Vezi sidebar
Imunitatea: ce este și cu ce superalimente o creștem natural
29.09.2017
Razvan Mottok
7.900 vizualizări

Imunizarea este lucrul acela pe care toți e bine să-l facem pentru a nu ne mai îmbolnăvi. Sau, academic spus, imunizarea este procesul prin care o persoană capătă imunitate sau rezistență la o boală infecțioasă, sau în general la atacul virusurilor ori microbilor din mediul înconjurător.

Despre imunizare

Ce este deci imunizarea? Este întărirea sistemului imunitar. Care se poate face fie în mod natural, prin alimente sau în mod artificial, prin vaccinare.

Imunizarea naturală se face în orice moment, și ne este de ajutor oricând, dar mai ales atunci când ne confruntăm cu factori de mediu nocivi, care pot reduce pe moment capacitatea imunitară naturală a organismului: stres, oboseală fizică și psihică, schimbarea vremii, frig, vânt ploaie.

Vaccinarea se face în primii ani de viață în general și are ca țintă câteva virusuri sau bacterii și pentru care organismul este forțat să răspundă prin activarea sistemului imunitar. Nu există însă vaccin pentru răceală, și nici pentru mulțimea de boli, viruși și bacterii care ne atacă zi de zi, sezon de sezon.

Imunizarea organismului se poate face în mod eficient prin mijloace naturale, respectiv prin consumul de fructe, legume, plante sau suplimente alimentare care stimulează sistemul imunitar. Ea este benefică la orice vârstă, și ne ajută să ne protejăm împotriva îmbolnăvirilor sau să ne vindecăm mai repede dacă deja am contractat o boală.

Ce este imunizarea

Imunizarea este un proces de stimulare a sistemului imunitar, care are rolul de protector natural împotriva îmbolnăvirilor al corpului. Un sistem imunitar funcțional poate recunoaște bacteriile, virușii și ciupercile fungice care atacă organismul, producând anticorpi care le pot distruge sau face inofensive.

Am putea spune că imunizarea constituie întărirea scutului natural de protecție al corpului împotriva bolilor. Prin imunizare, pot fi evitate afecțiunile de orice tip, deoarece un sistem imunitar puternic înseamnă un organism sănătos.

Imunizarea poate fi o acțiune punctuală, de exemplu ne putem întări imunitatea în perioada de toamnă pentru a preveni îmbolnăvirile din anotimpul rece. Ea este însă în realitate un proces continuu. E necesar să-i asigurăm zilnic organismului resursele necesare de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase, etc., care permit o bună funcționare a sistemului imunitar. În perioadele de stres de exemplu, sau atunci când se produc schimbări semnificative climaterice, corpul nostru poate avea nevoie de o doză suplimentară de substanțe nutritive pentru a ține bolile la distanță.

O imunitate scăzută înseamnă că sistemul imunitar nu mai reușește să facă față îmbolnăvilor așa cum ar trebui în mod normal. Cauzele pot fi o dietă dezechilibrată care nu asigură necesarul nutritiv optim, stresul, lipsa de odihnă, un stil de viață sedentar, etc. Din fericire, imunitatea poate fi crescută prin modificarea stilului de viață, a dietei și evitarea pe cât posibil a factorilor de stres.

Știi că ai o imunitate scăzută atunci când te îmbolnăvești des, obosești ușor și ai o stare generală proastă.

Există multe mijloace naturale de creștere a imunității, printre care suplimente alimentare, practicarea sportului, adoptarea unui program de somn adecvat, o alimentație bogată în substanțe active benefice. Suplimentele alimentare au rol important, pentru că reușesc să adugă în dietă o cantitate mare de nutrienți cu rol în imunizare, în procente eficiente, pe care n-am putea să le ingerăm din hrana unei zile.

