Vezi sidebar
Cum descifrăm eticheta mierii de Manuka: ce înseamnă UMF, KFactor, MGO, NPA...?
16.04.2019
Ruxi Comsa
4.321 vizualizări

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, antibacteriene, antibiotice extrem de puternice, nu ar trebui să constituie o surpriză faptul că numeroși arheologi au descoperit miere încă intactă în borcane vechi de mii de ani.

În prezent, există peste 300 de sortimente de miere, însă majoritatea sunt filtrate și tratate termic pentru a avea un aspect fluid și lipsit de impurități. Din păcate, procesarea la care sunt supuse conduce la distrugerea în mare parte a proprietăților extrem de benefice ale acesteia.

Astfel, mierea de manuka la un preț mic, nu prezintă o garanție a calității, opusul fiind de obicei valabil – miere calitativ inferioară, vândută ca o miere pură.

Mierea de Manuka, deși mai scumpă, merită investiția pentru că este una dintre cele mai sănătoase tipuri de miere, este neprocesată, crudă și este supusă unor controale extrem de riguroase care previn contrafacerea și măsoară calitățile acesteia.

Mierea de Manuka este produsă în Noua Zeelandă de către albine prin polenizarea arbuștilor de Manuka și este una dintre cele mai benefice tipuri de miere din lume. Aceasta este folosită în scopuri terapeutice de mii de ani. Există numeroase utilizări ale mierii de Manuka de la tratarea durerilor în gât și a problemelor digestive până la vindecarea infecțiilor stafilococice sau a gingivitei. 

O dată cu creșterea în popularitate a mierii de Manuka, au fost create mai multe sisteme de clasificare al căror rol este să indice calitatea respectivului produs, printre care UMF, MGO, MGS, KFactor, NPA, Activ/Bio Activ etc. Cu atâtea unități de măsură, cumpărătorii riscă să devină confuzi și să nu-și dea seama exact ce ar trebui să cumpere. Nu vă faceți griji, și noi ne-am simțit la fel până nu ne-am documentat suficient.

 

Cum descifrăm eticheta mierii de Manuka: ce înseamnă UMF, KFactor, MGO, NPA - Video Republica BIO

 

Motiv pentru care am compilat mai jos informațiile cu privire la sistemele de clasificare a mierii de Manuka pentru a vă simplifica alegerea celui mai potrivit sortiment pentru voi. 

Înainte de a trece în revistă diversele sisteme de clasificare existente, haideți să înțelegem ce face mierea de Manuka atât de specială pentru că, pornind tocmai de la aceste calități, s-au căutat metode de a măsura eficacitatea sa.

Elementele puternic antibacteriene din mierea de Manuka

După cum spuneam, mierea e folosită în scopuri medicinale de mii de ani, de exemplu cu rol antibacterian, acesta datorându-se conținutului de peroxid de hidrogen. Acest element din miere este foarte sensibil la temperatură, astfel că, prin procesarea termică la care este supusă mierea convențională, peroxidul de hidrogen este degradat, iar activitatea antibacteriană a mierii este distrusă. 

În cazul mierii de Manuka, s-a descoperit în schimb faptul că, și după neutralizarea peroxidului de hidrogen, aceasta continua să manifeste o activitate puternic antibacteriană, ceea ce nu se întâmplă în cazul mierii convenționale. Ingredientul activ responsabil de această proprietate unică a mierii de Manuka îl reprezintă metilglioxalul (MGO).

În timp ce majoritatea sortimentelor de miere conțin mici cantități de MGO (de obicei între 0 și 7mg/kg), mierea de Manuka poate conține de peste 100 de ori mai mult MGO decât mierea obișnuită.

Nu toată mierea de Manuka are, însă, în compoziția sa aceeași cantitate de substanțe active. De aceea, este important să cunoaștem ce măsoară exact și cum este măsurată calitatea mierii de Manuka.

Sistemele de clasificare a mierii de Manuka

După cum am văzut, există o multitudine de sisteme de clasificare dintre care cele mai cunoscute sunt UMF, MGO, MGS, KFactor și NPA.

