Vezi sidebar
Totul despre untul de cacao: beneficii, proprietăți, utilizare, rețete
11.11.2016
Razvan Mottok
65.359 vizualizări

 

Untul de cacao este recunoscut pentru beneficiile sale cosmetice deosebite. Cu siguranță ai auzit și tu cel puțin o dată despre proprietățile și efectele sale asupra sănătății și aspectului pielii, dar există o mulțime de alte motive pentru care el ar trebui să facă parte din trusa de înfrumusețare, dar și din ingredientele folosite în mod curent în bucătărie. Îți arătăm mai jos tot ce ar trebui să știi despre acest produs cu proprietăți miraculoase.

De unde provine untul de cacao si cum se obține?

Untul de cacao mai poartă numele de ulei de theobrama. De altfel, arborele de cacao, cel din a cărui boabe se obține untul, poartă denumirea științifică de theobrama cacao și crește în pădurile tropicale din America de Sud. Dacă te-ai întrebat vreodată din ce este făcut untul de cacao pur, răspunsul e foarte simplu:  din boabele de cacao ale arborelui cu același nume.

Fructul de cacao

Pentru a obține untul, boabele de cacao se curăță, se lasă la fermentat (în frunze de bananier), apoi se coc, se îndepărtează cojile, iar ulterior sunt presate și râșnite.

După râșnirea lor rezultă masa de cacao care seamănă cu un lichior de cacao și care conține 54 – 58% unt. Acest lichior devine solid la temperatura camerei și are aspectul ciocolatei negre, dar cu un miros mult mai puternic. Masa aceasta de cacao se presează, iar în felul acesta se separă untul de cacao și pudra.

Unt de cacao: ce conține?

Arborele de cacao este una dintre acele plante despre care se știu puține, dar care produce roade extraordinare. Untul de cacao este un tip de grăsime vegetală naturală cu un nivel ridicat de grăsimi saturate. El conține: 34,5% acid oleic (omega 9), 34,5% acid stearic, 26% acid palmitic, 3,2% acid linoleic (omega 6), 1% acid arahidonic, 0,3% acid palmitoleic, restul de 0,5% fiind alcătuit tot din acizi grași.

De asemenea, untul de cacao conține triptofan și antioxidanți (polifenoli, flavonoide), dar și calciu, magneziu, zinc, potasiu, vitamine E și vitamina K și un compus similar cafeinei. Consumarea lui stimulează producția de feniletilamină și dopamină, ambele responsabile de o stare de ușoară euforie și visare. De aceea, ori de câte ori consumi o pătrățică de ciocolată neagră starea ta de spirit se îmbunătățește.

Unu de cacao sortimente

De cate feluri este untul de cacao?

Untul de cacao este de două tipuri – rafinat și nerafinat. Deosebirea dintre ele este faptul că în cazul celui rafinat se folosesc și alte substanțe în procesul de producție.

Untul de cacao rafinat este cel procesat. Prin rafinare se elimină impuritățile, aromele foarte puternice, dar și culoarea sau mirosul. Rafinarea untului se face în general folosind solvenți chimici, iar procesul are loc la temperaturi înalte, așa încât se pot pierde o parte dintre substanțele bune. Există, însă, și metode de rafinare naturale, cu substanțe mai blânde, care păstrează mai bine proprietățile naturale în care untul de cacao este bogat. Poți afla de pe eticheta untului cumpărat informații legate de procesul de rafinare.

În cazul untului de cacao nerafinat vorbim despre produsul obținut după o primă presare. Este cel în producția căruia s-a intervenit cel mai puțin și este cel mai sănătos. Este solid, însă devine maleabil dacă este ținut la căldură. Are o aromă mai puternică de cacao și, în cazul în care vrei să-l folosești la gătit, este varianta cea mai bună.

Unt de cacao: caracteristici

Caracteristicile grăsimii din untul de cacao, căreia îi sunt de fapt datorate superproprietățile lui, sunt: 

  • punctul de topire la o temperatură cuprinsă între 34 și 38 de grade Celsius
  • culoare alb-gălbuie
  • textură cremoasă, catifelată
  • gust și miros de cacao (ciocolată)
  • un termen de valabilitate foarte mare, cuprins între 2 și 5 ani
  • de trei ori mai mulți antioxidanți (printre care și fenoli) decât vinul roșu, băutura recunoscută pentru această proprietate a sa.