Rolul imunizării în menținerea sănătății

Imunizarea are un rol major în menținerea sănătății prin întărirea protecției asigurate împotriva îmbolnăvirilor. Sistemul nostru imunitar îndeplinește sarcina extraordinară de a ne apăra de bolile produse de microorganisme. Cercetătorii studiază efectele alimentației, practicării sportului, stresului, oboselii, înaintării în vârstă și ale altor factori asupra răspunsului sistemului imunitar. Deja s-a conturat ideea că există mai multe strategii generale pentru un stil de viață sănătos prin aplicarea cărora putem da o mână de ajutor sistemului nostru imunitar. Iată câteva dintre acestea:

  • Renunță la fumat.
  • Dacă bei alcool, limitează-te la un consum moderat.
  • Adoptă o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate și redusă în grăsimi saturate.
  • Consumă în mod regulat suplimente alimentare care completează sănătos o dieta zilnică, dar fără s-o înlocuiască!
  • Fă sport mai des.
  • Dormi mai mult.
  • Menține-ți o greutate corporală optimă.
  • Ține-ți sub control tensiunea sangvină.
  • Spală-te frecvent pe mâini și curăță bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
  • Ajută-ți organismul să se detoxifieze cât de des poți, cu suplimente naturale ecologice.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Înapoi la cuprins

Factori care duc la scăderea imunității

Există mai mulți factori care duc la scăderea imunității, dar printre cei mai importanți se numără:

  • schimbările de vreme (de exemplu, trecerea la anotimpul rece)
  • stresul
  • oboseala
  • viața sedentară (lipsa activității fizice)
  • obezitatea
  • somnul insuficient
  • nutriția defectuoasă (săracă în substanțe nutritive)
  • înaintarea în vârstă
  • poluarea mediului
  • anumite boli care pot afecta sistemul imunitar

Schimbările de vreme și scăderea imunității

Da, e adevărat că răcim mai des iarna, primăvara și toamna, dar nu frigul e cauza răcelii, așa cum am crede, ci faptul că vremea rece conduce la slăbirea sistemului imunitar. Îți spun mai jos care sunt motivele pentru care se întâmplă acest lucru, potrivit cercetătorilor.

Iarna, oamenii stau mai mult în casă, nefiind astfel expuși la lumina solară care conduce la un aport insuficient de vitamina D în corp. Aceasta este produsă ca urmare a expunerii la soare (chiar și atunci când e înnorat). Vitamina D are un rol esențial în activarea sistemului imunitar. Când în organism este suficientă vitamină D, celulele T ale sistemului imunitar (limfocite) devin active și pot ataca invadatorii și ne pot proteja astfel de infecții. Asigură-te că îți iei suficientă vitamina D din alimente; dacă nu reușești, apelează la suplimentele alimentare ecologice.

Un alt motiv pentru care schimbarea vremii ne slăbește imunitatea este legat de... nas. Acesta joacă un rol foarte important în protecția împotriva îmbolnăvirilor, deoarece este căptușit cu niște perișori (cili) care colectează praful, bacteriile și alți posibili invadatori atunci când mucoasa nazală este umezită de mucus. În mucus se găsesc anticorpi. Vremea rece afectează buna funcționare a nasului ca primă linie de apărare împotriva invadatorilor, deoarece ne poate usca nările. Faptul că ne curge nasul, nu este de fapt un lucru nociv pentru că în acest mod organismul elimină din nări invadatorii ca și cum ar scoate dopul de la chiuvetă ca apa murdară să se poată scurge pe țeavă. Recomandăm folosirea batistei pentru că... vrei ca “apa murdară” să iasă afară, nu să intre înăntru.

Stresul, una din cauzele ignorate ale scăderii imunității

Stresul cronic ne face susceptibili la îmbolnăviri, deoarece creierul trimite semnale de apărare sistemului endocrin care la rândul său eliberează hormoni care nu doar ne pregătesc pentru situații de urgență, ci și slăbesc semnificativ imunitatea. Conform unor specialiști, stresul este responsabil pentru nu mai puțin de 90% dintre toate formele de boală, inclusiv cancer și afecțiuni cardiace. Cauza o reprezintă faptul că organismul e inundat de cortizol, un hormon cu rol în scăderea inflamației, dar care conduce la scăderea anticorpilor din sânge, stimularea dezvoltării tumorilor, creșterii numărului de infecții și degradarea țesuturilor.