E important de menționat că aceste sisteme de clasificare nu pot fi întotdeauna echivalate pentru că ar însemna să comparăm mere cu pere. De exemplu, UMF 10+ nu poate fi echivalat cu KFactor 12, deoarece primul se referă la capacitatea antibacteriană a mierii de Manuka, iar cel de-al doilea la cantitatea de polen de Manuka din miere.

Având în minte acest aspect, să vedem la ce se referă fiecare sistem de clasificare:

 

Sistemul de clasificare UMF pentru mierea de Manuka

UMF (Unique Manuka Factor) reprezintă unul dintre cele mai eficiente sisteme de clasificare a mierii de Manuka utilizat de organizația Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA) care aplică niște standarde de calitate foarte stricte.

UMF măsoară nivelul de MGO (metilglioxal), DHA (dihidroxiacetona) și leptosperin pentru a verifica puritatea mierii. Tot felul de termeni complicați pe care nu are rost să vă chinuiți să-i rețineți. Îi găsiți pe blogul nostru dacă aveți nevoie de ei. Noi vi-i menționăm doar pentru a explica diferențele dintre sistemele de clasificare a mierii de Manuka, altfel renunțam și noi bucuroși la ei.

Conform UMFHA, 100mg de leptosperin per kilogram sunt suficiente pentru a garanta că mierea este veritabilă.

DHA sau dihidroxiacetona este de asemenea măsurată prin analizele implicate de standardul UMF și reprezintă un precursor al metilglioxalului (MGO), deci constituie un alt indicator al capacității antibacteriene a mierii. 

De obicei, UMF variază între 5+ și 20+. Uneori, mai puteți găsi și miere cu UMF 30+ sau mai ridicat. Acest factor reflectă activitatea antibacteriană a mierii raportată la fenoli.

Fenolul reprezintă un antiseptic uzual și este adesea utilizat în cercetare pentru a evalua capacitatea altor substanțe antibacteriene (precum mierea de Manuka). UMF 5+ redă o activitate antibacteriană care corespunde unui amestec de 5% fenol și 95% apă. UMF 20+ indică faptul că mierea are o capacitate antibacteriană echivalentă cu o combinație de 20% fenol și 80% apă.

Iată mai jos ce nivel de activitate antibacteriană manifestă mierea de Manuka în funcție de sistemul de clasificare UMF:

UMF

ACTIVITATE ANTIBACTERIANĂ

5+

NIVEL REDUS

10+

NIVEL MEDIU

15+

NIVEL RIDICAT

20+

NIVEL FOARTE RIDICAT

 

Ce ar trebui să regăsim pe eticheta mierii de Manuka certificată UMF?

  1. Marca UMF și factorul UMF exprimat printr-un număr urmat de semnul „+”, variind de obicei între UMF 5+ și UMF 25+.
  2. Ambalată și etichetată în Noua Zeelandă (nu toate mărcile UMF sunt ambalate în Noua Zeelandă).
  3. Adresa fizică și de email a ambalatorului.
  4. Numele producătorului.
  5. Numărul de licență UMFHA al producătorului.
  6. Numărul de lot. Nu e obligatoriu dar poate exista.

 

Sistemul de clasificare MGO pentru mierea de Manuka

Sistemul de clasificare MGO a fost creat în 2008 de profesorul Thomas Henle și cea mai cunoscută companie care îl utilizează este Manuka Health. Sistemul MGO ne arată ce cantitate de metilglioxal (MGO) se află în miere.

După cum am văzut mai sus, procentul de MGO reprezintă principalul indicator care reflectă capacitatea antibacteriană a mierii de Manuka. De exemplu, MGO 550+ echivalează cu cel puțin 550mg de MGO per kilogram de miere. MGO variază între 30+ și peste 800+.

Putem găsi pe etichetele unor brand-uri de miere de Manuka indicele MG în loc MGO. Acesta se referă tot la cantitatea de metiglioxal din miere.

