Vezi sidebar
5 rețete de dietă folosind smântână vegetală
07.09.2020
Ruxi Comsa
3.475 vizualizări

Pentru a fi sănătoși e important să ne hrănim sănătos. De aceea, îți propunem 5 rețete de dietă cu smântână vegetală pentru a savura preparate vegetariene cu adevărat gustoase și sățioase, fie că sunt feluri principale, supe sau deserturi, fără zahăr, fără gluten și fără lactoză.

Avantajele unui regim de 14 zile fără lactoză și fără zahăr

Beneficiile unui regim chiar și de scurtă durată fără lactoză și fără zahăr sunt numeroase. Printre altele, în acest mod elimini grăsimile saturate în exces și glucidele din dietă, reducând aportul de calorii și stimulând scăderea în greutate. Unul dintre avantajele imediat vizibile îl reprezintă un abdomen mai plat, deoarece eliminarea lactozei ne permite să evităm balonarea.

Eliminarea lactatelor și a zahărului sau reducerea lor este recomandată adesea pentru prevenirea acneei și a altor probleme ale pielii precum eczeme, dermatită etc.

Un alt avantaj important pe lângă faptul că slăbești, ai o digestie mai bună și o piele mai luminoasă. Deși în aparență zahărul energizează, efectul său este de scurtă durată. Nivelul de energie crește atunci când crești consumul de legume, fructe și grăsimi sănătoase și reduci aportul de lactate și zahăr.

Pentru a te bucura de mai multă energie și de o stare fizică mai bună, încearcă timp de 14 zile o dietă din care ai eliminat zahărul și lactoza. Fă apel la sugestiile de mai jos sau la alte rețete sănătoase, din legume și fructe, pentru o doză maximă de vitalitate.

 

Supă-cremă de țelină fără gluten și fără lactoză

 

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 1 legătură de tulpini de țelină
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe medii tăiate cubulețe
  • 1 lingură cimbru proaspăt tocat
  • 4 căței de usturoi tocați fin
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • ¾ linguriță semințe de fenicul măcinate
  • 1 și ½ linguri frunze de tarhon proaspăt
  • Un vârft de linguriță piper măcinat
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • ½ linguriță sare
  • 1 litru supă de legume (O poți prepara din dovlecei și rădăcinoase fierte separat cu sare sau din cuburi de supă de legume, de preferat bio)
  • 100 ml de smântână vegetală

Cum se prepară?

  1. Spală țelina și toac-o cubulețe mici.
  2. Călește ușor ceapa, usturoiul și țelina în ulei de măsline într-o oală mai mare.
  3. Adaugă toate condimentele cu excepția tarhonului și toarnă supa de legume, potrivește de sare și lasă la fiert timp de aproximativ 15 minute, la foc mediu.
  4. Cu un minut înainte să iei de pe foc, adaugă frunzele de tarhon și zeama de lămâie.
  5. Pasează supa cu ajutorul unui blender.
  6. Adaugă la final smântâna vegetală și amestecă până obții o cremă fină și cremoasă.
  7. Poți servi această supă simplă pentru o porție de savoare sănătoasă, fără lactoză și fără gluten sau poți adăuga crutoane.

 

Republica BIO

Artizani de sănătate

 

Înghețată de avocado cu smântână vegetală

 

Această rețetă este ideală ca desert – două sau trei cupe de înghețată de avocado cu smântână vegetală îți vor permite să te bucuri de consistența cremoasă și apetisantă evitând atât glutenul, cât și lactoza și fără a adăuga prea multe calorii la dieta ta zilnică.

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 2 bucăți avocado bine copt, dar nu înnegrit
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 1 lingură sirop de arțar
  • 1 banană
  • 250 g smântână vegetală
  • Câteva frunze de mentă proaspătă

Cum se prepară?