Deoarece efectele stresului sunt cumulative, chiar și factorii minori de stres, dar care se manifestă zilnic, pot conduce la probleme de sănătate majore.

Lipsa activității și obezitatea

Obezitatea și sedentarismul pot slăbi sistemul imunitar și reduce abilitatea sa de a combate infecțiilor, conform oamenilor de știință. Studii precedente au indicat o conexiune între obezitate și un risc crescut de infecții bacteriene. La nivel global, se estimează că sunt în jur de 300 de milioane de persoane care suferă de obezitate. Aceasta este deja corelată cu afecțiunile cardiace, diabet și risc crescut de deces prematur.

Într-un experiment realizat la Universitatea Boston, s-a descoperit că șoarecii obezi infectați cu bacterii care produc afecțiuni gingivale prezentau un risc cu 40% mai mare de cădere de dinți și pierdere osoasă la 10 zile de la contractarea infecției.

Deși nu este cunoscută cauza exactă pentru care obezitatea afectează sistemul imunitar, e posibil ca surplusul de greutate să afecteze mecanismul prin care sistemul imunitar răspunde la atacul organismelor străine din corp.

Privarea de somn, periculoasă pentru sistemul imunitar

Relația dintre privarea de somn și sistemul nostru imunitar este destul de complexă, deoarece sistemul imunitar este unul complex. Sistemul imunitar este alcătuit din mai multe tipuri de celule și proteine care țin la distanță invadatorii străini precum virusul gripal.

Numeroase studii indică faptul că celulele T ale sistemului imunitar scad atunci când nu dormim suficient. Practic, privarea de somn conduce la reducerea semnificativă a funcției imunitare a organismului.

Lipsa somnului influențează de asemenea modul în care combatem îmbolnăvirile după ce le-am contractat.

De exemplu, corpul nostru combate infecțiile prin febră. Atunci când dormim, organismul se vindecă mai repede cu ajutorul febrei. De aceea, febra are tendința să crească noaptea. Dar, dacă nu ne odihnim, e posibil să nu luptăm eficient împotriva bolii.

Nutriția defectuoasă, o cauză frecventă a scăderii imunității

Un sistem imunitar puternic se bazează pe o dietă sănătoasă. Alimentele integrale, naturale și ecologice, sunt bogate în polifenoli, antioxidanți și alți nutrienți care susțin sănătatea organismului. Antioxidanții din fructe și legume protejează corpul de atacul radicalilor liberi, stimulând imunitatea.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Abilitatea sistemului imunitar de a combate îmbolnăvirile este direct influențată de alimentele consumate. Aportul inadecvat de substanțe nutritive poate conduce la slăbirea imunității, îmbătrânire prematură, lipsă de energie, diabet, obezitate, oboseală. Sistemul imunitar poate fi compromis de o nutriție defectuoasă pe termen lung.

Înaintarea în vârstă, o posibilă cauză a scăderii imunității

Probabil că, tot așa cum la 70 de ani nu mai putem alerga ca la 20, nici sistemul imunitar nu mai e la fel de vioi. Sistemul imunitar e alcătuit și din celule T care atacă alte celule ce produc îmbolnăviri. Pot „ține minte” un invadator și apoi pot apăra mai bine organismul împotriva acestuia. La vârste mai înaintate, corpul produce mai puține celule T. Pe lângă faptul că există mai puține celule imunitare în corp, cele deja prezente nu comunică la fel de bine unele cu altele. Aceasta înseamnă că au nevoie de mai mult timp pentru a reacționa la microorganismele nocive. Corpul produce nu doar mai puține celule T, ci și celule albe ale sângelui, astfel încât își revine mai greu în urma îmbolnăvirilor, infecțiilor sau traumatismelor.

