Vezi sidebar
Mai bine o băutură cu zahăr decât o prăjitură dulce?
23.02.2016
Anca Coman
27 vizualizări

...Poate să fie o decizie mai grea decât pare

Dacă ești ca mine și te uiți cu mare atenție la acul cântarului -  nu se ducă prea mult în direcția greșită, atunci te faci nu vezi felia de cheesecake care arată atât de ispititor în galantar. Te gândești la kilogramele în plus și alegi cu un oftat doar o băutură pe bază de cafea, îngrașă mai puțin. Ce-ai zice însă dacă ți-aș spune că acea băutură s-ar putea aibă mai multe calorii decât felia de prăjitură?  

Deunăzi, am citit niște informații interesante publicate de CNN pe care m-am gândit ți-ar prinde bine le afli și tu.  

Conform unui nou raport întocmit de o organizație britanică numită Action on Sugar, o băutură caldă pe bază de cafea de la Starbucks, una dintre acele "indulgent drinks", poate conține până la 25 de lingurițe de zahăr! Îți imaginezi cât înseamnă asta? De trei ori mai mult decât se află într-o cutie de Coca-Cola, adică de peste trei ori mai mult decât cantitatea maximă admisă de The American Heart Association. Ca răspuns la acest raport, Starbucks a declarat se angajează reducă zahărul din aceste băuturi cu 25% până la finele lui 2020. Deci are nevoie de DOAR  patru ani ca să reducă această cantitate DOAR cu 25%, când ea e ACUM de trei ori mai mare decât cea maximă permisă! 

Studiul s-a făcut pe băuturile vândute în Marea Britanie, dar informațiile nutriționale publicate pe site-ul companiei arată nivelul de zahăr din băuturile de la Starbucks este similar peste tot în lume. 

Care sunt, pentru sănătate, riscurile la care te expui ca urmare a excesului de zahăr? 

Știi deja că zahărul este nociv. Exagerat sau nu, unii îl denumesc toxină, alții "moartea albă". Se pare că atunci când sursa cantității mari de zahăr care ajunge în sânge este o băutură, riscurile cresc și mai mult, deoarece lichidul este consumat într-un interval scurt de timp, iar zahărul se absoarbe foarte rapid în corp. Are sens...

Ce se întâmplă la o oră după ce ai consumat o băutură plină de zahăr? 

După o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge, pancreasul eliberează drept răspuns foarte multă insulină. Iar după o creștere bruscă urmează o cădere la fel de bruscă, cu diverse simptome fiziologice neplăcute cum ar fi transpirație în exces, chiar o ușoară senzație de greață, amețeală, puls accelerat. O creștere rapidă urmată de o cădere rapidă poate conduce la depunerea de grăsime sub piele și, chiar mai periculos, la nivelul sistemului digestiv, ficatului și pancreasului. 

În plus, această cădere bruscă a nivelului de glucoză din sânge crește pofta de mâncare, ceea ce înseamnă s-ar putea ca mai târziu să nu mai poți rezista în fața acelei felii de cheesecake sau poate a unei pungi de chips-uri sau alte gustări nesănătoase

Ce se întâmplă după un an în care ai consumat băuturi pline de zahăr?

În cazul în care consumi regulat asemenea băuturi e posibil prezinți un risc crescut de diabet. 

Corpul nu poate face față în mod constant caloriilor în exces și, de aceea, transformă caloriile pe care nu le poate procesa în grăsimi. Acestea, după cum am văzut mai sus, se pot depozita pe organele interne, lucru foarte periculos pentru sănătate. Grăsimea nu este inertă așa cum am putea crede la prima vedere; ea eliberează multe substanțe chimice și hormoni care afectează sănătatea și pot produce inflamații. 

Ficatul și pancreasul sunt principalele organe afectate de excesul de zahăr: pancreasul este stresat, deoarece e nevoit constant producă mai multă insulină decât necesar, iar activitatea ficatului poate fi afectată de grăsimea depusă la nivelul lui 

Ce se întâmplă după zece ani în care ai consumat băuturi pline de zahăr? 

După zece ani în care ai consumat asemenea băuturi zilnic, e posibil să cântărești cu 10 kg în plus doar ca urmare a acestui obicei și, dacă ești de vârstă mijlocie, riscul tău de diabet poate crește semnificativ.

Atenție: grăsimea se poate depune pe organele interne fără a fi în mod necesar vizibilă. Lipsa de activitate fizică, consumul de zahăr, de alcool, dar și factorii genetici pot influența modul în care se depozitează grăsimea în corp. Tot așa cum e posibil suferi de hipertensiune și nu fii conștient de asta, la fel în corpul tău poate exista grăsime depusă pe ficat și la nivel abdominal care nu fie vizibilă cu ochiul liber

Iată, prin urmare, suficiente motive ca să nu ne facem un obicei din a consuma frecvent asemenea băuturi. Sau poate data viitoare alegem un espresso în loc de o altă băutură caldă. 

 

Sănătate! ...Și ai grijă cu zahărul. Se poate și fără el.

Ruxi, Republica BIO

Sursele la care am apelat pentru acest material: 
Sugar Overload: What Your Hot Drink Is Doing to Your Body

Copyright Republica BIO 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.