  1. Ține la congelator timp de 24 de ore sau peste noapte o formă de cozonac (din metal).
  2. Îndepărtează coaja și sâmburele de la avocado și toarnă zeama de lămâie imediat peste bucățile de pulpă pentru a preveni înnegrirea lor.
  3. Pune într-un blender toate ingredientele și pasează-le.
  4. Când amestecul capătă o consistentă moale și cremoasă, toarnă-l într-o formă de cozonac și ține la congelator timp de patru ore.
  5. Pentru a împiedica decolorarea, acoperă crema de avocado cu folie de plastic înainte de a introduce preparatul la congelator.
  6. Scoate cu câteva minute înainte de servire din congelator.
  7. Poți servi înghețata decorată cu bucățele de ciocolată neagră și cu frunze de mentă.

 

ics-voucher-article

 

Felii de cartofi dulci coapte cu sos picant

 

Cartoful dulce este copt fără ulei pentru a economisi calorii, dar fără a face rabat la capitolul gust. Crocanți și delicioși, merg de minune cu sosul picant fără gluten și fără lactoză, realizat cu smântână vegetală.

Ingredientele de care ai nevoie:

  • Doi cartofi dulci de mărime medie, curățați de coajă și tăiați felii de aproximativ 1 cm grosime

Pentru sos:

  • 2 linguri suc de mere neîndulcit
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriță pudră de chilli
  • ¼ linguriță sare de mare sau după gust
  • Piper negru măcinat după gust
  • 100 g smântână vegetală

Cum se prepară?

  1. Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius.
  2. Căptușește o tavă cu hârtie de copt.
  3. Așază feliile de cartofi dulci cât mai distanță unele de altele peste hârtia de copt.
  4. Condimentează cu sare și pier.
  5. Coace timp de 15 minute până când atunci când înfigi furculița în ei, au o consistență moale.
  6. Apoi redu temperatura pentru 5-7 minute sau până când cartofii dulci devin crocanți.
  7. Amestecă ingredientele pentru sos și servește imediat feliile calde de cartofi dulci împreună cu sosul picant.

 

Dovlecei cu sos cremos

 

Această rețetă simplu de preparat, fără gluten și fără lactoză, îți permite să te bucuri de un preparat gustos, cu conținut scăzut de calorii și extrem de sănătos. Îl poți servi cu o salată proaspătă și plină de vitamine din salată verde, cubulețe de castravete, asezonată cu câțiva stropi de ulei de măsline, zeamă de lămâie și sare.

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 2 dovlecei medii sau un dovlecel mare
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță de boia dulce de ardei
  • 200 g smântână vegetală
  • Câteva tulpini de mărar proaspăt tocat
  • 1 lingură ulei de măsline

Cum se prepară?

  1. Spală bine dovleceii.
  2. Nu e nevoie să-i cureți de coajă decât dacă preferi să-i consumi așa.
  3. Toacă dovleceii cubulețe de maxim 1 cm grosime.
  4. Călește cubulețe de dovlecei într-o tigaie în care ai încins o lingură de ulei de măsline.
  5. Adaugă puțină apă, sare, piper și boiaua de ardei.
  6. Ține pe foc până când cubulețele de dovlecei s-au înmuiat.
  7. Dacă mai e nevoie, mai adaugă puțină apă până când sunt pătrunse.
  8. Adaugă smântâna vegetală și mărarul tocat.
  9. Servește cu o porție generoasă de salată.

 

 

Cremă de ciocolată vegană

 

Acest desert cu conținut scăzut de calorii, este preparat fără gluten și fără lactoză și are un gust absolut delicios. Durata preparării este foarte redusă, mai dificilă va fi așteptarea pentru că trebuie să stea aproximativ 2 ore la frigider pentru a căpăta consistența optimă.

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 400 ml smântână vegetală (de preferat de cocos)
  • 4 linguri cacao cu conținut scăzut de grăsimi
  • ½ linguriță semințe de vanilie
  • 2 banane coapte
  • Un vârf de cuțit sare
  • 5-7 curmale fără sâmburi
  • 50 g ciocolată neagră pentru decor

Cum se prepară?

  1. Amestecă bananele cu smântâna vegetală.
  2. Adaugă pudra de cacao, extractul de vanilie, curmalele și sarea.
  3. Pasează totul cu ajutorul unui blender.
  4. Transferă crema în mai multe boluri mici și lasă la frigider.
  5. Servește crema decorată cu bucăți de ciocolată neagră.

 

Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.