormonali.
  3. Zahăr: zahărul adăugat din alimentele procesate, băuturile răcoritoare, dulciuri ș.a.m.d. poate crește inflamația.

Scopul dietei prin eliminare este de a îndepărta toate alimentele care ar putea agrava simptomele cu care te confrunți. Există două faze în dieta de eliminare:

Faza 1 – Eliminare:

Pe parcursul a 2 săptămâni, îndepărtezi toate lactatele, glutenul și zahărul din alimentație și consumi doar alimente din lista de mai jos, respectiv produse fără lactoză, produse fără zahăr și produse fără gluten.

Faza 2 – Reintroducere:

Pe parcursul a 4 săptămâni, reintroduci treptat aceste alimente în alimentație. Îți urmărești simptomele și le discuți cu doctorul și nutriționistul pentru a vedea ce alimente poate tolera corpul tău.

Pentru ca dieta prin eliminare să aibă succes, sunt importante următoarele:

ics-voucher-article
  1. Să te documentezi în legătură cu endometrioza.
  2. Să-ți înregistrezi simptomele actuale înainte de a începe dieta pentru a putea identifica ce schimbări vor apărea când o aplici.
  3. Să-ți planifici mesele și să cumperi din timp ingredientele pentru a putea respecta dieta.

Iată ce alimente să consumi și ce alimente să eviți:

Lactate

Lactate de evitat

Alternative fără lactoză cu care pot fi înlocuite

Lapte de vacă

Lapte vegetal sau fără lactoză

Iaurt

Iaurt fără lactoză

Brânză

Brânză fără lactoză, fulgi de drojdie

Unt

Ulei de măsline sau alt ulei vegetal, unt de cocos

Înghețată

Înghețată fără lactoză

Frișcă

Frișcă vegetală

 

Gluten

Alimente de evitat

Produse fără gluten cu care pot fi înlocuite

Paste (ravioli, couscous, gnocchi etc.)

Paste certificate fără gluten

Pâine și produse de patiserie (croissant, lipie, covrigi, gogoși)

Pâine și produse de patiserie din făină fără gluten

Fulgi de cereale (din porumb, ovăz etc.)

Fulgi de cereale certificați fără gluten

Ovăz

Ovăz certificat fără gluten

Mixuri pentru șnițel și alte cruste

Mixuri cu semințe de in sau chia măcinate

Sosuri cu gluten

Sosuri cu făină din orez, soia, porumb, cartofi, fasole sau cu semințe de in sau de chia

Bere

Bere fără gluten

Făină de grâu ca ingredient (fără grâu nu înseamnă și fără gluten)

Făinuri fără gluten (de orez, soia, porumb, cartofi, fasole)

 

Dieta prin eliminare şi eficienţa ei în endometrioză - Video Republica BIO

 

Atenție la sursele ascunse de gluten!

Acestea pot fi:

  • Batoane din cereale: unele conțin grâu și majoritatea conțin ovăz care nu este certificat fără gluten.
  • Cartofi prăjiți: se pot contamina de la uleiul care a fost folosit pentru alimente cu grâu.
  • Chips-uri din cartofi: unele sortimente pot conține oțet din malț sau amidon de grâu
  • Mezeluri
  • Bomboane
  • Supă: multe supe-cremă sunt îngroșate cu făină
  • Sosuri și vinegrete: pot conține oteț din malț, făină
  • Înlocuitori de carne realizate cu seitan (gluten din grâu) precum burgeri vegetarieni, cârnați, crenvurști etc.
  • Sos de soia
  • Glutenul se poate regăsi și în suplimente alimentare

Următoarele ingrediente sunt adesea un cod pentru gluten:

  • Avena sativa Cyclodextrină
  • Dextrină
  • Extract din cereale fermentat
  • Hordeum vulgare
  • Hidrolizat
  • Extract de malț hidrolizat
  • Proteine din vegetale hidrolizate
  • Triticum aestivum
  • Triticum vulgare
  • Extract din drojdie Tocoferol/vitamina E
  • Aromă naturală, culoare caramel
  • Sirop de orez brun
  • Amidon alimentar modificat
  • Proteine vegetale hidrolizate
  • Proteină din soia hidrolizată

Alege de asemenea doar produse fără zahăr și nu uita că acesta se regăsește în prezent în foarte multe alimente, inclusiv sosuri, pâine, iaurt cu fructe, mezeluri și alte alimente procesate etc. 

Pentru a te asigura că nu ingerezi în mod accidental gluten, asigură-te că citești eticheta tuturor produselor alimentare înainte de a le achiziționa.

