Vezi sidebar
Culturile organice prezintă o concentrație mai mare de antioxidanți și mai scăzută de cadmiu și reziduuri de pesticide
04.02.2015
Republica Bio
202 vizualizări

Întâi de toate simt nevoia să lămuresc, pentru cei care nu ştiu, de ce cadmiul a fost strecurat în titlu. Ar putea fi subiectul unui alt articol sau prezentare de studiu, dar până atunci: cadmiul este noul plumb! Este un metal greu, detectat în apă şi în pământ. Provoacă probleme de învăţare copiilor din şcoli. Cum ajunge la ei: cadmiul este absorbit din pământ şi apare în cartofi, boabe, seminţe de floarea soarelui şi verdeţuri, dar şi tutun. A fost descoperit şi în unele dintre bijuteriile ieftine pe care le poartă copiii. Mai multe, în curând.

Agricultura organică interzice utilizarea de fertilizatori și pesticide convenționale. Această practică oferă beneficii ecologice cum ar fi un sol mai sănătos și mai puțină poluare, dar produce recolte mai slabe decât culturile convenționale. Există o dispută aprigă între cei care susțin că fructele și legumele cultivate ecologic oferă beneficii nutriționale și cei care consideră că agricultura ecologică este doar o găselniță de marketing pentru a putea vinde produse la prețuri mai mari. Acest studiu încearcă să vadă în ce parte se înclină balanţa.

Aşadar, în încercarea de a pune punct dezbaterii referitoare la beneficiile pentru sănătate ale consumului de fructe și legume cultivate organic, a fost realizat recent în Marea Britanie unul dintre cele mai extinse studii sistematice asupra culturilor organice. Acesta a trecut în revistă rezultatele a nu mai puțin de 343 de studii anterioare, ale căror rezultate au apărut în publicații științifice. Asupra lor s-a aplicat o procedură statistică numită meta-analiză, pentru a vedea ce concluzii generale se pot trage.

Rezultatele acestui studiu sistematic au demonstrat că există diferențe semnificative între compoziția culturilor organice și a celor nonorganice, convenţionale. În medie, cele organice conțin cu 17% mai mulți antioxidanți decât cele convenționale.

Mai exact, concentrațiile unor anumiți antioxidanți cum ar fi polifenolii, au fost  cu mult mai ridicate în cazul culturilor organice. De exemplu:

  • antocianinele, care dau culoarea mov închis fructelor de pădure – un etalon pentru fructele cu antioxidanţi, sunt cu 51% mai ridicate.
  • flavonoidele sunt cu 50% mai ridicate şi ele.

Mulți dintre acești antioxidanți au fost asociaţi, conform studiilor medicale, unui risc mai scăzut de boli cronice, inclusiv de afecțiuni ale sistemului nervos, sau diverselor tipuri de cancer. Aceste descoperiri corespund cu presupunerea oamenilor de știință că plantele produc mai mulți antioxidanți dacă nu sunt tratate cu pesticide, deoarece mulți antioxidanți servesc ca mijloc de protecție al plantelor împotriva dăunătorilor și a bolilor.

În plus, sunt depistate diferențe semnificative și în cazul altor compuși chimici sănătoşi, de exemplu minerale și vitamine.

De cealaltă parte, frecvența cu care sunt găsite reziduuri de pesticide în culturile convenționale este de patru ori mai mare. Acestea, și în special cerealele, conțin și concentrații semnificativ mai mari de cadmiu. Astfel, concentrația cadmiului este cu 40% mai mare în cerealele cultivate convențional.

Echipa internațională de experți de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, care a realizat această meta-analiză, a descoperit că trecerea la consumul de legume, fructe şi cereale organice, dar şi de alimente derivate din acestea, ar putea aduce un aport suplimentar atât de antioxidanți, dar şi de vitamine și minerale, echivalent cu consumul a una sau două porții de fructe și legume zilnic. Mai mult, ar însemna, o expunere redusă la reziduurile de pesticide și cadmiu, nocive pentru organism.

 

Studiu original: „Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses”.

Efectuat de: Marcin Barański, Dominika Średnicka-Tober, Nikolaos Volakakis, Chris Seal, Roy Sanderson, Gavin B. Stewart, Charles Benbrook, Bruno Biavati, Emilia Markellou, Charilaos Giotis, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Ewa Rembiałkowska, Krystyna Skwarło-Sońta, Raija Tahvonen, Dagmar Janovská, Urs Niggli, Philippe Nicot și Carlo Leifert.

Publicat în: The British Journal of Nutrition, Cambridge University Press, 14 septembrie 2014, pp. 794-811.

Studiul poate fi citit în întregime, în format pdf, aici.

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.