Vezi sidebar
#IubimFrumosul - Johann Strauss Jr. (fiul)
30.12.2020
Diana Mottok
109 vizualizări

Johann Strauss Jr. sau Johann Strauss II a fost primul născut dintre cei 6 copii ai lui Johann Strauss Sr. cu Anna Streim, prima lui soție.

Johann Strauss Sr. (tatăl) nu era foarte implicat în viața familiei, fiind dedicat muzicii. Dar într-o singură privință era foarte ferm: nu dorea să-și vadă copiii urmând o carieră muzicală.

Tânărul Johann avea însă un talent muzical ieșit din comun, așa că a început să ia lecții de vioară pe ascuns, în timp ce studia pentru a deveni funcționar bancar, așa cum își dorea tatăl său.

Însă după ce tatăl său a plecat de acasă pentru a se muta cu altă femeie, Johann Strauss Jr. s-a putut concentra asupra muzicii, cu ajutorul mamei sale.

La 19 ani a decis să își concureze tatăl, iar debutul lui a fost încununat de succes. Viena fierbea, fiind la curent cu tensiunea din familia Strauss. Abia la moartea tatălui său cei doi s-au împăcat, iar tânărul Johann a preluat orchestra tatălui și a unit-o cu a sa.

 

#IubimFrumosul: Johann Strauss Jr.

 

Paralel cu activitatea concertistică, Johann Strauss Jr. și-a dorit să se concentreze asupra compoziției.

De-a lungul vieții a compus peste 500 de lucrări, dintre care 150 de valsuri, pentru care a câștigat o reputație de neegalat: „Dunărea albastră", „Viață de artist", „Sânge vienez", „Vals imperial", „Povestiri din pădurea vieneză", „Voci de primăvară” și multe altele.

A compus și operete precum "Voievodul țiganilor" și "Liliacul", interpretată în mod tradițional  de Anul Nou.

Prin originalitatea sa și talentul înnăscut, Johann Strauss Jr. a reușit să-l depășească în faimă pe tatăl său. Un ziarist francez scria în 1852 despre valsurile lui Strauss Jr.: "plebea și aristocrația le fredonează în mod egal; orchestrele le cântă. Ne întâlnim cu ele pe stradă, la bal, în grădină, la teatru. Vienezii, dansând, îl poatră în triumf pe umerii lor și strigă << Strauss și numai Strauss>>". Restul Europei striga la unison << Strauss și numai Strauss>>.

Cu vioara în mână, Johann Strauss Jr. a condus cele mai bune orchestre ale vremii, făcând turnee de mare succes în Europa, Rusia și Statele Unite.

La 3 iunie 1899 a murit, după ce și-a asigurat nemurirea în aceeași măsură ca Brahms sau Beethoven.

Diana şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.