Poluarea și sistemul imunitar

Expunerea la poluarea atmosferică este corelată cu slăbirea activității unei gene care agravează astmul la copii (conform unui studiu de la Universitatea Stanford și California). Acest studiu indică faptul că poluarea aerului poate fi direct corelată cu sistemul imunitar, deoarece suprimă celulele T ale acestuia și funcționarea lor mai scăzută conduce la agravarea simptomelor de astm și scăderea capacității pulmonare. Celulele T previn reacția inflamatorie din corp care conduce la simptomele de astm.

Afecțiuni care duc la scăderea imunității

Tulburările sistemului imunitar conduc fie la o scădere anormală a activității sistemului imunitar sau la o hiperactivare a acestuia. În cazul hiperactivării, corpul își atacă propriile țesuturi (boli autoimune) ca și cum ar fi niște organisme străine. Bolile în care imunitatea este scăzută reduc abilitatea corpului de a combate invadatorii, sporind vulnerabilitatea la infecții. Printre acestea se numără: lupus, scleroza multiplă, diabetul de tip 1, boală intestinală inflamatorie, artrită reumatoidă etc.

Condiții extreme și alte cauze ce pot afecta sistemul imunitar

Nu se cunoaște modul în care sistemul imunitar este modulat ca răspuns la stresul fizic (de exemplu, la un traumatism, o intervenție chirurgicală, o arsură etc.). Conform studiilor însă, răspunsul imunitar este stimulat chiar și de un factor de stres fizic minor, dar suprimat după un stres fizic prelungit sau intens. Stresul psihic cronic afectează de asemenea sever răspunsul imunitar.

Înapoi la cuprins

Imunizarea bebelușilor și copiilor

Imunizarea celor mici este esențială mai ales atunci când aceștia intră în colectivitate, respectiv la creșă, grădiniță sau la școală. Ei pot ușor contracta o boală de la colegii lor dacă nu au un sistem imunitar puternic.

Se poate realiza prin vaccinare care se face în primii ani de viață în general. Pentru a preîntâmpina problemele de sănătate recurente, este foarte indicată și o cură de imunizare prin mijloace naturale, respectiv prin consumul de fructe, legume, plante sau suplimente alimentare care stimulează sistemul imunitar. Vitaminele pentru imunitatea scăzută pot contribui la creșterea imunității la copii.

Imunizarea adulților

Imunizarea adulților se face de obicei prin mijloace naturale și nu prin vaccin, deși vaccinul antigripal poate fi administrat persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Imunizarea naturală se poate face la orice vârstă și în orice anotimp, deși e de preferat să se realizeze toamna și primăvara. Medicamentele pentru imunitate, din surse naturale sau vitaminele pot susține organismul în lupta împotriva îmbolnăvirilor.

Imunizarea prin vaccinare

Imunizarea prin vaccinare constă în administrarea unui vaccin care conține fragmente din germenele bacterian sau viral implicat sau cantități mici, atenuate ale acestuia. Vaccinul stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, care pot apoi să recunoască și să distrugă germenele patogen în momentul expunerii. Vaccinarea se realizează de obicei injectabil. Unele vaccinuri se administrează în doză unică, pe când altele necesită mai multe doze repetate în timp.

Rolul vaccinării în imunizarea organismului

Prin introducerea acestor fragmente de bacterii sau viruși în organism, anticorpii sistemului imunitar pot să „țină minte” și apoi să recunoască inamicul. Prin urmare, atunci când microorganismul respectiv atacă organismul, el poate fi combătut cu succes.

Cele mai importante vaccinuri pentru imunizare

Cele mai importante vaccinuri pentru imunizare sunt imunizarea antipolio și vaccinul pentru hepatita B. Vaccinarea bebelușilor și vaccinarea la copii, conform schemei de vaccinare, include și alte vaccinuri importante precum: vaccinul anti diftero-tetanos-pertusis (DTP), vaccinul BCG (contra tuberculozei pulmonare), vaccinul antipneumococic (PVC), vaccinul contra poliomielitei (IPV), vaccinul contra rotavirusului (RV), vaccinul antigripal.