Iată mai jos ce nivel de activitate antibacteriană manifestă mierea de Manuka în funcție de sistemul de clasificare MGO:

MGO/MG

ACTIVITATE ANTIBACTERIANĂ

100+

NIVEL REDUS

250+

NIVEL MEDIU

400+

NIVEL RIDICAT

550+

NIVEL FOARTE RIDICAT

 

Ce ar trebui să regăsim pe eticheta mierii de Manuka certificată MGO/MG?

  1. Marca MGO/MG și factorul MGO/MG exprimat printr-un număr urmat de semnul „+”, variind de obicei între MGO/MG 30+ și MGO/MG 1050+.
  2. Ambalată și etichetată în Noua Zeelandă (nu toate mărcile MGO/MG sunt ambalate în Noua Zeelandă).
  3. Adresa fizică și de email a ambalatorului.
  4. Numele producătorului.
  5. Numărul de lot. Nu e obligatoriu dar poate exista.

 

Calculator pentru a transforma MGO în UMF și invers

Ca să puteți alege mai ușor mierea de Manuka în funcție de nivelul de activitate antibacteriană, vă punem la dispoziție un calculator pentru a transforma indicele MGO în UMF și invers.

Aceste două sisteme de clasificare ale mierii de Manuka sunt printre cele mai des întâlnite și există o relație matematică între cei doi indicatori, MGO și UMF (cantitatea de metilglioxal exprimată prin MGO este corelată cu activitatea antibacteriană nonperoxidică exprimată prin UMF).

Transformă indicele mierii de Manuka MGO în UMF


Completează indicele MGO exprimat în mg/kg sau ppm*.
Apasă butonul ‘Echivalent UMF’ pentru a vedea factorul UMF echivalent bazat pe activitatea nonperoxidică.

*=părți per milion (unitate de măsură a concentrației).

Transformă indicele mierii de Manuka UMF în MGO


Completează indicele UMF.
Apasă butonul ‘Echivalent MGO’ pentru a vedea factorul MGO (mg/kg) echivalent.

Calculator inspirat din: Manuka Honey UMF vs MGO Calculator

Sistemul de clasificare MGS pentru mierea de Manuka

MGS sau Molan Gold Standard reprezintă o marcă înregistrată a companiei Watson & Son New Zealand Ltd și este utilizată în prezent doar pentru produsele marca Watson & Son.

Factorul MGS indică de asemenea cantitatea de metilglioxal din mierea de Manuka și variază între 5+ și 24+. De exemplu, MGS 5+ ar echivala cu 100mg metilglioxal per kg, MGS 10+ cu 300mg/kg etc.

Iată mai jos ce nivel de activitate antibacteriană manifestă mierea de Manuka în funcție de sistemul de clasificare MGS:

MGS

ACTIVITATE ANTIBACTERIANĂ

5+

NIVEL REDUS

10+

NIVEL MEDIU

12+

NIVEL RIDICAT

16+

NIVEL FOARTE RIDICAT

 

Ce ar trebui să regăsim pe eticheta mierii de Manuka certificată MGS?

  1. Marca MGS și factorul MGS exprimat printr-un număr urmat de semnul „+”, variind de obicei între MGS 5+ și MGS 24+.
  2. Ambalată și etichetată în Noua Zeelandă (nu toate mărcile sunt ambalate în Noua Zeelandă).
  3. Adresa fizică și de email a ambalatorului.
  4. Numele producătorului.
  5. Numărul de lot. Nu e obligatoriu dar poate exista.

Sistemul de clasificare KFactor pentru mierea de Manuka

Sistemul de clasificare KFactor este creat și utilizat exclusiv de compania Wedderspoon. Acesta se bazează pe măsurarea cantității de polen de Manuka din miere pentru a-i determina puritatea. În plus, mai măsoară nivelul de pH, de substanțe antioxidante și de compuși fenolici. În schimb, sistemul KFactor nu măsoară capacitatea antibacteriană a mierii de Manuka pe baza nivelului de MGO, NPA sau leptosperin.

