Vezi sidebar
Un măr pe zi te scapă de doctorii, dar o roșie pe zi știi cum te poate ajuta? [infografic]
24.05.2019
Ruxi Comsa
295 vizualizări

Roșiile reprezintă un aliment bogat în nutrienți care aduc beneficii pentru numeroase organe din corp. Conținutul lor nutrițional contribuie la pierderea în greutate, sănătatea inimii și a pielii.

Roșiile se află pe locul 4 în rândul celor mai populare legume proaspete după cartofi, salată și ceapă (le vom socoti și noi, ca toată lumea niște legume, deși, din punct de vedere botanic, roșia este de fapt un fruct).

Ele sunt foarte utile nu doar pentru organism, îngrijirea părului sau a tenului și pentru prepararea unor mâncăruri gustoase, ci și pentru curățarea locuinței. Sucul de roșii poate fi, de exemplu, utilizat pentru îndepărtarea depunerilor de calcar de pe obiectele de inox sau de ceramică. 

Descoperă mai jos câteva moduri în care acest aliment atât de versatil îți poate fi util:

 

rosii - Video Republica BIO

 

Roșiile protejează părul

Roșiile conțin vitamine importante precum A, B, C și E care stimulează creșterea părului sănătos, previn căderea părului, dau firelor de păr o strălucire naturală și tratează mătreața. Mănâncă zilnic roșii și vei avea un păr sănătos și strălucitor.

Balsam de păr

Poți folosi roșiile și pe post de balsam de păr. Aplică niște pulpă de roșii pe păr și las-o timp de 15 minute înainte de a o clăti cu apă rece.

Combaterea mătreții

Vitamina C din roșii previne mătreața și stimulează producția de colagen la nivelul scalpului.

Hidratare

În cazul scalpului uscat, iritat, aplică un amestec de piure de roșii și ulei de măsline. Clătește cu apă călduță.

Protecție împotriva clorului  

Dacă îți place să înoți și te duci des la piscină, aplicarea de suc de roșii pe păr după ce ieși din apă poate reduce daunele provocate părului de clorul din apă. Clătește apoi părul cu șampon și balsam.

 

Roșiile dau strălucire pielii

Roșiile conțin cantități ridicate de licopen care fac pielea mai puțin sensibilă la radiațiile UV. Acest lucru la rândul său previne apariția ridurilor fine și întârzie procesul de îmbătrânire cutanată. Cantitatea ridicată de vitamina C din roșii este utilă în tratarea acneei și a tenului gras, reducând imperfecțiunile și conferind pielii o strălucire sănătoasă.

Tratarea tenului gras

Amestecă suc de roșii cu făină de năut în cantități egale și aplică pe față și pe gât. Lasă să acționeze 20 de minute înainte de a clăti cu apă călduță.

Tratarea tenului uscat

Amestecă iaurt cu suc de roșii în cantități egale și aplică pe față și pe gât. Lasă să acționeze 10 minute înainte de a clăti cu apă rece.

Tratarea tenului mixt

Pasează o jumătate de avocado și amestecă pireul rezultat cu o roșie pasată pe față și gât timp de 15-10 minute. Această mască hidratează pielea și îi echilibrează producția de sebum.

Micșorarea porilor

Dacă ai porii măriți, amestecă 4 picături de suc de roșii cu o picătură de apă și tamponează porii cu ajutorul unui bețigaș de curățat în urechi. Clătește după 15 minute. Aplicarea regulată va conduce la micșorarea porilor.

 

Roșiile asigură buna funcționare a sistemului excretor

Roșiile conțin numeroase vitamine și antioxidanți, iar principalul antioxidant, licopenul, este esențial pentru reducerea stresului oxidativ. Stresul oxidativ poate conduce la inflamație în corp, inclusiv la nivelul rinichilor. Prin urmare, roșiile pot contribui la buna funcționare a sistemului excretor reducând inflamația rinichilor.

Atenție însă, în cazul persoanelor care au un nivel crescut de oxalați în corp, roșiile pot contribui la formarea de pietre la rinichi și de aceea este preferabil ca acestea să nu consume suc de roșii de exemplu, care este foarte concentrat, în cantitate mai mare. 

Roșiile protejează inima

Rolul antioxidant al licopenului, precum și al celorlalți antioxidanți din roșii precum vitamina C și betacaroten contribuie la neutralizarea radicalilor liberi care ar putea afecta celulele și membranele celulare. Conservarea celulelor și a membranelor acestora reduce riscul de inflamație și, prin urmare, progresia și severitatea aterosclerozei, asigurând buna funcționare a inimii și a sistemului cardio-vascular.

 

Roșiile previn bolile cardiace

Roșiile reprezintă de asemenea o bună sursă de potasiu, niacină, vitamina B6 și acid folic – o combinație excelentă pentru prevenirea bolilor cardiace. Alimentele bogate în potasiu joacă un rol pozitiv în protecția sistemului cardio-vascular, fiind îndeosebi eficiente în menținerea unei tensiuni sangvine optime. Niacina este de obicei utilizată pentru a reduce nivelul crescut de colesterol, protejând arterele din corp.

 

Roșiile combat cancerul

Antioxidanții puternici din roșii sunt asociați cu prevenția mai multor tipuri de cancer precum cancerul bucal, al gâtului, al esofagului, cancerul de stomac sau ovarian. Vitamina A și C combat radicalii liberi care pot produce daune celulare.

 

Roșiile îmbunătățesc vederea

Roșiile conțin vitamina A, vitamine din grupa B, tiamină, acid folic și niacină care contribuie la îmbunătățirea atât a vederii diurne, cât și nocturne. Consumă zilnic roșii ca să ai ochii ageri.

 

Roșiile ajută la curățarea obiectelor din inox și ceramică

Acidul existent în roșii acționează ca un detartrant și degresant puternic, sucul de roșii fiind unul dintre cele mai bune ingrediente naturale care pot fi folosite pentru curățare după zeama de lămâie. Pentru a crește eficiența agentului de curățare, combină sucul de roșii cu câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet de vin alb. Ca să obții o pastă de curățare extrem de eficientă, amestecă sucul de roșii cu sare de bucătărie.

 

rosii - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Ruxi & Laur, Republica BIO

Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. https://www.boldsky.com/home-n-garden/improvement/2014/yes-its-true-tomatoes-can-clean-your-home/articlecontent-pf42720-041149.html
  2. https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes
  3. https://www.bebeautiful.in/lifestyle/health-and-fitness/how-eating-tomatoes-boosts-skin-hair-and-body-health
  4. https://superfoodsrx.com/healthyliving/tomatoes-for-heart-health/

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.