Înapoi la cuprins

Imunizarea naturală prin întărirea sistemului imunitar

Imunizarea naturală cu ajutorul alimentației și a suplimentelor alimentare poate fi realizată în paralel cu cea prin vaccinare sau independent de aceasta. Este recomandată atât pentru copii, cât și pentru adulți și nu prezintă contraindicații (decât dacă anumite substanțe nutritive se administrează în exces).

Alimente și remedii naturale pentru imunizarea naturală a organismului

Alimentația este o modalitate esențială de a stimula abilitatea organismului de a combate bolile. Alimente precum usturoiul, cătina, ceaiul sau superalimente precum spirulina, chlorella ori moringa pot ajuta sistemul imunitar să se lupte cu toate formele de boli de la banala răceală și până la letalul cancer. Prin consumul de alimente sănătoase și suplimente alimentare dăm o mână de ajutor extrem de importantă corpului nostru, prevenim îmbolnăvirea și îmbătrânirea prematură și ne menținem energia fizică și psihică.

Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
67,99 lei
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
85,64 lei
Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
88,76 lei

Usturoiul

Știm de foarte mult că usturoiul este practic un panaceu universal. Usturoiul poate crește rezistența organismului la bolile sezonului rece și de asemenea poate scădea riscul de cancer de stomac și colorectal. Usturoiul conține substanțe active care stimulează puternic sistemul imunitar. Se recomandă consumul de 1-2 căței de usturoi cruzi pe zi sau, pentru cei care au o problemă cu mirosul acestuia, sub formă de supliment alimentar.

Mierea și propolisul

Există numeroase studii care confirmă proprietățile imunostimulatoare ale mierii, propolisului și altor remedii apicole. Acestea se datorează faptului că produsele apicole conțin polifenoli și alte substanțe fitochimice provenite din nectarul florilor cules de albine. Un alt motiv îl constitutie faptul că în ele se găsesc bacterii probiotice. Probioticele produc numeroși compuși naturali care ajută la distrugerea bacteriilor care le amenință teritoriul, fiind niște inamici redutabili în lupta împotriva bacteriilor nocive.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
45,57 lei

Mierea de Manuka și produsele cu miere de Manuka

Mierea de Manuka are nenumărate proprietăți de la calmarea durerilor în gât, protecția împotriva gripei și răcelii, tratarea infecțiilor la nivelul sinusurilor, oculare sau la nivelul urechilor. Capacitatea antioxidantă a mierii de Manuka poate oferi protecție împotriva degradărilor celulare prin neutralizarea radicalilor liberi.

-20%
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
441,00 lei352,80 leiTransport GRATUIT

Republica BIO

Artizani de sănătate

Republica BIO

Artizani de sănătate

Cătina și preparatele din cătină

Cătina este un fruct care poate fi considerat, la fel ca și usturoiul, un medicament universal. Cătina poate fi consumată crudă, macerată în miere, sub formă de gem, sirop, pudră etc. Indiferent de forma sub care se regăsește, ea conține un număr uriaș de vitamine și minerale care ajută sistemul imunitar să funcționeze la parametri optimi.

Republica BIO

Artizani de sănătate

Măceșele și preparate din măceșe

Măceșele au o mare capacitate de vitamina C, dar și alte vitamine și minerale care fac din acestea un aliat de nădejde în protecția imunității noastre. Măceșele pot fi consumate crude, sub formă de gem, sirop, suc, etc. Se recomandă o cură de asemenea fructe pe perioada toamnei, pentru a preveni îmbolnăvirile de sezon.

Afinele

Afinele au o mare cantitate de bioflavonoizi despre care am vorbit mai sus, care au un rol majore în stimularea imunității. Afinele se găsesc pe tot parcursul anului proaspete sau congelate, dar pot fi consumate și sub formă de dulceață, gem, sirop sau suc. Cel mai bine își păstrează proprietățile în stare crudă, de aceea se recomandă consumul lor fie proaspete, fie congelate.

Fructele de acai

-20%
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
71,34 lei57,07 lei

Acai este considerat un superaliment datorită capacității sale antioxidante uriașe, care ajută organismul să lupte împotriva îmbolnăvirilor. Se găsește sub formă de pastile sau capsule (ca supliment alimentar) și este indicat consumul său cu rol imunomodulator, antiinflamator, etc.

