Vezi sidebar
Miere de Manuka și ulei de cocos – o combinație ideală pentru protecția împotriva îmbolnăvirilor
11.03.2020
Ruxi Comsa
1.122 vizualizări

Mierea și uleiul de cocos reprezintă două alimente naturale unice cu proprietăți extraordinare, dovedite de numeroase studii pentru creșterea imunității și prevenirea îmbolnăvirilor. Împreună, cele două se pot potența reciproc, efectul lor benefic cumulat amplificându-se semnificativ.

De ce este mierea atât de sănătoasă?

Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai ridicate proprietăți antibacteriene, antifungice și de stimulare a imunității organismului ca urmare a capacității ei antioxidante. Mierea poate combate infecțiile și reduce timpul de vindecare în cazul rănilor și arsurilor. De asemenea, are rol energizant și antioxidant protejând celulele de atacul radicalilor liberi și poate contribui la tratarea refluxului gastric și a altor tulburări digestive.

De ce este uleiul de cocos atât de benefic?

Uleiul de cocos poate fi considerat un superaliment. Există peste 1500 de studii până la ora actuală care atestă proprietățile sale unice și modul în care influențează sănătatea.

De ce este atât de eficient pentru sănătate mixul de miere de Manuka și ulei de cocos?

Mierea de Manuka

Există două categorii principale de miere pe piață în prezent, respectiv mierea care este procesată termic și filtrată și mierea crudă care este neprocesată și nefiltrată (sau minim procesată, fără a-i fi alterate calitățile).

Mierea procesată trece printr-o operațiune de încălzire și filtrare pentru a elimina orice reziduuri sau impurități (de exemplu, bobițe de polen) pentru ca ea să-și păstreze aspectul fluid un timp îndelungat fără a cristaliza, astfel încât „să dea bine” pe rafturile magazinelor.

Din păcate, acest proces distruge enzimele vii și diversi alti compusi care fac din miere un aliment atât de benefic, transformând-o într-un simplu îndulcitor. Pentru a te putea într-adevăr bucura de calitățile unice ale mierii este esențial să alegi doar mierea crudă care poate fi considerată un real medicament natural.

Iar dintre sortimentele de miere crudă, cea care are cel mai ridicat efect antibacterian este mierea de Manuka. Aceasta este obținută de la albinele care polenizează arborii de Manuka. Aceștia cresc în zone izolate și nepoluate din Noua Zeelandă, astfel încât mierea obținută are o puritate maximă. Pe lângă peroxidul de hidrogen (un compus cu rol antibacterian care se regăsește în toate varietățile de miere), aceasta mai conține și alte substanțe specifice cu rol puternic antibacterian dintre care cea mai importantă este metilglioxalul (MG sau MGO), un compus căruia nenumărate studii îi confirmă rolul extraordinar pe plan antibacterian și antifungic.  

Mierea de Manuka este o miere crudă, păstrându-și nealterate calitățile. Conform reglementărilor Noii Zeelande, factorul său MGO sau bioactivitatea sa este atent măsurată de laboratoare indepedente pentru ca fiecare cumpărător să poată avea certitudinea că produsul cumpărat are cu adevărat eficacitatea susținută.

Uleiul de cocos extravirgin ecologic

Care e secretul uleiului de cocos? Acizii grași cu lanț mediu pe care acesta îi conține. Printre aceștia, se numără: acidul caprilic, acidul lauric, acidul capric. Aproximativ 62% dintre acizii grași prezenți în uleiul de cocos sunt acest tip de acizi grași sănătoși. Această compoziție face din uleiul de cocos unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

Majoritatea acizilor grași pe care îi consumăm necesită mai mult timp pentru a fi digerați, dar cei cu lanț mediu din uleiul de cocos reprezintă sursa perfectă de energie pentru că trebuie să treacă doar printr-un proces alcătuit din 3 pași pentru a fi transformați în energie, pe când alți acizi grași necesită un proces alcătuit din nu mai puțin de 26 de pași!

Spre deosebire de acizii grași cu lanț lung, cei cu lanț mediu sunt:

  • Mai ușor de digerat
  • Au rol antimicrobian și antifungic
  • Au o dimensiune mai mică, ceea ce permite o permeabilitate mai mare pentru a asigura o sursă de energie imediată
  • Sunt procesați de ficat, ceea ce înseamnă că sunt imediat convertiți în energie în loc să fie depozitați sub formă de țesut adipos în organism.

