Vezi sidebar
4 băuturi naturale care energizează organismul fără să-i facă rău
23.09.2016
Ruxandra Comsa
916 vizualizări

Știu că n-a trecut încă o veșnicie de la încheierea lui august, luna concediilor, dar poate tocmai pentru că amintirea ei (a lunii) sau a lor (a concediilor) este proaspătă, s-ar putea ca recomandările mele de azi să vină la fix, acum că ne-am întors cu toții la serviciu sau la muncă, așa cum se spune popular. Subiectul este oboseala, cum o combatem, și despre activitățile fizice sau mentale solicitante, și cum ne recuperăm după unele, sau ne pregătim pentru celelalte.

Cum ne refacem organismul după efort fizic?

Uneori, când ne confruntăm cu o zi mai încărcată sau suntem foarte obosiți, avem nevoie de o doză de energie care să ne pună pe picioare cât mai repede posibil. Alteori, avem nevoie de refacere după ora de sport, fie că mergem la sală, fie că, de exemplu am ieșit la o plimbare cu bicicleta. Cum se refacem? Cu băuturi energizante? Băuturile energizante din comerț sunt pline de zahăr, coloranți, conservanți și alte chimicale. Avem însă la îndemână niște alternative complet naturale, sănătoase, care ne ajută să facem față cu brio oricărei provocări.

Apa de cocos, izotonicul natural

Apa de cocos are reputația de a fi cea mai eficientă băutura energizantă produsă de însăși Mama Natură. Conține cantități mari de minerale și de potasiu care o transformă în doza perfectă de energie după un antrenament intens la sală sau după o zi grea la muncă sau la școală. O puteți consuma simplă sau sub formă de smoothie gustos împreună cu o banană și câteva căpșuni, zmeură sau orice alte fructe de pădure pasate la blender.

Atunci când cumpărați apă de cocos preambalată din magazine, vă recomand să citiți cu atenție eticheta, deoarece multe sortimente din comerț conțin conservanți și alte chimicale care vă pot afecta sănătatea. Cel ma bine este să căutați apă de cocos bio.

Ceaiul verde, energizantul natural pentru minte și corp

Acesta conține o cantitate mai mică de cofeină, numită teină, și se metabolizează mai lent, pe o perioadă mai lungă de timp decât cafeaua, care aduce un boom de energie la 20 de minute după consum, apoi se revine la normal. Pentru “entuziaștii” cafelei este mai indicată o ceașcă de ceai verde când s-a depășit cantitatea zilnică optimă de 1 sau 2 cafele și se simte din nou nevoia de energie.

Numeroasele beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde (inclusiv scăderea riscului de afecțiuni cardiace și cancer) datorate cantității foarte mari de antioxidanți conținuți îl transformă într-o excelentă băutură sănătoasă și energizantă. Există de asemenea dovezi că ceaiul verde contribuie la îmbunătățirea clarității și a performanței mentale, ceea ce face ca acesta să reprezinte o alternativă foarte bună la o nouă ceașcă de cafea băută pe parcursul zilei, așa cum ziceam.

Atenție însă, conform organizației nonguvernamentale Greenpeace, testele efectuate de un laborator independent au arătat că 49 de mărci de ceai din India conțin niveluri periculoase de pesticide. Și este normal dacă vă gândiți și faceți analogia cu orice alt produs foarte căutat. Când țintești un volum mare de vânzări, ca și producător, nu ai nevoie de riscuri, ca de exemplu dăunători care să-ți micșoreze recolta sau profitul. Și vrei substanțe ieftine și sigure, nu-i așa? Ei bine, ăsta e motivul pentru care reziduuri de pesticide au fost descoperite în multe dintre ceaiurile importate din China. Prin urmare, pentru a evita chimicalele toxice, e mai bine să consumăm ceai verde bio.

Shake-urile proteice: aport accesibil de proteine, oriunde!

Dacă nu consumăm suficiente proteine într-o zi când poate nu avem timp de masa de prânz și înghițim doar ceva pe fugă, ne vom simți obosiți. Shake-urile din pudre proteice de calitate ajută organismul să obțină substanțele nutritive de care are nevoie, foarte repede.

Atenție însă la ceea ce consumați! Conform speciliștilor în nutriționie, un shake dintr-o pudră proteică obișnuită din comerț, care este în general pe bază de derivați din lapte, nu vă va energiza, deoarece proteinele au nevoie de carbohidrați pentru a se transforma în energia de care avem nevoie. Cele mai eficiente sunt pudrele proteice din plante, mai ales atunci când rețeta combină una sau două sortimente de plante, pentru a acoperi întreaga gamă de aminoacizi necesari corpului vostru.

Sucuri verzi, shake-uri și smoothie-uri pline de vitamine

Sucurile și smoothie-urile din plante verzi, cum ar fi spanacul, pătrunjelul și varza kale sunt surse excelente de vitamine din gama B, vitamine indispensabile de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă și pentru a ne accelera metabolismul. Dacă avem un metabolism foarte activ, organismul poate produce suficientă energie mai rapid. Un metabolism ridicat și o dietă bogată în vitamine și alte substanțe nutritive ne permite să ne menținem activi pe tot parcursul zilei.

Cam atât despre energizare, aport de proteine și vitamine. Vă recomand nu doar una sau alta dintre sugestiile de consum. Organismul uman are nevoie și de energie sănătoasă și de antioxidanți și de proteine curate și de vitamine și minerale. Varietatea este cheia, nu uitați!

 

Sănătate și pe curând!

 

Ruxi, pentru Republica BIO

Sursele mele energizante:

http://foodbabe.com/2013/08/21/do-you-know-whats-really-in-your-tea/
http://www.naturalhealth365.com/pesticides-in-tea-toxic-chemicals-1321.html
http://www.entrepreneur.com/article/228087
http://studentblog.worldcampus.psu.edu/index.php/2014/02/how-to-stay-alert-and-energized-without-coffee/

 

Copyright Republica BIO

TAG-uri:

Comentarii (2 comentarii)

  • Razvan pe

    Ioana, câtă vreme pudra e bio, atunci e o alegere super! :) Felicitări!

    Răzvan, Republica BIO

  • Ioana pe

    Eu personal prefer iarba de grau de la Niavis chiar daca e putin mai scumpa, e mai fina si se amesteca mult mai bine in shakeuri :P

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.