Citricele

Citricele au o mare cantitate de vitamina C, dar și de bioflavonoizi. Nu constituie o surpriză pentru nimeni faptul că lămâile, portocalele, mandarinele sau grapefruit-ul ajută corpul să lupte împotriva afecțiunilor de sezon și întăresc imunitatea.

Boabele de grâu

Iată un aliment la care poate nu v-ați gândit până acum că ar avea un rol în stimularea imunității. Acesta conține însă un mare număr de minerale, vitamine și alte substanțe nutritive care mențin sănătoase celulele din corp, inclusiv cele care luptă împotriva virușilor și bacteriilor. Boabele de grâu încolțite (germenii de grâu) conțin substanțe active care cresc puternic imunitatea.

Iaurtul

Iaurtul conține probiotice, despre al căror rol în stimularea imunității am vorbit mai sus. Se recomandă consumul de iaurt natural, cu culturii vii de bacterii pentru ca acesta să-și mențină proprietățile benefice. Citiți cu atenție eticheta produsului pentru a vă asigura că acesta conține culturii vii de probiotice, și că alegeți unul ecologic.

Ceaiul verde, ceaiul matcha

Republica BIO

Artizani de sănătate

Există numeroase studii care confirmă beneficiile uriașe ale consumului de ceai pentru sănătate. Ne referim aici la ceaiul verde. Acesta conține substanțe cu un puternic rol de întărire a imunității și detox, numite catechine, în cantități semnificative. Se recomandă consumul a cel puțin una-două cești de ceai verde pe zi pentru a combate îmbolnăvirile, de la cele mai inofensive până la periculosul cancer.

Broccoli

Broccoli și alte legume din categoria cruciferelor (varza de Bruxelles, conopida) au rol major în creșterea imunității, reducerea inflamației din corp și detoxifierea organismului. Consumați aceste alimente foarte puțin preparate termic pentru a le menține active proprietățile pentru sănătate.

Superalimente exotice care întăresc imunitatea

Spirulina

Spirulina se găsește în comerț ca supliment alimentar (capsule, pastile, pudră etc.). Este un aliment extrem de bogat în vitamine, minerale și alte substanțe active. Este de fapt unul dintre cele mai nutritive alimente având una din cele mai ridicate concentrații de nutrienți raportat la cantitate. O lingură de spirulină pe zi, de exemplu, poate crește semnificativ doza zilnică de vitamine și minerale consumate.

Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
67,99 lei

Chlorella

Chlorella este un superaliment care, ca și spirulina, conține o concentrație foarte mare de substanțe nutritive benefice raportat la necesarul de consum. Chiar și o cantitate redusă consumată zilnic poate stimula semnificativ imunitatea și preveni îmbolnăvirile. Nu degeaba chlorella a fost inclusă în alimentația astronauților. Această algă uscată și administrată sub formă de capsule, pastile sau pudră este un supliment alimentar pe care nu ar trebui să-l pierdem din vedere.

Hot
Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
88,76 lei

Camu Camu

Camu Camu este un superaliment provenit din regiunea amazoniană care conține de 60 de ori mai multă vitamina C decât o portocală. De asemenea, în acesta se găsește o combinație puternică de aminoacizi precum serină, leucină și valină, precum și substanțe fitochimice care ajută la lupta împotriva îmbolnăvirilor de la prevenirea inflamației, parodontozei și herpesului până la protecția vederii și îmbunătățirea stării psihice.

Rhodiola Rosea

Sub formă de supliment alimentar, Rhodiola Rosea asigură o protecție sporită împotriva afecțiunilor, echilibrează hormomal, ajută organismul să se adapteze atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere psihic și imunitar la mediu, și să facă față cu succes stresului metabolic și de altă natură.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
88,76 lei

Mucuna Pruriens

Mucuna Pruriens este o plantă provenită din Caraibe care intervine asupra producției hormonale stimulând metabolismul celular, reglând impulsurile nervoase, dilatând vasele de sânge și sporind fluxul de oxigen din organism. Toate aceste efecte contribuie la întărirea sistemului imunitar și a funcționării sale.