Caută termenii grâu, secară, ovăz, orz

Faza reintroducerii

În această fază, vei introduce un aliment eliminat în prima fază. Începe cu porții mici în prima zi și notează-ți simptomele într-o agendă. Această fază va dura 3-4 săptămâni în funcție de gravitatea simptomelor.

Săptămâna 1: Reintroducerea lactatelor

Ziua 1: Porții mai mici

Ziua 2: Porții mai mari

Înregistrează totul în jurnal

Săptămâna 2: Reintroducerea glutenului

Ziua 1: Porții mai mici

Ziua 2: Porții mai mari

Înregistrează totul în jurnal

Săptămâna 3: Reintroducerea zahărului

Ziua 1: Porții mai mici

Ziua 2: Porții mai mari

Înregistrează totul în jurnal

Faza finală:

Interpretează rezultatele: Uită-te la simptomele înregistrate în jurnalul tău. Ce alimente ți-au declanșat simptomele și în ce cantitate? Ce alimente nu ți-au declanșat simptomele? Discută cu nutriționistul despre cum să vă evaluați simptomele.

Schimbă-ți dieta: Evită alimente care ți-au declanșat simptomele în timpul fazei de reintroducere. Consumă o dietă bine echilibrată fără a declanșa simptomele.

E important să ai o alimentație echilibrată din care să facă parte toate cele 5 grupe alimentare, inclusiv fructe, legume, lactate, proteine și cereale:

  • Asigură-te că o jumătate din farfurie va fi umplută cu fructe și legume colorate. Acestea sunt bogate în vitamine și antioxidanți pentru a reduce inflamația.
  • Consumă aproximativ 50% din totalul cerealelor sub formă integrală (și de preferat fără gluten).
  • Variază sursele de proteine adăugând proteine din surse vegetale precum fasole și alte leguminoase pentru a reduce consumul de carne roșie.
  • Alege alimente și băuturi cu conținut scăzut de grăsimi saturate, sodiu și zahăr adăugat.
  • Alege lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cu 0 grăsimi (și fără lactoză dacă e necesar).
  • Consumă grăsimi sănătoase precum omega 3 din avocado, pește, nuci și ulei de măsline pentru a reduce inflamația.
  • sport cel puțin 30 de minute pe zi pentru că aceasta reduce producția de estrogen.
  • Alege alimente bio, deoarece pesticidele au fost asociate cu o capacitate antioxidantă mai scăzută a fructelor și legumelor. În plus, pesticide precum organocloridele afectează negativ anumite trasee hormonale. De asemenea, lactatele și produsele din carne convenționale conțin hormoni adăugați care pot fi corelați cu dezechilibre hormonale la persoanele cu endometrioză, motiv pentru care este indicat să alegi asemenea alimente în varianta lor organică.
În magazinul Republica BIO găsești o mare varietate de produse bio fără gluten care pot fi o alternativă excelentă la alimentele convenționale și mai ales la cele cu gluten din comerț. Poți testa modul cum răspunde organismul tău la acestea în cadrul unei diete prin eliminare. 

    Dieta recomandată în cazul endometriozei

     

    • Alcool, cofeină și dulciuri: 1-2 porții pe săptămână
    • Lactate cu conținut scăzut de grăsimi (fără lactoză dacă e necesar): 3 porții pe zi
    • Cereale integrale (fără gluten dacă e necesar): 3-5 porții pe zi
    • Uleiuri vegetale presate la rece (ulei extravirgin de măsline etc.): 2-4 porții pe zi
    • Nuci și semințe: 1-2 porții pe zi
    • Pește, fructe de mare: 3-5 porții pe săptămână
    • Carne slabă, carne albă, ouă: 3-5 porții pe săptămână
    • Fasole, leguminoase: 2-4 porții pe săptămână
    • Carne roșie: 1-2 porții pe săptămână
    • Legume: 4-5 porții pe zi
    • Fructe: 1-2 porții pe zi

    Ruxi, Republica BIO
    Copyright Republica BIO

     

    Referințe:

    1. Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?
    2. The Anti-Inflammatory and Elimination Diet for Adults Living with Endometriosis
    3. endometriosisassn.org resources
    4. What Is Endometriosis? Causes, Symptoms and Treatments
    5. MyPlate partner title Become a MyPlate partner!
    6. Center for Nutrition Policy and Promotion (CNPP)
    7. Sources of Gluten
    8. The Dirty Dozen
    9. USDA Organic
    10. Dr. Weil's Anti-Inflammatory Diet

     

    Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
    Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

    TAG-uri:

    Scrie şi tu un comentariu

    Comentariile sunt moderate înaintea publicării.