Untul de cacao: beneficii

Untul de cacao este comestibil, fiind utilizat pentru pregătirea multor deserturi raw vegane și nu numai, pentru că are și o largă utilizare în cosmetică, mai ales cea home-made și self-made, în creme simple care se prepară rapid din una-două ingrediente. Îl poți folosi și în bucătărie, în magazine vei găsi unt de cacao alimentar, comestibil, și care te va ajuta să faci deserturi delicioase și sănătoase. Iată câteva beneficii de care te vei bucura dacă îl folosești ca ingredient în prăjituri:

  • are un conţinut ridicat de acizi grași buni (omega 9 și omega 6), de ajutor pentru creier și sistemul cardiovascular
  • polifenolii pe care îi conține ajută la ameliorarea simptomelor astmului
  • este un antidepresiv natural, ajutând la producția hormonului fericirii - serotonina.

Untul de cacao: partenerul tău pentru o piele sanătoasă și frumoasă

Untul de cacao se regăsește în multe produse cosmetice, pentru că are o mulțime de beneficii pentru piele, rezultate ale unor tratamente simple, multe reușind să egaleze tratamente cosmetice costisitoare efectuate la câte un salon cosmetic. Printre ele se numără:

  • stimulează producția de colagen, fapt ce duce la estomparea ridurilor, cât și la prevenirea lor
  • hidratează foarte bine pielea și îi conferă o textură catifelată, fiind recomandat inclusiv pentru utilizarea pe ten, nu doar pe corp
  • ajută la tratarea și estomparea cicatricilor
  • calmează iritațiile și ajută la tratarea unor afecțiuni precum eczema sau dermatita
  • este bun pentru obținerea rapidă a unui bronz uniform, mult căutat de către femei, din ce în ce mai conștiente că expunerea îndelungată la soare este periculoasă
  • previne și estompează vergeturile, fiind de mare ajutor femeilor în timpul sarcinii în combaterea apariției lor, mai ales pentru că este un produs natural
  • combate efectele negative ale soarelui și ale vântului asupra pielii de pe față, brațe sau restul corpului.
  • previne uscarea pielii pe care o hrănește sănătos și îi conferă un aspect strălucitor.

Unt de cacao pentru piele

Untul de cacao poate fi folosit pe piele în timpul verii pentru a o proteja de efectele soarelui, cât și de deshidratare, dar și iarna, când pielea are de suferit din cauza frigului și a vântului. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, atât pentru cel uscat, cât și pentru ten gras.

Untul de cacao ajută la îmbunătățirea aspectului părului

Nu doar pielea poate fi răsfățată cu unt de cacao, ci și părul. Untul de cacao ajută la refacerea structurii firului de păr, hidratează scalpul și vârfurile ajutând la repararea vârfurilor despicate și tocite.

În același timp, untul de cacao:

  • hrănește părul și îl face mai rezistent în fața factorilor nocivi de mediu
  • ajută la descurcarea părului și îl face mai ușor de pieptanat și de coafat.
  • întărește firul de păr și previne rupererea lui
  • dă volum părului
  • hrănește scalpul și previne uscarea lui, ceea ce îl face un remediu eficient împotriva mătreții

Unt de cacao: studiile de la Pennsylvania State University

În 1993, o echipă de cercetători de la Pennsylvania State University din Statele Unite ale Americii a studiat compoziția untului de cacao pentru a-i afla efectele asupra organismului uman. Aceștia au descoperit că grăsimile din acest unt duc la creșterea nivelului de colesterol bun - HDL (lipoproteine cu densitate mare).

Aceeași analiză a scos la iveală și faptul că în untul de cacao se regăsește o cantitate de antioxidanți de trei ori mai mare decât în vinul roșu, iar fenolii pe care îi conține au ca efect scăderea riscurilor îmbolnăvirii de boli cardiovasculare.

În 2015, o echipă de oameni de știință de la aceeași universitate au reluat studiile asupra untului de cacao și au descoperit că gena responsabilă de topirea untului la temperaturi mai mari este TcSAD1, reușind, de asemenea, să izoleze gena. Această genă ar putea fi folosită pe viitor în producerea unor medicamente cu un termen de valabilitate îndelungat chiar și dacă sunt păstrate într-un mediu cald.

 

Unt de cacao: 3 rețete delicioase

Retete cu unt de cacao

Așa cum îți spuneam mai sus, untul de cacao poate fi utilizat și la gătit, pentru a pregăti deserturi absolut delicioase. Un alt avantaj este că poți să ai parte de deserturi grozave tot anul, pentru că untul de cacao este un produs de post, care te va ajuta să pregătești dulciuri deosebite.