Cordyceps

Cordyceps este o ciupercă recomandată de secole în medicina tradițională chineză pentru creșterea longevității, stimularea imunității, combaterea virușilor. Pe lângă vitamine și minerale, aceasta conține niște substanțe nutritive numite nucleozide care sporesc imunitatea, deși modul lor de acțiune nu a fost încă bine determinat de studii.

Înapoi la cuprins

Vitamine și minerale cu rol important în imunizarea organismului

O rețea complexă de proteine, celule, țesuturi și organe (pielea, sistemul respirator, sistemul digestiv etc.) ne ajută să ne protejăm de bacterii, viruși, ciuperci fungice etc.

Dacă acești inamici trec de prima linie de apărare de mai sus, sunt atacați de o armată de celule albe ale sângelui cunoscute drept leucocite, limfocite, celule B, celule T etc. Pentru ca aceste celule să funcționeze eficient, ele au nevoie de exerciții fizice, de o alimentație adecvată, de evitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate și trans-.

Toate aceste alimente enumerate mais us aduc prin alimentație nutrienți importanți cu rol în imunizare și nu numai. Iată-i în cele ce urmează pe cei mai importanți dintre ei.

Vitamina C

Vitamina C ajută limfocitele să se înmulțească atunci când corpul este expus la un virus și stimulează celulele care caută și distrug agenții patogeni. Surse de vitamina C sunt reprezentate de legume și fructe colorate, cereale integrale, leguminoase etc.

Vitamina E

Vitamina E ajută sistemul imunitar prin producția de interleukină-2, o proteină care distruge bacteriile, virușii și posibil și celulele cancerigene. Aceasta apare în corp ca reacție la invazia agenților patogeni. Surse de vitamina E pot fi ulei din germeni de grâu, migdale, unt de arahide, spanac, broccoli, kiwi etc.

Beta-carotenul

Beta-carotenul reprezintă principala sursă alimentară de vitamina A, esențială pentru dezvoltarea normală, vedere și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Beta-carotenul are proprietăți antioxidante care ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

Surse de vitamina A pot fi alimentele de culoare roșie, portocalie sau galbenă precum cartofii dulci, pepenele galben sau dovleacul.

Zincul

Aportul insuficient de zinc în alimentație, mai ales în cazul vegetarienilor, poate afecta imunitatea. Zincul ajută la dezvoltarea celulele albe ale sângelui, iar lipsa lui poate crește riscul de infecții, febră sau acumularea de mucus. 90 de grame de carne de vită asigură necesarul zilnic. Alte surse pot fi stridiile, carnea de porc sau de pui, iaurtul și laptele.

Bioflavoizii

Flavonoizii sunt substanțe asemănătoare vitaminelor (acționează precum vitaminele, dar nu sunt esențiale pentru supraviețuire) care reduc îmbătrânirea sistemului imunitar și a celui circulator. Flavonoizii par să ajute sistemul imunitar să rețină mai bine și mai mult timp informațiile legate de virușii și bacteriile care au atacat organismul în trecut pentru a preveni noile îmbolnăviri. Numeroase fructe și legume constituie surse bogate de flavonoizi.

Seleniul

Seleniul are un puternic rol anticancerigen nu doar ca urmare a proprietăților sale antioxidante, ci și a abilității de a stimula funcționarea sistemului imunitar. Seleniul poate stimula sistemul imunitar pentru a lupta mai eficient împotriva îmbolnăvirilor, inclusiv a cancerului.

Seleniul poate lupta și împotriva HIV, o afecțiune care suspendă funcția imunitară, dar și SIDA și poate crește numărul de celule albe ale sângelui, ceea ce explică o parte din rolul său în stimularea imunității. Seleniul stimulează producția de citokine care ajută la combaterea virușilor.

Omega 3

Omega 3 provine din uleiul de pește și ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, reducerea inflamației și chiar a grăsimii corporale. Omega 3 se regăsește în toate membranele celulelor din corp și de aceea este un acid gras atât de important.