Este extrem de important ca uleiul de cocos să fie extravirgin și de preferat ecologic. Principala diferență între uleiul de cocos obișnuit și cel extravirgin constă în procesul de extracție. În timp ce primul este extras din nucile de cocos uscate și poate implica procesarea termică, cel de-al doilea este extras la rece sau la temperaturi mici din laptele de cocos obținut din nucile de cocos proaspete. Regula care se aplică în cazul uleiului de cocos virgin sau extravirgin este că în nicio fază a procesului de fabricație nu este implicată căldura excesivă, ceea ce menține intacte proprietățile sale. Uleiul de cocos organic este controlat cu mare atenție pe întreg parcursul producției, transportului și comercializării lui, astfel încât poți avea garanția că și-a păstrat nealterate toate calitățile.

Beneficiile combinației de miere de Manuka și ulei de cocos

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de miere în amestec cu ulei de cocos cu mențiunea că recomandarea noastră pentru eficacitate maximă este de a alege în locul mierii convenționale, miere de Manuka și, în locul uleiului de cocos convențional, ulei de cocos virgin sau extravirgin (crud, presat la rece) ecologic:

1. Stimulează imunitatea (are rol antibacterian și antifungic)

Mierea stimulează conform studiilor producția de anticorpi care pot stimula reacția imunitară optimă a organismului și ajută la vindecarea rănilor, fapt ce ar putea fi determinat de stimularea sistemului imunitar.

Mierea poate trata totodată răceala, o îmbolnăvire la care contribuie imunitatea slabă a corpului.

Uleiul de cocos conține acid lauric (monolaurină) care, conform studiilor, reduce candida, combate bacteriile și creează un mediu ostil pentru virusuri. Numeroase afecțiuni din ziua de azi sunt cauzate de supraproducția de bacterii nocive, ciuperci fungice, virusuri și paraziți în organism.

Poți înlocui zahărul din dietă cu uleiul de cocos ca sursă de energie când ești bolnav.

Cum să consumi:

Consumă o lingură de ulei de cocos de trei ori pe zi împreună 1/3 linguriță sau lingură de miere de Manuka cu atunci când ești bolnav și include în alimentație multe legume și fructe proaspete.

2. Reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare

Mierea conține diverși polifenoli precum quercetină care au fost identificați ca fiind benefici în tratamentul bolilor cardiovasculare. Conform unui studiu, mierea poate contribui la reducerea ritmului cardiac anormal sau neregulat și a tensiunii sangvine.

Uleiul de cocos este bogat în acizi grași saturați naturali. Aceștia nu doar cresc colesterolul sănătos din organism, ci ajută totodată la convertirea colesterolului nociv în colesterol benefic. Conform unui studiu, consumul de 2 linguri de ulei de cocos virgin a crescut în mod semnificativ colesterolul „bun”. Prin creșterea acestuia, uleiul de cocos stimulează sănătatea inimii și scade riscul de afecțiuni cardiace. În plus, uleiul de cocos aduce beneficii sistemului cardiovascular prin scăderea cantității de trigliceride.

Cum să consumi:

Amestecă o linguriță de miere de Manuka și 2 linguri de ulei de cocos ecologic și consumă dimineața la micul dejun sau întinde ulei de cocos pe pâine și unge apoi cu 1 linguriță sau 1 lingură de miere de Manuka.  

3. Ajută la tratarea infecțiilor de la nivelul sistemului urinar

Mierea de Manuka este un inamic puternic al infecțiilor de la nivelul tractului urinar, conform studiilor. Acest lucru se datorează probabil proprietăților sale puternic antibacteriene.

Acizii grași cu lanț mediu din uleiul de cocos acționează ca un antibiotic natural afectând învelișul format din lipide al bacteriilor și distrugându-le.

Cum să consumi:

Consumă o lingură de ulei de cocos de trei ori pe zi împreună cu 1/3 linguriță miere de Manuka.

4. Reprezintă un energizant natural

Consumul de miere oferă, ca urmare a zaharurilor conținute, mult mai multă energie decât îndulcitorii artificiali din băuturile energizante. Mierea reprezintă și o sursă excelentă de carbohidrați, furnizând energie și crescând performanța și rezistența la efort.

Uleiul de cocos este ușor de digerat și poate fi utilizat ca sursă de energie de lungă durată, putând de asemenea stimula metabolismul. Un ulei de cocos nerafinat îți oferă beneficii maxime, deoarece acizii săi grași cu lanț mediu sunt trimiși direct la ficat pentru a fi convertiți în energie.