Iată trei rețete de deserturi cu unt de cacao absolut delicioase:

Cicocolată de casă:

Ingrediente:

  • 1 ceașcă de pudră de cacao
  • un sfert de ceașcă de unt de cacao
  • un sfert de ceașcă de ulei de cocos
  • 2 linguri miere
  • conținutul unei păstăi de vanilie sau un varf de cuțit de pudră de vanilie
  • un vârf de cuțit de sare
  • o mână de fructe uscate sau nuci

Mod de preparare:

Untul de cacao și uleiul de cocos trebuie să fie încălzite puțin pentru a se omogeniza în compoziție. Topește-le prin metoda bain-marie (deasupra unei oale cu apă fierbinte așază un bol în care pui untul, respectiv uleiul și amesteci ușor până la topire).

Începe prin a amesteca pudra de cacao cu uleiul de cocos, apoi adaugă pe rând și restul ingredientelor în afară de fructe sau nuci, acelea vor fi folosite la final. După ce se omogenizează bine îngredientele adaugă nucile mărunțite sau fructele uscate (rezultatul e delicios indiferent de ce ai alege), mai amestecă de câteva ori compoziția și apoi pune-o pe toată într-un recipient întins uns în prealabil cu puțin ulei de cocos. Dă compoziția la frigider până se întărește și are aspectul unei tablete de ciocolată.

Brioșe cu unt de cacao și lapte de soia

Ingrediente:

  • 100 de grame de unt de cacao
  • 200 de grame de făina
  • 100 de mililitri de lapte de soia
  • 100 de grame de miere
  • 40 de grame de pudră de cacao
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 lingură de oțet

Mod de preparare:

Pune la încălzit laptele de soia și mierea până se dizolvă mierea (nu da în clocot, amestecă ușor, la foc mic). Topește untul de cacao prin metoda bain-marie pe care ți-am explicat-o mai sus, și apoi amestecă-l cu laptele și mierea. Separat, amestecă făina cu pudra de cacao și praful de copt și apoi amestecă în ele și compoziția de lapte cu miere și cacao. Adaugă și lingura de oțet, amestecă și apoi toarnă compoziția în forme de brioșe. Dacă ți se pare prea groasă mai poți adauga lapte de soia.

Dă brioșele la cuptor pentru 25 de minute (încearcă-le cu scobitoarea) la 180 de grade Celsius (foc mediu)

Prăjitură raw-vegană

Ingrediente:

  • 250 de grame de fulgi de hrișcă germinată
  • 250 de grame de fulgi de grâu germinat
  • 200 de grame de migdale
  • 50 de grame de boabe de cacao
  • 150 de grame de sirop de curmale
  • 100 de grame de caise deshidratate
  • 150 de grame de unt de cacao
  • 20 de grame de pudră de cacao
  • 1 păstaie de vanilie
  • 2 linguri de miere

Mod de preparare:

Dă migdalele prin blender pentru a le mărunți (rezultatul nu trebuie să fie o pulbere fină, ci să existe și bucățele mai mari de migdale) și taie caisele în fâșii. Într-un bol mai mare amestecă fulgii de grâu cu cei de hrișcă și adaugă siropul de curmale, apoi migdalele, caisele și boabele de cacao. Toată compoziția se toarnă în tăvițe și se lasă în deshidrator până la uscarea completă.

Separat, pregătește ciocolata. Topește untul de cacao prin metoda bain-marie, apoi adaugă pudra de cacao, mierea și conținutul păstăii de vanilie. Amestecă bine toată compoziția. Într-o tavă sau într-o formă de silicon așază prima compoziție (după ce a fost deshidratată) apoi toarnă compoziția de cacao peste ea. Lasă prăjitura la frigier pentru circa 30 de minute. Îți vor ieși niște batoane delicioase, sățioase și foarte sănătoase. Poftă bună!

Untul de cacao se poate cumpăra din magazinele online specializate în produse organice sau din magazinele care vând produse pentru preparate raw-vegane. În funcție de metoda de obținere (rafinat, nerafinat, cultură organică sau nu), el poate avea prețuri variabile. Orientativ, însă, îți putem spune că 100 de grame de unt de cacao are un preț de aproximativ 15 lei.

Tu obișnuiești să folosești unt de cacao?

 

Sursa foto: Shutterstock

Copyright Republica BIO

Comentarii (2 comentarii)

  • Swerwal pe

    buy cialis online from india[/url]

  • gamepinupcasino pe

    Игровые автоматы [url=https://pin-up777.ru/]Пин Ап[/url] Казино имеют официальную лицензию и стабильно выплачивают игрокам их выигрыши!

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.