Acest acid gras prezent în pește sau în fructele de mare crește cantitatea de celule T și citokine din corp care luptă împotriva îmbolnăvirilor.

Înapoi la cuprins

Eliminarea factorilor de risc pentru susținerea sistemului imunitar

Pe lângă îmbunătățirea alimentației, practicarea sportului, administrarea de suplimente alimentare, ne putem întări imunitatea încercând să eliminăm sau măcar să reducem factorii de risc pentru slăbirea bunei funcționări a sistemului imunitar. Iată câteva din acțiunile pe care le putem întreprinde pentru a ne menține imunitatea:

Rolul sportului și al odihnei în imunizarea organismului

Sportul este esențial pentru un organism sănătos și puternic. Sportul stimulează producția în organism de hormoni cu rol important în activarea celulelor sistemului imunitar. Odihna insuficientă constituie, după cum am văzut mai sus, unul din factorii majori în dereglarea funcției imunitare a corpului. Prin odihnă adecvată și prin practicarea regulată a sportului, fie că e vorba de înot, alergat, mers pe bicicletă, fitness sau orice alt tip de exercițiu fizic, ne putem menține sistemul imunitar în parametri optimi de funcționare.

Managementul stresului

După cum am constatat, stresul cronic reprezintă unul dintre factorii cei mai nocivi pentru organism, care conduce la slăbirea semnificativă a imunității, crescând riscul de îmbolnăviri. E important să încercăm să evităm pe cât posibil stresul. Există diverse metode de relaxare, cum ar fi yoga, tehnici de respirație, meditația etc., care ne pot ajuta să facem față mai bine stresului din viața noastră atunci când acesta nu poate fi evitat. E important să nu ignorăm efectele stresului și să luăm măsuri cât mai din timp împotriva sa.

Reducerea expunerii la factorii poluanți

Poluarea poate afecta puternic imunitatea. E indicat să încercăm să ne ferim cât mai mult de sursele de poluare. Orașele mari sunt adesea foarte poluate. Nu toată lumea se poate muta însă într-un orășel mai mic și cu aer mai curat. Poluarea de la locul de muncă poate constitui o altă problemă. Există însă anumite surse de poluare pe care le putem evita. De exemplu, produsele de curățenie conțin adesea substanțe chimice nocive pe care le inhalăm atunci când facem curat. E important să alegem produse organice sau cât mai naturale. Adesea, aerul din casă este mai poluat decât cel de afară pentru că nu aerisim suficient încăperile. Se recomandă deschiderea zilnică a geamurilor pentru o ventilație optimă. Suplimentele alimentare ne pot ajuta să ne detoxifiem atunci când poluarea este un element inevitabil al vieții noastre.

Schimbarea modului de viață

Printr-o dietă echilibrată, completată cu suplimente alimentare ecologice, practicarea sportului, controlarea gerutății, gestionarea stresului, susținerea imunității prin alimente speciale sau prin suplimente alimentare, putem să ne stimulăm semnificativ capacitatea organismului de a lupta împotriva îmbolnăvirilor. Depinde de noi să avem un sistem imunitar puternic și activ și putem lua măsuri începând chiar de azi pentru a ne menține sănătoși până la vârste înaintate.

Sănătate sus, doar cu imunitate sus!

Ruxi, pentru Republica BIO

Înapoi la cuprins

Surse:

http://blog.delimmune.com/2016/12/does-cold-weather-weaken-immune-system/
https://www.psychologytoday.com/blog/how-the-mind-heals-the-body/201411/how-stress-affects-the-immune-system
https://www.theguardian.com/science/2007/dec/11/medicalresearch.health
http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/immune-system-lack-of-sleep#2
http://www.webmd.com/healthy-aging/guide/seniors-boost-immunity#1
http://news.berkeley.edu/2010/10/05/asthma/
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/autoimmune-diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7883392
http://www.coreperformance.com/knowledge/nutrition/how-food-affects-your-immunity.html

 

Copyright Republica BIO

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.