Iată mai jos cantitatea de polen din mierea de Manuka în funcție de scorul KFactor:

KFACTOR

% POLEN

12

65%

16

75%

22

90%

 

Sistemul de clasificare NPA pentru mierea de Manuka

În 1981, dr Peter Molan din Noua Zeelandă a descoperit că mierea de Manuka prezintă o capacitate antibacteriană extrem de ridicată și după distrugerea peroxidului de hidrogen. Aceasta a fost numită NPA, respectiv activitate antibacteriană non-peroxidică, extrem de stabilă în timp, care nu este afectată nici de expunerea la căldură, nici la lumină. 

Mierea de Manuka, prin această activitate de tip NPA, este foarte eficientă în combaterea a numeroase bacterii, inclusiv unele foarte rezistente precum Staphylococcus Aureus sau MRSA. Factorul NPA măsoară capacitatea antibacteriană a mierii non-peroxidică în raport cu eficacitatea unei soluții fenolice cu o concentrație procentuală echivalentă. Astfel, NPA 5+ echivalează cu capacitatea antibacteriană a unei soluții fenolice cu concentrația de 5%.

 

Miere de Manuka Activă / Bio Activă / Activitate Totală

Alte companii folosesc elemente de verificare a calității mierii de Manuka precum „Activă/Bio Activă” sau „Activitate Totală” (TA). Aceste elemente utilizate pe eticheta produsului se referă atât la activitatea peroxidică, precum și la cea non-peroxidică a mierii, luând în calcul factori precum enzime vii, cantitatea de polen, analiza chimică/reziduală, nivelul de antioxidanți, faptul că mierea este Raw (crudă) sau nepasteurizată și alți factori fitochimici existenți în mierea de Manuka.

Există contraindicații ale consumului de miere de Manuka la copii?

Mierea este în mod normal o alternativă sănătoasă de îndulcitor. Ca și alte tipuri de miere, mierea de Manuka poate conține sporii unei bacterii numită Clostridium botulinum. Deși acest lucru nu constituie un motiv de îngrijorare pentru adulți, în ce privește copiii mici la care sistemul digestiv este încă imatur, consumul de miere poate fi neindicat.

Copiii mici au un nivel de aciditate mai redus în stomac și nu  pot distruge bacteria în cauză atunci când este ingerat. 

De aceea, nu este recomandat consumul de miere de orice tip la copiii cu vârsta sub un an. E totuși indicat să verifici cu medicul pediatru de la ce vârstă este în regulă să incluzi acest aliment în dieta copilului tău și e bine să te asiguri de faptul că acest nu este alergic la produsele apicole.

 

Există contraindicații ale consumului de miere de Manuka la gravide?

Această întrebare este des ridicată, de aceea este bine să clarificăm dacă e indicat sau nu pentru gravide să consume miere de Manuka. Nu există studii specifice referitoare la consumul de miere de Manuka pe perioada sarcinii, dar, în mod normal, mierea poate fi consumată de persoanele adulte fără riscuri.

Mierea este un aliment foarte nutritiv, cu un conținut bogat de minerale și elemente active care te protejează de îmbolnăviri, deci poate fi benefică pe perioada sarcinii.

Îți recomandăm, pentru a preveni orice risc, să te consulți cu medicul tău în această privință. Desigur, consumul de miere, inclusiv cea de Manuka este contraindicat persoanelor care sunt alergice la produsele apicole. 

 

Cum descifrăm eticheta mierii de Manuka: ce înseamnă UMF, KFactor, MGO, NPA - Republica BIO

 

Ruxi şi Laur, Republica BIO

Copyright Republica BIO

 

Sursele noastre:

  1. Deciphering Manuka Honey
  2. What is UMF, MGO and KFactor?
  3. Top 10 Best Manuka Honey Reviews For The Money 2019
  4. A Simplified Overview of the Various Activities In Manuka Honey
  5. How to Choose Real Manuka Honey (and avoid fakes)

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Comentarii (1 comentariu)

  • Andreea pe

    Senzational articol! Felicitari! Chiar vroiam sa comand miere de Manuka si nu stiam pe care sa o aleg :)

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.