Vezi sidebar
Calul troian din farfurie este mai nou modificat genetic
08.06.2015
Anca Coman
453 vizualizări

Oricât aş încerca să menţin o notă optimistă în articole, apare mereu câte un subiect ca ăsta, care mă împiedică. Este însă de actualitate, aşa că ma simt răspunzătoare să-l abordez. 

Acum ceva vreme, Parlamentul European a propus autorizarea importurilor de OMG-uri în ciuda opoziției statelor membre, în contextul negocierii acordului de liber schimb cu Statele Unite. Motivul? SUA este unul dintre cei mai mari producători de alimente modificate genetic din lume si face presiuni pentru a-și putea vinde producția în Europa.

Ce spun studiile? Universitate: Caen. Subiect: consumul de OMG

Autoritățile susțin că OMG-urile consumate nu prezintă riscuri pentru sănătate. Dar se bazează doar pe studii efectuate de producători, studii care sunt cel puțin subiective (citiţi materialul meu publicat pe blog despre impactul consumului de OMG). Există însă nenumărate studii independente care contrazic concluziile producătorilor.  Unul dintre cele mai recente aparține unor oameni de știință de la Universitatea Caen din Franța.

Ei au hrănit cu porumb modificat genetic, pe toată perioada vieții, șoareci de laborator. Soiul de porumb era unul creat de compania Monsanto. În plus, i-au hidratat cu apă în care existau reziduuri din cel mai bine vândut ierbicid al aceleiaşi companii, numit Roundup. Totul, în procente permise de legislația din Statele Unite. Ce credeţi? Efectele au fost devastatoare! Nu vă arăt aici imaginile cu tumorile șoarecilor, care pe mine m-au șocat. Le puteți vedea dând click pe link-ul de la finalul articolului.

Rezultatele studiului nu se referă doar la şoarecii de laborator, ci şi la noi. Care sunt ele, sumarizez aici:

1. Deces prematur

Șoarecii hrăniți astfel au murit mai repede decât cei din grupul de control care nu au fost hrăniți cu OMG. 50% dintre masculi și 70% dintre femele au decedat prematur, spre deosebire de doar 20%, respectiv 30%, în grupul de control.

2. Tumori și deteriorarea organelor interne

Chiar și doze mici de OMG-uri au avut drept rezultat apariția rapidă a tumorilor în toate zonele corpului. Animalele au prezentat cel mai adesea tumori mamare, iar rinichii și ficatul lor au fost sever afectate.

3. Afectarea sistemului digestiv

Un număr din ce în ce mai mare de studii independente dovedesc faptul că OMG-urile modifică în mod ireversibil sistemul digestiv. Dintr-un motiv necunoscut, apare inflamația intestinelor, creșterea permeabilității lor (deci și a riscului de a pătrunde în organism bacterii sau virusuri periculoase), împreună cu dezechilibre grave ale florei intestinale.

4. Autism

Se pare că există o conexiune între consumul de OMG-uri și autism. Animalele de laborator hrănite cu organisme modificate genetic devin antisociale și au un comportament similar cu cel al copiilor care suferă de această afecțiune. În plus, s-a constatat că persoanele care suferă de autism prezintă și afecțiuni ale sistemului digestiv similare cu cele care apar la șoarecii de laborator hrăniți cu OMG. Explozia cazurilor de autism în Statele Unite în ultimii ani (1 din 5.000 de copii în 1975 versus 1 din 88 de copii în 2012) este văzută de numeroși cercetători ca o consecință a alimentației care include OMG-uri.

Unde găsesc OMG-urile? De ce produse trebuie să mă feresc?

Riscul de a consuma OMG-uri este foarte mare, deoarece în prezent au ajuns să se afle în enorm de multe alimente procesate. De exemplu, fructoza din porumb este obținută în cele mai multe cazuri din porumb modificat genetic și se regăsește în alimente precum înghețate, băuturi răcoritoare, sosuri, fulgi de cereale, batoane de ciocolată și chiar și în banalul iaurt. Să nu mai vorbim de faptul că aceasta conduce și la obezitate. Iată şi câteva sfaturi pentru evitarea lor.

  • Citiți cu atenție eticheta produselor alimentare pe care le cumpărați și să căutaţi sigiliul Uniunii Europene sau FDA pentru produse certificate ecologic. Sunt singurele pentru care puteţi băga mâna în foc că nu conţin OMG, pentru că legile le interzic la producerea şi procesarea lor.
  • Evitați pe cât posibil alimentele procesate.
  • Gătiţi acasă sau căutaţi surse sigure. Eu prefer să-mi fac un sos de roșii în casă decât să cumpăr un ketchup din comerț, care nu știu sigur ce conține. Deşi este foarte greu astăzi să fii sigur chiar şi de sământa pe care bunica o plantează în pământ. Şi asta mă aduce din nou la punctul 1: gătiţi cu ingrediente certficate ecologic.

    Şi pentru că spuneam că alimentele bio nu conțin OMG-uri, vă sfătuiesc să le cumpărați. Bio nu e un moft şi nici o găselniță de marketing, ci e vorba de sănătatea noastră și a copiilor noștri. Vă las şi o listă scurtă mai jos. Pe toate, le găsiţi în magazinul RepublicaBIO.ro, oriunde aţi face click.

     

    Ruxi, Republica BIO

     

    Studii peste care vă sugerez să aruncați o privire:
    Republished study: long-term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize
    Effect of diets containing genetically modified potatoes expressing Galanthus niva l i s lectin on rat small intestine
    IN VIVO STUDIES ON POSSIBLE HEALTH CONSEQUENCES OF GENETICALLY MODIFIED FOOD AND FEED—WITH PARTICULAR REGARD TO INGREDIENTS CONSISTING OF GENETICALLY MODIFIED PLANT MATERIALS
    A 90-day safety study in Wistar rats fed genetically modified rice expressing snowdrop lectin Galanthus nivalis (GNA)
    Sursa principală a acestui articol este:
    Effects on the Organ Systems, Cells, and Organelles
     

    Copyright Republica BIO

    Scrie şi tu un comentariu

    Comentariile sunt moderate înaintea publicării.