În prezent, mulți atleți utilizează uleiul de cocos ca sursă de energie când se antrenează pentru cursele de alergări de lungă distanță.

Cum să consumi:

Poți realiza un mix energizant natural și fără efecte secundare amestecând ulei de cocos și miere de Manuka și consumând o lingură din fiecare cu 30 de minute înainte de antrenament.

5. Tratează ulcerul și alte afecțiuni gastrointestinale

Mierea este folosită pentru calmarea indigestiei și a altor tulburări gastrointestinale, deoarece calmează mucoasele tractului digestiv. Mierea stopează dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori care este considerată a fi cauza principală a indigestiei. Mierea stimulează de asemenea producția secrețiilor gastrice.

Mierea restabilește totodată echilibrul bacterian, prevenind tulburările digestive.

Uleiul de cocos îmbunătățește de asemenea digestia, deoarece ajută organismul să absoarbă vitamine, calciu și magneziu. Acesta poate reechilibra microflora sistemului digestiv distrugând bacteriile nocive și candida care pot duce la inflamație și o digestie inadecvată.  Ajută totodată la prevenirea ulcerului și a colitei ulcerative.

Cum să consumi:

Combină puțină miere de Manuka cu o lingură de ulei de cocos și consumă înainte de masă.

6. Previne afecțiunile parodontale și gingivita

Conform studiilor, mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene superioare care duc la reducerea formării plăcii de tartru și a sângerărilor gingivale. În plus, aceasta prezintă beneficiul adițional de a acționa delicat asupra țesuturilor de la nivelul cavității orale și de a avea totodată rol antiinflamator și de stimulare a cicatrizării rănilor și refacerii celulelor țesuturilor.

Uleiul de cocos este folosit de secole pentru clătirea gurii în vederea eliminării bacteriilor nocive și stimularea vindecării afecțiunilor parodontale. Studiile indică efectul benefic al gargarei cu ulei de cocos pentru sănătatea orală.

Cum să consumi:

Gargara cu ulei de cocos timp de 20 de minute pe zi pentru trei zile pe săptămână are efecte extrem de benefice ca urmare a conținutului ridicat al acestuia în acizi grași cu lanț mediu puternic antibacterieni. Adaugă la aceasta consumul zilnic al unei lingurițe de miere de Manuka pentru rezultate și mai bune sau mestecă bomboane sau alte produse care conțin miere de Manuka.

7. Tratează infecțiile cu Candida și ciuperci fungice

Înmulțirea infecțiilor cu Candida s-a accelerat foarte mult, iar gravitatea este dată și de rezistența la tratamentul medicamentos. Mierea de Manuka s-a demonstrat că este extrem de eficace în lupta împotriva Candida și a altor ciuperci fungice, având un puternic rol antibacterian.

Conform unui studiu publicat în Antimicrobial Agents and Chemotherapy, acidul capric și lauric din uleiul de cocos reprezintă un tratament natural eficient pentru Candida albicans și ciupercile fungice.

Cum să consumi:

Pentru a distruge eficient candida și a trata infecțiile fungice, elimină zahărul procesat și cerealele rafinate din dietă și consumă multe grăsimi sănătoase. Mănâncă zilnic o lingură de ulei de cocos de trei ori pe zi ca supliment alimentar și adaugă la această o linguriță sau o lingură de miere de Manuka.

 

 

Sursele și studiile la care am apelat în realizarea acestui material sunt:

  1. PubMed; Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile.
  2. PMC; In Vitro Killing of Candida albicans by Fatty Acids and Monoglycerides
  3. PMC; Daily Consumption of Virgin Coconut Oil Increases High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Healthy Volunteers: A Randomized Crossover Trial
  4. Honey’s Ability to Reduce Blood Pressure and Heart Rate in Healthy Male Subjects
  5. 20 Coconut Oil Benefits for Your Brain, Heart, Joints + More!
  6. Health Benefits of Honey: Tips how to prevent hypertension, diabetes, cancer ...
  7. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin
  8. PMC; Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review
  9. The Honey Book
  10. PMC; Effect of dietary honey on intestinal microflora and toxicity of mycotoxins in mice
  11. PMC; Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals
  12. PubMed; The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study.
  13. PMC; Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review
  14. PMC; Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.